Villasukkavoimaa

Villasukka – lämmin kuin rakkaus
Meditoi neuloen
Varaudu koviin pakkasiin villasukilla

Maija Paavilainen: Villasukkavoimaa, Kirjapaja Oy 2013

Maija Paavilainen löysi kirjailijanlaatunsa, kun alkoi tehdä pieniä  mietelmiä nivottuna oivaltaviin piirroksiin. Näitä ”paavilaisia”  on syntynyt jo useamman kymmenen kirja pino. Tällä kertaa  on aforismien aiheena, kuinka muuten, elämä, mutta puettuna  lämpimiin villasukkiin. Paavilainen on sitä mieltä, että villasukkaa kutoessa on sopivaa  meditoida ja miettiä elämän syntyjä syviä. Villasukantekijän työnäyte on kaksinkertainen ja vahvistettu kantapää. Jos Akilleen äiti olisi osannut kutoa sellaisen kantapään, olisi historiaa kirjoitettu eri tavalla.

Paavilaisen aforismit ovat siitä vahvoja, että ne pysyvät ja paranevat vielä toisella tai kolmannella lukemalla. Niinpä jäin miettimään esim aforismia: ” Ilman villasukkia tulee toimeen:  neulon silti.” Juttu alkaa kasvaa mielessä ja kohta jo löytää itsensä ajattelemasta elämän tarkoitusta. Miten paljon elämässä on turhana pidettyä ja joutavaksi luokiteltua, josta kannattaa pitää kiinni loppupeleissä. No, vaikka rakkaus, jonka villasukankutoja tietää tehdessään koko suvulle jalkojen lämmikettä. Rakkauskin hukataan usein arkikiireisiin. Mutta siitä kannattaa pitää kiinni ja sanoa läheiselleen mahdollisimman usein nuo tärkeät sanat: ” Minä rakastan sinua.” Saman voi neuloja sanoa villasukkapaketilla.

Mitä siis. Filosofian maisteri Paavilainen ( s. 1945) on ilahduttanut monen mieltä näillä lahjakirjoiksi sopivilla teoksillaan. Ehkä ei aina tarvitse luoda paksua trilogiaa, joskus riittää kun löytää tähtikartan sisältään ja jakaa siitä toisille.

  • Kukaan ei tarvitse neulomuksiani: Annan silti.
  • Vain rikkinäisyys huomataan vaikka enemmän on ehjää kuin reikää.
  • On tuhlausta heittää syrjään sellainen, josta tulee hyvä pienellä parsimisella.

2 comments for “Villasukkavoimaa

  1. Jostain alkoi soimaan laulu: mummo kutoo sukkaa hämärässä,
    sukkaa jonka lapsenlapsi saa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *