Touhukkaat telkät

Lintuja käsittelevän pienten kuvakertomusteni sarjan päättävät telkät. Kesäkuun alkupuolella Herttoniemen kartanonpuiston lammelle ilmaantui kahdeksan suloista pienen pientä karvapalloa telkkä-äidin tiukassa valvonnassa. Poikaset ovat tosi vikkeliä liikkeissään. Näyttää siltä kuin ne juoksisivat veden pinnalla hyönteisiä pyydystäessään. Ne ovat myös kovia sukeltamaan. Kuvaaminen on onnen kauppaa. Kuvatessani vedessä uiskentelevaa poikuetta käy usein niin, että kuvassa näkyy vain renkaita veden pinnalla.

Telkkä-äidin on oltava koko ajan valppaana paimentaessaan poikuettaan. Lokit napsisivat mielellään pikkutelkät herkkupaloikseen. Kerrankin yksi lokki laskeutui ihan poikasten lähelle ja jäi uiskentelemaan siihen. Mutta mitä tekikään äiti telkkä? Sukelsi hirmuista vauhtia lokin alle ja nappasi sen jalasta kiinni. Lyhyen yhteenoton jälkeen lokki pääsi karkuun. Erään kerran taas jo melko isokokoiset sorsanpoikaset yrittivät laskeutua veteen rannalla lepäävien telkänpoikasten vierestä. Siinä samassa telkkäemo syöksyi hurjana kohti sorsia, jotka hakeutuivat kiireen vilkkaa turvaan jalkojeni juureen.

Kuvasarja telkistä on juhannusviikolta. Silloin jäljellä oli enää kuusi poikasta.

Iltapäiväsiestalla puiston hiekkakäytävällä

Iltapäiväsiestalla puiston hiekkakäytävällä

 Välillä on hyvä vähän jaloitella

Välillä on hyvä vähän jaloitella

 Lepohetki lammen rannalla

Lepohetki lammen rannalla

Lähikuvassa.

Lähikuvassa.

Telkkä-äiti on noussut kivelle sukimaan itseään

Telkkä-äiti on noussut kivelle sukimaan itseään

 Levätessäkin on pidettävä silmällä lokkeja

Levätessäkin on pidettävä silmällä lokkeja

Telkkä-äidin sukellus

Telkkä-äidin sukellus

Teksti ja kuvat  Lissu Kaivolehto

Share

3 comments for “Touhukkaat telkät

 1. Meidän rannassa on pieni heinäsorsan pesue, jossa poikasia
  on vain kolme. Eilen olivat viimeksi rannalla esittäytymässä.
  Me emme ruoki niitä, koska ne eivät haluaisi sitten luultavasti
  muuttomatkalle lähteä. Eivät kesän ilona olleet linnut
  maistusi paistinakaan.

 2. Lissu se jaksaa yllättää..
  Olen ollut siinä vahvassa uskossa, että vain meillä maalla asuvilla on nuo luonnon ihmeet kuten kukat ja linnut lähellämme, mutta Lissu on kerta toisensa jälkeen osoittanut luuloni vääräksi. On taas niin hellyttävä kuvasarja ah että..

  Suuret kiitokset Lissulle kuvakertomuksista ! Niitä on kiva katsoa uudestaan ja uudestaan

 3. Monet asiat on kaupungeissa hyvin.
  Mike

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *