25 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 1/2013

 1. Tänään tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti ensimmäisen uudenvuoden puheensa. Se oli paras tasavallan presidentin puhe, mitä muistan. Puolueensa jäsenkirjan jättänyt Niinistö asetti sanansa puoluepolitiikan yläpuolelle. Puhui silti politiikkaa. Tämä on taitolaji. Mutta tuntui siltä, että kysymys ei ollut vain taidosta, vaan vakaumuksesta sitoutua tasavallan presidentin asemaan.

  Täytyy olla erittäin sivistymätön, jos tätä puhetta alkaa puoluepoliittisin tavoittein nälviä. Niinistö määritteli todella isänmaalliset pelisäännöt politiikalle, jonka merkitys on minulle demokratiassa ollut aina tärkeä. Poliittinen linjani on ollut aina pyrkimystä asialinjalle. Nyt on tällä linjalla sosiaalinen ja poliittinen tilaus.

  Puhe oli loistavaa suomenkieltä, mitä Kekkosen jälkeen ei aina ole kuultu. Ei haittaa yhtään, vaikka herääkin arvelu, että runoilijapuoliso oli stilisoinut sitä, ei vain korjannut mahdollisia kieliopillisia virheitä, vaan antanut ilmaisuun sopivia eläviä sanoja ja kielikuvia. Nämä kielikuvat olivat kauniita, eivät virnuilevia.

  En silti väittäisi, että Suomessa on kuninkaallinen presidenttipari.

  Sopuisaa ja Luovaa Vuotta 2013 Tasavaltaan! t. Ierikka

 2. Olen Ierikka kanssasi samaa mieltä.Eero

 3. Kuuntelin puheen vanhemman poikani kanssa ja totesin hänelle Niinnistön käyttäneen tarkkaa harkintaa mitä sanoo. Puhe antoi samalla kannustavaa kehoitusta hoitamaan asiat parhainpäin. Voi olla, että puheen ulkopoliittisesta osasta käydään keskustelua lehdistössä. Ei siinäkään mitään muuta ollut kuin Paasikiviläistä tosiasioiden tunnustamista. Mitä muuten presidenttien uudenvuoden puheisiin tulee niin tuo turun murre ei viläkään kelpaa kaikille.

 4. Onhan se niin, että ei sitä sovi mielipiteitään tuoda julki tuollaisessa puheessa. Yleensä näyttää siltä, että politiikka
  on niin hienovireistä leikkiä, että jo pienestäkin virheestä
  nousee iso äläkkä. En jaksanut ihan koko puhetta kuunnella, mutta
  kaipa se presidentti oli saanut luettavakseen ihan kelpo tekstiä.
  Minusta Kekkonen uskalsi kyllä sanoa myös vaikeita asioita suoraan.

 5. Jokaisella meillä on onneksi omat korvat ja silmät
  jotka kuulevat ja näkevät asioita luonnollisesti
  vähän erilailla.Niinkuin yhteiskunnankin rakenne
  on erilainen,myös presidentitkin ovat omia yksilöitä.
  Mielestäni myös Kekkosen ajan jälkeen on asiat hoidettu
  hyvin, niissä puitteissa jotka presidentille kuuluuvat.
  Riippuu tietysti siitä minkä väristen lasien läpi näitä
  asioita katsoo.

 6. Hyvin presidenttimme puheensa luki, vaikka oli ihan ensimmäinen kerta. Kekkosen oli pidettävä puhelappusensa itse kädessään, saattoi jopa itse puheensa kirjoittaakin. Nykypresidenteillä on hienot lunttilaput mistä lukea.

 7. Kuuntelin korvat höröllä koko puheen. Ensimmäinen kommenttini:Hyvä puhe.Mutta ei sanaakaan Venäjästä. No, ei tosin muistakaan naapureista.On sitä kai niin tottunut siihen, että tämä naapuri saa erityishuomion.

 8. Tottakai tuon tason puhe on hyvä. Onhan sitä tekemässä maan parhaat neuvonantajat. Sisältö ei koskaan mene aivan kaikkien mieleen, mutta ihan kohtuullinen kompromissi oli saatu aikaan.

  Olin matkalla puheen aikaan enkä siis puhetta kuullut, mutta onhan noita puheen pätkiä tullut uutisista ihan riittävästi. Kiinnitin huomion niihin puheen “lunttilappuihin”.. Puhe eteni näyttötauluilla karaoken sanojen tapaan. Saattoi olla tehosteiksi lisätyt ajatuskatkotkin ohjelmoitu tarkkaan jo etukäteen.

 9. Presidenttejä ja heidän puheitaan on
  minunkin elinaikanani kuultu jo useita.

  Historiallisesti isänmaamme kannalta merkittävä
  presidentin puhe oli se jossa J. K. Paasikivi
  kertoi radiossa kansalle jatkosodan rauhanehdoista.

  Puhe on tullut vuosikymmenten saatossa monet kerrat
  uusintana.

 10. Ei se ole mikään synti, jos tärkeää puhetta valmistelee avustaja tai useampikin. Minullakin on kerran ollut kunnia kirjoittaa erään pääministerin puhe, joka tietysti muokattiin toisten toimesta ennen sen esittämistä. Kekkosella oli kotitekoinen kriitikko. Miksei Niinistölläkin!

  Presidentti- ja pääministeri-instituutiot kestävät avustajien avun. Lopulta virkojen haltijat kuitenkin vastaavat sanomisistaan.

  Kuuntelin radiosta mielenkiinnolla Jukka Tarkan kommmentteja Niinistön puheesta. Totesin, etten minä ole ihan päin mäntyä ymmärtänyt Mäntyniemen sanomaa.

  Ierikka

 11. Odotin Presidentin uudenvuodenpuheen ulkopoliittisesta osasta enemmän kommentteja kuin niitä on tullut. Kommentit koskevat enemmän talouspolitiikkaa jossa presidentin toimivalta on varsin vähäinen, en sano olematon.
  Meillä Suomessa on ollut kullekin ajalle sopiva presidentti, niin on nytkin. Mutta kuka muistaa sen kuinka 1980 luvulla USA:n presidenttien ja muuiden huippupolitiikkojen tie Moskovaan kulki Helsingin kautta. Tähän välipysähdykseen kuului lähes poikkeuksetta presidentti Koiviston tapaaminen. Varmaankin siellä tarjottiin “hyvät Kahvit” kun he siellä kävivät. Sitten aika muuttui ja kyseisten politiikkojen matkareitti sen mukana.

 12. Johtuikohan tuo Koiviston luona pistätyminen selittyä sillä, että hän oli entinen kaukopartiomies?

  Ierikka

 13. Meillä oli joku vuosi sitten Pälkjärvi- juhlassa puheenpitäjänä presidentti Kekkosen puheiden kirjoittaja,
  Seppo Sarlund, Pälkjärven poika hänkin. Eipä tainnut jäädä kuivaa
  silmäkulmaa, ei edes puheenpitäjälle itselleen.

  Jenni Haukio oli Runo- Kaarinan voittaja 1999. Pidän hänen runoistaan.

 14. Pitääpä minunkin panna lusikkani tähän presidentin puhesoppaan.

  Radiosta tulee maanantaisin ylen ykköseltä mielenkiintoinen ohjalmasarja Historian ääniä. Uudenvuodenaattona ohjelmassa olivat vuorossa presidenttien uudenvuodenpuheet. Ohjelmassa kuultiin kuuden edesmenneen presidentin puheita, joita oli kommentoimassa presidentti Tarja Halonen. Elina Saksan toimittama ohjelma on kuunneltavissa myös Areenasta.

  http://areena.yle.fi/radio/1737570

  Maija-Liisalle; Muistan tuon Sepon koskettavan puheen. Se oli seuramme 60-vuotisjuhlien juhlapuhe 2009.

 15. Kirjoittelin Seppo Sarlundin (pää)toimittamaan lehteen muutamia vuosia. Ennen joulua hän tarjosi aterian avustajille. Opin arvostamaan hänen työtään ja ajatuksiaan. Sitä en ole tiennyt, että on hän pälkjärvisiä, siis melkein värtsiläisiä (?). Ilmankos!

  Ierikka

 16. On tämä kummaa mielipiteiden vaihtoa, nimittäin tuolla radiossa ja TV:ssa. Niiniston puhe edustaa joidenkin mielestä kokoomukselaista arvomaailmaa. Pitääkö suositun presidentin suosio siirtää tällä tavoin Kokoomukselle ja lihottaa sitä entisestään? Alkaa ihan epäilyttää, että puheen vänkääminen kokoomukselaisuudeksi on masinoitu Kokoomuksen puoluetoimistosta.

  Minä en tunnistanut Niinistön puheessa kokoomukselaisuutta. Olen kuitenkin jonkin tasoinen politiikan tuntija. Tunnen aika paljon myös kulissien takaista toimintaa ja mainostoimistojen keinoja.

  Uutisissa kerrottiin e.m. puheen jälkeen, että Niinistö haluaa alentaa palkkiotaan 3 000 euron verran kuussa. Vaikka palkkio senkin jälkeen on ihan hyvä, on kuitenkin Niinistön teolla esimerkillinen arvo. Jos muutkin isotuloiset tekisivät samoin, olisi sillä merkitystä. Monta sairaanhoitajaa voitaisiin saada lisää meitä liikakappaleita, vanhuksia, hoitamaan.

  Niinistön puhe haastoi myös hallituksen tekemään rohkeita päätöksiä. Haloo, Katainen, uskallatko panna äänestäjiäsi koetukselle! Ja Urpilainen, SAK:n joukoissa on palkkaeroja, joita olisi korjattava oikeudenmukaisesti. Vain nämä poliittiset kasapanokset mainitakseni!

  “Kaikkihan sen tietävät, että…” “Täytyy kantaa vastuuta!” Ihan oikein, sitähän se Niinistö tarkoittaa!!!!! Vaikka fraasit ovatkin Kataisen suusta.

  Maistuu muuten ihan mukavalta, kun en puhu oman puolueeni suulla, vaan ihan vain omantunnon äänellä. Koivisto sanoi aikoinaan, että “tarttis tehdä jotain”. Niinistö tarkoittaa samaa.

  Apostoli Paavali kirjoittaa vuosisatojen takaa esivallasta: “Se ei miekkaa turhaan kanna…Siksi tulee olla alamainen, ei ainoastaan rangaistuksen tähden, vaan myös omantunnon tähden. Sentähdenhän te verojakin maksatte. Sillä he ovat Jumalan palvelusmiehiä, ahkeroiden virassansa juuri sitä varten.”
  (Room.13)

  Ierikka

 17. Hei Lintusen Erkki muistetaan sanonta “karavaani kulkee ja koirat haukkuvat”. Sieltä mistä sanonta on lähtöisin koira ei ollut mairitteleva sana.
  Perusteeton arvostelu ja nokittelu kääntyy aina arvostelijoita vastaan.
  Se on hyvä neuvo Paavalilta jota lainaat.

 18. Esimerkillä on mahtava voima.Tulee vain mieleeni Jeesuksen siunaamat 5 leipää ja 2 kalaa. Kuinkahan paljon siinä oli kehoitusta ottaa eväät esiin. En silti kiellä ihmeisiinkään uskomasta. Olisipa tuo presidentin 300 palkanalennus vastaavanlainen esimerkki.

 19. Kaksi päivää on tässä kirjoiteltu viikon puheenaiheesta, 18 mielipiteen ilmaisua. Kuka väittää, etteivät yhteiset asiat, niiden hoitaminen eli politiikka ja sen hoitajat kiinnosta! Valitettavasti vain äänestysinto on laimeaa. Epäpoliittisuus taas monen mielestä hienoa. No, niin, tästä minä saan kyllä tukkapöllyä, mutta ei se mitään, on vielä kuontaloa jäljellä, vaikka varmuuden vuoksi olen sen ajanut lyhyeksi. Parta sen sijaan kasvaa, vaikka tiedänkin, että joillekin se on poliittisen puolueen tuntomerkki.

  Kerronpa tosi tarinan, vaikka olen sen saattanut lörpötellä jo joskus aikaisemminkin. Mutta se sopii tähän. Vuosia sitten hain erään seurakunnan kirkkoherran virkaa. Oli syntynyt paikkakunnalla huhu, että se on kommunisti. Puolueaktiivi tiedusteli silloisen asuinpaikkani puoluetoveriltaan, onko se kommunisti. Tämä oli vastannut naureskellen, ettei se ole, tosin sille jäi parta leukaan kesäloman jälkeen.

  Huhun oikaisu ei ennättänyt vaikuttaa, niin että jäin valitsematta. Sitten vähän myöhemmin sain – ainoana hakijana – kirkkoherran paikan – ei Värtsilästä, vaan vähän etelämpää. Parin vuoden kuluttua aktiivinen seurakuntalainen totesi, ettenhän minä olekaan kommunisti, vaikka niin etukäteen oli kerrottu.

  Jospa se Niinistökään ei ole kokoomuslainen, vaikka näytetään sitä epäiltävän. Jos se on ihan koko kansan presidentti.

  Kerronpa toisen tarinan. Se lienee kyllä fiktio. Tarina kertoo Kallesta, koulupojasta, jonka älyyn olin kiinnittänyt huomiota ja arvellut ihan ääneen, että siitä pojasta se ministeri – tai vaikka presidentti – vielä kasvaa. No, Kalle meni eräänä aamuna kouluun hymyssä suin. Hän kertoi luokassa – opettajan pyynnöstä – että heille oli eilen syntynyt kissan poikia. Kalle tiesi, että opettaja oli kokoomuslainen, niinpä hän osoitti idullaan olevaa poliittista asiantuntemustaan jatkamalla, että ne kissan pojat ovat kokoomuslaisia. Opettaja oli mielissään.

  Kun sitten parin viikon päästä kouluun tuli tarkastaja ja oppilaat olivat jännityksestä jäykkiä, niin opettaja keksi tunnelman rentouttamiseksi pyytää Kallelta kertomusta kissan pojista. Kalle kertoi, mutta hän lopetti tarinan sanomalla, että ne ovat keskustalaisia. Opettaja hämmentyi ja alkoi ihan ääneen ihmetellä, että ei, Kalle, eihän se niin ollut. Kalle vastasi tähän, että niiltä oli muutaman päivän ikäisinä auennut silmät.

  Uskalsin kertoa tämän, kun näin TV:sta, että Tarja Halosellakin oli Mäntyniemessä kissa, vai oliko peräti kaksikin.

  Ierikka (pidän kyllä enemmän koirista, niinkuin myös vanhempi Georg Bush, ja saamme Ellinooran kotiin ensi lauantaina, kun hän vieroittaa kaksi tyttövauvaansa, joista toinen tulee Ylämyllylle)

 20. Viitaten edelliseen puheenvuorooni:
  Taitaa niitä ihmeitä tapahtua vielä nykyaikanakin. Kuulin juuri uutisista, että kansanedustajat ja ministeritkin alentavat palkkojaan.Se vasta ihmeiden ihme olisikin, jos joku sellainen kuin Nalle tai Lilius seuraisi esimerkkiä.

 21. Odotellaanpa siis ihmeiden ihmettä. Kansanviisaus tosin tietää, että ahneus voittaa kiimankin. Niinpä niin.

 22. Irene, kehotuskin antaa omastaan vaatii toteutuakseen ihmeen. Niin kova on tämä ihmisen luonto. Muuten, olet oivaltanut kertomuksen oikein. Sopii järjenkin päälle. Silti jää ihmeelle tilaa.

  Hyvää Uutta Vuotta sinne rinteen puoliväliin! t. Ierikka

 23. Asukki kyselee, missä niitä latuja on?

 24. Värtsilän ladut ovat entisillä paikoillaan, luulisin. Suurkiitos Erkin!! Keskustasta pääsee ent terveystalon nurkalta(etelään) Niiralan lenkille joko Uudenkylänlammen tai Sikkervaaran kautta, kun taas jos nousee Selänteelle (pohjoiseen päin), pääsee metsälenkille. Valaistulle lienee viisainta mennä montun kautta, ent urheilutalon kautta kun ei kai enää ole parkkipaikkoja!?

 25. Vaalien alla kiertävät pitkin lääniä,
  kalastamassa ihmisten ääniä.
  Edustajat saa korvauksen työkalusta,
  ei mistään auttamisen halusta.
  Nyt täytyis meidän kaikkein yhtyy,
  senttejä keräämään nyt täytyis ryhtyyy.

  Toivottavasti päättäjätkin nyt muistaa,
  eikä ala vastuutaan he luistaa.
  Vastaisivat nyt työstään,
  eivät kävis lasten leipää ryöstään.
  Ettei loppuis lasten pienten ilo,
  eikä himmenisi poskein raikas silo.

  P.P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *