Aku ja kumppanit

Näköispainos 1954/ Aku ja kumppanit vauhdissa
Kun herra Kuttura maatilan osti

Walt Disney: Aku Ankka ja kumppanit, näköispainos vuosikerrasta 1954, osat 1 ja 2, Sanoma Magazines

akuankka ja kumppanit

Herra Kuttura on mieltynyt Ankkalasta, vanhasta sukukartanosta, jonka omistaja on Aku Ankka veljenpoikineen. No, Aku oitis hieromaan kauppoja, mutta veljenpojat ovat toista mieltä leikkipaikkansa myymisestä. Niinpä Tupu Hupu ja Lupu järjestävät monenmoista jäynää talon katsojalle. Viimeisin koettelemus on suuri tuulikone, joka tekee ilmasta sietämättömän, varsinkin kun pojat sekoittavat tuuleen hiekkaa ym. kivaa.

Mutta Kutturan päätä ei helposti käännetä ja kaiken lisäksi veljenpojat eivät tiedä, että mies tekisi tilasta poikien leirikodin.

Hiawatha ja Auringonkukka taas osallistuvat ratsastuskisaan, isänsä, suuren heimopäällikön, antamalla pattipolvisella hepalla. Mutta Hiawathalla on keinot, joilla itsepäinen koni saadaan juoksemaan ja pokataan pääpalkintona oleva kanootti.

Sepe-susi ja pikku paha hukka taas lähtevät lomalle etelään. Poika ei vain tiedä, että isällä on kiikarissa kolme pientä possua, jotka lomailevat samaisessa hotellissa. Yleensä Sepelle käy kehnosti, eikä tämäkään juttu tee poikkeusta. Susi joutuu norppien leikkipalloksi, ei enempää eikä vähempää.

Aku-tarinoiden lumo on usein siinä, että Disneyn satuhahmot ovat usein karikatyyrejä ihmisistä, joita jokaisella lukijalla on tuttavapiirissään. Yksi on läpeensä saita, toinen on pahiksista pahin, kolmas on onnekas, neljäs laiska ja viides sydämellinen.

Aku Ankan vuosikertoja on alettu painaa uusintapainoksina ja tietysti sellaisten järkäleiden parissa vierähtää iltapuhde ja joskus eläkeläisellä myös keskipäivän aika.

Moni voi sanoa, että Aku Ankat ja Disney – tuotanto on amerikkalaista ja kevyehköä luettavaa. Mutta kun näihin opuksiin paneutuu, löytyy niistä yhtä ja toista tärkeää. Eräs asia, josta itse nautin ja toivoisin lastenkin nauttivan, on ihmisen luonteenpiirre, johon liittyy lähimmäisistä välittäminen ja pahiksiinkin ymmärtäen suhtautuminen.

2 comments for “Aku ja kumppanit

  1. Aku Ankat ovat aina olleet viihdyttävää luettavaa amerikkalaisesta alkuperästään huolimatta. Vuonna 2013 Aku ja kumppanit ovat uusinta AA:a lainaten toheloineet myös Stadissa, Pohojanmaalla, Lapin jänkhällä, Kainuun korvessa, Turussa ja Saimaan rannoilla. Mielestäni akkarien taso ei ainakaan ole päässyt laskemaan suomitarinoiden myötä:)
    Seuraavaa suomitarinaa voi käydä äänestämässä osoitteessa http://www.akuankka.fi/suomitarina
    Ja jos tämä meni mainostamisen puolelle niin toivottavasti on harmitonta sellaista.

  2. Nämä vuoden 1954 näköispainokset voisivat olla mieluinen 60 vuotislahja joillekin sankareille tänä vuona.

    Kokemuksesta tiedän että useita ihmisiä kiinnostaa ajatus siitä miltä maailma näytti silloin kun he syntyivät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *