Yli 1,5 miljoonaa rajanylittäjää Niiralassa vuonna 2012

TIEDOTE POHJOIS-KARJALAN RAJAVARTIOSTON VUODEN 2012 TOIMINNASTA JA TULOKSISTA

Rajavartiolaitos

Rajatilanne maastorajalla Pohjois-Karjalan toimialueella on ollut rauhallinen ja hallinnassa. Rajanylitysliikenne Niiralan rajanylityspaikalla on lisääntynyt vuoteen 2011 verrattuna.

RAJATARKASTUKSET

Rajanylittäjien kokonaismäärä Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla oli 1 507 538 henkilöä vuonna 2012. Liikenteen kokonaismäärä lisääntyi 219 000 ylittäjällä edelliseen vuoteen verrattuna, eli 17 %.

Niiralan rajanylityspaikan liikenne kasvoi vuoden 2012 aikana 17 % verrattuna edelliseen vuoteen ollen 1 501 511 rajanylittäjää. Miljoonan rajanylittäjän määrä saavutettiin syyskuun alussa. 1,5 miljoonan rajanylittäjän määrä puolestaan rikkoontui vuoden viimeisenä päivänä. Venäläisten osuus matkustajista oli 45 %. Vuonna 2011 Niiralassa rajan ylitti 1 281 000 henkilöä, joista venäläisten matkustajien osuus oli 44 %.

Niiralassa yli 1 500 000 rajanylitystä vuonna 2012

Ennustettavissa ollut 1,5 miljoonan rajanylittäjän rajapyykki saavutettiin 31.12.2012
klo 10.30 kun Joensuulaisia Pirjo Salmea ja Jaakko Julkua onniteltiin asianmukaisten raja- ja tullitarkastusten jälkeen. Kättelyvuorossa Niiralan rajatarkastusaseman päällikkö, kapteeni Heikki Juntunen. Onnittelijoina myös Niiralan tullin päällikkö, tulliylitarkastaja Erkki Multamäki sekä rajatarkastusaseman vuoropäällikkö, vanhempi rajatarkastaja Petri Vänskä.

Rajatarkastusten yhteydessä todettiin 584 rikkomusta. Rikkomukset olivat pääasiassa tieliikenne-, ajoneuvo- tai ulkomaalaislain rikkomuksia. Rikkomusten määrä on suhteellisen alhainen verrattuna rajanylitysten määrään.

Niiralan rajanylityspaikalla käännytettiin 87 henkilöä (2011: 74). Käännytettyjen määrä on pysynyt samantasoisena edelliseen vuoteen verrattuna. Suurin osa käännytettiin puutteellisten maahantuloedellytysten takia tai perustellusta olettamuksesta hankkia tuloja epärehellisin keinoin.

Joensuun lentoasemalla tehtiin rajatarkastus 4977 matkustajalle (2011: 3100). Rajatarkastusta edellyttävät lennot (lähinnä charter-lentoja) suuntautuivat pääsääntöisesti Schengen-alueen ulkopuoliseen Eurooppaan.

Tilapäisistä rajanylityspaikoista oli avoinna vain Inari, jonka kautta kulki lähinnä puutavaraliikennettä Venäjältä Suomeen. Rajanylitysten kokonaismäärä oli 1 050 henkilöä, kun vuonna 2011 rajanylittäjiä oli 4 400.

RAJOJEN VALVONTA

Rajatilanne Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla rajaosuudella oli rauhallinen. Henkilöiden aiheuttamia luvattomia rajanylityksiä havaittiin vuoden aikana 6 (2011: 3, 2010: 2). Luvattomat rajanylitykset olivat luonteeltaan vähäisiä.

Muita rajatapahtumia, jotka ovat eläinten ja luonnonvoimien aiheuttamia, havaittiin 89. Muiden rajatapahtumien määrä kasvoi hieman edelliseen vuoteen verrattuna.

Rajavartiosto osallistui tiiviisti harvaan asuttujen alueiden viranomaisyhteistoimintaan. Poliisille annettiin virka-apua 32 kertaa, kiireellisiä poliisitehtäviä toteutettiin 56 kertaa ja ensivastetehtäviä 82 kertaa.

RIKOSTORJUNTA

Vuonna 2012 Pohjois-Karjalan rajavartiosto havaitsi rajaturvallisuustehtävissä yhteensä 628 rikkomusta (2011: 573). Näistä suurin osa havaittiin Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla.

Esitutkinta toimitettiin 54 tapauksessa, joista 30 tapauksessa juttu eteni syyttäjälle asti. Osassa tapauksia tutkinta on edelleen kesken. Valtionrajarikosten lisäksi tutkinnassa oli mm. törkeä kätkemisrikos, väärän henkilötiedon antaminen, kaksi kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, huumausaineen käyttörikos sekä kolme vaarallisen esineen hallussapitoa.

Epäiltyjä rattijuopumustapauksia oli 19, joista törkeitä kaksi. Väärennettyjä asiakirjoja tavattiin kahdeksassa tapauksessa. Viisi väärennöksistä liittyi ajoneuvojen vientiyrityksiin Venäjälle väärennetyin asiakirjoin.

246 rikkomusta (2011: 222) käsiteltiin rangaistusvaatimuksena ja 73 rikesakkona (2011: 38). Tapaukset olivat pääasiassa ulkomaalais-, ajoneuvo- ja tieliikennelain rikkomuksia. Paljastinlaiterikkomuksia havaittiin 101 (2011:77). Huomautuksia annettiin 215 kappaletta.

SOTILAALLINEN MAANPUOLUSTUS

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania kotiutti vuonna 2012 187 varusmiestä, joista vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneita naisia oli 5. Palveluksensa aloitti tammikuussa 2013 yhteensä 128 alokasta, joista kaksi naista.

Rajavartiosto järjesti 2012 yhden yksikön kertausharjoituksen, johon osallistui yhteensä 115 reserviläistä.

Lähteet:

 • Rajavartiolaitos tiedottaa 2.1.2013
 • Pohjois-Karjalan rajavartioston tiedote 10.1.2013

9 comments for “Yli 1,5 miljoonaa rajanylittäjää Niiralassa vuonna 2012

 1. Pitäskö tämä tieto lähettää TV:lle ja Yleisradiolla Helsinkiin!
  Ierikka

 2. Ja Kustaanpojalle ja Virkkusen tytölle! kyselee unenpöpperöinen
  Ierikka

 3. Kummallista kun on noinkin iso liiketoiminta kyseessä eikä ole kesitty laittaa verolle tai muuten maksulliseksi. Toivottaessaan hyvää matkaa rajaviranomainen sanoisi millä summalla liikennepuomi aukeaa edessä. Vaikkapa parilla eurolla. Samaan tapaan kuin parkkitalon portti

 4. Se on n.4130 henkilöä vuorokaudessa.Jos jokaisen saisi tekemään 10 euron ostoksen Niiralassa se olisi yli 15 miljoonan bisnes vuodessa.20 euroa tekisi yli 30 miljoonaa jne.
  Kaiken lisäksi viisumivapaus kolminkertaistaa kulkijat.

  Kunnan lobbarit,haloo!

  Tiedän että vastauksenne on että olemme tehneet kaiken voitavamme.
  Ok,mutta se ei riitä.Pitää tehdä enemmän jos oikeasti haluaa kehittää Niiralan seudusta kauppapaikan.

 5. Eikö ne tieviranomaiset ole siirtämässä tietä Niiralan sivuun? Pääsisi nopeammin Joensuuhun? Paluumatkan voisi sitten körötellä entistä tietä taxfrihin? Minä vain kysyn!!!

  Venäjänkielen opetustakin voisi sitten lisätä Joensuussa? Liikennemerkit suomeksi ja venäjäksi? Ei rajan kansaa tietä neuvomaan?

  Ierikka, vain kyselee.

 6. Ajoimme pari vuotta sitten omalla autolla tuolla muualla
  Euroopassa. Siellä esim. Varsovasta Saksaan päin ajettaessa
  uudella tieosuudella oli tietulleja tämän tästä. En enää
  muista, että montako latia oli maksettava matkansa jatkumisesta.
  Itävallassa on käytössä tunnelimaksut. Siellä niitä tunneleita
  riittää.
  Tähänkin Niiralan ja Joensuun välille saisi pari tietullia!!!

 7. Sunnuntaina 30.12. kävin Joensuussa, jo mennessä oli yhtä ”pitkäkilpisten” autojen jonoa. Tein pikaisen markkinatutkimuksen ja koukkasin Sokos Hotel Kimmelin pihan kautta. Vain muutama auto oli pihassa.

  Ajoin takaisin Värtsilään. 6-tietä pitkin vastaan ajeli loputon venäläisautojen tulva. Katselin kilpiä – Pietarin- jopa Moskovan suunnan autoilijat olivat.

  Mihin ne menevät? Vuokatti, Tahko, Ruka. Siinäpä pääkohteet näille matkailijoille.

  Matkailijavirrat kasvavat, viime vuonna meilläkin Niiralassa taisi olla 17% kasvua. Ja kasvaa edelleen.

  Eihän me tätä tulvaa saada meille pysäytettyä ja tässä rahastettua mutta pienet purot tästäkin valtavasta rahavirrasta kää Tohmajärven eri yrityksiin.

  Niiralaan ei kenenkään paikallisen kannata panostaa, se herättää kateutta. Mutta kannattaa meidän muu paikkakuntalaisia tänne kosiskella yrittämään (on muuten hauska termi tämä ”yrittäjä” – ei taida missään muussa kielessä tietääkseni moista ilmaisua kyseiselle toimialalle löytyä)sellainen saa kannatusta.

 8. Venäjäksi ”yrittäjä” on PREDPRINIMATEL. ”Yrittää” on PREDPRINIMAT tai PREDPRINJAT. Verbillä ”yrittää” on myös merkitys ”ryhtyä johonkin”.

  Voiskohan Päivi Kivivuori analysoida noita käsitteitä? Jos vaikka löytyisi uusi termi ”yrittäjästä”. Onhan meidän historiassamme merkittävä osa ”laukkuryssillä”. Olivatko he ”predprinimateleita”?

  Ierikka

 9. Jäin miettimään tuota Eero-Matin kirjoitusta. Eikös se kateellisuus ole kadehtijan ongelma, ei sen joka yrittää. Kaikille yrittäjille vain onnea, sillä jos joku menestyy tuohan se hyvinvointia myös koko paikkakunnalle. Aina kannattaa yrittää sanoi veljeni tytär, kun autostani loppui akku eikä se käynnistynyt ja sen myötä tuskailin mitä nyt tehdään kun apua ei ollut lähellä. Siitä vain autonrattiin ja kaksi pikkutyttöä auttoi tönäämällä autoa. Saatiin auto jotenkuten liikkeelle kohti alamäkeä ja niinhän se sitten hurahti käymään ja päästiin hakemaan uusi akku. Siispä aina kannattaa yrittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *