Värtsilän kirkon hyväksi!

Värtsilän kirkon ulkomaalaus toteutetaan tänä kesänä huolimatta siitä, että Tohmajärven seurakunnan tilinpäätös oli yli 70 000 euroa alijäämäinen. Värtsilän Kotiseutuyhdistys r.y. hoitaa homman seurakunnan apuna.

Img_5432_small

”Papit made in Värtsilä” kirjan kansikuva.

Seuraava operaatio on kirja ”Papit made in Värtsilä”. Kuusi värtsiläissyntyistä pappia kirjoittaa aiheesta ”Mitä messu merkitsee minulle” Vein materiaalin kirjapainoon 11.6. Kirja tulee myyntiin Värtsiläpäivillä. Varatkaa etukäteen! Tämän hetkisen arvion mukaan kulu on 20 euroa – niin saatte ”kuitiksi” kirjan. Halvalla tulee mielenkiintoista luettavaa, mistä voi maksaa halunsa mukaan enemmänkin. Kirjan myytitulot myös Värtsilän kirkon hyväksi.

Sitten kaikki kynnelle kykenevät, heinäkuussa on raaputustalkoot. Vanhaa maalia poistetaan niin korkealta kuin sielu ja ruumis yltää. Sitten urakoitsija hoitaa loput. Lopullinen maalauksen hinta ei ole ihan alhainen, joten rahaa tarvitaan niin paljon kuin rakkautta kotikirkkoa kohtaan on.

Jos kesän lopulla ei ole kassassa riittävästi, niin papin säkkiin kerjätään pankista lainaa ja maksetaan sitä lainaa uusilla talkoilla ja tempauksilla.

Ulkoseinät maalataan! Jos joku on sitä vastaan, niin ilmoittakoon siitä julkisesti, että saa nimensä ”sankareitten” listaan.

Tunnuksemme on: ”Pienistä puroista se Jänisjokikin imee vetensä, ennen kuin virtaa Värtsilän laakson läpi”. Siis sillä lailla!

Lahjoitukset Värtsilän kirkon hyväksi Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry:n lahjoitustilille OP 515 370-4000 3419 (IBAN FI82 5153 7040 003419).

17 comments for “Värtsilän kirkon hyväksi!

 1. No, niin, intoa on ollut ainakin minulla, kun on niin uhon varmaa tekstiä syntynyt. Kukaan ei kuitenkaan ole varoittanut: ”Elä unta niä!” Kirkko maalataan, mutta toteuttamisessa on ohjelmamuutoksia, niinkuin hyvänkin juhlan alussa ennen esityksiä joskus kerrotaan.

  Ja kirjan myyntiä ja hintaa tietysti lisää melkoisesti, kun ihan loppusuoralla ilmestyi kuuden papin rinnalle vielä seitsemäs. Kysymys ei ole kuitenkaan seitsemästä veljeksestä, sillä joukossa on myös yksi tyttö. Siis seitsemän pappia made in Värtsilä!!!

  Kirjasessa on 64 sivua, niin että sitä voi nimittää kuitiksi, jos lahjoittaa Värtsilän kirkon hyväksi 20 euroa (ja tarvittaessa lisäksi 5 euroa, jos ostan kuoren ja ”ylihintaisen” Värtsilä-aiheisen postimerkin, mihin sisältyy Värtsilän Pitäjäyhdistykselle menevää kannatusmaksua).

  ”Kauppa se on mikä kannattaa”! ajatteli aikoinaan jo Nils Ludvig Arppe, jonka laivat seilaavat maailman valtamerillä.

 2. Samaa mieltä!

  Viittaus tekstiisi:

  Tunnuksemme on: ”Pienistä puroista se Jänisjokikin imee vetensä, ennen kuin virtaa Värtsilän laakson läpi”

  ”Yrittänyttä ei laiteta”, on vanha suomalainen sananlasku.

  Kaikki mukaan myös näihin talkoisiin!

 3. Kyllä on kaunis tuo Värtsilän kirkko!
  Viikko sitten sain mahdollisuuden kierrellä Värtsilässä ja – vähän ympäristössäkin. Monelta suunnalta tuli kirkko kuvatuksi ja samalla todetuksi se surullinen asia, miten jopa vähäisetkin ja pienet peruskorjaustarpeet on vuosien varrella laiminlyöty. Toivoa vain voi, ettei remonttien (ja maalausurakan) alettua paljastuisi enää mitään vakavampaa ”vauriota” kuin mitä nyt on näkyvillä. Monet ulkoiset puitteet totta tosiaan kaipaavat jo nyt monenmoista, ainakin pientä ehostusta ja kunnostusta. Ymmärtää hyvin sen, miksi monet kantavat huolta kirkkorakennuksen ulkoisen kohennuksen ja hoidon (puutteen) puolesta ja yrittävät monin eri tavoin kerätä varoja, että kaunis kirkko(mme) voitaisiin säilyttää ja palauttaa kirkoille kuuluvaan, arvoiseensa kuntoon.

  Jälleen kiitos Erkki Lintuselle ja hänen työlleen kirkon puolesta.
  Nyt on ilmestynyt uusi kirja, Papit made in Värtsilä!
  Ja tuotto menee Värtsilän kirkolle!
  Odotan tätä uutta kirjaa innolla, että pääsen lukemaan sitä.
  Erkki, sinun tekstisi – muutkin kuin historia – ovat niin mainioita. Sain serkulta tuon Värtsilän kirkot – kirjan. Kyllä oli mielenkiintoinen, ihan harmitti kun ”loppui kesken”. Historia kiinnostaa ja lukeminen on helppoa, kun joku toinen on penkonut arkistot, kerännyt tiedot jne, sekä koonnut ja tiivistänyt ne kirjaksi.
  Onnistunutta kirjamyyntiä ja mukavia Värtsiläpäiviä kaikille !

 4. Historiaa ei pidä katkaista!
  OY/Wärtsilä A/B osuus Kirkon saamiseksi oli merkittävä.(Urut ym)
  Tuota yhteyttä ei tule katkaista. Vaaditaan Uskin periksiantamatonta rohkeutta lähestyä OY Wärtsilä A/B johtoa papisäkin täyttämiseksi,nyt ja tulevaisuudessa.
  Valitkaa lähetystö tapaamiseen ko johtoa,ja eikun menoks Helsinkiin. Vauhtivillen työlle Värtsilän Kirkon avustamiseksi
  seuraa jatkoa,näin uskon.
  Värtsilän Kirkko tulee tarvitsemaan jatkossa ratkaisun mm miten
  ja millä Kirkko lämmitetään jne (Urut ym)
  Tähänkin pätee sanonta ”Yrittänyttä eilaiteta”
  Tohmajärven SRK:n varaan ei voi tuudittautua, on jo nähty heidän
  kanta Värtsilän kirkkoon.

 5. Rovasti Erkki Lintunen taitaa innostamisen ja hänellä on lahjoja siihen. Heinäkuussa olisi siis tarkoitus raaputtaa maalia seinistä ja mahdollisesti maalata seiniä. Ehdottaisin kaikille innokkaille kuitenkin pientä jatkoaikaa, jolloin keskityttäisiin varojen keräämiseen ja projektin suunnitteluun ja talkoisiin palattaisiin aikaisintaan kesällä 2015 tai myöhemmin. Ensi syksy ja talvi olisi aikaa kerätä varoja ja suunnitella projektia yhteistyössä seurakunnan kanssa. Tällä hetkellähän ei ole olemassa seurakunnan hallintoelinten päätöstä maalausurakasta tai talkoista. Tohmajärven kirkon remonttiakin edelsi vuonna 2005 n kahden vuoden suunnitteluprosessi. No, olihan se remontti isotöinenkin, se täytyy myöntää. Eli kuitennii, jäitä hattuun näin helteellä!
  Ystävällisin terveisin
  Mikko Lappalainen, Tohmajärven evl srk:n kirkkoherra
  ”yhen lajin sankari”

 6. Erittäin kannatettava ehdotus ”aikalisästä”.
  Minä olen lukenut itselleni lakia, että älä koskaan jäätä maalausta loppukesään kun ilmankosteus on korkea ja varsinkin öljymaaliin tarttuu kiinni kaiken maailman lentävät siemenet ja ötökät. Tulee mätäkuut ja sateiden todennäköisyys kasvaa.

 7. Kirkkoherran arvio Värtsilän kirkon korjauksesta – maalaus mukaan lukien – on oikea. Olen itsekin siihen suuntaan päätynyt. Ensinnäkin kuluneen kesän sääolojen vuoksi. Toiseksi monien muiden vireän Värtsilän eteen tekemisten. Kolmanneksi rahoituksen hidastumisen vuoksi. Neljänneksi – ja tämä on uutta – seurakunnan nyt havaittavan mukaan tulon vuoksi.

  Tähän astinen on ollut valmistelua, ja sitä olisi joka tapauksessa seurannut seurakunnan hallinnon päätöksen teko. Se mitä nyt on tehty ilman ”lupaa”, on niin pienimuotoista, että olen omalla luvalla ne tehnyt.

  Summa summarum: Värtsilän kirkon saattaminen toimintakuntoon – esimerkiksi menneen talven muotoiseen – on saanut niin suuren ja laajan kannatuksen, ettei toimenpiteitä voi tarpeettomasti viivyttää. Seurakuntakoti tarjoaa tilat kahdelle messulle kuukaudessa ja sen lisäksi muullekin kokoontumiselle. Kiitos lahjoituksena ja myyjäisillä hankitun ilmalämppumpun!

  Sen verran on kuitenkin lahjoitusvaroja koossa, että katolla olevat lahot laudat voidaan vaihtaa peltisiin ja siinä yhteydessä tarvittavien nostureita hyväksi käyttäen maalata kaksi korkeinta päätyseinää. Jos varat eivät riitä siihen ihan kokonaan, niin seurakunta voi lainata Kotiseutuyhdistykselle ja saada ne takaisin, kun esimerkiksi ”Papit made in Värtsilä” -kirja on myyty loppuun.

  Mutta vietetään nyt ensin Värtsiläpäivät ja avataan Arppen raitti
  – Ja katsotaan, tuleeko Wärtsilän musta valkoiseen kukkaan Arppen pihassa.

 8. Hyvä juttu, että varojen keruu edistyy. Ennenkuin pensselit viuhuvat ja vasarat paukkuvat lienee hyvä neuvotella seurakunnan taloustoimiston ja seurakunnan päättävien elinten kanssa. Varsinkin tuota laina-asiaa on puntaroitava tarkoin. Toisaalta voisi ajatella, että edellä ehdotetut toimet voisivat olla osa sitä kokonaisurakkaa, jolloin tehdään kerralla selvää jälkeä. Sitä ennen on hyvä tehdä kustannuslaskelmia ja teettää korjaussuunnitelma ja asiantuntijan arvio rakennuksen kokonaiskorjaustarpeesta. Ensin siis tutkitaan ja sitten hutkitaan, kuten vanha sanonta kuuluu!
  Seurakunta on tehnyt toimintasuunnitelmassaan päätöksen yhden messun pitämisestä Värtsilässä / kuukausi. Missä se yksi messu sitten pidetään, siitä tarkemmin syksyllä.
  yst terv
  Mikko Lappalainen
  kirkkoherra, Tohmajärvi

 9. Nythän tämä asia menee putkeen, niin kuin pitääkin. Kunhan vain ei sotkeennu Helsingin koukeroihin. Messujen määrästä ja toteuttamistavasta toivon neuvottelua liturgikon kanssa. Jotain sekä teologista että menetelmällistä tietoa ja kokemusta on myös lapsi- ja nuorisotyön puolelta. Ja siihen liittyen taloudenpidosta.

  Syys-lokakuussa tiedän, voinko olla jotenkin myös avuksi papiston työruuhkassa, ihan talkoohengessä.

 10. Minun ei pitäisi puuttua keskusteluun, mutta en millään malta olla sekaantumatta tähän remontti-ja maalausasiaan kun mielessä kaikertaa kaikenlaista.

  Ensiksi, eikös ole niin, että kiinteistöjen kunnossapidosta vastaavat niitten omistajat. Tässä tapauksessa omistaja lienee Tohmajärven seurakunta? Vai onko se peräti ”kattojärjestö”
  Suomen evl.kirkko?? Kuitenkin Tohmajärven seurakunta on se organisaatio, joka kunnostuksesta päättää.

  Kirjoitetaan ja puhutaan, että tarvittava remontti on ”kallis”, maksaa ”paljon”. Mitä se sitten tarkoittaa euroissa? Onko ”paljon” kymmeniä tuhansia vai satoja tuhansia?? Minulla ei mitään käsitystä?
  Elikkä eikö nyt ole aika Seurakunnan alkaa selvittää tuo asia.

  En tunne kirkon hallintoasioita yhtään, mutta kai se menee samalla tavalla kuin muissakin yhteisöissä, tehdään PÄÄTÖS asian hoidosta ja pyydetään urakkatarjoukset alan yrityksistä. Sillähän se työn laajuus ja hinta selviää??

  Sitten selvitys rahoituksesta. Onko kirkon ”kattojärjestöllä” tapana/mahdollista rahoittaa tämmöisiä kunnossapitoremontteja?
  Mikä tässä vaikeaa? Rahan määrä maailmassa lienee ”vakio”, kysymys on valinnoista, kenen taskussa se on ja mihin käytetään?

  Jos asiat pitkistyvät, niin myöskin mutkistuvat.
  Hitaat jäävät jalkoihin, sanotaan.

  Kyllä luulisi, että keväällä 2015 voisi jo päästä kunnolla töihin?

 11. Värtsilän kirkko saatetaan toimintakuntoon nykyistä paremmassa tasossa. Asia on selvä. Nyt vain on niin ikävästi, että kautta Suomen seurakuntien talous on vaikeuksissa. Myös Tohmajärven. Tarvitaan seurakunnan tulojen tarkkaa suunnittelua. Myös menojen priorisointia. Eri työmuotojen sijoittamista niin, että kokonaisuus on taloudellisesti hallinnassa ja samalla vastaa kirkon tehtävän vaatimuksia.

  Värtsilän Kotiseutuyhdistys on lähtenyt kirkkoamme kohtaan tuntemastaan rakkaudesta rahoitusta puuhaamaan. On tietenkin aivan selvää, ettei tämä vapauta seurakuntaa – kirkon omistajaa –
  vastuusta. Kysymys on yhteistyöstä, ja se on löytymässä.

  Olen erittäin kiitollinen siitä, että niin mnonet – vaikka eivät asukaan nykyisin Värtsilän pitäjän alueella – ovat hengessä mukana. Seurakunnat ovat kautta aikojen kantaneet vastuuta yli rajojen ja tekevät niin nytkin. Mutta jotta tämä voisi jatkua, tarvitaan oman pesän hoitoa. Sanan ja sakramenttien pohjalla. Kirkon seinien sisällä.

  Huomenna aamupäivällä käyn painosta ”Papit made in Värtsilä” -kirjan myyntiin. Siinä tarjoutuu tilaisuus olla maalaamassa kirkoa, milloin se sitten tapahtuneekin.

 12. Erkki, kyllä vaan Kotiseutuyhdistyksen ”puuha” on ihan oikein, mutta
  kyllä Seurakunnan olisi viimeistään NYT tehtävä PÄÄTÖS, ja jos päätös on niin, että korjataan/maalataan, selvitettävä kustannukset.
  Voivatko seurakunnan jäsenet sitä (kirjallisesti) vaatia? Siis asian käsittelyä, ei kai se muuten etene. Minä en nyt tässä asiassa voi
  esittää vaatimuksia, kun maksan kirkonveroni ihan muuhun seurakuntaan. Vaikka on minunkin kotiseurakuntani kirkkoherra Tohmajärvellä syntynyt!

 13. Huomenna 16.7.14 menen noutamaan painosta ”Papit made in Värtsilä” – kirjan. Mutta sähköpostin kautta on jo tilauslistalla 3 tilausta ja kirjeellä tilattuja 2 eli yhteensä 5 !!! Kun vielä löytyy 140 tilaajaa/ostajaa, alkaa ”kerjuu” tuottaa netto-tuloa!!!

  Värtsiläpäivien aikana saattaa (???) ”tuskan” raja mennä rikki???

 14. Kävin tänään kaupungissa, nimittäin Joensuussa, ja toin Värtsilään 500 kpl ”Papit made in Värtsilä” -kirjasta. Ennenkuin pääsin Kaustajärvelle, meni käsistä kaksi kirjaa. Viisi on nyt pujotettu kirjekuoriin ja aloittavat itellamatkan eri puolille isänmaata.

  Lauantaina on rysäys, vaikka ei olekaan mikään ale.

  Kirjasen taittaja Emilia Kolehmainen on tehnyt painoasun kauniisti!

  Minusta tuntuu, ettei koko maailmassa ole vastaavanlaista teosta. Aikanaan siitä tulee kysytty keräilyesine. Kannattaa sijoittaa heti vastasen varalle.

 15. On lahjoitettu, myyty kirjaa ja mukeja kirkon maalauksen hyväksi. Mikä tilanne?

 16. Tilanne on sellainen, että seurakunta on aloittanut kirkon ulkomaalausta varten koemaalauksen. Raaputetaan talkoilla ulkorakennus ja maalataan uudelleen. Jos valittu maali näyttää sopivalta, sillä maalataan myös kirkko.

  Ennen kirkon maalausta kunnostetaan katolta reunalaudoituksia, jos olen oikein ymmärtänyt saamaani indformaatiota. Oiva Tikka tarvitsee talkoolaisia jo ke 1.6.2016 klo 9.

  Kun toiminta pääsee vauhtiin, käytetään Kotiseutyhdistyksen keräämiä – korvamerkittyjä – lahjoitusvaroja. Sitä enemmän, jos kaikki ”Papit made in Värtsilä” -kirjaset saadaan myydyksi. Nyt on meneillään ale – 5 euroa/kpl – kylätalolla.

  On hyvä muistaa, että Tohmajärven seurakunnalla on monta kiinteistöä ja hautausmaata hoidettavanaan. Yksi niistä on Värtsilän kirkko, joka aikanaan on rakennettu nimenomaan runsailla lahjoituksilla ja avustuksilla. Ilman sitä ei kirkkoa olisi lainkaan olemassa. Jatketaan siis perinnettä!

 17. ”Papit made in Värtsilä” -kirja on nyt loppuunmyynnissä. Kylätalolta saa 5 euroa kpl. Joululahjavihje!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *