Musta peruna

Ajankohtaista tietoa mustasta perunasta.

Kuva: Värtsin arkisto

Kuva: Värtsin arkisto

Olen ajanut vimmatusti takaa tietoja mustasta perunalajikkeesta. Työ on ollut aika mutkikasta. Nyt voin kertoa sellaista uutta, mistä ei ole ollut aiemmin selvää tietoa.

On puhuttu ja kirjoiteltu Vanhasta mustasta, jonka synonyyminimi on Kainuun musta. Muitakin nimivaihtoehtoja sillä on. Rekisterinumero on NGB3035. Tämän mustan lajikkeen on pannut Tyrnävän Siemenperunakeskuksen avulla ja kalliilla hinnalla tuotantoon Hirvosen Peruna Oy. Ja sitä on voinut ostaa mm. Joensuun Prismasta. Sitä minäkin viime kesänä kasvatin ja sen makuun ihastuin.

Eräässä lähteessä kerrottiin, että Hirvosen tuottama musta peruna olisi Wärtsilän mustaa, jonka synonyyminimi on Karjalan musta. Rekisterinumero NGB3375. Perinjuurin kriittisen luonteeni vuoksi ryhdyin selvittämään nimien todenperäisyyttä. – Sitten ”minä niin mieleni pahoitin”, kun jouduin toteamaan, ettei se Hirvosen musta olekaan Wärtsilän mustaa, vaan Kainuun eli Vanhaa mustaa.

Niinpä siis taitaa jäädä palauttamatta Värtsilään Wärtsilän musta. Ellei sitten Ruotsista, Nordgeenistä, tule pelastusta. Saattaahan olla, että jostain löytyy oikeaa Wärtsilän mustaa, koskapa papereissa on olemassa sen rekisterinumerokin. Tässä ollaan kuitenkin oletusten varassa.

Varma tie Wärtsilän mustan pelastamiseksi on , että jonkun värtsiläisen kellarista toimitetaan mustaa perunaa tutkittavaksi. Jos siihen sopii rekisterinumero NGB3375, se puhdistetaan siemenkelpoiseksi. Mutta se on kallis toimenpide. Kannattaisi kuitenkin selvittää, olisiko se mahdollista ja löytyisikö varoja toimenpiteen rahoittamiseen. Miten arvokasta on kotiseututyö? Värtsilän imago? Olisiko Wärtsilä konserni kiinnostunut tai jotkut muut sponsorit? Entä Värtsilän Pitäjäyhdistys ja Värtsiläisten Seura?

Jatkan vielä spekuloimista. Jos löytyisikin se oikea Wärtsilän musta, olisiko se sen parempaa kuin Vanha musta! Ellei nurkkapatrioottisuuden makua oteta huomioon. Olipa miten tahansa ja tapahtuipa jatkossa miten vain, käyn joka tapauksessa Ylämyllyllä ostamassa Hirvoselta puhdasta Vanhaa mustaa, jota istutan Ullukan perunamaahan. Ja sitten kypsytän mukulat karkean suolakerroksen päällä uunissa. Syön ne kuorineen voinokareen kanssa.

Ierikka

67 comments for “Musta peruna

 1. Erkki L. toi minulle juhannuksen tienoilla tosi pitkälle itäneitä mustan perunan siemeniä; kuulemma Kainuun mustaa. Maahan ne saatiin vasta 29. päivänä kesäkuuta. Mukuloita ei ollut kilomääräisesti paljon, mutta lukumäärää sen verran, että suoritimme niistä vävykokelas Harrin kanssa varsin tiheän kylvön. Hän sanoi, että samanlaista perunaa on ollut aina kasvamassa hänen kotonaan Kiuruvedellä. Peruna pukkasi ensimmäiset taimet pintaan jo muutaman päivän päästä ja nyt se jo suorastaan rehottaa. Kesäkuun 1. päivänä istutetut Van Goghit ja Asterixit ovat jo tosi pitkällä ja tuuhealla varrella sekä kauniilla, tasaisella kukalla; kohta päästään herkuttelemaan!

 2. Minun Vanhaanmustaan tuli yksi kukka, jonka havaitsin ja sen väri oli valkoinen. Merkitsin varren, että voin noston yhteydessä tarkistaa onko peruna samanlainen vai onko joku muu lajike eksynyt siihen penkkiin.

 3. Kalevin uutinen on erittäin mielenkiintoinen. Mistä se musta on kotoisin?

  Ierikka

 4. Tämän viikon (34) puheenaiheissa on jälleen käsitelty mustaa perunaa. Erkiltä saadut mustat ovat nupulla; ne kaikkihan pitäisi olla violettikukkaista Kainuun Mustaa, mutta varsistossa on selkeästi kahta eri tyyppiä. Odotan mielenkiinnolla jos kukat kerkiävät ennen jo ”orastavaa” ruttoa, onko niitäkin kahta tyyppiä?

 5. Minun vanha musta on Lohjalta ja saatu eräältä Elviltä, jonka sukunimeä en muista. Hän sanoi oman äitivainaansa sanoneen jotta, ”sitä vanhaamustaa älkää hävittäkö”.
  Vanhamusta on jalostettu perunalajike ja me jatkamma juurimukuloilla sitä ensimmäista perunaristeytystä. Olen pohtinut missä määrin olisi mahdollista lajikkeen sisäinen vaihtelu. Kun kaksi lajiketta risteytetään niin risteytymä saa perintötekijöitä molemmilta kantavanhemmilta. Kaikilla kasveilla ei perimä jakaudu puolet ja puolet kuten esim. nisäkkäillä. Jos lajikkeen sisäistä vaihtelua esiintyy niin se selittää niitä pieniä eroja mustien perunoiden välillä.

  Oman perunmaan kohdalla selviää pian onko edelliseltä kerralta ( 2 vuotta sitten ) jäänyt Van Gookia peltoon, sillä on valkea kukka.

 6. Söimme eilen mustia perunoita, kommentissa n:o 51 mainitun kylvön satoa. Eräs maatalousveteraani sanoi minulle alkusyksyllä, että älä nosta niitä maasta ennen kuin ensimmäisen räntäsateen jälkeen. Ihan niin kauan en malttanut odottaa, vaan hätäilin ne laariin jo lokakuun lopulla. Rutto vei varret ennen kukintaa, nupulle kyllä kerkisivät. Mukulakoko jäi näin ollen pieneksi, lukumäärää kyllä kertyi jopa moninkerroin enemmän kuin mitä maahan laitettiin.
  Keräsin jokaisen nupulan kokoon katsomatta huolelisesti talteen, pienimmät ja rikkonaiset sekä muut epäkurantit kappaleet keitettiin kanoille ja priimatavara pantiin kellariin. Siemenperunaksi niitä on jo yhteen paikkaan kyselty.
  Siitä syömisestä; hyviä olivat hirvenlihakastikkeen kanssa mallaskaljalla alas huuhdeltuina.

 7. Kun Jussi kaivoi sivun esille niin kerron sen vakoisen kukan perunan josta 14.8. kirjoitan. Oli vangookkia, joka oli jäänyt edellisenä syksynä peltoon.

  Minulla on sellainen käsitys, että sitä valkokukkaista mustakuorista perunaa saa etsimällä etsiä.
  Muuten Koti Puutarha lehti julkaisee keväällä lehden peruna teemalla. Siellä pitäisi olla juttua Purolan tilaltakin ja minun vanhoista lajikkeista.

 8. Yle Areenasta löytyy dokumenttielokuva ”Vaunullinen unelmia” missä yhdessä kohdass (13min,38sek.) mainitaan siitä kun Karjalan musta peruna oli mennyt 1600 -luvulla metsäsuomalaisten mukana Ruotsiin ja sitä edelleen sieltä löytyy.

  http://areena.yle.fi/tv/1423051

 9. Eero Matti, teit ison kulttuurityön antamalla vinkin Värtsiin e.m. ohjelmasta. Olin nähnyt siitä sattumalta lyhyen pätkän TV sta. Mutta nyt kokonaan. Suosittelen sitä. Erkki Määttä, jonka tapasin Otto Rummukaisen hautajaisissa, on tuottanut mielen pohjaan syvälle painuvan dokumentin, niinkuin oli sekin Pykälävaaran Päätalo.

  Karjalan musta on siis palannut muutenkin kotimaahan 1600 luvulla alkaneelta Ruotsin 9matkalta. Tässä vähän taustaa sille, että se palasi viime kesänä Arppen pihaan, Värtsilään. On syytä alle viivata, että Karjalan musta ja Wärtsilän musta on sama valkokukkainen maatiaisperuna, jonka virallinen rekisterimerkki on NGB 3375.

  Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry ei oli puuhaillut ihan turhan asian puolesta, ja jatkoa seuraa!

 10. Mustaperuna
  Paras peruna mitä olen koskaan saanut. Harmi kun kaupoissa ei myydä. Pitää laittaa valoisaan itämään aikaisin. Meillä laitettiin jo Helmikuussa ikkunan eteen. Kannattaa poimia pienetkin perunat. Kuorineen keitettynä kylmänäkään eivat ole kovia. voita ja suolaa päälle maun mukaan on hyvä iltapala. Käy kaikkiin ruokiin. Hidaskasvuisena on parhaimmillaan talvi-kesä perunana. Koska itää hitaasti säilyy pitkälle kesään syötävänä. Muistaakseni kukka oli valkoinen ja kirkkaankeltainen sisältä. Perunoita tulee paljon juureen. Aikainen idätys auttaa, että perunat irtoaa juuresta paremmin.

 11. Aune Louhela – virtuaalinen halaus täältä läppärin takaa! Taidat olla Wärtsilän mustan omistaja ja käyttäjä. Jos siemenpotut eivät riitä, niitä saa lisää Nylanderin Eskolta, joka on mm. Wärtsilän mustan luomuviljelijä. Meiltä menivät suuhun kaikki viime kesäiset. Mutta Eskolta käymme ostamassa ensi kesän kasvimaahan.

  Parhaiten minun mielestäni maistuvat Wärtsilän mustat uuniperunoina. Laitetaan pellille kerros karkeaa suolaa ja niiden päälle perunat. Kun ovat tarpeellisen ajan uunissa kypsyneet, sitten lautaselle. Keskeltä halki, voita päälle ja suuhun. – Maistuu värtsiläiseltä!

 12. Klikkasin auki tuon Helin laittaman viitteen Edzel Mlue perunaan. Minä ole saanut Vaasasta Gunwor Pått nimiseltä vanhojen perunoiden harrastajata Vanhaa Mustaa eli Edzel Blue lajiketta. Nämä perunat ovat erilaiset, minulla olevaVanha Musta sen kukka on sininen. Ainoa mustakuorinen peruna täällä, jonka kukka on valkoinen on Karjalan musta eli Värtsilän musta. Euroopan puolella on tuhansia eri perunalajikkeita joten perunassa löytyy moneen lähtöön. Perunoissani on mustakuorisia lajikkeita kolme. Nuo edellä mainituts sekä Kainuun Musta. Jokainen niistä on maultaan erilainen. Kainuun Mustaa ja Vanhaa Mustaa ei ulkonäöstä erota toisistaan, mutta suulla eron huomaa. Värtsilän Musta on maultaan ja ominaisuuksiltaan erilainen kuin edelliset. Värtsiläm Musta on hyvä soppaperuna, se kestää keittämisen kuorittuna eikä peruna- tai kalasopassa hajoa pieniksi muruiksi. Josko muista oikein niin hakemalla netistä Skotlannin perunalajikkeita siellä oleva Edzel Blue on kukaltaan sininen.

 13. Selailin netistä noita perunoita. Ainoa Edzel Blue peruna, jonka löysin oli tuo sama valkokukkainen lajike. Valkosipulien kanssa touhutessa ole huomannut samalla lajikkeella olevan monta nimeä ja sama nimi voi sisältää useita valkosipulin kantoja, jotka ovat ulkonäöltään lähes identtiset. Voi se olla perunoiden kohdalla samoin. Värtsilän musta peruna on pohjoismaiden geenipankissä säilytyksessä koodilla NGB 3375. Sen lajikeaitous on varmistettu, ei sisällä muita samannäköisiä perunalajikkeita.

 14. Hei, laitan nyt viestin tähän vanhaan ketjuun. Tuo Wärtsilän musta muistuttaa kovasti perunaa, joka kasvoi pihassamne kun vanhempani ostivat tämän paikan. Olemme ylläpitäneet pihan lajiketta. Peruna on suht. aikainen, pyöreähkö, hyvin vaihtelevan kokoinen, vaalea sisältä, ja jauhoinen. Kukka on valkoinen. Olen pitänyt sitä Kainuun mustana, mutta se vissiin kukkii violetilta. Paikka on Raisio.

 15. Hei Marika,mielenkiintoinen perunaviesti.

  Osallistuin tuohon Wärtsilän mustanperunan jäljitystyöhön ja kovastihan tuo Teidän peruna Wärtsilän Mustalta kuulostaa.Lajike on harvinainen ja minäkin alussa sotkin Kainuun mustan ja Wärtsilän mustan.Luulin samaksi lajikkeeksi ennenkuin netti ja Pottupastori asiaan selvensi.Löysin Wärtsilän Mustaa Iitistä mistä nykyinen Värtsilässä kasvatettava kanta on kotoisin.Loviisan seudulta löytyi toinen yksittäinen viljelijä tälle lajille joten harvinaisuudesta on kysymys.
  Tuo suht aikainen lajike on tietenkin suhteellinen käsite ,varsinkin Varsinais-Suomessa.

  Mieleeni tuli olisiko joku vanhan Värtsilän evakko tuonut lajikkeen Raisioon.Wärtsilä-yhtymälle Turkuun ja erityisesti Taalintehtaalle ihmisiä Värtsilästä muutti kun sota vei kodit ja työpaikan.

  Kukahan mahtoi talossa asua ennen vanhempiasi?
  Voisitko laittaa kuvan Teidän perunasta,vaikka halkaistuna?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *