Teknistä valvontaa

Rajavalvontaan liittyvä tekninen valvonta

Teknvalvonta

Teknisestä valvonnasta ilmoitetaan liikennemerkillä.

Kesällä 2010 voimaantullut rajavartiolain muutos mahdollistaa Rajavartiolaitokselle teknisen valvonnan suorittamisen enimmillään noin 20 kilometrin etäisyydelle rajavyöhykkeen takarajasta. Muutoksella poistettiin vaatimus siitä, että teknisen valvonnan tulee tapahtua valtakunnan rajan välittömässä läheisyydessä eli käytännössä rajavyöhykkeellä. Kyseinen muutos mahdollistaa Rajavartiolaitokselle teknisen valvonnan suorittamisen alueilla, joissa asutusta on rajan läheisyydessä enimmillään noin viiden kilometrin päässä rajavyöhykkeen takarajasta. Sen sijaan syrjäisillä alueilla teknistä valvontaa voidaan sijoittaa enimmillään noin 20 kilometrin etäisyydelle rajavyöhykkeen takarajasta.

Rajavartiolaitoksen oikeus tekniseen valvontaan vastaa poliisilla olevaa oikeutta suorittaa teknistä valvontaa muun muassa julkisella paikalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, riippumatta siitä miten todennäköistä konkreettisen rikoksen tai järjestyshäiriön tapahtumista valvontakohteessa on kunakin hetkenä pidettävä. Rajavartiosto korostaa sitä, että toteutettava tekninen valvonta kohdistuu vain rajaturvallisuuden, ei tieliikennelain valvontaan.

Tekniseen valvontaan on tarvetta rajavyöhykkeen ulkopuolella rajan läheisillä alueilla, sillä valvonnalla voidaan nykyistä paremmin ja kustannustehokkaammin selvittää vallitseva rajatilanne luotettavasti ja puuttua rajaturvallisuutta uhkaaviin tekijöihin ajoissa. Muutos mahdollistaa myös valvonnan kohdentamisen riskianalyysin perusteella nykyistä pienemmin kustannuksin. Teknisen valvonnan ulottamisella sisämaahan säilytetään vähenevistä henkilöstöresursseista huolimatta riittävä turvallisuustaso.

Teknistä valvontaa, käytännössä siirrettäviä tai kiinteitä valvontalaitteita, käytetään riski-analyysin perusteella määritettyinä ajankohtina ja alueilla sellaisissa maastonkohdissa, jotka kanavoivat mahdollisten luvattomien rajanylittäjien tai laittomasti maahan tulevien liikettä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi metsäalueilla rajan läheisyydestä sisämaahan johtavien teiden risteysalueet.

Rajavartiolain mukaan rajavyöhykkeen ulkopuolella tapahtuvasta teknisestä valvonnasta on ilmoitettava sopivalla merkillä. Pohjois-Karjalan rajavartiosto asennuttaa merkit rajan läheiselle tiestölle syksyn 2013 aikana. Merkkien asennuksen suorittaa viikosta 42 alkaen Destia Oy. Merkintä mahdollistaa siirrettävien tai kiinteiden valvontalaitteiden käytön siellä, missä se kulloinkin rajaturvallisuustehtävien suorittamiseksi on tarpeen.

Vastaava käytäntö on ollut käytössä Lapin ja Kainuun rajavartiostoissa vuodesta 2011 alkaen.

Lähde: Tiedote: Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Rajavartiolaitos

20 comments for “Teknistä valvontaa

 1. Bongasin kyseisen teknisestä valvonnasta kertovan liikennemerkin tänään palatessani töistä. Merkki löytyi Kemie-Niirala väliltä läheltä Sirolan lammastilaa. Merkin tekstiä en kaukaa erottanut, mutta tuttu kameran kuva herätti vaistot ja jalka hakeutui jarrulle välittömästi. Sama pohjakuva kun poliisin automaattisissa nopeuskameroissa, erotuksella tekstiosa. Koetin bongailla kameroita Niiralaa kohti ajaessani jotta olisin voinut vilkutella tai hymyillä nätisti kameran kohdalla, turhaan. Ei näkynyt. Olivat varmaan piilotettuna pusikkoon tai lammasfarmin lampaiden selkään valkoilukameroiksi.. =)

 2. Peltipoliisi tai ihan oikea fyysinen poliisi olisi ollut monet kerrat tarpeen tutkineen Kaurilan suoralla seuraamassa nopeuksia tai Niiralassa nopeusrajoituksen muuttuessa 80 kympin alueelta 50 kymppiin. Peltipoliisin valo välkkyisi varmasti ja usein!

  Näkyy olevan NIIN MAHOTON KIIRE ihmisillä jonottamaan rajalle. Kiire vain loppuu ensimmäiselle puomille ja sen jälkeen ei jonossa ohitellakkaan, paitsi tuurilla ken nopeimman kaistan Venäjän tullissa valitsee. Itse vierastan sitä oikeanpuoleista.

 3. Minä bongasin kameramerkin Kutsun kylän pikitien alusta.
  Tarkemmin sanottuna Kangasjoen sillan läheltä.

  Eilen näin kameravalvontamerkin eka kerran.
  Ei näkynyt kameroita tänäänkään. Yritin katsella lähipuita,
  joku siellä liikahti. Taisi olla orava käpyjä bongaamassa.

  No, Värtsistähän saa aina ajankohtaiset tiedot tuoreeltaan,
  niinkuin tämänkin kameramerkin tarkoituksen.

 4. Ponkasko kukaan rajapartioa vai onko kaikki Välimerellä?

 5. Tulookohase nytkii rajakomissio tarkastamaan kuvat,onko otettu kuvija venäjälle päin.Nii se tek meile rajavyöhykkeillä asuneille ennen,jos tunnisti,jotta kuva ol otettu venäjälle päin ni eiku kuva pois.(pit olla lupa ”tolaatikolle”)

 6. Etävalvontaa. Teknik Teknik. Oi niitä aikoja. Rajamiehet partiossa polkupyörin.. kylän raitilla

 7. Sori Viimmenen sana pit olla Matolaatikko eli kamera

 8. Kuule Eira Sillä Kaurilan Suoralla ajovat ennennii kovaa kesäsin ol Maammiesseuran järjestämät hevos kilipailut Santer Repoo pit koittaa kannustaa.( 1950 luvun vaihe)Ne nuo venäläiset tuop meile rahhoo ei polisit niä niitä heposti,ne sattuu just sillo kahtomaa johonnii muuvale.T Vuokatista.

 9. Ajaessamme kesällä Lieksan Kuhmon kautta Raatteentielle näimme
  näitä merkkejä vähän väliä aluksi ajattelimme, että ompa tälle
  korpitaipaleelle, jossa on liikeenne melko vähäistä ilmestyneet
  peltipoliisit. Kunnes tajusimme nehän ovat rajavartioston
  kylttejä niinpä painoin kaasupoljinta taas vähän alemmaksi
  ja matka jatkui reippaammin mutta turvallisesti. Matkamittariin kertyi sinä päivänä yli 730 km mutta ainahan
  matkailu avartaa ja tuo tullessaan uusia ulottuvuuksia ainaskin
  kun kesä oli kauneinmillaan.

 10. Peralle. Eivät ne kiireisimmät venäläisiä ole, ihan suomalaisia. Venäläiset ajavat näköjään mieluummin hiukan alinopeuttakin Suomessa. Mutta omalle maaperälleen päästessään vauhti on eri. Siinä jäävät suomikuskit jalkoihin. Eivät paljon autoa sääli..

 11. INHIMILLISTÄ VALVONTAA

  Kaustajärven hiljaisuuteen alkoi viime viikolla kuulua ryskettä rajan takaa. Ihankuin olisivat tankilla lähestyneet. Sitten tajusin, että puita eivät kumonneet tankit, vaan niitä kaatoi metsäkone.

  Hommat ovat nyt siirtyneet vähän kauemmaksi. Kuuluu vain koneen piip – piip.

  Mutta tänään hiljaisuus taas rikkoontui, kun avasin radion, ja sieltä alkoi kuulua raporttia Venäjän mediasta. Monin – valheellisin – esimerkein toistettiin, että me suomalaiset olemme rosvoja.

  En nyt oikein tiedä, ketkä niitä rosvoja ovat. Lähden kohta joka tapauksessa rajan taakse tankkaamaan otsassani tämä rosvon leima. Samalla koetan laskea luukuilla, montako muuta leimaa papereihini läiskitään. Leimaaminenhan siellä onnistuu.

  Vshee voo harasoo!

  Ierikka

 12. Menin sinne Venäjän tankille. Menomatkalla 9 leimaa, paluumatkalla 5, siis yhteensä 14 leimaa! Mutta ei yhtään rosvon leimaa otsaan.

  Ierikka

 13. Pari vuotta sitten poikkesimme kotiseutumatkallamme
  siinä kivipihassa, olikohan omistajan nimi Boris Ahonen.
  Hän sanoi meille, että suomalaiset varastivat täältä puut,
  jättivät maksamatta!
  Olimme hämmästyneitä moisesta väitteestä, emmekä viitsineet
  jatkaa sitä keskustelua. Aivopesua lienee siellä ollut.

 14. Tapasin tänään Sortavalaisen ihmisen ystäväni syntymäpäivillä. Juteltiin mm.mualiman menosta, osittain tulkin välityksellä. Kertoi, että pian Suomelta ja EU:lta loppuvat rahat ja Suomi liittyy takaisin Venäjään. Venäjällä raha ei lopu, totesi! Ostavat vaikka koko Suomen! No problem! ”Paljon maksaa”

  Venäjällä menee nykyisin lujaa! Tuo ed. viittaus kertoo siitä paljon. Kuten kertoo sekin kun venäläinen oli ostanut lomamökin ja lomamökin tontin jonkin järven rannalta. Oli kysynyt tontin/huvilan myyjältä, paljon maksaa jos haluan ostaa kokonaan tuon järven itselleni. Hyvin outoa meille suomalaisille tuollainen.. rahantuhlaus ja ostokäyttäytyminen..

 15. ”Venäläisiä emme ole, ruotsalaisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia.”

  Ierikka

 16. Ei siellä Venäjälläkään kaikilla sitä rahaa paljon ole.
  Rahaa on vain valunut ”uusvenäläisten” taskuun liikaa.
  Miksi he sitten Suomeen niin kovasti haluavat tulla, jos
  siellä on millä mällätä?

  Taitaa olla meillä kulttuurieroja vielä niin paljon, ettei
  viisumivapautta kannata harkita vuosiin. Sehän on EU:n asia.

 17. Enpä usko, että Eiran kuvailema ajattelutapa olisi kovin yleistä Venäjällä. Tunnen monta venäläistä, jotka ajattelevat Suomesta ja suomalaisista sivistyneesti. Tietysti siellä on monenlaista mielipidettä ja propagandaa kuten Suomessakin.

 18. Ihmettelimme viime viikolla kamerataulun ilmestymistä Saariossa Pykälävaarantien alkupäässä.Siinä ei lukenut ”Rajavartiolaitos” eikä lähistöllä mitään infotaulua miksi se siinä on.Ehkä lisäinfo olisi tarpeen ainakin vieraspaikkakuntalaisia ajatellen,jos mahdollista.Poliisikin ilmoittaa automaattisesta kameravalvonnasta.

 19. Eiran kommenttiin 23.10 suomalaisten ja venäläisten ajotavasta viitaten:
  En käy Venäjällä, vaikka ”paalupaikalla” asunkin, mutta joudun muuten miltei päivittäin sukkuloimaan ysitien liikenteessä milloin autolla, milloin moottoripyörällä tai traktorilla. Nimenomaan venäläisten liikennekäyttäytymisessä on mielestäni aikojen varrella tapahtunut todella huomattava muutos. Takavuosina näki hyvinkin usein ”pitkäkilpisten” autojen tekevän suoranaisia murhayrityksiä; vauhtia piisasi ja tosi kaistapäisiä ohituksia suoritettiin mitä pahimmissa kaarteissa ja nyppylöissä.

  Nyt asiassa on oikeasti menty äärimmäisyydestä toiseen. Kun itsellä on kiire – niin kuin ylensä aina enemmän tai vähemmän on – miltei täsmällisesti rajoitusten ja sääntöjen mukaan soljuva venäläisliikenne suorastaan ärsyttää rauhallisuudellaan; jonoja muodostuu ja stressi lisääntyy. Ei ole hyvä niin eikä näin, tieremontilla olisi oikeasti kiire!

  Mikä kaikki lie tähän mainittuun ilmiöön vaikuttanut? Onko niin, että Suomessa liikennerikkomuksesta tuomittujen venäläisten on merkittävästi hankalampi saada esim. uutta viisumia?

 20. Jussin havainto venäläisten ajotavan muutoksesta Suomen puolella on oikea. Mutta kun viimeksi kävin tankkaamassa, niin siellä Venäjän puolella meinasi käydä ohrasesti. Takaa pyyhälsi venäläinen auto kuin rakentti ja pujahti eteeni, niin että melkein puskurit kättelivät toisiaan. Vastaan painalsi toinen venäläinen, jonka edestä minut ohittanut justjust ennätti väistyä. Siinä suomipoika ajeli vain kolmosvaihteella ja säästökaasulla.

  Kyllä siellä stressiä syntyy.

  Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *