25 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 20

 1. Oikein hyvää Suomalaisuuden päivää, lajitoverit !
  Vieläkö muuten muistatte niitä aikoja kun iskulauseena oli ”Suosi suomalaista, osta kotimaista”.. Ne iskulauseet on tainnut unohtua aikoja sitten. Nyt kyllä joka suunnalta kuuluu iskulauseita ”Suomi nousuun!! ” mutta samalla kannatetaan, suorastaan yllytetäään ostamaan ulkolaista. Kiina on kyllä saatu nousuun, ja hyvähän sekin on, mutta kaksinaamaista hurskastelua sanon minä.

 2. Tänään snelmanin- ja suomalaisuuden päivänä minua aivan erityisesti on ärsyttänyt kaksi asiaa. Ensinnäkin tuo alituinen amerikkalaisen viihdemusiikin ylivalta Suomessa. Nytkin bulevardilla rämpyttää ja livertää amerikankielinen musiikki. Eikö voisi joskus kuulla myös saksankielistä ja ranskankielistä. Venäjä on upea laulujen kieli. Suomalaisuudenpäivänä olisi voinut tulla tuutin täydeltä pelkästään suomalaista. Onhan meilläkin Mannerheimintie, ja Katri Helenallakin on ihalijoita.

  Toinen ärsytyksen aihe on tämä pankkilandian ja tsarismin yhteen törmäys, jossa demokratiasta on tehty irvikuva. Dollari/euro vastaan rupla – keitto, johon on sekoitettu hapantunutta demokratiaa. Ei hyvältä näytä! Ja jossain Nikeriassa kiimaiset terroristit panevat paksuiksi alaikäisiä tyttöjä. Apinatkin – nuo kaukaiset serkkumme – ovat sivistyneempiä.

  Enkä vieläkään osaa rakastaa Pohjois-Savon ELY-keskusta ja siellä pöytien ääressä tärkeileviä vouteja. Mikseivät tule käymään Kaustajärven KYLÄSSÄ, kun saisivat matkakorvauksen ja päivärahankin. Ja jos ovat auton takapenkillä kuljettajan toimiessa ratissa, voisivat pistäytyä kaljalla Sinilinnussa tai Hotelli Joessa. Tietysti etukäteen varattuna aikana. Jaa, ei taida enää onnistua Sinilinnussa. Mutta kylläkin Joessa.

  Kyllä käy pää kuumana tänään suomalaisuuden päivänä. Mutta menempä kauppaan ja ostan maitoa Suomen markasta muutetuilla euroilla.

  Harashoo!!! Savonkielellä: shorahau!!!

 3. Alpo on taas asian ytimessä.

  Tänään on myös Suomalaisen työn päivä.Oletteko huomanneet kampanjan jossa kerrotaan että kun ostamme kymmenellä eurolla(10€) kuukaudessa enemmän Suomessa tehtyä tuotetta syntyy meille 10 000 uutta työpaikkaa!
  Tämä kymppi tulee helposti kuukaudessa kun katsoo että ostaa Suomalaista leipää.Suuret leipomot teettävät pullansa ja leipänsä yhä enemmän Eestisä,Puolassa ja Venäjällä.
  Markettien pullantuoksuiset paistopisteen pakasteet,mistä nämä vastapaistetut leivät ja pullat tehdään ,ovat valmistettu pääsääntöisesti ulkomailla.
  Maitotuotteissä ulkomaisilla jogurteilla on iso markkinaosuus kaupoissamme.MIKSI,eikö Suomalainen maito kelpaa vai onko kyseessä huolimattomuus ettei katsota mitä purkin kupeessa lukee.

  Tämä kotimaisten tuotteiden käyttö on erittäin merkittävää kansantaloudemme kannalta.
  Joskus tuntuu että EU hössötyksen vuoksi unohdetaan nämä tärkeät perusasiat joilla meistä jokinen voi pitää kotimaastaan parempaa huolta.

 4. Oikein, Jore! Armeija marssii vatsallaan, suomalainen armeija. Ei natise!

  Miksemme kasvata lampaita, vaan tuomme lihat Uudesta Seelannista?
  Jne, jne, jne… Suomalaisen lampaan liha on sitä paitsi parempaa kuin ulkolainen, sanoo asiantuntija. Entä villa? Lanka ja huovutus?

  Mutta TV:ssa aivopesty tyttö väitti, että riisiryyni maistuu paremmalta kuin ohraryyni. Vieressä onneksi poika oli maahengessä toista mieltä. Siis talonpojanpojanpoika!

 5. Nyt Snellmanin päivänä sopii varmaan valittaa
  pankkiautomaatin puuttumista Värtsilän kylältä.
  Sille olisi hyvä paikka vaikkapa siinä rajan lähellä
  olevan baarin yhteydessä, jossa se palvelisi kätevästi
  myös matkailijoita.

  Pitäisi varmaan kerätä taas adressiin nimiä, sehän on
  huomattava puute kyläyhteisössä. Kunnan päättäjien
  taholta voisi panna pankeille painetta asian puolesta.

  Olen yrittänyt suosia suomalaisia tuotteita, mutta ne
  tuoteselosteet ovat niin pientä tekstiä, etten viitsi
  kulkea kaupassa suurennuslasin kanssa. Suomalainen tuote
  on hyvin usein valmistettu jossain muussa maassa.

 6. Värtsiläisille on syötetty pankin taholta ”tietoa, ettei automaatteja hoida pankit, vaan joku muu firma? ???????????
  MirjaSisko
  Saisivat lopettaa kaikki pankita.

 7. Yksi firma on suurimpien pankkien omistama
  Automatia Pankkiautomaatit Oy.

  Luulisi noinkin vilkkaan rajanylityspaikan läheisyydessä
  pankkien suorastaan kilpailevan, että kuka niistä
  saa laittaa mainoslogonsa nähtäville siihen automaatin
  kylkeen.

 8. Kaupat mainostavat ”tarjolla meillä paistettua lämmintä leipää”.
  Minäkin sitä olin niitä tyytyväisenä ostellut. Kerran kuitenkin vilkaisin, että mikäs leipomo näitä tekee. Leivät oli valmistettu Saksassa, Puolassa, Tanskassa, Virossa jne. Katsoin sitten Fazerin leipää ja ajattelin, että se nyt on suomalaista. Oli leivottu Belgiassa. Kysymys kuuluu, miksi kaupat ostavat näitä, eikö kotimainen kiinnosta, tai ole kilpailukykyinen.Eipä ihme, että kotimaiset leipomot joutuvat lopettamaan.

 9. Kauppa se on joka kannattaa! Leipälapiot museoon ja taikinanjuuri kompostiin – jos kellä sellainen on. Tai roskikseen. Kyllä Puhas Oy lopun hoitaa!

 10. Erkki, kaipailit aamulla – aiheesta – tämän suomalaisuuden päivän radio – ohjelmiin suomalaista musiikkia. Toivomuksesi muistui mieleen, kun kuuntelin vakiosuosikkiani ”Klassista kahteen”. Koko ohjelma oli suomalaista, alkoi upeasti Toivo Kuulan Häämarssilla. Viimeinen kappale, minkä ehdin kuulla oli sykähdyttävä Onko Suomessa kevät? Aulis Sallisen oopperasta Punainen viiva. Ilokseni huomasin, että loput voi kuunnella Ylen Areenalta. Vinkkinä sinulle ja muille!

 11. Ottivat radiossa oppia valituksestani! Tai tulivat muuten oikeaan päivään. Toivo Kuula ym. marssittivat Snellmanin tahtiin.

 12. Suomalaisuus minulle merkitsee, että Suomi on vapaa länsimaa.
  En voi koskaan unohtaa isiemme ja äitiemme tekemää työtä sen hyväksi silloin kun maailma oli myllerryksessä. Heistä moni joutui henkensä uhraamaan kotimaan hyväksi.
  Meillä tänäpäivänä on suurempia ongelmia kuin maiden valloitus. Tämänpäivän ongelmia ei aseilla ratkaista.
  Tarvitaan ratkaista ongelma,että jatkuvuutta on Ismo Alangon sanoin: Tärkeintä ihmiselossa on hengitys sisään ja ulos.

 13. Suomalaisen tuotteen suosiminen on tietenkin edelleen mahdollista ja jopa suotavaa; se vain on tehty osittain varsin hankalaksi. Monien tuttujen ja turvallisten suomalaisten tuotemerkkien alta ja takaa löytyykin tarkemmassa syynissä ulkomainen tekele, joka ei tietenkään välttämättä ole yhtään huonompi.
  Suomalainen tuote on monessa tapauksessa valitettavasti hinnoiteltu pois toimivilta markkinoilta; sitäpaitsi kyllä kaikenlainen rajasuoja käytännössä menetettiin EU:hun liittymisen myötä.
  En enää muista, mikä oli asiaan liittyvän kansanäänestyksen tulos v.1994, mutta olen itse edelleen oikeasti ylpeä siitä, että laitoin rastin EI-ruutuun!

 14. Tienvarsien siivoustalkoot ti 13.5. alk. klo 18 PERUTTU!

  Illaksi luvattu rankkasateita! Talkoita siirretään viikolla!

 15. Karjalaisessa oli päivänä muutamana kirjoitus sienistä. Niitä menisi vaikka kuinka paljon vientiin. Sienisadot ovat kuulemma ollet huonot. EIKÄ OLE1 Sienistä maksettu hinta vain oli niin olematon, ettei niitä kannattanut rahdata keräyspisteisiin. Sinne metsään saivat tatit hapata ihan rauhassa. Mitenkähän niistä aiempina vuosina kannatti maksaa niin, että oli suorastaan jonoja ”sienikeisarinkin” vastaanottopaikoilla?

 16. Olikohan kuitenkin liian äkkipikainen päätös perua roskatalkoot; emmehän ole sokerista tehtyjä. Viikon päästä on nousevan ruohon seasta enää vaikea löytää ja kerätä; ovathan ne tietysti silloinkin pois silmistä.
  Otin tänään joka tapauksessa jo etuottoa hommaan; siivosin maantien ja kevyen liikenteen väylän varret Rajantieltä pihaliittymäämme saakka. Roskaa ja rojua kertyi jo eto matkalta peräti oma kuusisatanen pytty miltei puolilleen. Käyn todennäköisesti saman homman tänä iltana läpi vielä Sikkerin risteykseen asti; ovatpahan jo ensi viikolta vähempänä.

  Suomalaisuuden suosimisesta sohaisenpa ampiaispesää sen verran, että ryhtykääpä itärajan autoilijat ostamaan polttoaineenne Suomesta. Jos ajoneuvossa palaa venäläinen bensa tai dieseli, ei ehkä välttämättä ole kovin loogista esiintyä absoluuttisena Isänmaan ystävänä. Uskallan tämän sanoa, koska paalupaikalla asumisestani huolimatta en ole ensimmäistäkään litraa piikkilangan takaa (vielä ?!) käynyt. Kysymys ei ole siitä, etteikö halpa polttoaine kiinnosta, syyt ovat aivan muualla.

  Tarkasti ottaen isänmaallista toimintaa ei ole myöskään tämä kansainvälinen kansanterveystyö, kun Venäjältä röijätään halvempaan hintaan alkoholia ja tupakkaa. Seuraukset tulevat ennemmin tai myöhemmin kuitenkin kärsittäväksi/maksettavaksi tällä puolen rajaa???!!!
  Näitä mietteitä tänäänkin roskia kerätessä mielessäni pohdiskelin, mainittujen tuotteiden pakkauksistahan tienvarsiroju pääsääntöisesti koostuu.

 17. Olen minäkin osallistunut tienvarsien roskatalkoisiin useammankin kerran. Nykyäänkin kerään isompia roskia lenkillä käydessäni. Minua kyllä ottaa päähän tuo roskaaminen. Mikä oikeus ihmisillä on roskata ja sotkea tienvarret. Eikö noita maitopurkkeja, oluttölkkejä, ranskislaatikoita, tupakka-askeja…. voi itsekukin viedä roskikseen sen sijaan että heittää ne tien varteen toisten korjattavaksi. Miten roskaajat saisi ymmärtämään tämän yksinkertaisen asian?

 18. Ostin tänään Värtsilä-mukin tarkoituksenani juoda siitä tästä lähtien se litran kahvimäärä päivittäin, joka pitää minut virkeänä.

  Paketissa oli Vistaprint-kortti, ja siinä kiitettiin minua saksaksi: ”Vielen Dank, dass Sie Tassen bestellt haben. Viel Freude damit!” Sama ranskaksi ja hollanniksi. Koulutiedollani olen ymmärtävinäni, että: ”Paljon kiitoksia, että olette tilanneet mukin. Paljon iloa sen kanssa!”

  Värtsilä on siis globaalin maailman osa, vaikka venäjänkieli puuttuukin mukin pakkauksesta. Ehkä sen voisi teipata laatikon kylkeen ylimääräisenä kohteliaisuutena heille, jotka poikkeavat Niiralasta Värtsilän ytimeen. – Kylätalossa on viehättäviä venäjänkielisiä kahvia keittämässä. Ehkä venäjänkielinen lisuke paketin kylkeen voidaan helposti toteuttaa?!

  Kun pidän mukia oikeassa kädessäni – tapani mukaan – niin pöytäkumppani silloin huomaa, että minä olen Värtsilä-fani. Omalle puolelleni en kaipaa logoa, koska tiedän muutenkin, mikä olen ja mikä on tärkeää hyvän murokahvin lisäksi.

  Kiitokset Värtsilän Pitäjäyhdistykselle ja Vesa Tikalle! Kahvi maistuu entistäkin paremmalta.

 19. Jussin kommentti pani aivot toimintaan. Kirjoitin niiden tuloksia. Mutta painoin väärää nappulaa, ja ne katosivat avaruuteen. Sinnehän ne oikeastaan kuuluvatkin. Roskien kaatopaikka voi olla juuri siellä. Menenkin siis pää tyhjänä nukkumaan. Laavulla klo 13 tavataan – me eläkeläiset! Mutta nukututaan ensin.

  Dopri veetzer!

 20. Runo alkavalle kesälle.
  Kesä tekee tuloansa
  herää ihmismieli valo vallan ottaa
  kääntyy katse valoonpäin
  tarve nähdä tulevaan
  tulee räntää tulee lunta
  tulee vettä taivahalta
  se on suomen kevät
  monimuotoinen ja kokemisen arvoinen
  kesää pikkuhiljaa valmistavi
  kesä kohta koittaa
  odottajan palkitsee
  päivät lämpimät ja lämmin järven vesi houkuttelee
  mennään uimaan
  karkoitetaan jäsenistä jäykkyydet

 21. Muistakaahan viikonlopun ohjelmaa suunnitellessanne, RAVINTOLAPÄIVÄ näkyy myös pop-up ravintoloina Värtsilässä!

  MAKUMAKASIINI klo 11-15 Arppen pihan viljamakasiinissa

  MAATILAKAHVILA KOTIPIHA klo 9-17 Parviaisen maatilalla, Niiralassa

  Lisätietoja mm. Värtsilän Pitäjäyhdistyksen kotisivuilta tai Facebookin Värtsilä -sivulla (liity ryhmään!)

 22. Ravintolapäivän tarjonnasta löytyy lisätietoa myös osoitteesta http://www.restaurantday.org/fi/find/

  Tuo Makumakasiini on siis moninaisen värtsiläläisporukan luoma ruokapaikka ja Kotipihaa taas vetävät nuoret niiralaistytöt. Myös Järventauksen martat pitävät ravintolakahvilaa Korkeakankaantiellä klo 11.30-15.

  Nyt ei tarvii kylväjät huolehtia ruoanlaitosta, vaan maha täyttyy mukavasti pop-up-murkinoilla! Tervetulloo!

 23. Pääskyset kävivät meitä tervehtimässä tänään Kaustajärven Halkoniemessä, siis kesä on tullut. Tervetuloa kesä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *