Kun korvat soi!

Korvien soiminen eli tinnitus lienee jokaiselle ihmiselle tuttu ilmiö. Silloin kun se kestää korkeintaan joitakin minuutteja tai kymmeniä minuutteja siitä ei pääse tulemaan ongelmaa.

Jatkuvasta korvien soimisesta kärsii Suomessa noin 15% ihmisistä ja heistä noin 7% tinnitus on häiritsevää ja 1-2% meistä tinnitus vaikeuttaa jokapäiväistä elämää monella tavalla. Pahimmillaan tinnitus invalidisoi ihmisen työkyvyttömäksi.
Tinnitus ei ole tämän päivän ilmiö vaan siitä on kärsitty varmaankin koko ihmiskunnan olemassa olon ajan. Antiikin kreikkalaiset selittivät tinnitusta siten, että tuuli on jäänyt kiertämään päähän. Muinaisessa Egyptissä tehtiin kallonporauksia joiden avulla päästettiin tinnitusääni ulos päästä.
Eikä siitä ole pitkää aikaa kun meillä Suomessakin lääkärit pitivät tinnitusta mielenterveyteen liittyvänä ilmiönä.

Mistä sitten tinnitus johtuu niin syitä siihen on lukuisia erilaisia asioita. Yleisin aiheuttaja on meluvammat eli äkillinen voimakas meluisku korviin. Sellaisen saa ja on saanut moni ihminen rock-konsertin kovaäänisestä seisoessaan sen kaiuttimen vierellä. Muita syitä on muun muassa Menieren tauti ja Akustikusneurinoma sairaus, muu korvasairaus, niskan jännitys, purentaviat, myöskin korvakuulokkeiden kautta musiikin kuuntelu voi altistaa korvat melulle ja sitä kautta kehittyvään tinnitukseen. Myöskin päävammat liikenneonnettomuuden seurauksena tai muualla voivat johtaa tinnituksen puhkeamiseen. Yleensä kuulon aleneman seurauksena ilmenee myös tinnitus, myöskin ikäkuulonalenema voi johtaa tinnitukseen mutta useimmille sitä ei tule.

Yleensä kysytään miltä se tinnitus kuulostaa? Minun tinnitus meluaa eri tavalla kuin vaikkapa naapurin Liisalla. Yleensä se on erilaisia vinkumisen, surinan, naksahtelun, suhinan, kohinan, tai korkeiden koneäänien kaltaista aistimusta. Eräs tinnituksesta kärsivä sanoi naapurinsa leikkaavan nurmikkoa ruohonleikkurillaan kesät talvet. Toinen kertoi tinnituksensa olevan kimeä-äänisen sirkkelin melu kaltaista. Toisin sanoen jokaisella tinnituksesta kärsivällä se aistimus on omanlaisensa.

Missä tinnituksen ääni syntyy? Yleensä se syntyy sisäkorvan simpukan ja kuulohermon alueella. Meluvamma rikkoo simpukan värekarvojen toimintaa ja jokaisen värekarvan tyvessä on kuulohermon pää. Kuulonaleneman tinnitus kuten minulla on tyypillinen kuulohermon toimintaan liittyvä oire. Siinä korvan simpukan värekarvat eivät enää toimi eikä kuulohermo saa oikeaa ääntä johdettavakseen aivojen kuulokeskukseen, joka sijaitsee aivojen kuorikerroksen pinnassa kahta puolta pään ja hieman korvanlehtien yläpuolella. Kun korva ei kuule ulkoista ääntä niin se kuulee oman kuulohermon sähköisen toiminnan tinnitusäänenä. Sisäkorvan simpukasta alkaen kuuloaistimus etenee kuulohermoa pitkin biosähköisenä viestinä ja kuullaan äänenä siellä aivojen kuorikerroksen kuuloalueella. ( Ihmisen lajinsäilymisen kannalta hyvin tärkeät aistit kuten kuulo- ja hajuaisti eivät nuku koskaan. Tämä asia selittää pitkälti sitä miksi kuulonalenemaa seuraa yleensä tinnitus. Korvan tulisi kuulla mitä ympäristössä tapahtuu ja onko äänen aiheuttaja vaarallinen vai vaaraton. )
On sairauksia joissa kuulohermon ympärille kehittyy kudosta, joka puristaa hermoa ja siitä seuraa yleensä tinnitus. Sitä miksi niskan alueen lihasjännitys ja purentaviat saavat aikaan tinnituksen. Sitä en tiedä, mutta niistä johtuva tinnitus poistuu kun lihasjännitys ja purentavika korjataan.

Kysytään myöskin voiko tinnituksesta parantua? Lyhyt vastaus on kyllä ja ei. Paraneminen tapahtuu silloin kun tinnitus johtuu lihasjännityksestä, purentaviasta, tärykalvon ja kuuloluiden toimintavajeesta ja tämän kaltaisista sairauksista. Paranemista ei tapahdu silloin kun simpukan värekarvojen ja kuulohermojen päiden toiminta estyy. Silloin on vain totuttava siihen tinnitukseen, että se on seuralainen päivin ja öin. Koko ajan lääketiede etsii keinoja kuinka saada tinnitus loppumaan tai vaimenemaan sille tasolle, että sen kanssa voi elää normaalisti.
Eräs hoitomuoto auttaa mutta se vie aikaa noin kaksi vuotta ja sitä sanotaan poisoppimishoidoksi. Siinä terapeutin johdolla opetellaan olemaan kuulematta tinnitusääntä. Tinnitus ei katoa mihinkään mutta ihminen ei enää kiinnitä siihen mitään huomiota. Tinnitus tavallaan häipyy pois.

Kuinka tinnituksen voimakkuutta mitataan? Siten, että tuotetaan ulkoista ääntä ja potilas sanoo koska ne ovat yhtä voimakkaita aistimuksia. Eräs tuntemani mies sanoo hänen tinnituksensa olevan voimakkuudeltaan 95 desibeliä kimeää sirkkelin ääntä ja pahimmillaan silloin kun on nukkumaanmenon aika. Tähän uneen pääsyyn on kehitetty laite jolla tuotetaan ääntä, jolla peitetään tinnitusta. Sitä ääntä ei kuitenkaan tuoteta niin kovaa, että se ylittäisi tinnitusaistimuksen äänen. Tarkoitus on se, että korvat kuulevat oikeaa rauhoittavaa ääntä, sellaisia luonnon äänen kaltaisia ääniä kuten kosken kohinaa ja siihen rinnastettavia ääniä. Huonot yöunet ovat voimakkaasta tinnituksesta kärsivien ongelma.

Yhdistysten luvatussa maassa Suomessa on olemassa myöskin Suomen Tinnitusyhdistys, joka on perustettu 1995 ja sen toiminta-alueena on koko Suomi. Meillä Tohmajärvellä on yhdistyksen jäseniä peräti kaksi henkilöä, minä ja eräs vanhempi nainen. Vuosien saatossa yhdistyksen tärkeimmäksi toiminta tavaksi on tullut vertaistukitoiminta. Siinä tinnituksesta kärsivät ihmiset keskustelevat ongelmastaan pienryhmissä tai puhelimen välityksellä. Jo se, että voi kertoa ja jutella tinnituksen tuomista ongelmista helpottaa ihmisen olotilaa. Jaettu vaiva on kevyempi kantaa. Yleensä äkillisestä voimakkaasta tinnituksesta kärsivä ihminen etsii tietoa netin kautta ja löytää yhdistyksen kotisivut ( www.tinnitusyhdistys.fi ) ja soittaa siellä oleviin yhdistyksen toimihenkilöiden puhelimeen. Silloin kuunnellaan toisen ihmisen kertomusta ja täydennetään kysymyksin, kerrotaan asiallista tietoa tinnituksen hoidosta ja mistä sitä mahdollisesti saadaan. Kerrotaan omakohtaista asiaa kuinka tinnituksen kanssa on oppinut elämään ja kerrotaan sekin onko soittajaa lähellä toimivaa pienryhmää vertaistuen saamiseksi.

Lainaan erään Jarin kertomaa ” kun olin valvonut neljä yötä äkillisesti alkaneen tinnituksen takia niin rupesivat olemaan vitsit vähissä.” Jari on tänä päivänä menestyvä It-alan yrittäjä Tampereen seudulla, tinnitus kuuluu mutta elämässä selvitään.
Suomen Tinnitusyhdistys on Kuuloliiton jäsenyhdistys ja jäseniä yhdistyksessä on hieman yli 700 jäsentä. Jäsenmäärä on ollut hitaasti kasvava. Jäin pois 4.10. pidetyssä vuosikokouksessa yhdistyksen hallituksen toiminnasta. Kaikella on aikansa ja nuorempien on aika jatkaa yhdistyksen toimintaa.

Kirjoitin tämän jutun siinä mielessä, että tuskinpa olen ainoa tämän verkkolehden lukija, joka kärsii tinnituksesta. Tinnituksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin, jaettu taakka on kevyempää kantaa.

Tinnituksen kanssa sinunkaupat tehnyt Kalevi Tikka

Lisätietoja mm. www.tinnitus.fi

13 comments for “Kun korvat soi!

 1. Onpa asiallista tekstiä. Tärkeää tietoa samasta vaivasta kärsiville. Hyvä kirjoitus,Kalevi.

 2. Kiitos Kaleville artikkelista. Minä olen luullut että tinnituksella tarkoitetaan vain korvien soimista, viheltämistä. Eli sitä mitä on kuultu hetkittäin lapsesta asti. Silloinhan sanottiin että joku rollaa tai puhuu pahaa. Onneksi ne ujellukset eivät kestäneet kauan.

  Minun korvissa kuuluu jatkuva suhina joka on kuin vuotava autonrengas kun siihen on puhkaistu neulalla pieni reikä.

 3. Alpoaatos sinulla on lievä tinnitus mikäli se suhina on jatkuvaa. Moni eläkkeellä oleva sotilas kuulee jossakin määrin tinnituksen ääniä. Se on ammatin kylkiäinen, joka tulee esille jossakin elämän vaiheessa, mutta ei kaikille.

 4. Erkin kirjoitus on siirretty ylläpidon toimesta Viikon puheenaiheet, vko 43 osioon.

 5. Kalevin kirjoitus julkaistiin 25.10.14 eli päivänä jolloin Sointu-tytöt tarjoavat nimipäiväkahveja. SiksiKIN ”kiinostava soinnunpäivän aihe!!!

  ”Roiskuminen” inspiroi kirjoittamaan siitä, mitä radiosta kuulin räkänenänä. Mutta harmaahapsi vaietkoon ”seurakunnassa”! Tai vaihtakoon ”seurakuntaa”,siis Värtsin palstaa? Sopii minulle.

 6. Olisipa mielenkiintoista saada desibelit mitattua! Ei sillä että siitä mitään apua olisi, mutta kuuluu asioihin ”mukava tietää”. Ja ehkä myös kertoisi tilanteesta ulkopuolisille paremmin kun olisi mittarilukema kerrottavana. Itselläni on 14 vuotta enemmän tai vähemmän häiritsevää tinnitusta takana, joten on meitä muitakin täällä 🙂

 7. Johannalle ja muillekin kiinnostuneille kerron yhdestä asiasta.. Jos haluaa välillä nauttia hiljaisuutta niin se onnistuu nykyaikaisilla kuulokkeilla. Kuulokkeiden kauppanimike on ”vastamelu kuulokkeet”. Kuulokkeet poistavat esimerkiksi lentokoneen ja auton käyntiäänet ja melkein kaiken muunkin. Kalleimmilla malleilla voi kuunnella mieli musiikkiaan ympäristöäänien häiritsemättä. Jos kuuntelee hiljaista musiikkia niin tuntuu, että tinnituskin on loppunut.

 8. Johanna nämä nykyiset älykännykät niistä löytyy tai saa ladattua desibelimittarin. Sellainen karkea tuntuma tiinnitusäänen voimaan saadaan soittamalla radiolla ääntä ja vertaamalla sitä tinnitusaistimukseen. Sitten kun ne tuntuvat olevan yhtäkovia niin desibelimittarista tuotetun äänen lukema.

  Alpolta kysyn kuinka poistetaan ääni, joka syntyy pään sisällä kuulohermossa. Olen tiinitusmaskerin äänivalikoimaa kuunnellut ja maskerissa on eräs ääni, joka on saman kaltainen tinnitusääneni kanssa. Sekään ei häivytä tinnitusta kuulumattomiin.

 9. Kaleville;
  Testasin juuri koska kysyit. Ei sitä pään suhinaa saa pois. Samanlaisensa se suhina kuuluu, jos kuuntelee. Mutta jos siinä kuuluu jotain muuta, vaikkapa puhetta tai musiikkia, niin sitä ei kuule, varmaan sen vain unohtaa. Minullahan kuuluu vain sitä suhinaa. Nähtävästi ihmisellä on myös taito olla kuulematta, ellei se häiritse. Niin kuin kirjoituksessasi sanoit, sitä ei huomaa kun ei kiinnitä huomiota. Huomenna pääsen kuulotestiin. Kai ne siellä kertoo jotain desibeleistä.

 10. Jatkan muutamalla rivillä näistä ”pään äänistä” Kuuloista tai luuloista. Välillä tuo korvien sihinä voimistui päivän mittaan kiusallisen kovaksi. Se oli ennen läppäreitä kun työskentelin pöytätietokoneella pitkät ajat päivittäin. Eräs kaveri tuli käymään ja sanoi, että minun tietsikan puhaltaja pitää karsean kovaa ääntä. Minä olin luullut että korvat soi. Toisaalta vaikka tuo tietsikka sammutettiin niin minun korviin se jäi soimaan varmaan yhtä voimakkaana kunnes se tasaantui ja unohtui kuulumattomiin. Tällaista kuuloa vai luuloako lie. Myötätuntoa toisille lajitovereille.

 11. Oikein kirjoitat sinulla on tyypillinen tinnitus. Kuulolaitteestakin on apua tinnituksen kanssa elämiseen. Kuulon alenemassa kuulolaita tuo jälleen niitä oikeita ääniä korvalle ja oikeat äänet siirtävät huomion niihin tinnituksen sijaan.
  Mutta mehän tulemme toimeen tinnituksemme kanssa toivoo Kalevi.

 12. Kävin kuulotestissä. Suoritettiin sellainen ”perustesti”, johon ei kuulunut tinnituksen mittausta. Sellainen 60 desibelin kuulon alenema oli 4 KHz kohdalla. Testaaja arveli tinnikuksen olevan heikkoa, koskapa se ei häirinnyt mittausta mitenkään.

 13. En ole kenenkään kuullut sanovan, että kuulokäyrän mitteus eli audiogrammi olisi mennyt pieleen tiinituksen takia. Eräs Seppokin jolla tinnitus meluaa todella pahasti sanoo kuulevansa testissä äänet siinne saakka kunnes kuulon alenema tulee vastaan. Suomen Tinnitusyhdistyksen hallituksessa oli jäsenenä monta vuotta kuulontutkija Porista. Hän sanoi olevansa mukana ammatillisista syistä ja hyötyvänsä keskusteluista onḿassa työssään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *