- Värtsilän kirkko kesällä 2013. Kuva: Eira V
Värtsilän kirkon tulevaisuus – kaìkille avoin keskustelutilaisuus Värtsilän seurakuntakodissa keskiviikkona 25.9.2013 klo 19.
Tule mukaan juttelemaan tulevaisuudesta!
Tohmajärven ev.lut. seurakunta
Värtsilän kirkon tulevaisuus – kaìkille avoin keskustelutilaisuus Värtsilän seurakuntakodissa keskiviikkona 25.9.2013 klo 19.
Tule mukaan juttelemaan tulevaisuudesta!
Tohmajärven ev.lut. seurakunta
Tohmajärven seurakunnalle kiitos tilaisuuden järjestämisestä! Tiedossani on seurakunnan pohdintoja kirkkomme tulevaisuudesta. Niitä on laadittu tosimielellä ja vastuuntuntoisesti. Kannattaa mennä kuulemaan ja kyselemään, miksei myös -ja nimenomaan- esittämään ideoita päättäjien avuksi.
On turha jälestäpäin motkottaa, jos ei etukäteen ole aktiivinen.
Toivon, että kuulemistilaisuuteen tulee salin täydeltä väkeä ja että kuulemistilaisuudesta muodostuu myös keskustelutilaisuus.
Ierikka
En ole motkottaja-tyyppiä, mutta hyvähän se on lähellä käydä jumalanpalveluksissa. Toinen mahdollisuus kuunnella tiedotusvälineistä, jos yhtään kiinnostaa.
Kaikissa kiinteistöasioissa on isot ylläpito- ja hoitokulut- sen me kaikki tiedämme.
Yst. terv. Pusan Mirja
Yleensä tulevaisuus on kielteinen.
Jos nimittäin Värtsiläisiä ajatellaan.
Ei sitä muuten kokousta pidettäisi
tohmajärveläisvoimin.
Kuhan ei tuas vietäis ku pässiä narus..
Entisen Värtsilän seurakunnan ihmiset ovat nyt Tohmajärven seurakuntalaisia. Siis koolle mennään nyt tohmajärveläisvoimin, me kaikki. Mutta ei se estä löytämästä hyvää ratkaisua Värtsilän kirkon tulevaisuudelle. Onhan Tohmajärven seurakunnalla kokemusta myös Kelton kirkon kirkon auttamisessa!
Ideoiden löytäminen voi olla vaikeaa, ei kuitenkaan mahdotonta. Värtsilän kirkon rakentaminen yli 60 vuotta sitten oli mahdollista luovien ajatusten, ideoiden ja kerjäämisen avulla. Mennään siis koolle muistellen Lauri Emerik Uskia. Eikä lietsota pessimismiä.
Kun kutsutaan kuulemaan, silloin on oikeus vaatia, että kuunnellaan.
Ierikka
Hyvä Erkki,juuri näin.Voin kertoa Suomen pienimmän kivikirkon,Teijon kirkon,kunnostusprojektista jahka käyn ottamassa muutaman kuvan.
Kirkon puuosat tuhoituivat tulipalossa muutama vuosi sitten ja tuhon viimeisteli syysmyrsky turbulenssisateineen.
Kyläyhteisö perusti Kirkkoyhdistyksen ja keräsi sen avulla rahat omistamansa kirkon kunnostukseen ,kuusinumeroinen summa.Korjasi pyhätön ammattimiesten avulla ja runsaalla talkootyöllä.Kyläyhdistys ahjoitti korjatun hienon kirkon nykyiselle Salon seurakunnalle.Kirkkoyhdistys lakkautettiin.Nykyisin seurakuntaa kirkon käytössä(siis kiinteistön huollon suhteen) valvoo kyläyhdistyksen kirkkotiimi.
Korjatun kirkon vihki piispa Kantola.Kirkossa pidetään useita Messuja vuosittain,vihkimisiä, kastajaisia ja erilaisia konsertteja.Paikallinen näytelmäkerho esittää/järjestää näin syksyisin erittäin suosittuja kynttiläkonsertteja.
Kirkko on lähes aina täynnä (n.120 paikkaa)ja Joulumessuun on mentävä tuntia aikaisemmin kun haluaa mahtua sisälle.Olen miettinyt että innokas kirkon käyttö johtuu ainakin osittain siitä että se on yhdessä pelastettu surkeasta rauniosta.
Kaikki on siis mahdollista!!
KIITOS, Jore!!!
Sinun kertomasi on minulle samalla neuvo kuin on appiukko Jetron neuvo Moosekselle. Molempia voidaan soveltaa Värtsilän tarpeisiin.
Ierikka
Ikävää kun kirkon tulevaisuudesta joutuu palaveeraamaan. Mutta niin se vain on nykyään kun väki kaikkoaa kirkosta ja jäljelle jäävät vanhenee.Kirkkorakennuksen ylläpitokin maksaa ja maallista rahaa on jostain kerättävä ja säästettävä. Värtsilän kirkko on kodikas pieni kirkko ja hyvä konserttipaikka. Jos voisi jotenkin säilyttää vaikka ”kesäkirkkona”.Käytännössä kirkon ”jäähdyttäminen” talven ajaksi on hankalaa jo siellä olevien urkujenkin kunnon kannalta.Tuo Teijon esimerkki käyköön esimerkkinä myös Värtsilän kirkon säilyttämisen osalta.Itse toivoisin vihkikirkkoni säilyvän seurakunnan omistuksessa vielä seuraavatkin 60 vuotta!
Olli-Pekka Sistonen, Koria
Värtsilän kirkon säilyminen on tahtotila asia. Tahtovatko lähikylissä asuvat ihmiset sen säilyvän siinä palvelutehtävässä johon se on aikanaan siunattu. Kun muistan kirkon käyttöön oton niin surku jos se pitää purkaa pois. Talkoisiin tulen täältä kiteeltä mikäli sellaisia kunnostustalkoita järjestetään ja olen itse talkootyökuntoinen.
Olen juuri lähdössä kirkon seurakuntakotiin Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksen tilaisuuteen ja illalla uudestaan seurakunnan kuulemistilaisuuteen. Ainakin tänään on siis käyttöä!
Entiset värtsiläiset – joiden sydän sykkii tänne yhä – ovat lukuisasti antaneet ymmärtää, että kannattaa tahtoa! Kiitos heille kaikille tuesta!
Pyrimme siihen, että kirkkorakennuksessa on myös Värtsilä-messuja, siis HPE. Sellainen on syntymässä vanhan papin aivoissa. Kiteeltä tänne on sama matka kuin meiltä sinne Kiteelle, ja Kemie on siinä puolivälissä. Tarpeen ja kiinnostuksen mukaan voi matkojaan suunnitella, eikä tarvita navigaattoreita.
Ierikka
Perustakaa Värtsilän kirkon tukiyhdistys joka voi ottaa vastaan rahalahjoituksia, järjestää myyjäisiä ja muuta varainhankintaa.
Pienistä puroista voi syntyä vahvakin virta.
Yksityiset lahjoittajat voivat olla mukana kukin varojensa ja tahtonsa mukaan, kympistä mihin vaan… Yritysten omaatuntoa voi käydä myös kolkuttelemassa, tuskin Wärtsilä-yhtymääkään kovin kivistäisi muutamien tuhansien eurojen lahjoitus?
Tälläinen omaehtoinen, kansalaisaktiivisuuteen pohjautuva toiminta voisi jopa saada seurakunnan päättäjät ajattelemaan.
Olen käynyt muutaman kerran Kanarian saarilla Playa del Inglesin kirkossa. Suomenkielinen messu on torstaisin klo 17. Kirkko on tavallisesti silloin täysi.
Toivottasti keskusteluissa viriää rakentavia ajatuksia.
Wärtsiläyhtymän pääkonttorille 2-3 ihmistä,jotka tuntevat hyvin menneisyyden pyytämään avustusta. On parempi tapa,kuin asioda,joko kirjeitse,tai puhelimitse.
Mikäli sadaan Kirkon käyttö avatuksi edes kesäisin, niin ymmärtääkseni Kirkossa voitaisiin kerätä kolehtia,Värtsilän Kirkon kulujen peittämiseksi.
Tällainen omaehtoinen, kansalaisaktiivisuuteen pohjautuva toiminta voisi jopa saada seurakunnan päättäjät ajattelemaan. AIVAN OIKEIN ja oikeita ajatuksia Sääperin Erakolta.
Ei tarvitse kovin kauaksi mennä ja muistella kuinka oli käymässä itse Tohmajärvellä kellotapulin suhteen.
Kuten silloinkin, niin nytkin korostuu tuo, että kaikissa kiinteistöasioissa on isot ylläpito- ja hoitokulut sen me kaikki tiedämme. Niitä, kulujahan ei kateta kylähengen nostatuksilla, puheilla, toivomuksilla ja vaatimuksilla, vaan oikeilla teoilla ja ryhtymisellä siihen toimeen konkreettisesti.
Muistin virkistämiseksi ! Näin tehtiin ja toimittiin kellotapulin pelastamiseksi Tohmajärvellä.
Tämä vanha kellotapulihan aiottiin kattaa pellillä puupaanujen sijasta v. 1993.
Okra ry:n taiteenystävien keskuudessa heräsi mielenkiinto lähteä auttamaan seurakuntaa.
Samana kesänä päätettiin perustaa Pro Tapuli-liike, jonka johtajaksi valittiin taiteilija Hellä Juvonen, jäseniksi Sinikka Mikkonen ja Eila Simonen.
Ensimmäinen työ oli saada puretuksi seurakunnan entinen kattamispäätös.
Okra ryhtyi keräämään varoja, sekä rahaa että puita saatiin runsaasti, mutta lisäksi tarkoitusta varten järjestettiin konsertteja ja arpajaisia sekä myytiin Tohmajärvi-aiheisia piirroksia ja paitoja.
Työ tuotti tulosta: puut sahattiin talkoilla ja vaihdettiin valmiisiin paanuihin.
Kiteen Aikuiskoulutuskeskus järjesti perinnerakentamiskurssin. Opiskelijatyönä saatiin tehdyksi kaikki tapulin korjaus- ja pohjatyöt.
Tervahautakin poltettiin Onkamossa. Tässäkin tarvittiin talkootyötä.
Tapulin harjalle Okra lahjoitti vielä ristin ja seurakunnalle 44 000 rahaa.
Lokakuussa 1994 vietetyssä valmistujaisjuhlassa oli mukana mm. piispa Voitto Huotari.
Puhetta vai tekoja, molemmat vaikuttavat, toinen kuitenkin hieman konkreettisemmalla tavalla.
Onnea teoille ja tekijöille, joita soisi löytyvän !
Kiitos, kiitos! Sekä puhetta että tekoja!!!!!!! Ainoa ero niiden välillä on siinä, että puhetta pulputtaa YKSI reikä, mutta tekoja tekee KAKSI kättä.
Tapulitalkoot on loistava esimerkki, mitä saadaan aikaan, kun toimeen ryhdytään. Ehkä tapaus on taltioitunut luottamuselimiin ja vaikuttaa uusissa kohteissa.
Värtsilän kirkon säilyttäminen Tohmajärven seurakunnan kokoustilana ei kaivanne piispan vierailua, ellei samaan aikaan ilmaannu muuta aihetta.
Ierikka
Tarkoitus on nimetä/kutsua toimintaa koordinoimaan Kirkkoväärtien ryhmä. Varsinainen rahoitus, sikäli kuin tarvitaan rekisteröityä toimijaa, hoidetaan Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen ja Värtsilän Pitäjäyhdistyksen kautta ja tietysti seurakunnan hallinnon toimenpitein. Eri järjestöille riittää tilaa yhteisessä tavoitteessa.
Asioita junaillaan tapauskohtaisesti.
Ierikka