Itsenäisyyspäivänä

Siniristilippu liehui navakassa tuulessa kirkon lipputangossa, kuten monessa muussakin tangossa jo menomatkalla. Oli Suomi-neidon 97. syntymäpäivä. Sää oli Itsenäisyyspäivälle tyypillinen; tuulinen ja sateinen. Kynttilöiden ja roihujen sytyttäminen oli haastavaa ja pian tuulenpuuska tahtoi puhaltaa ne sammuksiin.

raimo tiittanen puhuu

Värtsilän kirkon muistomerkin läheisyyteen oli kokoontunut n. 15 henkilöä. Muistomerkin molemmilla puolilla seisoi kunniavartiossa Rajavartiolaitoksen edustajat.

kalle lintunen ja saara mämmi

Kalle Lintunen ja Saara Mämmi

Kello 9.00 alkoi pienimuotoinen, mutta tunnelmaltaan lämminhenkinen seppeleidenlaskutilaisuus. Aluksi lauloimme isänmaallisesta virrestä ensimmäisen säkeistön, jonka jälkeen Raimo Tiittanen puhui menneistä ajoista ja sukupolvista, jotka ovat mahdollistaneet meille tämän hetkisen tilanteemme. Moni värtsiläläinenkin antoi kalleimman uhrinsa maamme hyväksi. Heidän nimilaatat ovat kirkon eteisessä.

Seppeleiden laskijoina toimivat Saara Mämmi sekä Kalle Lintunen. Rajavartiolaitoksen seppeleen laski Tomi Salmi. Lopuksi lauloimme toisen säkeistön tilaisuuden aloittaneesta virrestä.

Kylätalolla oli tarjolla täytekakkukahvit. Pöydillä oli valkoiset liinat ja sinivalkoiset kynttilät paloivat komeissa kynttiläjaloissa. Kunniamerkkejäkin näkyi tummien pukujen rintamuksissa. Tunnelma oli isänmaallisen juhlava.

Kahvin santsikuppien ja puolituntisen kuulumisten vaihtamisen jälkeen kukin suuntasi taholleen jatkamaan Itsenäisyyspäivän viettoa. Ohjelmaan tuntui kuuluvan Tuntemattoman Sotilaan ja Paraatin seuraamista, illalla Presidentinjuhlien katsomista tai Tohmajärven Itsenäisyyspäivänjuhliin osallistumista. Perinteeksi näyttää muodostuneen myös joulupiparien paistaminen Itsenäisyyspäivänä. Läheisten haudoille kynttilöiden sytyttämisyrityksiä unohtamattakaan.

värtsilän kylätalolla 2

 

rajavartiosto seppeleenlaskussa

Rajavartiolaitoksen seppeleen laski Tomi Salmi.

kalle ja saara seppeleenlaskussa

värtsilän kylätalollakahvilla kylätalolla matti raimo ja saara kahvilla kylätalolla

Teksti; Vuokko Väänänen
Kuvat; Seppo Pusa ja Vuokko Väänänen

2 comments for “Itsenäisyyspäivänä

  1. Kyllä tuntui mukavalta lukea Vuokon js Sepon raporttia Värtsilän seppeleenlaskusta ja kahvituksesta. Ei yhtään enää harmita, etten päässyt mukaan, kun katselin teitä. Kiitos pitäjäyhdistykselle!

  2. Minulle itsenäisyys on asua ja olla jäsenenä yhteiskunnassa, jossa voi ilmaista mielipiteen vapaasti. Olla oma itsensä ja antaen arvo toisellekin. Olla maassa, jossa rehellisyydelle arvo annetaan. Huolehditaan kanssakumppaneista ja saadaan apua tarpeen tullen. Iloitaan ja ollaan onnellinen kansa. Huolehditaan luonnosta ja kerrotaan ”maapallo on pieni”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *