Talvipäivien ilo

Päiväunilla jäällä. Kuva Lissu.

Päiväunilla jäällä. Kuva: Lissu.

Lähdin pari päivää ennen joulua kävelemään Roihuvuoren kirjastoon rantatietä pitkin. Lähestyessäni Tammisalon siltaa, näin jo kaukaa jäällä sulan vieressä harmaan möykyn. Tultuani lähemmäksi, havaitsin möykyn nukkuvaksi joutseneksi. Iso, kaakattava sorsalauma uiskenteli sulassa edestakaisin.

Tiiliruukinlahden kaunotar. Kuva Lissu.

Tiiliruukinlahden kaunotar. Kuva: Lissu.

Pysähtyessäni tarkkailemaan sulan toisella puolella nukkuvaa joutsenta, sorsalauma syöksähti kohti. Luulivat vissiin kameraani leipäpalaksi. Joutsenkin heräsi ja kohotti kaulansa täyteen pituuteensa. Näppäsin muutaman kuvan ja jatkoin matkaani pohtien joutsenen kohtaloa. Miksi se ei ollut lähtenyt kahden muun sisaruksensa kanssa muuttomatkalle? Eivätkö sen siivet vielä kantaneetkaan? Oletin joutsenen olevan lähistöllä pesineen kyhmyjoutsenpariskunnan poikasen. Ihmettelin myös sen väriä. Kuinka se on noin vaalea? Nähdessäni joutsenperheen marraskuulla, poikaset olivat ruskeita.

Katse kameraan ennen nukahtamista. Kuva Lissu.

Katse kameraan ennen nukahtamista. Kuva: Lissu.

Vähitellen minulle selvisi, että kysymyksessä onkin nuori laulujoutsen! En ole ikinä ennen nähnyt näillä rannoilla laulujoutsenia. Niinpä alkuun mielessäni ei edes käväissyt ajatus, että jostain olisi ilmaantunut laulujoutsen tähän sorsien talvehtimispaikkaan.

Kyllä näillä luulisi lentämään pystyvän. Kuva Lissu,

Kyllä näillä luulisi lentämään pystyvän. Kuva: Lissu.

Joutsenesta on tullut talvipäivieni ilo. Se vetää minua puoleensa magneetin lailla. Lumoutuneena seuraan sen puuhia päivittäin ja unohdan ajan kulun. Enkä ole ainoa lajissani. Joutsenesta on tullut paikallinen julkkis, jota lenkkeilijät ja koiran ulkoiluttajat pysähtyvät ihmettelemään ja kuvaamaan. Syöttäjiä joutsenella ja sorsilla näyttää myös riittävän.

Puhdistautumisrituaali on alkanut. Kuva Lissu,

Puhdistautumisrituaali on alkanut. Kuva: Lissu.

Onpa sana harvinaisesta talvivieraasta kiirinyt kauemmaskin. Sitä tullaan kuvaamaan jo toiselta puolen kaupunkiakin. Kolmena päivänä peräkkäin olen tavannut rannalla saman pariskunnan pitkine putkineen, jalustoineen ja kiikareineen. Heidän kameransa ovat raksuneet tiuhaan tahtiin.

Ruoka-aika. Kuva Lissu.

Ruoka-aika. Kuva: Lissu.

Melkoinen määrä kuvia tästä ihastuttavasta kansallislinnustamme on tallentunut minunkin pikkupokkarini muistikortille. Toivon että olosuhteet olisivat suotuisat ja joutsen selviäisi talven yli.

9 comments for “Talvipäivien ilo

 1. ”Ei tee mitään vaikka on syntynyt ankkatarhassa,
  kunhan vain on ollut joutsenen munassa!”

  (H.C. Andersen: Ruma ankanpoikanen)

 2. Saarion lammessa talvehtii kymmenkunta sorsaa. Toivottavasti tämänhetkinen paukkupakkanen ei supista niiden uintitlaa liian pieneksi.

 3. Saarion lammessa talvehtii kymmenkunta sorsaa. Toivottavasti tämänhetkinen paukkupakkanen ei supista niiden uintitlaa liian pieneksi.joutsenia ei ole näkynyt.

 4. Kylläpä on kauniita ja meille täällä asuville
  epätavallisia talvikuvia. Joutsenen sulat jäähileessä!

  Tässä minun kauppamatkani varrella seurattiin myöhään
  syksyllä joutsenpesuetta pellolla, että selviytyvätkö
  matkaan kaikki viisi keskenkasvuista poikasta.
  Muutaman viikon ruokailtuaan, lähtivät ainakin tästä
  lähipellolta. Niitäkin näkyivät ihmiset kuvaavan ahkerasti.

 5. Kun tulin tähän koneelle katsomaan kuvia ja lukemaan juttuja minua ihan ääneen nauratti tuo Lissun sorsakuva ja ukko tuli katsomaan mitä
  se sekoilee?
  Pusan Mirja

 6. Kiva Lissu, kun lähettelet paljon kuvia. MirjaSisko

 7. Hei,Lissu Kaivilehto! Nyt on vuosi 2015, lokakuu 8. Missä nyt olet? Missä ovat uudet tämän vuoden 5 joutsenpoikasta? Näin heitä 1kk.sitten viimeksi! Mulla ei ole kameraa, ja netin sain nyt vasta käyttöön. Laittasitko tämän vuoden kuvia Roihuvuoren-Tammisalon kanavan joutseneista? Kiitos!

 8. Tamsu Kubuju; Täällä minä olen entisillä ”päivystyspaikoillani”. Viimeksi olen nähnyt joutsenenpoikaset tuossa Tuorinniemen uimarannalla viikko sitten. Siinä ne olivat kuulemani mukaan tänäänkin olleet.

  Syyskuun loppupuolella tapasin eräänä iltana koko perheen pesällä ja sen ympäristössä. Kuvakokoelma joutsenista karttui taas aika monella kuvalla. On ollut todella hienoa saada seurata joutsenperheen elämää pesänrakennuksesta alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *