Taivaanpiirtäjät

www.flightradar24.com

Kuvaa näpäyttämällä saat esiin kartan joka näyttää näiden taivaanpiirtäjien lennot.

Värtsilän taivaalla lentää päivittäin eri lentoyhtiöitten kaukoidän reittien koneita.  Kuvalinkkiä näpäyttämällä pääset katselemaan reaaliajassa koneiden  reittitietoja ja aukeavasta sivustosta jonkin verran muitakin lentotietoja.   Vilkaisepa avautuvasta kartasta myös Keski-Euroopn lentotaivasta.

T:Seppo Pusa

Jatkoa Sepon juttuun. Seurasin ko. sivuston lentoliikennettä illalla joutessani. Alla kuvia (ns. ruudunkaappauksia) bongauksistani. Näin Kiinaan sekä Etelä-Koreaan lentävän koneen 4.4.  Molempien lentoreitit näyttivät menevän Tohmajärven (järven/vesistön) länsipuolelta. Korean kone lähemmältä Värtsilästä katsottuna. Hieno ja mielenkiintoinen sivusto. Kiitos Sepolle vinkistä. Meinasin jo jäädä koukkuun.. =)

Koneiden lentokorkeus vaikuttaa näköjään siihen, että maasta katsottuna koneet vaikuttavat lentävän Värtsilän yli, mutta todellisuudessa lentokorkeuden huomioon ottaen lentävät Tohmajärven länsipuolen tai sen kautta ylipäätään. Klikkaappa hiirellä allaolevia kuvia niin näet tarkempia mielenkiintoisia  tietoja  parista lennoista. Oletan että tämä Sepon antama vinkki kiinnostaa ja antaa uusia ulottovuuksia monille Värtsin lukijoille koneiden bongauksesta!

”Ylilentävät” lentokoneet ovat olleet monesti esillä kun kyläläisten kanssa on puhuttu aiheesta.

Eli kun näette Värtsilän taivaanrannan yllä lentävän lentokoneen, klikatkaa http://www.flightradar24.com/ sivua ja etsikää alueemme kartta jotta näette mikä kone on ko. hetkellä lentämässsä läheltämme, mistä lähtenyt ja minne menossa. Reaaliaikainen palvelu!

Olen nähnyt joskus jopa kaksikin konetta lentävän samaanaikaan ts. ”rintarinnan” samaan suuntaan, Kiinaa tai Etelä-Koreaa kohden, tai sinnepäin mualimaa!

T:Eira Varonen

Kiinan lento kartalla. Lähtenyt Lontoosta.

Tokion lento kartalla. Lähtenyt Lontoosta. Kuvassa aika kaukana Värtsilästä. Lentokorkeus reilut 10 km. Vasemmalla lennon tarkemmat tiedot. Klikkaa suuremmaksi hiirellä.

 

 

FI41 lento Etelä-Koreaan. Klikkaa hiirellä suuremmaksi nähdäksesi tarkempia tietoja.

FI41 lento Etelä-Koreaan. Lähtenyt Helsinki-Vantaan lentokentältä. Klikkaa hiirellä suuremmaksi nähdäksesi tarkempia tietoja.

 

 

15 comments for “Taivaanpiirtäjät

 1. Olen pannut tänä talvena merkille
  että koneiden reitit eivät näytä kulkevan enää
  aivan yhtä läheltä itä-rajaa kuin aikaisemmin.

  Eira on meinannut jäädä ”klikkauskoukkuun”, minä taisin
  jo jäädä.

 2. ”Tuosta se meijjän pihan yli lens'”,
  selosti eräs emäntä innoissaan
  Sputnikin lentorataa.

 3. Kyllä ne suurin piirtein samasta kohti lentää, koska Suomen ja Venäjän rajassa taitaa olla vain kolme ”aukkoa” mistä raja ylitetään. Keskimmäinen sattuu tästä meidän liiterin kohdalta. Mihin ne sitten tältä aukolta suuntaavat on toinen juttu. Helsingin suunta näyttää menevän enempi rajan suuntaisesti kun taas Ruotsi, Norja jne enemmän poikki Suomen.
  Mielenkiintoista kuitenkin. On siellä tungosta

 4. Seurasin eräänä päivänä idästä tulevia Finnairin koneita joita tuli kolme melkein peräkkäin, kaikki samma reittiä. Valtakunnan rajan ne ylittivät Mutalahden kohdalta ja kääntyivät sitten lounaaseen kohden Helsinkiä. Suomen ilmatilassa reitit näyttivät hieman erkaantuvan. Olisikohan syynä se, että laskeutavat Helsinki-Vantaalle eri suunnista.

 5. Seppo ja Eira avasivat aivan uuden ja upean aiheen Värtsiin. Tämä on eräänlaista tähtitiedettä tämäkin. Kiikari minulla on, mutta läppärillä en kylläkään ole osannut tähän tieto- ja taitolajiin ryhtyä.

  Vilkuttelen silti. En ollut vilkuttamassa silloin, kun tuntemattomat sotilaat marssivat Kaustajärven ohi kohti itää. Nyt vilkuuttelen tuntemattomille lentokoneille ja tuntemattomille turisteille, ja se on ihan lusuista. Turvallista matkaa!

  Tuntemattomille sotilaillekin olisin toivottanut turvallista matkaa, jos se olisi ollut silloin mahdollista.

  Ierikka, ukko Kaustajärveltä

 6. Tämä jos mikä on nojatuoli kaukomatkailua. Kaukokaipuu lisääntyy entisestään kun seikkailee ympäri maailmaa lentoliikennettä seuraten.

  Tällä hetkellä on menossa (11.20) Kontiolahden pohjoispuolella United Airlines UA82 New York – Delhi Boeing 777-224ER, korkeus 11278metriä. Muuta liikennettä ei Pohjois-Karjalan yllä ollut.

  Jos teitä kiinnostaa niin seuratkaa myös finavian sivuilta Helsinkiin saapuvia ja lähteviä lentoja. Esim. tänään AY 052 Peijing 14.25, arvioituaika 15.39. AY074 Tokyo, arvioituaika 15.09. Olen seuraanut aika kauan ja miten kellontarkaa tämä joskus on. Kun lento lähtee määränpäästä, niin silloin jo ilmestyy saapaumisaika Helsinkiin. Illalla seurasin jonkin aikaa liikennettä Venäjän puolella. Helsingistä lähteneet Finnairin lennot Tokioon 17.15 ja Osakaan 17.20, lensivät kuin porsaat peräkkäin. Samaan aikaan Pariisista lähtenyt Air Francen suberjumbo 380 lensi ylemmällä tasolla. Ilmatila on jaettu eri tasoihin. Lennonjohto antaa aina ohjeet millä tasolla mennään. Tasojen ero, niin korkeus kuin pituus suunnassa muistaakseni on 500metriä. Jossain on niin vilkas liikenne, että eroja on supistettu 300 metriin.

  Hypätään taas siivelle kin tiiraillaan ulkoillessa taivaalle!

 7. Kerran minäkin muistan tiirailleni, en ylös taivaalle vaan alas maahan, kun kone laskeutui. Kenttä oli Malediiveilla. Näytti ihan siltä, ettei kiitorata riitä, vaan kone syöksyy sen päästä mereen. Niin pieniä ovat Malediivien saaret, ja matalia. Elleivät kauniit, saaria ympäröivät koralliriutat hidastaisi ja madaltaisi aallokkoa, ne vyöryisivät saarten yli huuhtoen turistit vuoteistaan mereen. Luoja varjelkoon tsunameilta!

  Paluumatkalla poikkesimme Dubain ostoskeskuksessa. Sisäänmeno-oven vierellä tuntematon mies pyllisti meille. Ensin ihmettelin moista ”ystävällisyytä”. Sitten totesin ammattitaitoisesti, että muslimihan siinä hartautta harjoittamassa. Kertasin lähi menneisyyttäni, jäikö aamurukous pitämättä ennen matkalle lähtöä.

  Ehkä joku turkkilainen vilkutti lentäessämme yli Konstantinopolin.

  Ierikka

 8. 6 984 lentokonetta ilmassa em sivuston mukaan 5.4.2013 klo 22:30. Onkohan luku koko maailmaa koskeva? Melkoinen vilske näyttäisi käyvän maailmanlaajuisesti! Vastuullinen työ on lennonjohdoilla, lento tasoineen yms. asioineen! Ja se vastuu! Huh! Täytyy ihmetellä ihmisen viisautta!

  Melkoinen sekamelska tuo keski-euroopankin ilmantila näyttäisi olevan, suoraansanottuna! Entä sitten Amerikan mantere..

  Sekaan mahtuvat näköjään kaikki tuolta mahottomalta näyttävästä ruuhkasta huolimatta.

  Ihmetellä pitää kyllä! Taitavia ihmisiä! Tekniikka ym. apunaan.

  Ja, kuultu fakta joka on varmasti totta: lentäminen on maailman turvallisin tapa liikkua/matkustaa!

 9. Meidänkin päiväkahvin aikaan, vähän klo 14.00 jälkeen
  on 7 konetta ilmassa Joensuun ja Helsingin välillä. Tasaisena
  virtana näyttää ilmaliikenne menevän.

 10. Bongasin tänään takapihallani muutamia kaukoidän koneita palaamassa määränpäähänsä. Samalla oli tämä linkki auki ja seurasin kahta lentoa milloin saan katsekontaktin ja jopa äänihavainnon. Tarkka on, kun katsoin kartasta, että nyt pitäisi näkyä ja samalla tein havaintoni.

  Finnairin AY80 Nagoya – Helsinki Airbuss A330-302E, lensi Onttolan kentän yli, klo 13.51. Korkeus 12192 metriä.

  Swiss Airin LX161 Tokio – Zurich Airbuss A340-313X, lensi Joensuun pielisjoen itäpuolelta, klo 14.00. Korkeus 11582metriä.

  Naapurit varmaan ihmetteli, että mitä se taivaalle tuijotta ja käy välillä sisällä. Kyllä tämä on mielenkiintoista bongailua. Kuka bongaa lintuja, kuka vähän isompia.

 11. Mielenkiintoinen sivusto, kiitos linkin laittaneelle.

 12. Kiitos kiitoksista Jorma! Kansalaisen/lukijan asialla Värtsi on! Tietoa ja tarinoita jakamassa, välikätenä ja esilletuojana, yhtenä kanavana muiden joukossa, kirjoittajien kautta! Kiitos tästä kirjoittajille ja kommentoijille!

 13. Suurin osa ihmisistä bongailee lentokoneita katsomalla taivaalle ja tarkentamalla tiedot netistä nyt kun osoite on tiedossa. On myös ihmisiä jotka ovat kehittäneet laiskuuden jaloa taitoa tässäkin asiassa eivätkä viitsi mennä ulos katsomaan. Me radioharrastajat saatamme olla sellaisia. Koska meillä on radioita pöydällä niin jospa sen kuulisi siitä. Lentokone on aika iso kapistus ja koska se on ylempänä kuin parhaatkaan tv mastot niin kaiken järjen mukaan sen pitäisi heijastaa radio ja tv lähetyksiä. kokeillaan. Kun saadaan tietää jonkun tadio tai tv aseman tai jonkun muun lähetteen taajuus niin väännetään radio sille taajuudelle ja jäädään kuuntelulle. Kun tiedämme, että lentsikat ylittävät täällä itärajan Ilomantsin ja Värtsilän väliltä niin käännetään antenni itään odottamaan. Ei aikaakaan niin jotain sieltä kuuluu. Jos taajuus on xxx.000 niin äänipä tuleekin tuon taajuuden yläpuolelta ja muutaman minuutin kuluttua ääni on siirtynyt 000 taajuuden alapuolelle.

  Tässä on kyse samasta ilmiöstä kuin kuullessamme lähedstyvän hälytysajoneuvon äänen. Kun se ohittaa meidät ja menee poispäin meistä niin ääni kuuluu matalampana. Se on Doppler ilmiö.
  Näitä Doppler ilmiöön tapahtuvia bongailuja on harrastettu jo muutamia vuosia. Laitan yhden linkin tähän. Pienellä haeskelulla niitä löytyy lisää. Jos linkki ei toimi niin avainsanoja on mm Aircraft ja doppler

  ps.. Minä en ole tämä radiobongari

  https://www.youtube.com/watch?v=Iouk8hLckj4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *