Värtsilän kirkot, osa 3

Suuri juhla Värtsilän seurakunnassa

Elokuun 6. päivä 1950 oli Värtsilässä suuri juhla. Läsnä oli pari tuhatta ihmistä, joista suurin osa kuunteli tapahtumaa ulkona kovaäänisen välityksellä. Piispa Ilmari Salomies lukuisan avustajajoukon kanssa vihki kirkon jumalanpalveluskäyttöön.

Värtsilän kirkon urut.

Wärtsilä-Yhtymä lahjoitti Värtsilän kirkkoon urut.
Kuva: Eira Varonen

Värtsiläläissyntyinen diplomi-urkuri, fil. maisteri, edesmenneen Värtsilän kanttorin Lauri Antilan tytär, Anna-Liisa Antila soitti urkujen puuttuessa harmonilla. Veikko Pakarinen johti kirkkokuoroa, kirkkoherra Uski saarnasi.

Juhlien aikana muistettiin kaikkia lahjoittajia. Mutta suuren yllätyksen tarjosi Wilhelm Wahlfors ilmoittamalla, että Wärtsilä-Yhtymä lahjoittaa kirkkoon urut. Ja siltä istumalta päätettiin pyytää Anna-Liisa Antilan apua urkujen hankinnassa.

Mainittakoon, että Anna-Liisa Antilasta on parhaillaan tekeillä väitöskirja. Oululainen tutkija pyytää muistitietoa hänen isästään Lauri Antilasta. Otan vastaan muistelijoiden nimiä.

Kirjassani on seuraava tieto: ”Vuoden kuluttua kirkon vihkimisjuhlista kirkkovaltuustossa valitettiin kirkon kylmyydestä menneen talven aikana ja päätettiin siitä aiheutuvista toimenpiteistä. Kirkkoa on jouduttu myöhemminkin useaan otteeseen korjaamaan. Mm. alkuperäinen tiilikatto on uusittu muotopeltikatoksi. 1990-luvulla uusittiin kellotapulin katto ja seurakuntakodin sisäkatto.”

Värtsilän kirkon alttaritaulu.

Värtsilän kirkon alttaritaulu.
Kuva: Eira Varonen.

Nyt on käynnissä suunnitelmia ja keskustelua kirkon ja seurakuntakodin säilyttämisestä toimintakuntoisena. Asia on parhaillaan seurakunnan hallintokoneistossa. Näyttää siltä, että saan toivottaa Värtsilän kirkon ystäviä seurakuntakodin eteisessä tervetulleiksi messuun kaksi kertaa kuussa tammikuun alkupuolelta alkaen.

”On riemu, kun saan tulla sun Herra temppeliis…”

Pottupappi

Lue myös Värtsilän kirkot, osa 1 ja osa 2

 

101 comments for “Värtsilän kirkot, osa 3

 1. Useilta tahoilta ja kanavilta tulleiden palautteiden johdosta näin tulee tapahtumaan NYT!

  Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto, toivon!

  Tämän jutun kommentoinnin/keskustelun jatkaminen on estetty Värtsin ylläpidon toimesta!

  Suomen lain mukaista sananvapautta tässä asiassa ei ole tarkoitus rajoittaa!

  Tältä osin tämän aita asian käsittely loppuu Värtsilän kirkot, osa 3 jutun kommenttiosion osalta. Ikävä kyllä, tämä estää myös muun varsinaiseen jutun sisältöön liittyvän kommentoinnin/keskustelun mahdollisuuden jatkossa!

  Valitettavasti joudun tekemään näin, ensimmäistä kertaa Värtsi verkkolehden historiassa!!

  Kommentointia ja keskustelua ”aidasta tai aidan seipäästä” voi jatkaa vaikka Viikon puheenaiheet otsikon alla.

  On hyvää ja luonnollistakin, että asiat joskus rönsyilevät varsinaisesta jutun aiheesta, mutta toivon kommentien ja kirjoittajien lukevan varsinaisen jutun tekstin ensin ja miettimään, (vaikka yön yli) onko kommentin jättäminen asiallista ko. jutun alle. Todella räikeitäkin ylilyöntejä on nähty Värtsin historiassa!

  Jätetään nyt tämä ”kuuma peruna” jäähtymään!

  Terveisin

  Eira Varonen
  päätoimittaja
  Värtsi-Värtsilän Verkkolehti

Comments are closed.