11 comments for “Viikon puheenaihe

 1. Voi hyvänen aika, minä olen niin tyhmä, että en olenkaan ole osannut ajatella, että maininta Sinilinnun jouluateriasta oli mainostamista.(osiossa KyYsy Värtsistä ) Nythän sen ymmärrän kun se näin selvitettiin!
  Silti, tämmöisena harvoin Värtsilän kylällä pistäytyvänä, minusta on hyvä, että tässä lehdessä tuota tietoa jaetaan, vaikka osaan kyllä katsoa paikallisten yrittäjien omiakin sivuja.
  Eero-Matti hei, nyt kun ”Vanha Jokela – juttu” Joensuussa meni vähän poskelleen, miten olisi Pro Sinilintu?
  Laitan tämän tahallaan tähän ”Sana on vapaa-palstalle” kun tuli ilmeisesti minullakin mainostekstiä; kaikella ystävyydellä kuitenkin!

 2. Sori, tuli kuulemma paljon kirjoitusvirheitä edelliseen tekstiin!
  Toivottavasti ymmärretään kuitenkin.

 3. Tai Pro Värtsilä, jonka avulla pyrittäisiin edistämään koko kylän pienyritystoimintaa. Tällaisessa kampanjassa Värtsi olisi varmasti mieluusti mukana. Monilla paikkakunnilla on esimerkiksi liikkeitten yhteisiä joulunavauksia, miksei Värtsilässäkin. Tai jotain vastaavaa, ei sen tarvitsisi muita matkia.

  Eero-Matilla oli perimmiltään hyvä tarkoitus ja oikea ajatus siitä, että ihmiset mahdollisimman paljon käyttäisivät oman paikkakunnan yrityksiä, olkoot ne sitten palvelu- tai muilla aloilla. Tämä voisi olla vaikka jonkin vuoden teemana. Yritykset voisivat miettiä sopivia muotoja. Jotain on jo olemassa, muistelen mm. Rajanryssäystä. Sellaiset vaatisivat ehkä jatkoideointia. Uskoisin paikallisesta verkkolehdestä olevan apua tällaisessa kampanjassa.

  Itse pidän laatua niin paljon arvossa, että Joensuun torilla erilaisten tapahtumien yhteydessä suuntaan Värtsilässä kasvatettujen valkosipulien myyntipaikkaan. Kauppojen hyllyiltä silmäilen, löytyisikö värtsiläistä hunajaa.

  Värtsilä Niiralan raja-asemineen on eräs tulevaisuuden kehityspisteitä koko Itä-Suomessa, ei siis mikään maailmanlopun paikka.

 4. Pro Värtsilä on hyvä idea, haaste ja tehtävä. Voisiko Pitäjäyhdistys koota työryhmän Erkki Jormanaisen näkemyksiä eteenpäin työstämään? Konkretiaa!!! Tulen mielelläni mukaan, jos kelpaan. Kokoontumisille voidaan saada valtion avustusta esimerkiksi kylätalon vuokraamista varten.

  Ierikka

 5. Ilman muuta pitäjäyhdistyksen on hyvä olla tällaisissa hankkeissa mukana, mutta vetovastuu löytynee yritysten ja yrittäjien piiristä. Heidän asioistaan tässä on kyse, pitäjäyhdistyksen harvoilla aktiiveilla on jo muutenkin taakkaa. Luulisin että ainakin osa Värtsilän yrittäjistä kuuluu jäseninä Tohmajärven yrittäjäyhdistykseen, löytyisiköhän sieltäkin ammattiapua. Ja maataloustuottajat ovat nykyisin yrittäjiä mitä suurimmassa määrin. Yrittäjät ovat itse asiantuntijoita tällaisissa kysymyksissä. Ja onhan kuntakin monessa mukana, miksei siis Värtsilän pyrkimyksissä.

  Jotenkin muistelen, että Pro Värtsilää olisi joku jo aiemmin ehdottanut Värtsinkin palstoilla, en vain saa päähäni, kuka niin olisi tehnyt. Ei se tainnut kummempaa kannatusta saada. Katsotaan, miten käy nyt, Eero-Matin kirjoitus on ollut innoittajana. Tiijjän hyvin, että täältä sivusta on helppo ehdotella, mutta annas kun pitäisi laittaa toimeksi. Yrittäjät ovat kyllä eksperttejä toimeenpanijoinakin. Itsensä eteen he tällaisessa kampanjassa hommia paiskisivat.

 6. Jatketaan nyt hieman vielä, miten Värtsi voisi olla paikalliselle yritystoiminnalle avuksi ja hyödyksi. Yrityskohtaiset mainokset ovat vaikea pala syistä, joita jo selvitin tuolla Kysy Värtsistä -palstalla. Ne kuuluvat paremmin kaupallisten paikallislehtien palstoille maksullisina. Värtsiä ei ole alun alkaenkaan ajateltu paikallislehtien kilpailijaksi tässä suhteessa.

  Mutta Värtsi voisi esitellä vaikka vuoden sarjana paikallisia yrityksiä valokuvineen kaikkineen. Eikö yrittäjien piiristä löytyisi henkilöä tai henkilöitä, jotka ottaisivat tällaisen yritystoimintaa kannustavan ja esittelevän homman. Eiralla on Värtsissä puuhaa, hän ei kenties jokaista juttua ehdi tekemään, mutta lehteen hän varmasti niitä pyörittelisi.

  Toinen juttusarja, jossa niinikään tarvittaisiin yritysten omaa panosta, olisi kotisivujen esitteleminen. Kerrottaisiin useammassa jutussa, mistä ja millaista tietoa asiakkaat saavat yrityksen toiminnasta netin kautta.

  Ainakin muutamilla Värtsilän yrityksillä on omat kotisivut. Ne ovat hyvin käteviä eräänä yrityskohtaisen tiedottamisen muotona. Kotisivujen yleistymistä voisi edistää kampanjalla. Olisiko syytä järjestää kurssi niiden tekemisestä? Asiantuntijoita tähän löytynee korvausta vastaan omasta kylästä.

  Ottakaa vain Värtsilän yritykset tähän tapaan Värtsi omaksenne, erääksi tiedottamisen kanavaksi. Se ei ole vihollinen, vaan yhteistyökumppani.

  Nämä ovat eräitä mahdollisuuksia, joitten toteuttamista voisi mielestäni hyvässä yhteistyössä Värtsin toimituksen kanssa selvitellä. Toimitus luonnollisesti tekee päätökset herkällä korvalla kuunnellen, siihen ei meidän ulkopuolisten toinna puuttua.

 7. Eikös Pitäjyhdistyksen sivuilla vois paikkakunnan.Yritykset
  mainostaa edelleen niinkuin nytkin tekevät.Kun on valmis Sapluuna on jo,” käytössä niin siitä vaan. Kun Värtsin sivuilla käyvät myös useimmiten molemmilla.Niin tieto varmasti tavoittaa
  kaikki joita asiat kiinnostaa.Ja tapahtuma kalenteri ilmestyy
  kaksi kertaa vuodessa jaetaan joka talouteen on saatavissa
  myös netissä niin tiedon leviäminen on varmasti taattu.Yritysten
  ilmoituksia otetaan myös vastaan myös uusilta Yrittäjiltä.
  Kustannukset ovat varmasti kohtuulliset,!Pieni kateuden peikko
  on aina tietysti olemassa oman kylän yrittäjiä kohtaan,mutta se
  ei liene mikään uusi ilmiö.Sillä jos sitä ei meillä olisi niin
  Rattaanpyörät eivät Suomenmaassa pyörisi tälläkään vauhdilla.
  Niin valtahan näissä mainosasioissa on Pitäjäyhdistyksellä ei liikaa painetta myös siihenkään suuntaan resussit ovat rajalliset.Nämä ovat minun ajatuksiani joita on tarttunut puseron ja housun taskuihin käydessäni elämän korkeakoulua.

 8. Kiva. On tullut virtaa taas Värtsiin.

  En halunnut Kysy Värtsistä – palstan ”alustuksellani” loukata ketään, erityisesti Erkkiä. Pahoittelut siis jos niin on koettu.

  Mielestäni emme tarvitse mitään Pro Värtsilä –liikkeitä eikä muitakaan vastaavia, otamme vain vastuun omista tekemisistämme ja valinnoistamme.

  Minulle itselleni oli suuri harmi se että kylämme keskipiste, K-Tikka aikanaan joutui laittamaan tämän kuuluisan ”pönkän” ovelleen. Välittömästi aistin että kylän sydän lakkasi sykkimästä. Varmaan moni muukin koki samoin. Värtsilän raitilta katosi sielu.

  Ihmiset saivat kauppareissuillaan kertoilla kuulumisiaan, saivat läheltä tarpeelliset elintarvikkeensa, olkoonkin niin että valikoimat joissain hyper-kyper-super-marketeissa olivatkin aivan toista. Hintakin saattoi olla muutaman sentin edullisempi. Silti. Lähikauppa on aina lähikauppa.

  Siellä palvelevat meille tuttavat, naapurit tai muutoin läheiset ihmiset.

  Oliko sitten kuitenkin niin että isompien taajamien ketjukaupoissa asioinnilla oli meille suurempi merkitys kuin paikallisen elintarvikekaupan tukemisessa? Varmaan niin koska moni meistä kyläläisistä päätti keskittää KAIKKI ostoksensa näihin isompiin hyper-helvetteihin.

  Minun laskuoppini (usein tosin vääräksi todettu) mukaan tällainen kylän pikkukauppa/elintarvikekioski pärjäisi jopa puolen tuhannen asukkaan paikkakunnalla silloin kun KESKITÄMME pienien elintarvikepuutteidemme hankinnat tähän, sen sijaan että ajamme vaikkapa 10snt halvemman maitolitran takia Tohmajärvelle.

  Jos nämä kuulut EU-direktiivit eivät muutoinkaan säätelisi näin nykyelämistämme, pärjäisimme paikallisesti aivan eri tavoin.

  Tiloilta voisi jopa ostaa lihat suoraan, maidot, ehkäpä jopa juustotkin jos vain nämä ”tirektiivit” eivät elämäämme näin säätelisi. Kalaa naapurilta, sukkia toiselta – se joka metsän antimia jaksaa keräillä, sille eurot marjoista ja sienistä ilman kateutta suotakoon. Kananmunat, mansikat, hunajat, lantut, potut… – voisi joku riistamieskin sorsapaistitarpeet pientä korvausta vastaan ilman verottajan pelkoa tai naapurikateutta myydä.

  Miksi näin ei sitten ole?

  Me olemme näitä ”mallikansalaisia”. Kaikkialla muualla unionin alueella toimitaan paikallisten tapojen, etujen ja mikä tärkeintä, oman kulttuurin ehdoilla.

  Asiat voisivat olla toisin. Jos vain itse sitä haluamme.

 9. Vanha lehtimiessanonta: ”yksi kuva vastaa tuhatta sanaa”, jos joku on eksynyt joskus pitäjäyhdistyksen sivuille ja varsinkin tutustunut, mitä kaikkea sieltä löytyy. Niin siellähän se on oikeassalaidassa on varattu mainos ja ilmoitus asioille oma tilansa, jotka ovat maksullisia ja sopimuskohtaisia. Niiden näkyvyyden tärkeys on tietenkin siinä, että niillä mainostuloilla voidaan pitää sivuja yllä.
  Edellisisissä kommenteissa tuntui olevan mainostamisen ja tiedottamisen eroissa epä selvää, jota ihmettelen, mitä epäselvää siinä voisi olla.
  Mainos on mainos, jonka tuottaa se joka on mainoksen sopinut, tuottanut +maksanut.
  Tiedottamisessa voi olla samoista asioista kyse ilman,että siellä mainostetaan Alea,euroa tai naurua…!
  Värtsilän kylän juhlapyhien palvelujen saataavuuden tiedottaminen pitäisi olla ihan kunnia asia niille joille se ti-dot-ta-mi-nen kuuluu.

 10. Huomenta, minua jo harmittaa, että tuli tämä ketju aloitettua.
  Älkää hyvät ihmiset vaatiko Pitäjänyhdistykseltä enempää..
  Pistin vaan eholle Pro …, sehän on hoidettavissa ihan henkilökohtaisin teoin..

 11. Kyllä mualimaan sanojakin mahtuu, ja onneksi myö ollaan muualta, voijjaan antaa hyviä ohjeita sinne pääkallonpaikalle. Tuula Turunen ansaitsee kiitokset alkukommentistaan. Värtsi on ilmestynyt sitäkin varten, että herätettäisiin keskustelua ja keskusteltaisiin, ennen kaikkea Värtsilän asioista. Yhtä oikeaa totuutta kun ei ole olemassakaan…

  Ja onhan se porina käynyt, lähes 11 000 kommenttia on palstoille kertynyt. Juttuja on tehty liki 2 400.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *