7 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 37

 1. Kyllä Violetti on kainuusta Rautaa Sanoo vanha pesäpalloilija.Uittivat pojan taas Sapsojärvessä.Kahtojia 4015.Ei näkyny ”Ierikkaa” uimassa.

 2. Ierikka oli Lappeenrannassa tapaamassa 60-luvun seurakuntanuoria. Oli mukava tapaaminen: noin kolmekymmentä nyt jo eläkeikäistä
  nautiskelemssa muistojen äärellä.

  Rajan Ryssäyskin jäi kokematta. Mutta tapasin Lappeenrannassa entisen nuoren, joka käveli invalidin taidolla miehensä tukemana. Hän jäi isoisten kursille tullessan auton alle ja lensi kymmenen metriä metsään. Kävin kertomassa tästä rysäyksestä hänen äidilleen. Muistelimme tapausta, minä yhäkin aroin tuntein, hän iloisesti pälpättäen. Elämä on sellaista joskus. Ontuva onnellinen oli parasta, mitä sain kokea vuosikymmenten takaisia jutteluiden, valokuvien ja lehtileikkeiden avulla mieleen palautuessa.

  Lokakuussa menen Lemin potaattipäiville esitelmöimään perunan historiasta. Palkkion ja matkakorvauksen sijasta komennan lemiläiset perunan vaalijat etsimään Karjalan eli Wärtsilän mustaa, jotka pukkaavat valkoista kukkaa.

  Sitten joskus ilakoidaan Kaustajärvessä ja juhlitaan Wärtsilän valkoista väriä. Perakin on tervetullut!

  Ierikka

 3. Kirkon korjaus:Värtsilän seurakunta luovutti Tohmajärven seurakunnalle mm tilan Papinniemi REK N:848-411-7-12 tila sijaitsee Pimeäkankaalla,ja on 56ha.Tästä tilasta harventamalla hyvää puustoa, saa helposti Kirkon korjaukseen tarvittavat varat.Luulen ,että nyt se vielä onnistuu helpommin, kuin jos Tohmajärvi liitetään esim joensuuhun.L.A.Uskin tekemä työ kirkon rakentamiseksi edellyttää Värtsilän Kirkon Säilyttämistä arvokkaana jälkipolville.Ko tilan hyöty tulee käyttää Värtsilän seurakunnan hyväksi,ja nyt se saattaa olla viimmeisiä mahdollisuuksia.Muista luovutetuista tiloista Tohmajärven seurakunnalle en tiedä,mutta asia tulee selvittää.Tämä ehdotus on nopein tie saataa Kirkon kunnostus kuntoon,ja saada hyöty Värtsilään.

 4. Kiitos, Pera!!! Joku toinenkin on ottanut tässä yhteydessä esille entisen Värtsilän seurakunnan metsät. Niillä hoidettiin Tohmajärven seurakunnan menoja. Hän mainitsi esimerkkinä Tohmajärven arvokkaan kirkon korjauksen.

  Ierikka

 5. Lisään sameaa vettä myllyyn! Tohmajärven seurakunta myi Värtsilän pappilan, mikä oli oikea toimenpide, varsinkin kun se on nykyisin upeasti hoidettu. Seurakunnalla on rivitalo-osake Jänisjoen rannalla, jonne on viety jo toiseksi talveksi päiväkerhotoiminta. Lastenkin kirkkotie jää siis talvella auraamatta ja umpeutuu tällä esimerkillä lopullisesti. Autottomat ikäihmiset itkevät radioiden äärellä ilman pyhitettyjä leipää ja viiniä. Tulkoon Kristus vain sydämeen, ei suuhun, niinkuin Hän silloin kauan sitten ilmoitti haluavansa tulla!!!

  Kysymys on lopultakin liturgisesta matalakirkollisuudesta, ei inkarnaatiokirkosta!

  Ierikka

 6. Miten Hän tulee suuhun? Asettaessaan pyhän ehtoollisen Hän sanoi: ”…Tämä on minun ruumiini…Tehkää se minun muistokseni…Tämä malja on uusi liitto minun veressäni…Niin usein kuin te siitä juotte, tehkää se minun muistokseni.”

  Asetussanojen eli leivän ja viinin sakramentiksi pyhittämisen jälkeen liturgi lukee rukousta:”Armollinen Isä, me tahdomme täyttää tämän käskyn ja viettää pyhää ehtoollista Poikasi muistoksi ja niin julistaa hänen kuolemaansa, kunnes hän tulee.”

  Tuuli humisee seurakunnan metsissä. Mutta Henki liikkuu kirkon kuorissa, alttarin äärellä, tässä on tärkein ohje seurakuntien taloustoimistoille ja tietenkin ennen muuta kirkkoneuvostoille.

  Kun näin kirjoitan, tiedän, miten tiukalla Tohmajärven seurakunnan talous on. Mutta tiedän myös, ettei kaikkia mahdollisuuksia ole vielä käytetty hengellisen elämän hoitamiseksi entisen Värtsilän seurakunnan alueella, mikä Värtsilän kirkossa pidettävien jumalanpalvelusten osalta tarkoittaa laajempaakin aluetta!!! – Tästäkin aion puhua huomenna kylätalossa, kun hahmottelen Värtsilä-strategiaa. Tarttis nimittäin tehdä jotain, vaikka paljon värtsiläiset ovat jo tehneetkin ja tekevät edelleen.

  Ierikka

 7. Kun Tohmajärven ja Värtsilän seurakunnat yhdistyivät,eikai tarkoitus ollut Värtsilää alasajaa.Värtsilän kohdalla on muistettava Wärtsiläyhtymän panos Värtsilän Kirkkohankeessa,Arpen, Wahlfossin,L.E.Uskin työ.Värtsilän kirkko on korjattava sillä omaisuudella,joka siirtyi Tohmajärven seurakunnalle (maaomaisuus),sekä värtsilän ihmisillä säilytettävä mahdollisuus käydä omassa kirkossa, jota varten kirkko rakennettiin.Värtsilän takia ei Tohmajärven seurakunta ole joutunut vaikeuksiin ,päinvastoin on hyötynyt myymällä Värtsilän seurakunnalta saamaansa metsää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *