Vietnamilaista lähiruokaa

Finnair avaa uuden suoran lentoreitin Helsingin ja Hanoin välille kesällä 2013. Onneksi niin, koska nykyiset vaihtoehdot ovat kovin raskaita. Lähdin kotoa lauantaiaamuna 23.2., lento HEL-Pariisi, siellä vaihto ja perillä Hanoissa sunnuntaiaamuna. Matka-aika aikaero huomioiden oli 19 tuntia kotoa hotelliin. Ei ollut enää kovin fresh olo kun pääsin majoittumaan hotellihuoneeseeni. Suora lento vähentää lentoaikaa merkittävästi ja on siis perin tervetullut.

Viime aikoina mediassa on ollut paljon juttua ruokaskandaaleista, hevosenlihaa elintarvikkeissa, jopa Ikean lihapullissa, joissa sitä pakkausselosteen kukaan ei ole, jne. Useimmissa tapauksissa kyseessä lienee tahallinen hyötymielessä tehty ja siten tuomittava kuluttajien harhautus, joissakin tapauksissa onneton ja tahaton virhe. Lopputulos on kuitenkin se, että kuluttajat eivät nyt enää uskalla täysin luottaa tuoteselosteisiin. Eräs asiantuntija totesi TV-ohjelmassa, että hän luottaa parhaiten sellaiseen tuotteeseen jossa ei ole tuoteselostetta ollenkaan. Hän viittasi tällä liha- ja kala- ja vihannestiskeissä tarjottavaan pakkaamattomaan lähiruokaan.

Otin kuvia paikallisesta lähiruokatarjonnasta hotellin lähistöllä Hanoissa. Pakkausmerkinnät pääsääntöisesti puuttuivat, mutta mitäs tuosta, tuotteesta itsestään voi hyvin päätellä mitä se oli, ja varmaankin kauppias itse voi kertoa tuotteensa alkuperän. Lämmintä oli n. +25. Kauppa kävi vilkkaasti, on helppo käydä ostoksilla kun pääsee asioimaan tiskille nousematta skootterin selästä. Valitettavasti pystyn välittämään teille vain valokuvia torilta, en hajuja, ääniä enkä tunnelmaa.

Kuvan 7. Kalastaja ja maalari taustaksi voin kertoa, että kalastaja oli virittänyt verkon ympyrämuotoon, halkaisija ehkä n. 50m, souteli pikku paatilla rinkulan sisäpuolella, kolisteli alumiinipaatin laitoja ja hakkasi meloilla vettä, eli pelotteli kalaparkoja kohti verkkoa. Samanaikaisesti maalari pesi rannalla maalitelojaan, siitä tuo valkoinen pilvi vedessä. Kalaonnen toteutumista en valitettavasti ehtinyt jäädä seuraamaan.

t. VTOH

P.S. Muutama vuosi sitten Kiinassa paljastui vakavuudeltaan aivan eri tason törkeä huijaus jossa ihmishenkiäkin menetettiin. Maitoon lisättiin melamiinia jotta siitä saatiin parempi hinta. Maidosta tehtiin kaikkea mahdollista, kuten äidinmaidon vastiketta, jugurtteja, jne. joita annettiin vauvoille ja pikkulapsille. Siitä jos mistä syntyi ISO luottamuspula tuottajien ja kuluttajien välille. Melamiiniroistot saivat myös pitkiä vankilatuomioita.

1. Lahiruokatori

1. Lähiruokatori

2. Hienona ostoksilla, huom. korkokengat

2. Hienona ostoksilla, huom. korkokengat

3. Mopolla tiskille saakka

3. Mopolla tiskille saakka

4. Kalakauppiasrouvalla kumihanskat adessa, miehella varpaat

4. Kalakauppiasrouvalla kumihanskat kädessa, miehella varpaat

5. Hyva, iloinen palveluasenne

5. Hyva, iloinen palveluasenne

6. Vihanneksia ei sovi unohtaa

6. Vihanneksia ei sovi unohtaa

7. Kalastaja ja maalari

7. Kalastaja ja maalari

8. Lahiruokaa 2kk kuluttua

8. Lähiruokaa 2kk kuluttua

9. Hotellin pikaruokatarjontaa

9. Hotellin pikaruokatarjontaa

10. Hotellista palan painikkeeksi

10. Hotellista palan painikkeeksi

Share

11 comments for “Vietnamilaista lähiruokaa

 1. Ikävähän takaisin tuonne Aasiaan tulee VTOH:n kuvia katsellessa! Minun ”kotitorini” Bangkokissa oli Petchaburi Soi 10:n ruokatori mistä vihannekset, lihat, katkaravut ym. tulivat haettua. Silti eipä Värtsilää voittanutta asuinpaikkaa maailmasta toista löydy!

 2. Eivät ole ruoat sen seitsemässä kelmussa ja pakkauksessa. Silti taitavat ihmiset pysyä tautien ulottumattmissa.

 3. Se hygieniapassi taitaa olla ihan turha passi tuolla
  torilla?

 4. VTOH = VARTSIN TOIMITUS ON HANOISSA. Kiitos lehtemme ulkomaantoimittajalle! Sitten kun lennät suoraan Helsingistä Hanoihin, vilkuta Kaustajärven kohdalla.

  Ierikka

 5. Vielä lähiruoasta: – Aion tilata Goji-pensaan taimia, istuttaa niitä Ullukkaan ja kilpailla kiinalaisten kanssa. En ole pyytänyt konsulttia arvioimaan kannattavuutta enkä ostanut kaljakoria. Kun olen Värtsistä lukenut, että kusettavat molemmat.

  Ihan omasta piästä on ajatus lähtöisin, vaikka puhunkin kuin lampaan piästä. En kyllä laskettele pajunköyttä. Goji-marjoja popsin poskeen parin kolmen vuoden kuluttua. Jos Luoja antaa auringon paistaa ja maallisen vaellukseni vaikkakin vain maan pinnalla jatkua. En minä taivaita tavoittele goji-marjojen voimalla, vaan armon varassa.

  Ierikka

 6. Ei noita EU-hygienia passeja (ainoastaan Suomessa tätäkin direktiiviä noudatetaan kaikkien pykälien mukaan!) Aasiassa tunneta. Esim. asuessani Bangkokissa, söin joka päivä kadulla, terveenä pysyin, pahimman vatsataudin sain kansainvälisen pikaruokala, Burger Kingin hampurilaisesta!

  Maailman arvostetuin Michelin ravintola Kööpenhaminassa oli aiheuttanut vatsataudit kymmenille asiakkailleen! Se näistä:)

 7. Hanoin reissu tuli tehtyä, mutta valitettavasti ilman erityisen hyvää kaupallista menestystä tällä kertaa. Paluumatka samaa reittiä takaperin vei n. 24h vallitsevista tuulista ja pariisin transit-ajasta johtuen. Lentoaika Han-Par oli 12h30min. Ei ollut fresh-olo tämänkään matkan jälkeen kun pääsin kotisohvalle.

 8. Taas tuli uutta ravitsemuksesta hain pika tällin tietoa Goji-marjasta ja tuntuupa olevan ihme marja. Mikäli Erkillä on onnea mukana hän saa sellaista lajiketta, joka menestyy meillä ilman paleltumista. Ei ole tullut ilmi onko hänellä siellä Ullukassa Marja-aroniaa, jos ei ole niin siinä helppo hoitoinen ja ravinteikas marjapensas. Marjojen makuun tottuu pian ja mehu on puolukan tai mustikan kanssa erinomaista. Marja-aronian kanssa ei pety se kasvaa ja voi hyvin paikassa kuin paikassa.

 9. Ei ole Marja-aroniaa. Pitää ottaa selvää, mistä sitä saa ja onko sen kasvattamiseen Ullukassa mahdollisuuksia. Tilaahan siellä riittää, myös aurinkoa ja vettä käden ulottuvilla.

  Ierikka

 10. Liperissä Kesäkaarenpuutarha välittää Mustamarja-aroniaa ja Goji-marjaakin. Puutarha on 1 km Liperin kirkolta Käsämän tietä Käsämäntie 107a.

  Tuhatkaunolta Tikkalasta saa Goji-marjapensasta.

 11. Kiitos, Kalevi! Hyviä tietoja! kumartaen, Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *