Kalle ja Irja Viherpuu

Raisa Lehtomäelle ja muillekin lukijoille

Irja Perho tuli Värtsilään vuonna 1936 Kalle Viherpuun mukana. Hän oli ammatiltaan parturi-kampaaja. Liikkeensä sijaitsi Notkolla lähellä Kansantaloa, niin kuin myös asuntonkin. Irja teki monenlaisia rooleja Työväen näyttämöllä. Hyvin sujui niin draama kuin komiikkakin.

Todisteena on valokuvia vuosilta 1936 – 1939. Mukavia ihmisiä olivat niin Irja kuin Kallekin. Kahviteltiin minunkin kotonani.

Vuonna 1939 teatterimme johtaja vaihtui kun Irja ja Kalle lähtivät pois, uskoisin Helsinkiin ja teatterin johtajaksi tuli Kasse Salminen mukanaan vaimo Sonja.

Luulisin, että noihin aikoihin vuonna 1939 ja siitä eteenpäin Kalle teki elokuvarooleja, ja Irjakin on näkynyt joissakin filmeissä avustustehtävissä. Jatkosodan alettua alkoi myös viihdytysteatteritoiminta.

Heikki Eteläpään kirjoittamassa kirjassa ’’Jees teatteria sanoi vääpeli Ryhmy’’, on kerrottu seikkaperäisesti kuinka viihdytyskiertue tuli Aunukseen esittämään farssia ’’Peräkylän profeetta’’. Suosio oli tietysti valtava.

Kuva 1

Esitettiin se Peräkylän profeetta Värtsilässäkin. Sirkusprinsessa  Irja Perho  ja itse profeetta Lauri Savolainen.

K

Vasemmalla Kalle Viherpuu, ylävasemmalla Peräkylän profeetta Lauri Savolainen

Tältä istumalta alettiin käydä neuvotteluja – osittain Kalle Viherpuun aloitteesta – Aunuksen rintamateatterin perustamisesta. Kovia vääntöjä käytiin ennen kuin ensimmäinen rintamateatteri, Aunuksen teatteri, saatiin perustettua vuonna 1941. Johtajaksi kiinnitettiin itseoikeutetusti Kalle Viherpuu, näyttelijäksi muun muassa Irja Perho.

Näkyypä kiinnityksen saaneiden joukossa Kasse Salminenkin, meidän entisen Värtsilän työväen näyttämön kakkosjohtaja. Paljon oli tehty teatteria Aunuksessa eikä nuo esityspaikatkaan olleet aina kelvollisia, tuskin turvallisiakaan kun turneelle lähdettiin. Pieni esimerkki: Kerran Aunuksen teatteri vieraili Syvärin suunnalla esittämässä jermuille ’’Peräkylän profeettaa’’. Esiintymispaikkana oli venäläisten rakentama parakki. Raoista oli tupruttanut lunta sisään ja sisätiloissa oli pakkas-asteita.

Näyttelijät yskässä ja Viherpuulla hevosköhä. Miehet olivat panneet tussarit ja moottoripyssyt nurkkaan ja naurusta ulvoen olivat seuranneet esitystä. Viherpuu oli ollut kuitenkin epätoivoinen esityksen onnistumisen suhteen, vaikka näyttelijät vaivoista huolimatta olivat yrittäneet parastaan.

Silloin oli astunut sisään konepistoolia kantaen rintamajermu, tarttuu Viherpuuta käteen molemmin kourin ja sanoo: ’’Perkele, niin kuin olis ollu viis päivää kotilomalla! Arvatkaas helpottiko?’’

Eteläpään kirjan mukaan terveysongelmien vuoksi joutui Kalle Irjoineen lähtemään pois rintamateatterilta. Tosin Maarit Niiniluoto kertoo kirjassaan ’’On elon retki näin” Kalle Viherpuun suivaantuneen rintamateatterin byrokraattisiin vaikeuksiin. Tiedä häntä, kumpiko asia pitänee paikkansa pariskunnan eroon Aunuksen teatterista. Jossakin vaiheessa on Irja Perhon nimi muuttunut Irja Viherpuuksi, missäpäin heidät lienee vihkaistu?

Myöhemmin niin Kalle kuin Irjakin löytyivät vanhoista suomalaisista elokuvista. Etenkin Kalle teki hienoja rooleja melkeinpä solkenaan.

Irjan ja Kallen elämän loppuvaiheista ei kiirinyt tietoja tänne Pohjois-Karjalaan. Sen tiedän minäkin, että Kalle Viherpuun viimeinen lepopaikka on Malmin hautausmaalla, mutta Irjan elämän loppuvaiheet ovat kohdaltani hämärän peitossa, olen pahoillani.

Kaunis, tumma, iloinen ja liikunnallinen ihminen, sellaisena minä oman kampaaja-parturini muistan, kun usein polkkatukkaani leikattiin.

Hilkka Partanen

 

4 comments for “Kalle ja Irja Viherpuu

 1. Nämä viihdytyskiertuelaiset tekivät varmasti arvokasta
  työtä vaikeissa olosuhteissa. Juohevasti kerrottua tässä.

  Täältä meiltä on kotoisin myös Suomi- filmeistä tuttu
  Aku Korhonen (s.1892 Käkisalmi) Perheessä oli 11 lasta, joista
  Aku tuli kummivanhempiensa, muurarimestari Paavo Ruuskasen
  ja vaimon pereeseen kasvatiksi. Hän kävi kansakoulun ja
  oppikoulua Joensuussa. Teatterikärpänen puraisi häntä jo
  tuolloin, mutta teatteria pidettiin syntinä siihen
  aikaan. Niinpä Aku Korhonen kasvattivanhempiensa mieliksi
  opiskeli apteekkialaa.

  Aku Korhosen vierailusta sukulaistalossa Kiihtelysvaaran
  Raatevaarassa muistan mainitun.

 2. Heippa,Hilkka!
  Kylläpä herättelit taas mukavat muistot henkiin.Täytyy olla
  kiitollinen siitä,että jo pienestä pitäen vietiin teatteriin.
  Melkeinpä kaikki Värtsilän Teatterin esitykset tuli nähtyä.
  Osasyynä lienee ollut se,että isä-Heikki oli ovimiehenä teatterissa. Muistaakseni Kalle Viherpuu ja Irja Perho pistäytyivät meilläkin kahvilla.Kallella oli sellainen möräkkä
  ääni, joka jäi mieleeni.Aikaisemmin lähetit Värtsiin kuvia Tyyne-
  serkustanikin, joka näytteli myöskin Värtsilän Teatterissa.
  Kanttori Antila oli sanonut,että hänestä olisi voinut tulla vaikka uusi Lea Piltti. Ei ollut kuitenkaan mahdollisuuksia
  lauluopintoihin siihen aikaan.
  Lämpimät kiitokset johdatteluista ”muistojen bulevardille”!

  Pussinpohjan Masa

 3. kalle viherpuu on todellakin haudattu malmin hautausmaalle.itse olen synt.1948 ja isovanhempieni hauta on viherpuun hautaa vastapäätä.en muista missä vaiheessa rupesin viemään kukkia ja joskus kynttilänkin haudalle kun näytti että siellä ei käynyt kukaan ja hautapaikka oli menossa pois.eilen kävin isovanhampieni haudalla viemässä kukkia niin hämmästyin kun kalle oli saaut hienon kiven ja kesäkukat haudalleen.hautaan oli haudattu toinenkin mutta en muista oliko hän juuri irja viherpuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *