35 comments for “Viikon puheenaiheet vko 46

 1. Tällä viikolla valmistaudutaan isoihin myyjäisiin Värtsilän kirkon hyväksi. Myyjäiser järjestetään Itähuolimmassa la 16.11.2013 klo 9-14. Tarjolla on varsin monipuolista ostettavaa, ja talkoissa kirkon seurakuntakodissa pe 15.11. klo 10 alkaen pöytään voidaan leipoa lisää suussa maistuvaa.

  Yhteydenotot: Eero-Matti Lintunen, 040-3773612.

  Myyjäisten tavoitteena on sekä hyvä taloudellinen tulos että hengen luominen Värtsilän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kiinteistön kunnostamiseksi toimivaksi kokoontumispaikaksi.

  Kirkko ja sen yhteydessä oleva seurakuntakoti keittiöineen tarjoavat kauniit tilat erilaisille kokoontumismuodoille. Kirkkoa pidetään yleisesti kauniina ja viihtyisänä. Myös seurakuntakodissa on arvokkaat puiteet vaativillekin juhlille.

  Pottupappi

 2. Korjaus kellonaikaan, myyjäiset ovat klo 8-14.

  Koska meillä on jo runsaasti myytävää, perjantain talkoissa ei tarvitsisi paljoakaan enää leipoa. Pullaa lähinnä kaivattaisiin ja karjalanpiirakat (ja/tai kukkoset) olisivat lisänä loistava asia.

  Muutamia puuhakkaita nyt kaivattaisiin leipomaan!

  Ottakaas nyt puhelimet käteen ja kasatkaa muutaman puuhakkaan porukka avuksi leivontatalkoisiin, koetan hommata jauhot ja muut tarpeet lahjoituksina.

 3. Eihän täällä Värtsilässä juuri noita kokoontumispaikkoja ole.
  Mike

 4. Huomenna 13.11. pitäisi MTV:ssä olla ohjelmaa Värtsilästä. Tutkailtuani lehdestä ohjelmaa tulin siihen tulokseen, että sen täytyy olla ”45 minuuttia” otsakkeen alla.Pidetäänpä silmällä.

 5. 45 minuuttia ohjelman naisjuontaja on kotoisin täältä
  Joensuun seudulta. Perhe asui hänen lapsena ollessaan
  Toini A:n yläkerrassa.

 6. Eilen illalla tuli SUB:lta hyvä elokuva.
  Vares 4 – Kaidan tien kulkijat

  ”Turkulaisetsivä hälytetään Pohjanmaalle, jonka pikkukylästä on löytynyt nuoren naisen ruumis. Jonkinmoisesta rangaistusmurhasta lienee kyse, koskapa alaston kalmo riippuu hautausmaan häpeäpaalussa ja paikka on hihhuleita tulvillaan.”

  Elokuva tuntui kaikista epämiellyttävistä äärimmäisyyksistään huolimatta realistiselta kuvaukselta siitä, miten uskon hurmoksella ja manipuloinnilla on voitu saada aikaan suuria vääryyksiä, ja mikä pahinta, niille jotka ovat olleet kaikkein herkimmin haavoittuvia, eli taivaspaikkaa odottavat ja toivovat vanhukset.

 7. M-realin kommentti Pohjamaalla tapahtuneesta tuntuu aika kaukaiselta täältä Värtsilästä katsottuna.Jos se on tarkoitettu jotenkin Värtsilän kirkko-projektiin liittyväksi, niin huomautan, että Värtsilän kirkko ei kiinnosta hihhuleita. Täällä ei myöskään ”uskon hurmoksella ja manipuloinnilla” yritetä vahingoittaa heitä, joita ovat ”taivaspaikkaa odottavat ja toivovat vanhukset”.

  Jäin miettimään, mitä kätkeytyy nimimerkin M-real taakse. Jos real tarkoittaa, niinkuin sanakirja opettaa, realistia eli käytännön ihmistä, joka toimii tosiasioiden mukaan, todellisuudentajuisesti, haihattelamatta, niin M voisi sitten tarkoittaa minua. Minä-realisti. Mutta entä S-real, sinä-realisti? Kerro minulle!

  Pottupappi (eli maasta löytyvä ja maahan siemeneksi taas pantava -pappi)

 8. Minä-realistia repii nyt kovasti. Taas RKP on tyhjentämässä Pohjois-Karjalaa. Ensin Kontioranta, nyt Pyhäselkä ja pielisenrannalta Juuka. No, kyllähän tämän toisaalta realisti ymmärtääkin. Eihän itärajalta RKP:lle ääniä vyöry, ei edes tipu.

  Miksi sitten on pakko ruotsia opiskella? No, siksi että ymmärtäisi puolustusministeriä ja oikeusministeriä. Ja seuraavissa hallituksissa on joitain muita rkp-läisiä. RKP:hän istuu kestopaikoilla hallituksessa kuin hallituksessa.

  Olisikohan RKP:n todellinen suomennos: Rannikkokansalaisten puolue? Venäjänkielelle en osaa sitä kääntää, eivätkä nyt täällä kouluja käyvätkää, kun käydään vielä ”jatkosotaa”.

  Muuten, oikeusministeri lupasi jokin aika sitten, että vankiloiden uudelleen järjestelyihin ryhdytään vasta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. ”Men tomma tunnor bullrar mest!”

  En Fågel i Norr-Karelien

 9. Ihmeteltävää päivän valtakunnallisissa uutisotsikoissa riittää!

  Fortumilla myynnissä sähköverkko! Mitenkähän nämä eri yhtiöiden sähköverkot oikein on verkotettu ja hinnoiteltu. Esim. tuo 100 km:n pätkä kuuluu PKS:lle ja siitä vaihtuu sitten Fortumin omistukseen. Ja kuluttaja maksaa, ”itkee ja maksaa!”

  Verkon ostosta on kiinnostunut mm. aasialainen miljardööri.

  Voiko tämä olla totta? Onko Fortum vaikeuksissa? Rahaa tarvitaan? Myydään verkko? Onko se tolpat ja johdot jotka kulkevat talosta runkoverkkoon nyt myynnissä maailmanlaajuisilla markkinoilla?!

  Fortum myymässä tätä sähköverkkoaan, ”lypsylehmää” 1,5 miljardilla!

  Maksammeko verkon siirtokuluja kaupan toteuduttua esim. tälle ostajaehdokkaalle jolla pätäkkää riittää, hongkongilainen liikemies Li Ka-shing.

  Voi hyvää päivää! Eiköhän nämä Suomen sähköverkot sentään pitäisi pitää suomalaisten hyppysissä, ovathan ne maamme kamarallakin!!!

  Voi voi, vielä kerran! Tarttis tehdä jotakin. Tämä maailmanlaajuinen, globaalinen talous, ”kaikki myynnissä”, ei tiedä hyvää!

  Menihän se Nokiakin… halvalla..

 10. Syyskuussa Saariselällä käydessäni oli naapurissani
  Kuntien eläkevakuutusyhtiön hirsilinna. Edustus- ja
  käyttökuluja syntyy, jos niitä majoja on joka tunturin kupeessa.
  Minusta se yksikin oli liikaa.

 11. Eihän tästä puutu muuta kun ”uhkakuva/todellista tulevaisuutta”.. tulevina vuosina.. uutinen… PKS myy sähköverkkoa.. ostajaehdokkaina mm. venäläinen miljardööri tms.. Money talks! vai miten se sanonta menee.. raha puhuu ja raha pyörittää maailmaa.

  niin ja kansa maksaa.. rikkaat rikastuu!!

 12. Pessimisti: Huonommin ei voisi mennä millään!

  Optimisti: Kyllä voisi ja ihan helposti!

 13. Kitee nostaa – tasaveroaan. Valtio vähentää valtionosuuksia joita se kerää – progressiivisella verolla. – Ja kansa äänestää, niin arvatkaa, ketä se äänestää, toisin kuin viime vaaleissa. Mutta jos nukkuvien (mielestään viisaiden) puolue voittaa, niin sama meno jatkuu. Tämä on demokratiaa, joka voi toimia tai ei.

  Mietelause tai oikeastaan kysymys: Kumman valitus verokarhun kynsissä on aiheellisempi: vähävaraisen vai varakkaan? Vastaus: Jos verokarhu kerää veroa tasaverolla (kunnissa), niin – vähävaraisen. -Jos se kerää progressiivisella verotuksella (valtiossa), niin – kummankaan valitus ei ole aiheellinen. Edellyttäen, että fraasi ”kaikkihan sen tietävät, että pitää kantaa vastuuta” hyväksytään yhteiskunnalliseksi hyveeksi.

  Ierikka

 14. Pantasusi SERO on jo pitkän tovin pyörinyt ympäristössämme; Kenraalinkylässä, Uskalissa, peräti Noittaallakin muutaman päivän ja nyt Korkeakankaan suunnalla.

  Ilmeisesti pari hukka-kaveria tullut porukoimaan http://pantaseuranta.rktl.fi/

 15. Katselin tuossa Kiteen kunnanvaltuuston kokoonpanoa,ilmeisesti siellä on valittu vääränlainen porukka enemmistöksi!

 16. Ne pari hukkakaveria ovat sen pantasuden pentuja, kuulemma.
  Voi hyvänen aika tätä suurta rahan valtaa! Ootellaanpas, kun ne KAIKKEIN KÖYHIMMÄT tämän tajuavat.Johan niitä on alkanut virrata Afrikasta, Intiasta…

 17. Lukekaa Uutisalasin Mikko Lappalainen Kirjoitus

 18. Tuohon Irenen kommenttiin viitaten, muistan lukeneeni
  jostain vuosiluvun, jolloin viimeinen blondi syntyy
  maapallolla. En paanut muistiin vuosilukua. Yleinen
  ihmisten ihonväri tulee sen kertomuksen mukaan olemaan
  ruskeankeltainen, johtuen kansojen vaeltamisesta uusille
  asuinalueille. Onhan liikehdintä jo nyt nähtävissä,
  koska osalla maapallon asukkaista puuttuvat kaikki
  peruselintarvikkeet. Ovat sodat ja luonnonmullistukset.

 19. Pera ym. – Luin kirkkoherramme kirjoituksen. Siinä on erittäin perusteellisesti kerrottu Tohmajärven seurakunnan virallinen kanta Värtsilän kirkon tulevaisuuden näkymiin.

  Se mitä kirjoituksessa kerrotaan, on ollut tiedossani, ja juuri siksi olen ryhtynyt toimiin kirkkomme pelastamiseksi. Lopullisen niitin aiottuun arkkuun löi kirkkoherra 25.9.2013, kun hän avasi kuulemistilaisuuden kirkkomme seurakuntakodissa. Puheensa höysteeksi hän näytti kiinteistöjen tarkastusmatkalla ottamiaan dioja kirkon seinistä. Kuvien joukossa ei ollut yhtään kuvaa alaikkunoista, jotka oli jätetty huoltamatta ja raolleen. Ei ollut kuvaa myöskään ulkoportaista, joiden lohkeamat ovat vaarallisia ja aiheuttaessaan kaatumisia vaativat seurakuntaa tilille.

  Ympäristö- ja kiinteistötyön johtokunnan puheenjohtaja toi esille kirkon vähäisen käytön. Keskustelussa ei tullut esille, että vähäistä on ollut myös tarjonta. Eikä ole vielä tähänkään asti vertailtu Kemien seurakuntatalon ja Värtsilän kirkon messuihin osallistuneiden lukumääriä, eikä sitä, että Värtsilän kirkko vetää messuun paljon muualtakin kuin entisen Värtsilän seurakunnan alueelta.

  Alustusta ja sitä seurannutta keskustelua kuunnellessani muistelin myös omaa aikaani Värtsilän kirkkoherrana. Kylminä kuukausina messu oli seurakuntakodissa, ja jumalanpalveluksia oli joka sunnuntai.

  Keskustelutilaisuuden jälkeen vasta kuulin ensimmäisen kerran, että seurakunta on selvityttänyt maalämpöön siirtymisen mahdollisuuden. Mutta silloin oli todettu, että kirkon tontti on siihen liian pieni!

  Tulin aika nopeasti sellaiseen käsitykseen, että kädet on nostettu pystyyn tai retkautettu lonkalle liian halpoin perustein. Joko ei ole mietitty rahoituksen hankkimista seurakunnan ulkopuolelta, vaikka se olisi kirkkomme rakentamisen perinteeseen sopiva. Tai sitten annetaan Värtsilän edelleen tyhjentyä. Keskitetään, keskitetään, odotetaan seurakuntayhtymien syntymistä.

  Rivitalo-osakkeesta on tullut niin pyhä paikka, ettei siitä ole haluttu perusteellisesti puhua. On vain sanottu, että on yritetty myydä ja antaa vuokralle, mutta ei ole onnistuttu. Hintapyynnöstä ja vuokran suuruudesta ei ole mitään sanottu, eikä osakkeessa tehdyistä remonteista.

  Kirkon seurakuntakodissa sijaitsevan päiväkerhotilan kylmyydestä olen kuullut ensimmäisen kerran vasta muutama päivä sitten. Tämä on pöyristyttävä asia, koska tila on kuuleman mukaan ollut kylmä jo silloin, kun olin Värtsilän seurakunnan kirkkoherra. Totisesti, jos olisin silloin tästä kuullut, olisi lämpötilaa nostettu. Onhan työurallani ollut vahvasti lapsi-ja nuorityön tehtäviä. Päiväkerhotilan epäviihtyisyydestä puhuminen on täyttä hölynpölyä. Sen tiedän ammattitaitoni perusteella. Jos päiväkerhotilan lämpötaso korjataan, niin tila on erittäin sopiva. Ja lapset suunnistavat kirkolle, mikä on kasteopetuksen tärkeä osa-alue. Vanhemmat ja isovanhemmat tulevat mielellään lasten joulu- ja kevätjuhliin seurakuntakotiin.

  Leminrinteelle ja Kaustajärvelle haudattujen vainajien omaiset kokoontuvat mielellään entiseen tapaan Värtsilän kirkon seurakuntakotiin, olipa siunaustapahtuma sitten Värtsilän tai Tohmajärven kirkossa tai haudalla.

  Ja me eläkeläiset mielellämme nautimme yhdessä olemisesta seurakuntakodissamme, missä on keittiö ja kahvikupit. Muitakin tilaisuuksia voidaan järjestää, jos halutaan.

  Jos messu on kaksi kertaa kuussa klo 13 – vaikkapa ympäri vuoden – on mahdollista ainakin osa kolehdeista osoittaa kirkkomme ylläpitämisen, esimerkiksi sähkökulujen maksamiseen.

  Mutta katsotaan nyt, ilmalämpöpumpun asentamiseen on seurakunta antanut luvan. Kun on oikein kova pakkanen, pannaan lisälämpöä sisälle nestekaasukaminalla. Rahat ovat melkein kasassa. Lauantaina 16.11.2013 klo 9-14 saadaan puuttuva osa.

  Värtsiläisiin vetoan, ettei kukaan jäisi sivusta seuraajaksi sen vuoksi, että MINÄ olen niin tosissani. Värtsilän kirkko on tärkeä, kaunis, viihtyisä jumalanpaleluspaikka ja merkittävä kulttuuridokumentti. En luovuta, ellei Luoja panee stoppia.

  Pottupappi

 20. Jos lisättäisiin viikonpuheenaiheeseen ala otsikkona aikaan liittyvä, syksyn puheenaihe.
  Kävin Jänisjoen rannassa Pappilanpellon kohdalla ja huoleni aiheena onkin tämänhetken veden korkeus. Tosin se ei anna huolestumisen aihetta Patsolalaisile, tai Kaustajärveläisille, vaan niille joilla on laitureita tai veneitä telakoitu talvea varten liian alas joen rannoille tai penkoille.

  Enteet näyttävät huolestuttavilta, että tuleeko ennätys tulva ja nopea juoksutuksinen kevät. Jos nimittäin sateet jatkuvat läpi talven niin kuin nyt, voi käydä kuten pari kertaa 80 ja 90 luvulla. Voima yhtiö aloitti juoksutukset jo jäitten aikaan, jolloin kaikkea rojua laitureista ja veneistä lähtien menivät Pappilan kohdalla yhdessä hujauksessa kohti Sortavalaa.

  JOTEN NEUVOKSI VAIN VIELÄ:
  Tämänhetken veden korkeus (Pappilan kohdalta siis)Siitä, kun mittaa vähintään reilun metrin ylemmäksi, niin ehkä voi veneet ja laiturit säästyä.

 21. Niin ja vielä, kuten on nykyinen tapa voi vastata itselleenkin ennenkuin joku muu kerkiää.
  Parhaimpina tulva-aikoina ja kuivankauden aikoina Jänisjoen vuotuinen pinnan ero on ihan mitattunakin ollut 2,70 m. Niin huomioikaa siitä veneitten ja laitureiden talvisäilytys korkeus..

 22. Jokut vetävät Venhon maille talveksi. Kippaavat nurin. Ei jäät riko

 23. Täällä minun lähirannoilla on talviteloilleen kipattuja veneitä ollut jo kuukauden verran. Nyt veden noustua monet niistä ovat jo osittain vedessä ja tulevat jäätymään kiinni. Olen vetänyt ylemmäksi niitä veneitä mitä ei vielä ole kipattu nurin.

 24. Muistanpa aikoinaan kun veden noustessa laiturini narulenkit olivat tapin ylitse luiskahtaessaan irroittaneet laiturin, joka kaksine istuinpenkkeineen seilasi n 10 km matkan kunnantalon kohdalle. Silloinen palopäällikkö Parkko oli työhuoneensa ikkunasta sen huomannut ja ajatellut sen olevan liian komea naapurimaahan menemään;) Uudella paloveneellä hän sen hinasi kunnantalon saunarantaan, josta sen maitse kuskasimme kotiin. Vedennousu tapahtui sen jälkeen kun laituri oli jo laskettu kesäksi veteen mutta huolimaton kiinnitys ei ottanut huomioon vedennousua.

 25. Jos elää menneisyydessä,ei ehdi nähdä tulevaisuuteen.
  Se mikä meni on mennyttä,
  sanoi Perä kun Talvivaaran 2 eurolla osti.

 26. Joku saa rahan poikimaan.
  2 euron alkupääomalla 1 200 000 euron potti.
  Eikä siinä vielä kaikki…vaan vasta toistaiseksi.

 27. Korjaus: Välisumma on nyt 1 200 000 000 euroa.

 28. Päivee vaan tasapuolisesti kaikille.

  Minnuu kiinnostas kovasti tietee vanhoja tilan paikkoja ja vanhoja kokkoontumis paikkoja. Nyt kun talvi koittaa ois tarkotus suunnitella ens kesän ”piippaus” kohteet. Siis tarkottaa sitä että ois hyviä paikkoja metallinpaljastin harrastukselle. Ja tietenkin sitten lupa piippailuun paikoilla, (halutessaan maanomistaja saa tietysti kaiken mitä löytyy eli ryöstökaivelusta ei oo kyse).

  T: Matti Partanen alias:partamatti

 29. Minä näin lapsuudessani usein saman unen: silloisen
  kotipaikkani puimaladon takana olevalta kumpareelta
  avautui aukko maan alle. Onkalossa pyöri teräksen
  värisiä rattaita ja sieltä nostettiin ylös kauniita
  esineitä ja vaatteita. Maanpinnassa näkyvä kivi oli
  ruosteista ja murenevaa. Tila on Erola- niminen
  Pyhäselässä. Siellä joku asuu. Jäi vaivaamaan se toistuva
  uni, ettei vain uusi Talvivaara siitä aukosta avautuisi?

 30. Nyt on koko kylä pimeänä, sähkökatko kestänyt jo reilut puoli tuntia!

 31. Katkos kestänyt jo lähes neljä tuntia…

 32. Tais Eero-Matti kestää puolipäivää- huhhuhPKS
  MirjaSisko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *