1 621 081 rajanylittäjää Niiralassa

TIEDOTE POHJOIS-KARJALAN RAJAVARTIOSTON VUODEN 2013 TOIMINNASTA JA TULOKSISTA

Kuva: rajaliikenne.fi

Kuva: rajaliikenne.fi

Rajatilanne Pohjois-Karjalan toimialueen maastorajalla on ollut rauhallinen ja hallinnassa. Rajanylitysliikenne Niiralan rajanylityspaikalla on lisääntynyt vuoteen 2012 verrattuna.

RAJATARKASTUKSET

Rajanylittäjien kokonaismäärä Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla Niiralan rajatarkastusasemalla, Joensuun lentokentällä ja Inarin tilapäisellä rajanylityspaikalla oli 1 629 616 henkilöä vuonna 2013. Liikenteen kokonaismäärä lisääntyi 122 078 ylittäjällä edelliseen vuoteen verrattuna.

Niiralan rajanylityspaikan liikenne kasvoi vuoden 2013 aikana noin kahdeksan prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen ollen 1 621 081 rajanylittäjää. Venäläisten osuus matkustajista oli 44 %:a. Vuonna 2012 Niiralassa rajan ylitti 1 501 511 henkilöä, joista venäläisten matkustajien osuus oli 45 %:a.

Niiralassa rajatarkastusten yhteydessä todettiin 636 rikkomusta, jotka olivat pääasiassa tieliikenne-, ajoneuvo- tai ulkomaalaislain rikkomuksia. Rikkomusten määrä on suhteellisen alhainen verrattuna rajanylitysten määrään.

Niiralan rajanylityspaikalla käännytettiin 58 henkilöä, kun vuonna 2012 käännytettiin 87 henkilöä. Käännytettyjen määrä on pysynyt lähes samantasoisena edelliseen vuoteen verrattuna. Suurin osa käännytettiin puutteellisten maahantuloedellytysten takia tai perustellusta olettamuksesta hankkia tuloja epärehellisin keinoin.

Joensuun lentoasemalla tehtiin rajatarkastus 6 123 matkustajalle, kun vuonna 2012 rajatarkastuksia tehtiin 4 977 matkustajalle. Rajatarkastusta edellyttävät lennot (lähinnä charter-lentoja) suuntautuivat pääsääntöisesti Schengen-alueen ulkopuoliseen Eurooppaan.

Tilapäisistä rajanylityspaikoista oli avoinna vain Inari, jonka kautta kulki lähinnä puutavaraliikennettä Venäjältä Suomeen. Vuonna 2013 rajanylitysten kokonaismäärä oli 2 412 henkilöä, kun vuonna 2012 rajanylittäjiä oli 1 050 henkilöä.

RAJOJEN VALVONTA

Vuonna 2013 rajatilanne Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla rajaosuudella oli rauhallinen. Henkilöiden aiheuttamia luvattomia rajanylityksiä havaittiin vuoden aikana yksi, kun vuonna 2012 havaittiin kuusi rajanylitystä. Luvattomat rajanylitykset ovat olleet luonteeltaan vähäisiä.

Muita rajatapahtumia, jotka ovat eläinten ja luonnonvoimien aiheuttamia, havaittiin 83, kun vuonna 2012 havaittiin 89 rajatapahtumaa. Muiden rajatapahtumien määrä väheni hieman edelliseen vuoteen verrattuna.

Rajavartiosto osallistui tiiviisti harvaan asuttujen alueiden viranomaisyhteistoimintaan. Poliisille annettiin virka-apua 40 kertaa, kiireellisiä poliisitehtäviä toteutettiin 36 kertaa ja ensivastetehtäviä 130 kertaa. Lisäksi osallistuttiin etsintöihin maa-alueilla ja saarissa seitsemän kertaa.

RIKOSTORJUNTA

Vuonna 2013 Pohjois-Karjalan rajavartiosto havaitsi rajaturvallisuustehtävissä yhteensä 664 rikkomusta, kun vuonna 2012 havaittiin 628 rikkomusta. Näistä suurin osa havaittiin Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla.

Esitutkinta toimitettiin 46 tapauksessa, joista 30 tapauksessa juttu eteni syyttäjälle asti. Osassa tapauksia tutkinta on edelleen kesken. Yhden valtiorajarikoksen lisäksi tutkinnassa oli mm. metsästysrikos, väärän henkilötiedon antaminen, lisätutkintoja sakkojen vastustamisen johdosta, ampuma-aserikos, huumausaineen käyttörikos sekä kahdeksan vaarallisen esineen hallussapitoa.

Epäiltyjä rattijuopumustapauksia oli 23, joista yksi törkeä. Väärennettyjä asiakirjoja tavattiin kolmessa tapauksessa, jotka liittyivät ajoneuvojen vientiyrityksiin Venäjälle väärennetyin asiakirjoin.

Vuonna 2013 rajavartiomiehen antamalla rangaistusvaatimuksella käsiteltiin 254 rikkomusta, kun vuonna 2012 rangaistusvaatimuksella käsiteltiin 246 rikkomusta. Rajavartiomiehen antamalla rikesakolla käsiteltiin 59 rikkomusta, kun vuonna 2012 rikesakolla käsiteltiin 73 rikkomusta. Tapaukset olivat pääasiassa ulkomaalais-, ajoneuvo- ja tieliikennelain rikkomuksia. Paljastinlaiterikkomuksia havaittiin 116. Huomautuksia annettiin 228 kappaletta.

SOTILAALLINEN MAANPUOLUSTUS

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania kotiutti vuonna 2013 290 varusmiestä, joista vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneita naisia oli yhdeksän. Palveluksensa aloitti tammikuussa 2014 yhteensä 134 alokasta, joista kolme naista.

Rajavartiosto järjesti vuonna 2013 yhden yksikön kertausharjoituksen, johon osallistui yhteensä 98 reserviläistä.

Lähde: Pohjois-Karjalan rajavartioston vuositiedote 2013

2 comments for “1 621 081 rajanylittäjää Niiralassa

  1. Niirala on siis merkittävä paikka Tohmajärven kunnassa, ja sieltä on VAIN 4 km Arppen pihaan, joka sijaitsee Jänisjoen rannalla!!! Ja siinä on Tohmajärven Värtsilän keskus!!!

    HALOO!!!

  2. Hyvä on trafiikki meidän entisellä kotipihalla.Muistan kun puheet rajanylityspaikan saamisesta Niiralaan alkoivat 60-luvulla.
    Skeptikot olivat sitä mieltä että naapuri ei anna koskaan siitä ihmisten kulkea.
    Optimistit taas odottivat Niiralasta tulevan maakunnan vireimpiä taajamia,rajanylityspaikan myötä.Jos ei nyt ihan kaupunkia niin kauppala kuitenkin.

    Raja on auki mutta ei tullut liikepaikkaa Niiralasta.Mistähän se johtuu että sinne ei ole investoitu mitään bisnestä?Juuri nythän asian ymmärtää kun tielinjaukset ovat auki.Yli 1.5 miljoonaa potentiaalista asiakasta vuodessa on kuitenkin paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *