Mertarannan laukauksia

Antsan laukauksia
Mertaranta on verbaalilahjakkuus
Huumoria olla pitää

Se on siinä! Antero Mertarannan parhaat,
toim. Juha Veli Jokinen, Minerva 2013

Lauri Antero Johannes Mertaranta ( s. 1956) on suomalainen urheiluselosta ja juontaja, jonka meriitteihin kuuluu mm. kahden jääkiekon MM-kultamitalin selostaminen. Koulutukseltaan Mertaranta on peruskoulun opettaja.

Mertarannan tyyliin kuuluvat verbaalit koukut, joilla hän ilahduttaa otteluiden katsojia ja tietysti myös tappion hetkellä saa olon tuntumaan kivemmalta.

Kirjaan on koottu nippu Mertarannan hauskimpia vitsejä. Mertarannan verbalistiikkaan tutustuessa tulee mieleen tietysti entisiä selostajavirtuooseja kuten ”höyry” Häyrinen, jolta ei myöskään jäänyt kieli solmuun. Hänet tunnetaankin Guinnessin ennätysten kirjan mukaan Suomen nopeimpana selostajana.

Mutta niihin Mertarannan juttuihin:

 • Taivas varjele mikä sieltä tulee!
 • Aikaa on vielä, aikaa on vaikka rakentaa kesämökki ja laiturikin.
 • On tainnut poppamiehemme taikoa pukutiloissa Suomen orkesterin uuteen vireeseen.
 • Jos lehmällä olisi pyörät, se olisi maitoauto.
 • Kyllä pojilta on jäänyt vitanova syömättä…

Jääkiekon mm-kisoihin on aikaa, mutta tällainen kirja kyllä puolustaa paikkansa vaikka lahjana kiekkofanille. Mertaranta on ilmiö siinä missä monet muutkin kansan suosikit. Muistuu vielä mieleen Anssi Kukkonen. Olin joskus seurailemassa, kun Kukkonen selosti Arktic Canon Reis – kisaa Muonion rantakallioilla ja siellä oli moni muukin kuin selostaja iloisella tuulella. Kykyhän se oli Anssikin. Mutta nyt on Antsa päivän kova sana ja sillä hyvä.

3 comments for “Mertarannan laukauksia

 1. Mertaranta on selostajana ihan ok.

  Olen toisella silmäkulmallani seurannut viimeaikaisia
  jääkiekkomatseja, joissa villepeltosia ja muitakin
  taklataan tajuttomaksi jäälle. Enemmän iloa peliin ja
  vakava väkivalta kuriin!

 2. Minulla on Anssi Kukkosesta eräs lapsuudenaikainen muistikuva Puolassa pidetystä jääkiekon MM-kilpailuista. Taisi olla vuosi 1976. Kuuntelin kotona radiosta Kukkosen selostusta muistaakseni Ruotsin ja Neuvostoliiton välisestä pelistä. Kukkonen oli niin kännissä ettei pelin seuraaminen onnistunut millään, muistan ainakin nauraneeni välillä ihan kippurassa. Jossain vaiheessa Kukkosen yhteys laitettiin poikki ja selostus jatkui ilmeisesti Pasilasta käsin vähän paremmalla artikulaatiolla:)
  Kukkonen eksyi välillä kyllä selvinkin päin selostuksissaan ihan muihin juttuihin. Hauska veikko silti.
  Joo mutta onhan Mertsi kuitenkin tämän päivän ”sinivalkoinen” ääni!

 3. Muistikuva 1970 luvulta jääkiekon katselu TV:ltä meni siten, että ääni telkusta pois ja radiosta Häyrysen selostus kuulumaan. Se yhdistelmä toimi vallan mainiosti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *