Kun laktoosi jyllää

Hauska selkolukuinen kirja
Terveystietoa Lappeenrannasta

Taataa ja Tuutuu seikkailevat. Timo Härkönen/Harri Kotonen: Taataa ja Tuutuu, Kuuropieru, Tuotantotalo Maria Oy 2013

Taataa ja Tuutuu ovat parivaljakko, joiden matkassa moni lapsi viihtyy. Sankarien seikkailuja on ilmestynyt jo monta kirjaa, jopa armeija-asioista ja poliisin puhista, puhumattakaan mm. syntymäpäivien vietosta.

Nyt leikitään maitotölkeillä. Opettajana tiedän, että maitotölkeistä saa vaikka kerrostaloja, lintulautoja tai autoja. Kirja tarjoaa askarteluvinkkejä isälle ja lapsille.

Kirjan juoniaines liittyy sen sijaan nykyaikana paljon puhuttuun terveysongelmaan, laktoosi-intoleranssiin. Tavallisen laktoosimaidon juomisesta, kun saattaa syntyä joskus vähän hankalia sattumuksia.

No eipä hätää. Kun isä tuntee olonsa vanhempainillassa vähän oudoksi ja hakee ”helpotusta” vessasta, ovat Taataa ja Tuutuu kohta selvillä asioiden laidasta Ogelmat selviävät ja vanhempainilta jatkuu isän osalta mukavissa merkeissä.

Timo Härkösen Tuotantotalo Maria Oy on tehnyt monenmoista julkaisua musiikista päivänavauksiin ja lastenkirjoihin. Onpa Härkösen yhdessä poikansa kanssa tekemä musiikkikooste saanut valtakunnallistakin julkisuutta.

Kirjan taittoon kiinnittyy huomio heti aluksi. Se on selkeää ja selkokieliselle kirjalle ominaista. Harri Kotosen kuvakieli on humoristista ja joskus hymynvirne tulee väkisinkin suupieleen.

On tärkeää, että lastenkirjat, jopa selkolukuiset koosteet, puuttuvat terveydellisiin asioihin. Laktoosivaikeuksista ei tiedetty muutama kymmenen vuotta sitten tuon taivaallista. Maito juotiin maalla ilman käsittelyä ja hyvältä maistui. Nykyaikana on laktoositon maito huomattu ratkaisuksi mahavaivoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *