Viisi huonetta

Anni Rapinojan taidetta

Anni Rapinojan taidetta

Kuuden naistaiteilijan näyttely
Luonnonmateriaaleista videoihin
Lappeenrannan taidemuseon näyttely

Viisi huonetta, taidenäyttely, Etelä-Karjalan taidemuseo 17.1. 2015 – 8.3.2015

Taiteilijat: Maija Helasvuo ( s. 1968 Helsinki)
Helinä Hukkavaival ( s. 1941 Helsinki)
Johanna Ilvessalo ( s. 1964 Helsinki)
Anni Rapinoja ( s. 1949 Hailuoto)
Anne Tompuri ( s. 1958 Lappeenranta)
Annu Vertanen( s. 1960 Imatra)

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Anni Rapinojan töitä katsellessa todella tuntee olevansa lähellä taiteen tekemisen juuria. Taiteilija on kerännyt Hailuodon maisemista luonnonmateriaaleja, kuten eläinten kalloja, siemeniä ja papanoita joita hän on osittain kullannut. Myös kattoon ripustetut työt erilaisista luonnonmateriaaleista ovat todella vaikuttavia. Olin myyty!

Hyvillä mielin läksin tutustumaan muihin esillä oleviin taideteoksiin, josta ensimmäisenä sattui silmiin ja sisimpään Hukkataipaleen videotaide, jossa mustiin pukeutunut, valkoisesta kankaasta matokudetta leikkaava mummo toi mieleen vaikkapa kalevalaisen kansanperinteen.

Maija Helasvuon puuveistokset toivat mieleen lapsuusajat, kun isä puhdetöitä tehdessään näperteli lapsille hevosen rekineen ja monta muuta esinettä, joita voi nimittää puutaiteeksi. Hukkataival jätti itselleni myös melkoisen muistijäljen.

Annu Vertasen grafiikka toi mieleen ennen suosiossa olleen joukko-opin, jokka matemaattisia pähkinöitä ratkottiin. Anne Tompurin mustat puut hehkuivat dramatiikkaa. Johanna Ilvessalon työssä virtaava vesi jäi mieleen ja Annu Vertasen ainutkertainen taide myös sykähdytti.

Yleensä ottaen näyttely oli kokemus, jollaisia kaipaa räntäisen kevättalven päiviin.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *