Perhoskirja

Perhosmiehet asialla
Kaunis tietokirja
Kun häiveperhonen tuli iholle

Jussi Murtosaari/Petri Mäntynen: Perhosten vuosi, Suomalaiset  perhoset saaristosta tuntureille, Minerva 2013

Perhosharrastus on kivaa puuhaa. Itse olen liikkunut kameran ja loittojen kanssa perhospaikoilla kymmenisen vuotta. Sinä  aikana on tullut monta iloista tapaamista. Kerran olimme ”jahtaamassa” häiveperhosta (kuvassa alla) sille otollisessa ympäristössä, mutta huonolta näytti. Ilma oli aurinkoinen ja tunnelma hikinen. Niinpä, kun olimme välipalalla, lepatteli  häiveperhonen paikalle, nuuhki hajuja ja istahti paljaalle nilkalleni imemään muina miehinä hikeä ruuakseen. Mitäs muuta kuin kamera vaimolle, joka raksi hyviä otoksia tuosta suhteellisen harvinaisesta siivekkäästä.

Niityt ovat perhosille tärkeitä ja joskus kunnon luonnonniittyjen puute on vähentänyt kantoja huomattavasti, jopa loppuun asti. Mutta asiaan: Tämä käsillä oleva kirja on asiantuntijoiden työtä.

Kun tutustuu tekstiosuuksiin, tulevat monen lajin ominaisuudet ja käytöstavat selville. Omat osionsa on kirjoitettu perhosen täydellisen muodonvaihdoksen tiimoilta ja niissä käsitellään  jokainen vaihe tarkkaan.

Kirjan kuva-anti on kaunista katsottavaa. Toki on huomioitava,  että täydellinen tunnistusopas ei ole kysymyksessä ja aloittelijan on syytä hankkia tunnistusta varten seikkaperäinen opas. Tämän  kirjan merkitys on siinä, että kirjoittajat ovat perhosmiehiä parhaasta päästä ja heittävät tekstiä, josta lukija todella nauttii  ja samalla saa roppakaupalla tietämystä lisää.

Kirjan sisältöihin kuuluvat mm. talvehtiminen, herääminen, apollot, ravintoympyrä, elämän epävarmuustekijät, naamioituminen, kesä, pohjoisen perhoset, ilmastonmuutosten vaikutus, elinympäristöt, jne jne…

Kuvat: Jouko Varonen

DSC_0009

DSC_0032

DSC_0052

Post navigation

4 comments for “Perhoskirja

  1. Pitäisiköhän kirjoittaa joulupukille josko se toisi tämän kirjan jouluna minulle. tunnen perhosia hyvin puutteellisesti. Lähinnä noita kasvimaan tuholaisiksi luettavia ötököitä.

  2. Hienoja kuvia vaimo onkin räpsinyt.. mutta kyllä sinun iho näyttää aika kuivan karhealta. Ihan niinkuin olisi saanut liikaa rusketusta.

  3. Viinimarjoissamme on kovasti kukkia, mutta pölyttäjiä ei juurikaan näy, miksi.
    MirjaSisko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *