Kun Myyrä sai housut

Myyrä-hahmo syntyi vuonna 1956.   Myyrä on klassikko.

Zdenek Miler/Eduard Petiska/Hana Daskocilová: Myyrän seikkailut, Tammi
Zdenek Miler oli tsekkiläinen animaattori ja kuvittaja. Hänen hahmonsa ”Myyrä” on kohonnut lasten suosikiksi ja myyrän seikkailuista otetaan yhä vain uusia painoksia. Ensimmäinen kertomus tässä kirjassa, ”Myyrän housut” ,on ollut myös ensimmäisen Myyrä-elokuvan aiheena. Venetsian elokuvajuhlilla filmi voitti hopeisen leijonan palkinnon.

Että miten myyrä sai ”taskuniekat” housut? No sehän meni jotenkin tähän tapaan, että piti pyytää apua sekä veden eläviltä, että pieniltä ötököiltä. Ensin piti autella pellava-kasvia taistelussa rikkaruohoja ja tuholaisia vastaan. Palkkioksi myyrä sai nipun pellavia. Niitä sitten sammakon avustuksella lioteltiin ja auringossa kuivattiin. Haikara loukutti suurella nokallaan pellavat, loks loks vain. Siilin piikeissä pellavat häkilöitiin ja hämähäkit kehräsivät niistä lankaa. Ahkerat muurahaiset rakensivat kangaspuut ja kohta oli myyrällä pakka pellavakangasta, jonka rapu leikkasi sopivaksi housuja varten. Kaislakerttu, mainio pesänrakentaja, ompeli housut valmiiksi. Ja myyrällä oli ilo suuri, kun uudet housut komeilivat jalassa. Kirjaan mahtuu pari muutakin seikkailua. Lasten ruttaamasta leikkiautosta myyrä saa oman auton ja sateenvarjo auttaa myyrää perustamaan mm. oman myymälän.

Myyrän-hahmo on tulkittu sosialistiseksi, koska myyrä ei tullut toimeen yksin, vaan tarvitsi muiden apua. Ensimmäistä myyrä-animaatiota Miler teki kaksi vuotta. Myyrä nousi heti suosion huipulle ja televisioyhtiö Länsi-Saksassa tilasi oitis kymmenen uutta myyrä-juttua. Myyrä ei ole poliittinen hahmo, vaikka joku on sellaistakin väittänyt, vaan tarjoaa lapsille positiivisia elämyksiä.

Jouko Varonen

Share

1 comment for “Kun Myyrä sai housut

  1. Kyllä meidän perheessä katsottiin paljon MYYRÄN CD-levyjä –
    suosittelen. Pitäis kaivaa esille, jos tulee pieniä vieraita.
    Terv. Pusan Mirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *