Huolituoli

Kivikauden ihmiset tuskin olisivat selvinneet ilman herkkäunisuuttaan. Ilman sitä he olisivat joutuneet helposti vihollisen tai villieläinten hyökkäyksen kohteeksi. Herkkäunisuus oli nukkujille arvostettu, hyvä ja turvallinen ominaisuus.

Nyt kun emme elä enää kivikautta, ei olisi tarpeen herätä jokaiseen pieneenkin risahdukseen tai lentokoneen ylilentoon. Ei olisi tarpeen nousta katsomaan kaihtimen raoista jäniksen tai kissan sytyttämiä ulkovaloja, miettiä että mikähän siellä pihalla liikkuu. Niissä tilanteissa kannattaisi vain kääntää kylkeä ja miettiä itselle mieluisia, mukavia asioita.

Me ihmiset olemme erilaisia unenlahjojen suhteen: toiset nukkuvat paremmin, toiset huonommin. Nukkuminen muuttuu myös usein elämän aikana. Osa meistä on aamu- unisia, osa iltaunisia, osa lienee molempia. Yhteiskunta pyörii pitkälti aamuvirkkujen aikataululla, ja sekös on myrkkyä kaltaisilleni aamu- unisille. Vaikka kuinka tekisi mieli vetää peittoa korville, on vain noustava joskus aikaisin ylös.

Ihminen nukkuu kolmasosan koko elämästään. Tosin osa meistä ihmisistä kärsii suoranaisesta unettomuudesta ainakin ajoittain. Silloin tuntuu, että kaikki muut nukkuvat, mutta valvoja yksin valvoo ja koettaa saada unenpäästä kiinni. Eihän se niin ole, vaan jotkut muutkin valvovat. Nukkumisesta ei tahdo tulla mitään, jos ihminen jo valmiiksi pelkää, kuinka väsyneenä aamulla herää.

Eräässä lehtiartikkelissa neuvottiin, että huolien kanssa ei pidä mennä nukkumaan. Huolet on käsiteltävä jossain sopivassa paikassa erikseen ja päivänvalossa. Ei saa viedä kotihuolia töihin, eikä tuoda työhuolia kotiin. Helpommin sanottu kuin tehty! Olisikohan varattava ihan oma huolituoli ikävien asioiden käsittelemiseksi pois päiväjärjestyksestä. Kenties kannattaisi viettää päivittäin huolihetki, jolloin voisi vaikka kirjoittaa mieltä askarruttavat asiat pois.

Kuva: Lissu Kaivolehto

Kuva: Lissu Kaivolehto

Siihenkin, että valvoo, voi varautua etukäteen. Voi yrittää miettiä, mitä elämässä on sellaista, joka estää unen tulon, ja sitten muuttaa sitä asiaa. Itselleni joskus iltakahvi saa aikaan lukuisia iltayön unettomia tunteja. Tulee käytyä jääkaapilla. Itseään voi tyynnytellä, että huonosti nukkumisesta ei seuraa mitään kauheaa, vaan se menee ohi. Sopiva määrä liikuntaa päivän aikana tuo minulle hyvän unen. Voi olla hyvä ihminen, vaikka nukkuukin huonosti.

Tunnen henkilöitä, jotka nukahtavat siihen, mihin päänsä kallistavat. On heitäkin, jotka menevät illalla viimeiseksi nukkumaan, mutta ovat ensimmäisenä aamulla hereillä. Heitä käy lähes kateeksi.

Täydenkuun aikaan jotkut eivät saa nukutuksi. Uni paastoaa. Se on kuuhulluutta. Lieneekö ilmiö tarua vai totta, mutta saahan kuu aikaan vuorovesi- ilmiönkin, siis miksi ei unettomuuttakin.
Silloin nukkuja valvoo.

Maija – Liisa

Share

5 comments for “Huolituoli

 1. Päiväettoneet keventävät yöunta ja joutuu katselemaan usein tosin hyvinkin mielenkiintoisia unenkäänteitä. Ihmeellinen on unien maailma. On enneunia, edellisen illan tapahtumien kertausta jne..

  Itse olen perinyt geenin, joka vaivuttaa uneen päivällä tai illalla, heti kun kallistun petille, kuten Maija-Liisakin mainitsi.
  Tosin täysikuu kyllä pitää minutkin hereillä. Hyvän kirjan kanssa on mukava illalla herkutella unta tulevaksi, jos se ei muuten ilmaannu.

  Ja sanotaanhan vielä, että hyvä omatunto on pehmeä päänalunen.

 2. Nyt on parhaillaan täydenkuun aika. Todella upeat öiset
  kuutamot ovat nähtävänä.

  Ihmiset kysyvät toisiltaan, että nukuitko hyvin, riittikö unta
  tai saitko hyvin unenpäästä kiinni?

  Vastauksena voi olla, että nukuin kuin tukki, vetelin hirsiä ja
  sammuin kuin saunalyhty.

  Unet kiinnostavat ja niiden tulkinta myös.

  Lapsia Nukkumatti saatteli unten maille jo omassa lapsuudessani.

 3. Kauppaoppilaitoksessa oli aikoinaan lehtorina Kauko Valve, joka antoi ohjeeksi huonounisille silloin ”Ottakaapa iltalukemiseksi kansantalouden oppikirja, eiköhän se unikin tulle”.

 4. Kaukohan on tuttu mies – hyvälaulaja – ainakin oli nuorempana

  Terv. Kaukolle ja Sinikalle.

  MirjaSisko

 5. Todella hieno ja monipuolinen essee Maija-Liisalta. Kiitos! Omiin unettomuusvaivoihin antoi lääkäri Ljuba Rantanen hyvän avun: Melatonin.3 mg tunti ennen nukkumaan menoa, ja samalla läppäri kiinni. Jos se ei auta, niin tarpeen vaatiessa tabletti Imovane 5 mg. Melatonin on auttanut heti. Muuta ei ole tarvinnut niellä. Kun vielä muistaisin Ljuban olalle taputuksen ja sanat: ”Muista, Erkki, päivälenkit!”

  Lissun keinutuolikuvan johdosta pari sanaa: Teologimatrikkeleissa olen ilmoittanut harrastuksekseni keinutuolifilosofian. Viimeisimpään lisäsin: Pyhän Kolminaisuuden ihmettely. Tähän oppi-isäni emeritus piispa Leino Hassinen: ”Siinä sinulla onkin tekemististä!” – Niin on, olen joutunut huomaamaan. Ja myös kokemaan, että elämä on nyt avautunut aivan uudesta näkökulmasta:
  Pyhästä Kolominaisuudesta käsin.

  Huoli allesi tuoli! Mutta kumoa nurkkaan tuolihuoli!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *