Musta peruna

Ajankohtaista tietoa mustasta perunasta.

Kuva: Värtsin arkisto

Kuva: Värtsin arkisto

Olen ajanut vimmatusti takaa tietoja mustasta perunalajikkeesta. Työ on ollut aika mutkikasta. Nyt voin kertoa sellaista uutta, mistä ei ole ollut aiemmin selvää tietoa.

On puhuttu ja kirjoiteltu Vanhasta mustasta, jonka synonyyminimi on Kainuun musta. Muitakin nimivaihtoehtoja sillä on. Rekisterinumero on NGB3035. Tämän mustan lajikkeen on pannut Tyrnävän Siemenperunakeskuksen avulla ja kalliilla hinnalla tuotantoon Hirvosen Peruna Oy. Ja sitä on voinut ostaa mm. Joensuun Prismasta. Sitä minäkin viime kesänä kasvatin ja sen makuun ihastuin.

Eräässä lähteessä kerrottiin, että Hirvosen tuottama musta peruna olisi Wärtsilän mustaa, jonka synonyyminimi on Karjalan musta. Rekisterinumero NGB3375. Perinjuurin kriittisen luonteeni vuoksi ryhdyin selvittämään nimien todenperäisyyttä. – Sitten “minä niin mieleni pahoitin”, kun jouduin toteamaan, ettei se Hirvosen musta olekaan Wärtsilän mustaa, vaan Kainuun eli Vanhaa mustaa.

Niinpä siis taitaa jäädä palauttamatta Värtsilään Wärtsilän musta. Ellei sitten Ruotsista, Nordgeenistä, tule pelastusta. Saattaahan olla, että jostain löytyy oikeaa Wärtsilän mustaa, koskapa papereissa on olemassa sen rekisterinumerokin. Tässä ollaan kuitenkin oletusten varassa.

Varma tie Wärtsilän mustan pelastamiseksi on , että jonkun värtsiläisen kellarista toimitetaan mustaa perunaa tutkittavaksi. Jos siihen sopii rekisterinumero NGB3375, se puhdistetaan siemenkelpoiseksi. Mutta se on kallis toimenpide. Kannattaisi kuitenkin selvittää, olisiko se mahdollista ja löytyisikö varoja toimenpiteen rahoittamiseen. Miten arvokasta on kotiseututyö? Värtsilän imago? Olisiko Wärtsilä konserni kiinnostunut tai jotkut muut sponsorit? Entä Värtsilän Pitäjäyhdistys ja Värtsiläisten Seura?

Jatkan vielä spekuloimista. Jos löytyisikin se oikea Wärtsilän musta, olisiko se sen parempaa kuin Vanha musta! Ellei nurkkapatrioottisuuden makua oteta huomioon. Olipa miten tahansa ja tapahtuipa jatkossa miten vain, käyn joka tapauksessa Ylämyllyllä ostamassa Hirvoselta puhdasta Vanhaa mustaa, jota istutan Ullukan perunamaahan. Ja sitten kypsytän mukulat karkean suolakerroksen päällä uunissa. Syön ne kuorineen voinokareen kanssa.

Ierikka

Share

67 comments for “Musta peruna

 1. Olemme olleet väärässä uskossa, sanoi pappi, perunasta.

 2. Tulikohan musta sohvaperuna, sanoi toinen, viisastelija.

 3. Niin se vaan on, että uskon/epäuskon dogmit ja tieteelliset faktat kamppailevat aina keskenään. Eikä TÄTÄ faktaa muuta mikään rakenneuudistus. Ei myöskään politiikan saralla, ei luterilainen kataisuus eikä paavillinen soinilaisuus.

  Tuumailee välikysymyksiä seuraava
  Sohvaperuna.

 4. Olen kirjoittanut tässä Vaasalaisesta vanhasta naisesta nimeltä Gunwor Pått. Gunwor on todellinen perunan harrastaja ja hänen mukaan näiden perunoiden jaloste nimi on Ezell Blue ja 1800 luvun jalosteita. Värtsilän mustasta Gunwor sanoo sen olevan lajikkeen sisäisen vaihtelun rajoissa oleva paikallis lajike mutta Ezell Blue. ( Vanhamusta, Kainuun musta, Paljakan musta ja Värtsilän musta sama alkuperä ja tätä on ainakin Saksassa perunan harrastajilla.)
  Mutta jatkakaa te vain sitä Värtsilän mustan sukuselvitystä, minä tyydyn Gunworin antamaan tietoon.

 5. Kalevi, toit mielenkiintoista tietoa mustasta perunasta. Yritin selailla tätä Värtsiä, olisiko täällä mainitsemasi kirjoitus. En onnistunut löytämään sellaista, missä olisi puhuttu Ezell Bluesta. 4.6.2012 klo 11.44 on kirjoituksesi, jossa kerrotaan Pietarista, Skotlannista ja Taalainmaasta.

  Mutta tuo Ezell Blue nyt alkoi kiinnostaa. Voisimmeko jatkaa tätä etsiväntyötä vai pitääkö pyytää apua 007:ltä?

  Asia ei enää kiinnosta minua vain siksi, onko vai ei erityistä Wärtsilän mustaa. Mustan maku sinänsä on itseisarvo. Samoin kuin se, että meidän pitäisi saada multaan sellaisia mukuloita, jotka ovat terveitä. Tässä mielessä Hirvosen Peruna Liperissä on tehnyt arvokkaan kulttuurisen ja ennen muuta maataloudellisen suurtyön – kalliilla hinnalla.

  Olin aikoinaan Lemin kulttuurilautakunnan puheenjohtajana esittämässä kunnalle, että kuuluisa Lemin punanen saatettaisiin puhdistettavaksi, jotta saataisiin hyviä siemenmukuloita ja siten säilytettäisiin paikkakunnan kulttuuriperintöä, joka oli alkanut siitä, kun lemiläiset sotilaat palasivat Balkanilta siemenperunoita (lemiläisittäin siemenpotuatteja) repuissaan.

  Kulttuurilautakunnan esityksestä paikallisen tuottayhdistyksen edustaja sanoi, ettei asia kuulu kulttuurilautakunnalle. Kun ei kuulunut (?) jätin sen sikseen. Jälestäpäin olen kuullut, että homma olisi hoidettu.

  Lemin punanen ja Wärtsilän (?) musta ovat molemmat erittäin maukkaita uuniperunoita. Ne eivät ole tehotuotantoon sopivia, niinkuin eivät monet muutkaan elintavikkeet, joiden tuottamisen pontimena on kustannustehokkuus.

  Kustannustehokkaiden ruokien rinnalla tarvitsemme kuitenkin todellista tai nostalgista herkuttelua, maukkaita makupaloja makeasuisille.

  Voitaisko jatkaa mustan perunan perujen penkomista?

  Ierikka

 6. Ehkä kaikki lukijat ovatkin tietoisia tästä
  konstista, mutta helpoimmin Värtsissä jo olleet
  kirjoitukset ja kommentit ko aiheesta saa googlettamalla
  asiasanalla: Wärtsilän musta / Värtsi

 7. Kiitos, kirjastotädille oivasta neuvosta! Se toimi heti ja helposti! Innostuin niin, että googlasin sitten: musta peruna. Siitä avautui melkoinen tietolähde. Samanlainen – vähän suppeampi vain – kuin googlaamalla: maatiasperunat.

  Mutta suoraan ja pelkästään vain Värtsiin, sitä en aikaisemmin osannut. Nyt osaan. Kiitos!

  Ierikka

 8. Tässä vielä yksi “tätivinkki”:

  Värtsi on sellainen taikasana että jos
  googlettaa vaikka oman nimensä tai nimimerkkinsä
  ja laittaa kauttaviivan jälkeen sanan värtsi
  niin sieltähän niitä sitten “pesee”…

 9. Peruna Lemin punainen sitä minulla on ja sain sitä Gunworilta Vaasasta. Minulla oleva Vanha musta on Lohjalta minulle tullut. Jos haluatte nähdä mitä perunalajikkeita minulla on yhdessä Purolan tilan väen kanssa niin ne löytyvät nettiosoitteesta purolatuote.fi. Mutta katselen netin kautta jos jotain sieltä vielä löytäisin.

 10. Pistänpä minäkin lusikkani “perunasoppaan”.Mukulana kun kaivoin
  kuokalla niitä Värtsilän mustia perunapellosta,niin minusta ne
  olivat enemmänkin Värtsilän violetteja. Meniköhän saivarteluksi?
  Porilaisten lempiperunoita ovat siiklit.Ne käyvät hyvin torilla
  kaupaksi.Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan niiden hintakin on
  korkeampi.
  Mökille oli tulossa harvinaisvieraita ja tietysti haluttiin tarjota parasta ja ostettiin pussillinen kehuttuja Lapin
  puikuloita.Pussista löytyikin itäneitä ja kurttusia syötäväksi
  kelpaamattomia “herkkuja”.Sen jälkeen olemme ostaneet perunat irtomyynnistä.Eipä tullut mieleen vanha sanonta, ettei “sikaa
  kannata säkissä ostaa”.

 11. Reilun tunnin työn tulos on seuraava. Yksi lähde sanoo Värtsilän mustan alkuperä tuntematon. Toinen lähde niputtaa ne lajikkeet kuten olen kertonut. Nimi englanniksi Edzell Bloe ja hakuun päästään englantilaiselle sivulle josta en saa tolokkua. Mutta perunan kuvat ovat hyvin tutun näköiset.
  Kolmas lähde sanoo vaikka perunassa kasvia jatketaan jakamalla samaa yksilöä mukuloista, niin silti sillä esiintyy saman lajikkeen sisällä pieniä ulkonäkö vaihteluita. Perunan ulkonäköä katsomalla ei voida varmuudella lajiketta tunnistaa tai erotella toisistaan.
  Te joilla engliska taipuu käykää katsomassa tuo Edzell Bloe sivu löytyisikö siitä mitään apua.

 12. Tuskinpa mustia perunoita on olemassakaan ,kyllä Kaustajärven tummat
  perunat oli vieoletteja.Mustiksi niitä kyllä sanottiin,mutta auringon
  valossa niiden väri muuttui vieoletiksi.
  Kyllä Masa on oikiassa,näin on.

 13. Minulla ei ole edes aavistusta
  että peruna vois olla musta.
  Vaikka se mustalta näyttää
  kyllä sitä voi ruoaksi käyttää.
  Kun sitä tarkasti katsoa koittaa
  violetin väri kyllä voittaa.

 14. Jospa jalostaisi Lemin punaisen ja Wärtsilän mustan yhteen, niin saisi kuntaliitosperunaksi punamustan.

 15. Googlasin: Edzell Bloe. Englantiahan siellä kirjoitetaan. Mutta asensin läppäriini käännösohjelman. Lataus kesti noin 1/2 tuntia. Piti vain odottaa käsi poskella. Nyt voin lukea Edzellistä suomeksi, tosin käännös on aika huonoa suomea. Mutta kyllä siitä selvän saa.

  Ensi vaikutelma on, ettei se taida olla meidän mustaa. Pitää vielä tarkemmin selvitellä. Mitähän Vaasasta(Gunwor) löytyy?

  Ierikka

 16. Seuraava merkittävä havainto: Edzell blue ei ole keitinperunana hyvä. Paistamista suositellaan. Siis: uuniperuna.

  Jatkan selvitystä soittamalla Tyrnävän Siemenperunakeskukseen. Josko sieltä saisi jotain uutta tietoa Edzell Bluen ja erinimisten mustien väliltä?!

  Ierikka

 17. Ennen kuin kymppiuutiset alkavat TV:ssa pieni korjaus: Lemin punasen siemenet tuotiin sotilaiden repuissa Krimiltä, ei Balkanilta.

  Ierikka

 18. Terve Sakari – olet varmaan hauska mies. Mirja Sisko

 19. Tämän Värtsilän mustan jäljittämisvaiheita on jopa
  jännittävää seurata.Mistä löytyy se aito?

  Anoppilassa syötiin mustaa/violettia perunaa myös
  keitinperunana. Hyviä olivat Kiihtelysvaarassakin.

 20. Mitähän sorttia lie olleet meidän kotona kasvaneet “Mustat”. Sitä ei mietitty. Me vain syötiin. Musta oli muistaakseni myöhäinen lajike. Kesä tahtoi loppua kesken ja osa perunoista jäi aika pieniksi. Alkukesästä syötiin “Vanhaa punaista”, jota myös (Ame)Riikkalaiseksi kutsuttiin. Se lajike pyrki sekoittumaan “Ruusulehteen”

 21. Viime kesänä kasvoi Rosamunda tässä meillä erityisen maukkaaksi.
  Varmaan riippuu maaperästä ainakin osittain perunan maku.
  Timoa laitan aikaisena lajikkeena luultavasti tänäkin keväänä.

 22. Maatiaisperunat säilyvät geenipankissa
  http://www.nordgen.org/index.php/fin/content/view/full/309

  Pohjoismaisessa geenivarakeskuksessa (NordGen), jonka vastuulla on viljelykasviemme perinnöllisen muuntelun turvaaminen, säilytetään kymmenkuntaa Suomessa viljeltyä maatiaisperunakantaa taudeista vapaina koeputkikasveina.

  Kokoelma sisältää ulkonäöltään hyvin erilaisia perunoita: puna-, sini- ja kirjavakuorisia; soikea-, pyöreä- ja käyränmuotoisia. Myös kukanvärin ja kukinnan runsauden muuntelu on suuri – osa maatiaisperunoista sopisi jopa kukkapenkkiin. Maatiaisista löytyy myös valinnanvaraa viljely-, varastointi- ja käyttöominaisuuksien suhteen.

  Suomalaiset maatiaisperunat

  Geenipankin ainoastaan Suomesta pelastettuja maatiaisia on kaksi: Lemin punanen ja Karjalan musta. Näistä Lemin punanen on ulkonäöltään hyvin alkukantainen ja sillä on syvät itukuopat ja mukulat saattavat olla hyvin muhkuraisia. Perimätiedon mukaan se olisi tullut Suomeen Krimin sodasta palanneiden sotilaiden mukana. Karjalan musta, jota kutsutaan myös nimellä Wärtsilän musta, on kuoreltaan tumman sinivioletti ja malloltaan valkoinen. Sen alkuperä on tuntematon.

  Muita Suomessa tavattuja geenipankin perunamaatiaisia on viljelty myös muissa Pohjoismaissa. Kaikille tuttu Puikula kuuluu myös Pohjois-Ruotsin ja -Norjan maatiaisperunoihin, ja meillä se on saanut EU:n alkuperäissuojan. Toinen, meilläkin lajikelistalla oleva Blue Congo on tunnettu koko Fennoskandiassa ja siitä on tullut herkku- ja erikoisperuna sinisen mallonvärinsä vuoksi. Sinisen värin aiheuttaa väriaine maldiviini.

  Haalikas (ruots. Gammal svensk röd) on todennäköisesti Jonas Alströmerin Ruotsiin 1720-luvulla tuoma kanta. Se on elänyt näihin päiviin asti varmaankin erittäin hyvän makunsa vuoksi. Toinen punakuorinen maatiaisperuna on Vanha punainen (ruots. Rättviks röd) ja se lienee matkannut pohjolaan edellä mainitun kannan kanssa. Suomessa sitä on viljelty lähinnä Pohjois-Karjalassa ja sen sanotaan soveltuvan hyvin perunarieskan leivontaan.

  Suomessa viljeltyjä tummakuorisia maatiaisperunoita on lukuisia: Kainuun musta (ruots. Blå Dalsland; suomalaisia synonyymejä ovat Lopen musta, Karungin musta ja Kuusamon tumma), Jutkula eli Vuokatin musta (ruots. Tysk blå) ja Aikion puikula (norj. Lang svenske). Aikion puikulan mallon väri on voimakkaan keltainen ja johtojänteen ympärillä on sinistä väritystä.

  Silmäterä (norj. Gullauge) on saanut nimensä itukuoppien punaisten ympärysten vuoksi. Tämä kanta on tunnettu hyvästä keittolaadustaan ja alhaisesta sokeripitoisuudestaan, mikä on tärkeä ominaisuus lastuperunoille. Norjan Sörlandissa ainakin 200 vuotta viljelty maatiaisperuna kulkee Suomessa nimellä Lemin kirjava (norj. Tromøypotet) ja se on nimensä mukaisesti kuoreltaan punakirjava.

  Kauan koko Pohjolassa viljelty amerikkalainen lajike vuodelta 1867 on saavuttanut melkein maatiaisen aseman, vaikka se onkin kasvinjalostuksen tuote. Tämä Early Rose on saanut Suomessakin lukuisia nimiä: Aikainen ruusu, Amerikkalainen, Hämeen kesäperuna, Hätäläinen, Lemin kesäperuna ja Ruusuperuna. Lajike on erinomainen ja arvostettu varhaisperuna.

 23. Gunwor Pått on yli 90 vuotias nainen Vaasasta ja hänellä on 216 eri perunalajiketta säilytysviljelyssä. Eräs hänen huolista on mihin hänen perunat joutuvat kun hänestä aika jättää. Teuvan Martat tai oikeammin marttojen puuha nainen Aino Savola on omalta osaltaan käynnistänyt Gunworin perunoiden säilytysoperaation. Meikäläinen on yksi lenkki tässä jutussa. Minulla on eräs Irlannista tuotu peruna, jonka lajikenimeä en tiennyt ja kuvasin sen ulkonäön Gunworille. Hän totesi sen olevan suurella varmuudella Iiris Cåbler. Samoin hän kertoi etsineensä mustien perunoiden tietoja ja päätyneensä kantaperunaan Edzell bloe.
  Perunaa jalostetaan risteyttämällä ja ne siemenet kehittyvät sinne varren marjoihin. Laittamalla penkkiin Lemin punaista ja Värtsilän mustaa vierekkäin kasvamaan ja jos kukinta on yhtä aikaista niin risteytymää tulee. Valitaan molemmista perunoista marjoja annetaan niiden kypsyä marraskuulle ja sitten erotetaan siemenet hajottamalla marjat vesiastiassa. Siilataan vesi ja roskat pois. Siemenet kuivataan huoneen lämmössä. Kylvetään ruukkuihin maaliskuun alussa ja hennot taimet nousevat noin viikossa esille. Taimet koulitaan kasvamaan yksitellen ruukkuihin ja istutetaan ulos kesäkuun alussa. Syyskuussa katsotaan mitä juurista saadaan. Jokaisen siemenkasvin mukulat on syytä laittaa omiin paperipusseihin ja verrata satoisuutta sekä tehdä maku testejä. Sen verran olen kokeillut, jotta perunanmarjan siemenet itävät ja nousevat taimelle. Sen pitemmälle niitä en kasvattanut.

 24. Nyt menevät perunat ja potaatit sekaisin. Eli kuta useampi kokki sen kehnompi keitto.

  Gunwor Pått vaikuttaa mielenkiintoiselta perunan tuntijalta. Soitin kuitenkin kiihtyvän tiedonhalun vallassa Tyrnävän Siemenperunakeskukseen.Sieltä sanottiin yksiselitteisesti, ettei Edzel blue ole suomalaista mustaa maatiaisperunaa, ei Kainuun eli Vanhaa mustaa (NGB3035) eikä Karjalan eli Wärtsilän mustaa (NGB3375). Se on ulkolainen tulokas. Sen kukka on valkoinen. Miedän mustalla kukka ei muistaakseni ole valkoinen.

  Ierikka

 25. Tuossahan on ohje punamustan perunan kehittelylle- Karjalan
  värit! Näyttää kovin suuritöiseltä uuden lajikkeen jalostustyö.

 26. “Potaattikukkakaupasta” googlen mukaan: Wärtsilän mustan kukka valkoinen. Vanhan/Kainuun mustan sinivioletti!!!!!!!!!

  Huh, huh!!!!

  Voi, kunpa voisikin risteyttää ihan uudeksi maatiaislajiksi Lemin punasen ja Wärtsilän mustan? Nimi voisi olla Karjalan Punamusta. Siinä on vain yksi pulma. En enää uskaltaisi pistää jalkaani Lemin potaattipitäjään. Jäisi särä syömättä ja virsi neliäänisesti veisaamatta. Sitä en kestäisi.

  Mutta jatketaan Wärtsilän mustan mukuloiden etsimistä. Missä olisi NGB3375 – perunoita? Löytyiskö apua sieltä, mistä nuo kirjaimet numeroiden edellä tulevat? Eli Nordisk Geenbank.

  Ierikka

 27. Nordisk Genbank on suomeksi Pohjoismainen Geenipankki ja sen varasto — Huippuvuorilla!!!!

  Ierikka, kohta potaattipapiksi ristitty?

 28. Kannattaisikohan katsella siitä rajan takaa, vanhan
  Wärtsilän viljelijöiden perunakuopat? Heille ei ihan
  ensimmäiseksi uutuudet tule käyttöön. Jospa vaikka sieltä
  löytyisi tuon koodin omaavat siemenperunat?

 29. Maija-Liisan vinkki on todella toteuttamisen arvoinen. Seuraavalla tankkausmatkalla teen niin!
  Panen Pjotrin asialle!

  Samalla esitän tässä toivomuksen, että saisin tietoa myös Suomen puolen värtsiläisiltä, onko kenen kellarissa mustia mukuloita, jotka olisivat muutaman kymmenen vuoden aikana kasvatettujen perillisiä. Ottakaa yhteys! 050-3224727.

  Ja koettakaa muistella, minkä värinen kukka niillä potaateilla oli.

  Ierikka

 30. Valkosella perunalla valkonen kukka,punasella punanen ja niinsanotulla
  mustalla perunalla sininen kukka, eikö vai.

 31. Tähän asti viimeisimmän kommenttini kirjoittamisen edellä en ollut nähnyt klo 10.15 kirjoitettua kommenttia “Maatiaisperunat säilyvät geenipankissa”. Merkillistä, kun kuitenkin klo 11.50 Kalevi Tikan kirjoituksen olin lukenut ja sitä kommentoinutkin. Tämä tietotekniikka tekee minulle jatkuvasti kepposia.

  Olisin hyvin otettu, jos huomioni ohi menneen kommentin kirjoittaja voisi soittaa minulle. Puhelinnumeroni olen edellä ilmoittanut.

  Ensimmäinen soitto edeliseen pyyntööni on jo tullut. Pääsen tutkimuksessani eteenpäin.

  Kommnentissa klo 10.15 on merkittävä tieto, suorastaan käänteentekevä, radikaali: Pohjoismaisessa Geenipankissa on Suomesta pelastettuja maatiaisia ainoastaan kaksi. Ne ovat Lemin punanen ja Wärtsilän musta.

  Jos tuo on totta, olemme todellisen kulttuurilöydön jäljillä! Olemme löytämässä NGB3375-perunan, Wärtsilän mustan.

  Mutta pitäkäämme rinnalla myös varasuunnitelmaa. Etsitään mustia perunoita, pannaan niitä kasvamaan jo tänä kesänä. Syksyyn mennessä näemme, minkä värisiä kukkia ne puskevat esille. Sitten – jos jonkin mustan kukka on valkoinen – ja jos on tiedossa rahaa – lähetetään valkoisten kukkien mukuloita tarkastettavaksi. Olemmeko löytäneet VIRALLISEN JA OIKEAN Wärtsilän mustan?

  Kun tätä kirjoitan, en tee sitä Hirvosen Perunan kiusaksi. Vanha musta ja Wärtsilän musta ovat molemmat hyviä, ja niille riittää markkinoita. Kysymys on nyt pelkästään nurkkapatriotismista, värtsiläisyyden vaalimisesta. Ja: kukapa sitä kissan häntää nostaa, ellei kissa ite.

  Ierikka

 32. Melekosta muussia alkaa olla mutta mielenkiintoista.

 33. Tavoitin puhelimella Lieksasta iäkkään perunankasvattajan, jolla on antamansa kuvauksen mukaan ollut Wärtsilän mustaa, vaan ei ole enää. Niin että yritys hyvä kymmenen. En muista, miten sananparsi jatkuu.

  Wärtsilän mustan perässä juoksu ainakin jatkuu.

  Ierikka

 34. Hyvä, Siltainssi! Mielenkiintoa lisää!

  Ierikka

 35. En perunan monia rekisterinimikkeitä tunne.
  Lapsuudessa kuljin savotoilta tulleella hevosella kyntämässä perunat. Tiellä siirtyessä oli lankunpätkä uatran jalasten alla. Isäni antoi reitin. Kylän lesket olivat minun “asiakkaat”. Miehet heiltä olivat lähteneet maille majoille. Kylä pysyi koossa,kun savu piipusta nousi.
  Meillä kotona viljeltiin lehmille Jaakko perunaa ja ruokaperunana Sikliä.
  Peruna oli melkein jokaisessa ruuassa läsnä, se oli perusravintoa. Vaimoni äidin kotiseudulla Kainuussa opin tuntemaan puikulaperunan. Peruna oli hyvää ongittujen ahventen kanssa. Keitetyt perunat ja voissa paistetut ahvenet. Tämä peruna kasvaa myös karuilamalla mailla vaikka mäntykankahalla.

 36. Minäkin olen lapsena syönyt ja pienessä kasvimassa kasvattanut äitini kanssa mustaa perunaa. Kukkien väriä en muista.
  Liekköhän ollut sitten vanhaa mustaa tai Wärtsilän mustaa.
  Täytyy käydä Hirvosen perunatilalta ostamassa siemenperunoiksi
  tuota mustaa. Olisiko teillä reseptejä sen valmistukseen.
  Millainen paikka perunapellolla olisi paras mustalle? Aurinkoinen
  rinteen yläpuoli vai kostempi rinteen alaosa?
  Anne

 37. Rinteen alaosa on mustalle perunalle paras kasvu paikka.
  Tarpeeks`kaun kun sitten varttuu
  mukuloille kokoakin karttuu
  kun keität sitten vedessä
  onkin herkut sitten edessä
  ohuen kuoren sitten poistaa
  violetin värikin nyt loistaa

 38. Toinen tapa valmistaa herkkua Vanhasta mustasta tai Wärtsilän mustasta on panna pestyt mukulat laakeaan astiaan tai pellille karkean suolakerroksen päälle, yksi kerros, ja uuniin. Voi syödä voinokareen kanssa kuorineen päivineen. On hyvää!

  Jos keittää, ei saa kiehuttaa liian kauan.

  Ierikka

 39. Anne jos olet perunan viljelyohjeita vailla niin laita kysymys minulle sähköpostiin sipuli.tikka@hotmail.fi niin paluupostissa neuvot riittävällä tarkuudella. Tähän niitä en kirjoita terveisin Kalevi.

 40. mistähän sais mustan siemenperunaa??äidille pitäis saada,on nurmeksesta kotosin ja aina juttelee,kuin hyviä ne on!!ja nimellä vanha musta..lajikkeen oikeeta nimeä en sit tiedä..jos jollain löytyis,niin varmasti kaupat tulee heti!!!t.virpi taksiblue.virpi@live.fi

 41. Virpi, Vanhaa mustaa eli Kainuun mustaa saa Liperistä Hirvosen perunatilalta tai Joensuun Prismasta. Puh. 013-658261.

  Ierikka

 42. Wärtsilän mustan etsiminen etenee heikosti. Odotan kuitenkin, että saisin ilmoituksia, jos jonkun kellarista löytyy mustia mukuloita. Minulle riittää kaksikin kappaletta kunkin kellarista, että pääsen tutkimuksessa eteenpäin.

  Jos onnistuu, niin kesällä koeviljelyssäni on edes pari mustaa, joka on saanut ylleen VALKOISEN kukan.
  Sitten testaus Pohjoismaisen geenipankin Huippuvuorella sijaitsevassa säilytyspaikassa.

  Muistin virkistämiseksi, ettei kukaan vähättelisi toimiani: – Mainitussa geenipankissa on vain kaksi Suomesta sinne toimitettua maatiaisperunaa. Toinen on Lemin punanen ja toinen Wärtsilän musta. Vanha musta eli Kainuun musta on sinne toimitettu Ruotsin Taalainmaalta. Viime mainittua on saatavissa suoraan Hirvosen perunatilalta Liperistä ja Joensuun Prismasta. Mutta Wärtsilän mustaa ei varmuudella – vielä – mistään.

  En siis ole ihan mitättömään puuhaan ryhtynyt. Mutta yksin toimiminen ei tuota tulosta. Vetoan värtsiläiseen nurkkapatrionaalisuuteen ja kotiseutuhenkeen. Älkää jättäkö vanhusta yksin!

  Tämä on yhteinen projekti, värtsiläinen projekti! Tavoite on, että jonkin vuoden kuluttua olisi saatavissa puhdistettua Wärtsilän mustan siemenperunaa. Olisi se mahtavaa, jos meillä olisi omissa perunapenkeissämme omia mustia. Saattaisihan sekin olla mahdollista, että joku – vaikkapa Nylanderin Esko – tuottaisi sitä ostettavaksikin.

  Saan parin viikon kuluttua viisumin ja pääsen rajan taakse etsimään niitä mustia mukuloita. Olen kuitenkin varma, että niitä löytyy tältäkin puolen rajaa, jos vain meillä on yksituumaisuutta.

  Toivossa on hyvä elää, sanoo Ierikka Toivonpoika L.

 43. Wärtsilän musta on mahtava hanke. Mukulasta alkaen. Pottuilematta toivon, ettei hanke menisi muusiksi.

  Toivottavasti piankin päästään sanomaan vanhan ajan tyyliin, että laitahan Wärtsilä-perunat kiehumaan, lähden pistäytymään kalassa.

 44. Potaattiprojekti etenee nyt kirjan äärellä: John Reader, Peruna. Eräs maailmanhistoria. Like. Suomennos 2009. Sivuja on 374.

  Kirja on vielä kesken lukemisen. Mutta sitä ei voi jättää lukematta, sillä niin uskomatonta tietoa se tarjoaa perunasta ja sen merkityksestä.

  Ierikka

 45. Kukan väri on violetti,meinaan perunassa. KUKKII!!!

 46. Tämän hetkisen tietoni mukaan voinen kertoa, ettei Pentin peruna ole Wärtsilän mustaa. On ehkä Vanhaa eli Kainuun mustaa tai sitten vaikkapa Blue Congoa.

  Etsin mustan perunan valkoista kukkaa. Jos löytyy, sen pitäisi olla Wärtsilän mustaa.

  Ierikka

 47. En ole mikään luomun puolestapuhuja mutta hyvältä maistuivat Anneli ja Esko Nylanderilta ostetut luomuperunat vaikka ei olleet mustia.Hyviä on myös mansikat, kannattaa maistaa ken ei tiedä.Se kyllä harmitti kun ei ollut paistaa kuhafilettä perunoiden kanssa.

 48. Kyllä hyvä peruna on kuin hedelmä.Sain naapurilta jotain vanhaa pyöreähköä mustaa perunaa.Tänä vuonna on parempi kasvupaikka.Saa nähdä mikä on kukkien väri.En muistanut viime vuonnna katsoa.Olisi hienoa tietää mitä lajiketta herkullinen peruna on että saisi uutta siementä kun enää se ei tee kovin hyvää satoa.

 49. Tomi, kerro Värtsissä, jos mustat mukulasi saavat valkoisia kukkia.

  Ierikka

 50. Erkki tarkista postilaatikko,siellä on kaksi Blue Congon poikasta ja kukkaa. terveveisin Pena!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *