Kuvataide on lapsille tärkeää

Kuvataiteen perusteita lapsille
Faaraosta kirahviin

Susie Brooks: Pieni taiteilija, Eläimiä eri tekniikoilla, Nemo 2013
Susie Brooks: Pieni taiteilija, Ihmisiä eri tekniikoilla, Nemo 2013

Tuli taannoin ihasteltua Värtsin sivuilta koululaisten piirroksia ja taideteoksia. Siinä mielessä homma on tuttu itsellenikin, että keksin kuvistunneille erilaisia aiheita 36 vuoden ajan. Tosin olen kuullut sanottavan, että valmiiden aiheiden pohjalta ei tosi taiteilijanalku töitään tee, vaan idean on synnyttävä oman ”lipan alla”. Niin tai näin, mutta nyt on käsissäni kaksi kirjaa, joissa tarjotaan klassikkomalleja ja opetetaan lapsia toteuttamaan itseään niiden pohjalta. Moni varmaan tietää esim. Arcimboldon maalaukset, joissa ihmisen kasvot kuvattiin kasvisten ja muiden elementtien avulla. No lapsi voi saada virikkeen näistä töistä ja tehdä oman luomuksensa palloista (omena) kolmioista (porkkana), halkaistusta hedelmästä (appelsiini), jne…

Itselläni oli tapana tehdä graafisia väripalasia iso kasa aina ympyröstä kolmioon ja suorakulmiosta neliöön ja antaa lasten käyttää sommittelutaitoaan ja värisilmäänsä.

Kirja hyödyntää myös Picasson tekniikoita, Leonardon luonnoksia, egyptiläisiä hautanaamioita, Munchin huutoa, iloisina muunnoksina, jne…

Eläinhahmoissa tulevat esille Matissen leikkelytyöt, intiaanien toteemihahmot, Mirón surrealismi, Calderin sirkuseläimet, jne…

Toki on hyvä, että malleiksi on otettu pääsääntöisesti jonkun kuulun taiteilijan teokset. Kuvataiteessakin taitaa olla sääntönä, että tyvestä puuhun noustaan ja mallioppiminenkin on alkeisopetuksessa hyvä. Muistuu mieleen entinen kuvisope, joka otti tunnin aiheen aina kirjasta, jossa jokainen sivu sisälsi aiheen koulun kuvistuntiin. Nämä kirjat tosin menevät vähän pidemmälle, mutta kouluajoistanikin on jo vuosia vierähtänyt.

Jouko Varonen

3 comments for “Kuvataide on lapsille tärkeää

  1. Tässä yhteydessä tuon esille Kirsti Pusan ”Jokohan täällä saisi lentää?” (Katharos 2007) noin taiteellisessa mielessä. Kannattaisi ainakin opettajien tutustua.

  2. Minulla on Kirsti Pusan kirja. Oivallisen värikylläinen
    kirja ja mukavaa unilukemista lapsille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *