Ötökkä

Kuva: Irene P.

Kuva: Irene P.

Koira sen ensimmäisenä huomasi. Se oli se koira, joka oli tykästynyt hyönteisiin. Kaikki kimalaiset ja ampiaiset se pisteli poskeensa kielloista ja pistoista huolimatta. Koira seisoi paikoillaan ja tuijotti pilkottavaksi menevää koivupölliä. Mitä se siinä tollottaa? Huomasimme mekin lopulta lähes 5 cm pitkän höpökömpiäisen, joka oli ankarassa työn touhussa. Sillä oli pitkä munanasetin, jota se käytteli. Ilmeisesti ötökän suuri koko pani koirankin epäröimään sen syömistä.

Sitten alkoi ihmettely, mikä olisi hyönteisen nimi. Kukaan ei moista ollut aikaisemmin nähnyt. Hyönteiskirja otettiin esille. Ei semmoista siellä ollut, mutta melkein samanlainen. Siis jokin pistiäinen sen piti olla. Nuorella väellä oli tabletti. Sieltä netistä se sitten löytyi. Harvinainen tuntui olevan – onneksi. Taisi olla aikamoinen tuholainen, kun kokonainen koivu saattoi olla täynnä sen toukkia. No, nämä toukat joutuisivat kyllä tulen ruoaksi. Vielä seuraavanakin päivänä ampiaispuupistiäinen oli työn touhussa.

6 comments for “Ötökkä

 1. En ole tuollaista ennen nähnyt.
  Näistä syksyllä pörräävistä
  äkäisistä ampiaisista mainitsivat jossain lehdessä, että ovat
  toimettomiksi jääneitä poikamiesampiaisia.

 2. Saattaisi joku tutkailija hämmästellä
  rantasaunamme liepeillä loikkivaa
  ”tuhkasammakkoa”.

  Tyhjensin aamulla tuhkat saunankiukaan
  pesästä ja hujautin ne huolimattomasti
  märkään ruohikkoon.

  Tuhkasta ei noussut fenix-lintua vaan
  harmaan sirotteen saanut isokokoinen sammakko.

  Harmitti.

 3. No voi mahoton mikä ötökkä. Wikipedian mukaan tuo olisi äitipuoli, uros olisi musta. Arvelevat, että ötökkä ei söisi lainkaan lyhyen elämänsä aikana. Hellustelee hetken ja munii munan puun rakoon. Toukka kasvaa ja kaivautuu syvemmälle puuhun. Syö sitä lahottajasientä minkä itiöt on vienyt sinne mennessään. Tulee sieltä sitten aikuisena ötökkänä ulos hellustelemaan jne

 4. Teillä on Irene aikaansa edellä elävä tessu.

  Ötököillähän on suunniteltu maapallon ihmiset tulevaisuudessa ruokittavan.
  Niissä on paljon”protskua” ja kasvavat sekä lisääntyvät nopeasti.

 5. Annetaan sille suomalainen nimi – ennakoivasti siis Irenen ”tessun” tuijotuksen ja Joren tiedon mukaan: ”Makkaraötökkä”.

 6. Lienee Todennäköisesti jättipuupistiäinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *