Varuskuntaelämää Pohjois-Karjalassa

Värtsin palstoilla on kirjoitettu ja keskusteltu Pohjois-Karjalan varuskunnista, viimeisimpänä Kontiorannan lakkauttamisesta. Uskoisin, että Värtsin lukijakunnasta löytyy paljon henkilöitä, joilla on henkilökohtaisia muistoja Pohjois-Karjalan varuskuntiin liittyen. Nyt on aika kirjoittaa nuo muistot ylös ja osallistua muutama päivä sitten on alkaneeseen muistitiedon keruuseen. Seuraat keruuseen liittyvät tiedot on poimittu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilta.

Kuva: Lissu Kaivolehto

Kuva: Lissu Kaivolehto

Muistitietokeruu 11.2.–30.11.2014

Millaisia muistoja sinulla on Pohjois-Karjalan varuskunnista? Pohjois-Karjalassa on toiminut kolme varuskuntaa: Kontioranta, Ylämylly ja Onttola. Ylämyllyn varuskunnan toiminta päättyi vuonna 1997 ja Kontiorannan vuonna 2013, kun Pohjois-Karjalan prikaati lakkautettiin. Onttolassa toimii edelleen Pohjois-Karjalan rajavartiosto.

Tuhannet asevelvolliset ovat suorittaneet asepalveluksensa Pohjois-Karjalan varuskunnissa. Varusmiesten, kantahenkilökunnan ja varuskunnassa työskennelleiden siviilien lisäksi maakunnan asukkailla on monenlaisia muistoja ja kokemuksia varuskunnista ja niiden toiminnasta. Puolustusvoimien ajoneuvot ja lomailevat varusmiehet olivat tuttu näky maakunnan teillä ja kaupunkikuvassa. Karjalan Sotilassoittokunta ehti tuottaa musiikillisia elämyksiä lukemattomille kuulijoille.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Pohjois-Karjalan museo, Puolustusvoimien Pohjois-Karjalan aluetoimisto ja maakunnan maanpuolustusjärjestöt järjestävät muistitiedon keruun 11.2.-30.11.2014.

Kirjoitukset tallennetaan tutkijoiden käyttöön Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Joensuun perinnearkistoon. Keruuseen voi lähettää myös varuskuntiin tai varusmieselämään liittyviä valokuvia ja äänitteitä.

Muistelun apuna voi käyttää seuraavia kysymyksiä:

  • Oletko suorittanut varusmiespalveluksen Pohjois-Karjalassa? Millaisia muistoja sinulla on palvelusajasta, varuskunnasta ja sotilaskodista?
  • Oletko kuulunut varuskunnan kantahenkilökuntaan tai työskennellyt varuskunnassa siviilinä? Kerro kokemuksistasi.
  • Millaista on ollut asua varuskunnassa tai sen lähistöllä?
  • Mitä varuskunta on sinulle merkinnyt?
  • Onko perheenjäsenesi työskennellyt varuskunnassa? Millaisia muistoja sinulla on siitä?
  • Kuinka varuskunta on vaikuttanut ympäristön ja paikkakunnan elämään?
  • Onko perheenjäsenesi, poika-/tyttöystäväsi tai puolisosi suorittanut varusmiespalveluksen Pohjois-Karjalassa?

Tarkemmat ohjeet ja keruuesite löytyvät osoitteesta http://www.finlit.fi/arkistot/keruut/varuskunta/

2 comments for “Varuskuntaelämää Pohjois-Karjalassa

  1. Kuuluisalle Ylämyllyn Paloaukealle on noussut viime
    vuosien aikana uusi asuinalue, jossa on toinen toistaan
    komeampia taloja vieri vieressä.

    Entisiä varuskuntarakennuksia on kunnostettu kouluiksi
    ja päiväkodeiksi.

  2. Jutun kuva ei liity Pohjois-Karjalan varuskuntiin.

    Kuvassa on Kaartin soittokunta Hietaniemen hautausmaalla lokakuussa 2008, jolloin Turkin presidentti teki kunniakäynnin Hietaniemen sankariristille ja marsalkka Mannerheimin haudalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *