Romanttista viihdettä

Kartanon kaunis Emmi
Lääkäriromantiikkaa

Johanna Marttila: Helkalan kilpakosijat, Karisto 2014

Helkalan kartanon tytär emmi on varttunut kauniiksi ja älykkääksi eläinlääkäriopiskelijaksi. Ja tietysti ympärillä pyörii poikia, joita kiinnostaa tämä ruskeasilmäinen kaunotar, joka on korviaan myöten ihastunut eläimiin joita hoitelee lomallaan Helkalassa. Kylässä sattuu olemaan eläinlääkärin tuuraajana Panu ja ihastushan siinä syttyy nuoren tytön ja saman alan opiskelijan kanssa. Mutta mitäpä tykkää asiasta Amerikassa opiskeleva lääkäriystävä Riku, joka on tulossa kotimaisemiin. Kestääkö kouluaikojen rakkaus, vai onko uusi ihastus parempi vaihtoehto.

Marttilan kirja on lukijaystävällinen juttu ja romantiikasta tykkääville se on oivaa viihdettä. ” …Panu naurahti ja suuteli Emmiä nenänpäähän. … Peruutuspeilistä hän näki sen, minkä oli pannut merkille jo aikaisemmin: että esitystä katsomassa ollut Riku seuraili synkkänä heidän kulkuaan… ” No kuvioihin kuuluu kartanon elämää juhlineen ja kekkereineen, joten kirja toki viehättää, vaikkapa vanhan ajan kuvauksellaan. Juoni on tosin vähän yksinkertainen ja lukukokemus jää pinnalliseksi.

Johanna Marttila ( s. 1928) on itsekin elänyt maalaismiljöissä, joten kuvaus on siltä osin perusteltua ja todentuntuista. Hän itse kertoo: ” Olen syntynyt Jaalassa. Isäni toimi tallimiehenä eräässä pitäjän kartanossa, äitini auttoi navetassa ja tarvittaessa ulkotöissä. Lapsena olin kova kertomaan kavereille tarinoita peikoista, hiisistä ja keijukaisista, jotka asuivat metsissä ja kallionkoloissa. Kolmentoista vanhana aloin kirjoittaa romaaniakin. Sen nimi oli Johanna, kalastajan tytär.”

Kiva kirja maalaisromantiikan ystäville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *