17 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 3

 1. Todella köyhä ei ole se, joka omistaa vähän , vaan se joka toivoo itselleen liian paljon:

  Köyhyys ja rikkaus ovat pikemminkin henkisiä kuin aineellisia tiloja.Tyydyttmätön omaisuuden lisäämishalu luo pysyvän puutteen
  tunteen.Menetyksen pelko kasvaa samassa suhteessa kuin omaisuus
  ja tappaa omistamisen ilon.Todella viisaat tyytyvät siihen, mikä on tarpeellista. Suurimmankaan menestyksen viini ei voi sammuttaa hankkimisen halua tai tukahduttaa omistamishimon kalvaa tuskaa.
  Maallisten rikkaiden joukossa tapaamme enemmän hengen köyhyttä
  kuin köyhien.

  UKRAINALAINEN SANANLASKU:

 2. Olen usein miettinyt, missä mahtavat olla Värtsilän eri järjestöjen arkistot, erityisesti pöytäkirjat ja toimintakertomukset. Pahasti pelkään, että lojuvat jossain kaapin perukoilla, nurkissa ja pahimmassa tapauksessa ullakoilla.

  Ehdotan, että arkistoja – erityisesti vanhimmasta päästä – toimitettaisiin Joensuun Maakunta-arkistoon. Siellä ne säilyvät parhaiten ja ovat tutkijoiden käytössä. Niin kuin esimerkiksi Värtsilän kirkonarkistot.

  Ierikka

 3. Joensuun Maakunta-arkistosta löytyy ainakin Marttayhdistysten arkistot (Kakku, Kuhilasvaara, Uusikylä, Värtsilä ja Tohmajärvi-Värtsilä)

  Seuraavasta linkistä löytyvät luettelot Työväen Arkistoon tallennetuista Värtsilän Työväenyhdistysten arkistoista.

  http://86.114.149.69/tahaku.htx

  Työväen Arkisto sijaitsee Helsingissä.

 4. Kyllä Ilmari puhuu järkeä. Kantsii rukoilla, että ei lottovoitto
  sattuisi omalle kohdalle, ainakaan suuri. Muutamalle tonnille nyt
  aina keksii käyttöä. 🙂

 5. Lieneeköhän Marttojen arkistoissa niitä Klaudian kirjoittamia kronikoita. Muistan, kun martoilla oli piparitalkoot ja tietysti
  Klaudi kirjoitti siitä kronikan. Se päättyi jotenkin niin, että
  piparit pantiin paistumaan ja….”ne kaikki yhteen sulivat ja onnellisia olivat…”

 6. En tiedä mitä kaikkea Värtsilän Marttojen arkisto pitää sisällään. Olen tutustunut ainoastaan Pälkjärven Marttojen arkistoon.

 7. Työväen arkistossa on paljon mielenkiintoista tietoa myös Värtsilästä. Olen siellä käynyt pikavierailulla.

  Minua kiinnostaa nyt erityisesti värtsiläisten maamieseurojen arkistot.

  Ierikka

 8. Lottovoittoa ei tule, jos ei lottoa. Onhan se pieni hupi jännittää,että meneekö taas oi suun.

 9. Jos lottoaisin ja jos saisin 1 miljoonaa euroa, antaisin siitä seurakunnalle 200 000 euroa Värtsilän kirkon lämpöeristyksen korjaamiseen ja lämmitysjärjestelmän uusimiseen. Ihan varmasti! Jos ei riittäisi, harkitsisin lisäavustusta.

  Ierikka

 10. Rahapelien ystävät älkööt lukeko tätä!
  Rahapelit ovat kovasti suosittuja nykyään. On kenoa, lottoa, totoa ja herra ties mitä. Joissakin markettien nurkissa peliautomaattien edessä suorastaan jonotetaan.
  1) Mielestäni rahapelit vetoavat yhteen ihmisluonteen alhaisimmista piirteistä, ahneuteen. Mutta meneväthän rahat hyvään tarkoitukseen: kansanterveydelle,kulttuurille, urheilulle,peliautomaattien rakentajille,arpojille ja kaikenmaailman välikäsille.
  2)Onko oikein, että jonkin rastin tai numeron piirtämisestä saa rahaa,enemmän tai vähemmän? Sitten taas se, joka tekee oikeaa työtä, ansaitsee hädin tuskin elämiseen tarvitsemansa.
  Ei käy tasan onnen lahjat.”Köyhät teillä on aina keskuudessanne.”

 11. Minäkin olen silloin tällöin pohtinut tuota pelaamisen ja veikkaamisen eettisyyttä. Olen ehkä kuitenkin loppupelissä aivan väärä henkilö arvioimaan, missä kohden näissä asioissa kulkee oikean ja väärän toiminnan raja. Ehkä sellaista ei pysty kukaan täysin absoluuttisesti määrittämään. En itse veikkaa enkä pelaa, enkä tunne siihen edes mitään erityistä mielenkiintoa.
  Olen leikitellyt joskus ajatuksella, että jos veikkaisin ja jos voittaisin huomattavan summan rahaa, niin miltä minusta tuntuisi. Olo olisi todennäköisesti varsin ristiriitainen; taloushuolet kyllä poistuisivat, mutta tuntisinko todella ansainneeni tällä tavoin saadun varallisuuden? Voisinko olla onnellinen, olisiko minulla asian suhteen täydellinen mielenrauha. Epäilenpä, että ei.

  Pyhästä Raamatusta löytyvä rukous kuuluu jotenkin tähän tapaan:”Älä minulle rikkautta äläkä köyhyyttä anna, vaan anna minulle määräosani leipää!”
  Rikkaus tekee ihmisen helposti ylpeäksi ja köyhyys katkeraksi, määräosa leipää eli riittävä toimeentulo lienee todellakin se kaikkein tavoiteltavin tila.

  Värtsilän kirkkorakennuksen täydellistä talviaikaista sulkemista en voi täysin ymmärtää. Tiedän, että sen lämmittäminen on hirvittävän kallista, mutta luulen siellä kuitenkin pidettävän esim. urkujen ja vesijohtojen vuoksi jonkinlaista pientä peruslämpöä. Eiköhän sanan puhuminen ja kuunteleminen onnistuisi myös viileämmässäkin kirkossa, onhan meillä kaikilla vaatetta laittaa tarpeen mukaan päälle.
  Omakin kirkkotieni on muutoinkin jo ruohottunut aivan riittävästi ja ruohottuu tai paremminkin lumettuu vielä entisestään, kun Tohmajärvelle vaan ei tule lähdettyä kirkkoon!

  Värtsilässä toimineiden kahden maamiesseuran, Patsolan – Suoniemen ja Uudenkylän maamiesseurojen arkistot on tietääkseni jo toimitettu Maakunta-arkistoon. Nämä mainitut seurat on lakkautettu ja niiden raunioille on perustettu Värtsilän Maamiesseura v. 2006. Toimin siinä tällä hetkellä sihteerinä tai oikeammin kirjurina niinkuin seuramme sata vuotta vanhat säännöt asian ilmaisevat.

 12. Yhdyn täysin Jussin mietteisiin nykyisestä vedonlyönti/veikkauksista.

  Itse en niitä myöskän harrasta vaikka rahallisesti tarvetta jonkin sortin varallisuuden kasvuun elämässäni olisi.

  Nämä pelit koukuttavat. Kannattaa jättää aloittamatta.

 13. Elämässä onnellisuuden täytyy tulla muustakin kuin taloudellista arvoista, vaikkapa puita halaamalla kuten sukulaiskansamme marit tekevät. Itse saan sisältöni Värtsilän luonnosta.

 14. irene peuhkurinen 15.1.2013, 9:46

  Rahapelien ystävät älkööt lukeko tätä!
  Rahapelit ovat kovasti suosittuja nykyään.

  TOTTA!

  On kenoa, lottoa, totoa ja herra ties mitä. Joissakin markettien nurkissa peliautomaattien edessä suorastaan jonotetaan.

  NÄITÄ NÄEMME PÄIVITTÄIN MARKETTIEN AULOISSA

  1) Mielestäni rahapelit vetoavat yhteen ihmisluonteen alhaisimmista piirteistä, ahneuteen. Mutta meneväthän rahat hyvään tarkoitukseen: kansanterveydelle,kulttuurille, urheilulle,peliautomaattien rakentajille,arpojille ja kaikenmaailman välikäsille.

  TÄMÄ AHNEUS ON VALLANNUT MÄDÄN YHTEISKUNTAMME

  2)Onko oikein, että jonkin rastin tai numeron piirtämisestä saa rahaa,enemmän tai vähemmän? Sitten taas se, joka tekee oikeaa työtä, ansaitsee hädin tuskin elämiseen tarvitsemansa.

  EI OLE OIKEIN.

  Ei käy tasan onnen lahjat.”Köyhät teillä on aina keskuudessanne.”

 15. Paljon on pelejä joissa tietämisellä on enemmän merkitystä kuin tuurilla.Suomessakin on pieni joukko ammattilaisia jotka tekevät pelaamista työkseen ja maksavat siitä asiaankuuluvat verot yms.Annetaan vain niiden pelata ketä kiinnostaa vaikka tietysti siinä on se vaara että jos joku tuttu voittaa.Närästäähän se.

 16. Auttaa voi monella tavalla,on rikas,tai köyhä. Kaikki lähtee ihmisen sisimmästä. Jos kiinnostaa kato juttu miehestä,pystysitkö tähän. Google Aviisi 15/2012 Hiljainen mies laittaa lapset puhumaan.

 17. Kuinka ollakaan, kun mielessäni oli juuri tuo auttamisen ajatus ja edessän pöydällä on jo kuva valmiina kuinka pienestä pitäen voi auttaa toista ihmistä.
  Terv. Pusan Mirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *