Sianlihaa ja käsienpesua

6.12. Hesarissa oli mielenkiintoinen artikkeli otsikolla ”Lounaalla imaamin kanssa”. Toimittaja Antti Ämmälä oli kutsunut imaami Omar Fawalin lounaalle Tripolissa.

Näin joulun alla ja meille kinkkua hyvällä omallatunnolla popsiville länsimaalaisille tämän hartaan uskonmiehen ja uskonoppineen imaamin ajatukset tuntuvat kovin vierailta. Hänen mukaansa sianlihan syönti on aviorikokseen ja varkauteen verrattava synti, josta rangaistaan viimeistään tuomiopäivänä. Hän ihmettelee sikaa syöviä kristittyjä, näiden vapaamielisten perheiden tyttäret kun käyvät muun muasa klubeilla. Sika on likainen haureuden lähde ja ainoa eläin joka ei ole mustasukkainen vaimostaan, hän selittää. Imaamit ovat järkeilleen asiasta niin, että että sikaa syövä mies voisi antaa vaimonsa maata vieraan kanssa.

Toinen sävähdyttävä väite liittyy itse ruokailuun. Profeetta Muhammedin mukaan jokaisen pitää syödä, juoda, antaa ja ottaa oikealla kädellään. ”Vasemmalla paholainen syö kanssamme” imaami muistuttaa.

Itselleni on jäänyt jostain sellainen mielikuva, ehkäpä arabimaailmassa viettämästäni noin viidestä vuodesta, että alun perin syyt ja elämänohjeet sianlihan välttämiseen ja oikealla kädellä syömiseen olivat hyvin perusteltuja ja viisaita.

Sianlihan syömiskiellon perimmäinen syy on ollut rikiinitartunnan pelko muinaisina aikoina. Kiellon perusteena on aivan ilmeisesti ollut kokemus, että sianlihan syömisestä saattoi olla seurauksena jopa hengenvaarallinen sairaus.

Oikean käden käyttäminen ruokaillessa, kulttuurissa jossaa syödään sormin, ja aikana jolloin hygieniapuutteita varmasti oli, on ollut erittäin viisasta. Nimittäin vasemmalla kädellä hoidettiin ruuansulatuskanavan alapään puhdistaminen.

Molemmat elämänohjeet on siis annettu sairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Kaikki muu, kuten imaamien lisätulkinnat näistä, ovat islaminuskonnon propagandaa, ainakin minun mielestäni. Syökäämme siis kinkkumme hyvällä ruokahalulla ja käsienpesua unohtamatta.

Hyvää joulunodotusaikaa.

VTOH

17 comments for “Sianlihaa ja käsienpesua

 1. Olen pyörinyt maailmalla monessa muhamettilaisessa valtiossa, ja tehnyt sen johtopäätöksen, etteivät ”ählämit” pidä meitä kristittyjä vääräuskoisia missään arvossa. Sen asian sisäistäminen riittää minulle. Eero

 2. Nostitpa hyvän ja ajankohtaisen aiheen esille näin siansyöntiaikaan. Uskaltaakohan siihen kommentoida mitään ettei saa jotain pyhää kostonkierrettä loppuiäkseen peräänsä.

  Kyllähän se Jumala antoi kansalleen lukemattomat viisaat elämänohjeet silloin aikoinaan kun lähetti kansansa hortoilemaan vuosikausiksi erämaahan..

  Mietin tuossa, että jos minä lähettäisin lapseni pitkälle matkalle vaikkapa Siinain erämaahan kesäksi patikoimaan,niin mitkä neuvot heille antaisin että selviytyisivät terveinä ilman pakasteita, jääkaappia, pullotettua juomavettä, ja direktiivit täyttäviä eväitä..

  Joskun ulkomailla käydessä ihmettelin sitä hirveältä kuulostavaa kailotusta mikä kuului sellaisista korkeista torneista. Matkaopas kertoi, että siellä ilmoitetaan rukousajan olevan käsillä. Luulisi jo kaikilla olevan kellot nykyaikana.. Minä vaan ihmettelen. Ihmettelen tuotakin siansyöntikieltoa ja oikean ja vasemman käden sääntöjä.. Miksi jotkut haluavat elää kivikaudessa vieläkin
  Saahan sitä ihmetellä

 3. Viime launtaina tulin Sharm El Sheikistä ja siellä on mahdollisuus tutustua Siinain erämäähän missä Mooses julkaisi kymmenen käskyä sekä Mooseksen palavaan pensaaseen. Muuten en Herran pelossa ota kantaa heidän ongelmiinsä, yhteiskuntaan enkä ympäristön likaamiseen.

 4. Jouluksi sika matkansa lopetti,
  nälkähän meitä sen syömään opetti.
  Rosollit siihen kun vielä nakkaa,
  niin vatsakin kurisemasta lakkaa.

  Ja puuroa täynnä kun olis maha,
  ei ollenkaan oisi se asia paha.
  Sitten Joulua kaikille toivotetaan,
  ja omia sääntöjä noudatetaan.

  martti

 5. Millonkahan meillä kielletään kouluissa sianlihan tarjoileminen, kun on joukossa muslimilapsia? Siat ja suvivirret pannaan samalle kulttuurihyllylle??? Nostihan joku suomalaisnainenkin Italiassa metelin koulujen seinillä olleista krusifikseista.

  Uskonnollisten ja maailmankatsomuksellisten mielipiteiden aallokot vyöryvät kovin helposti neuroottisille rantatöyräille.

  Ierikka

 6. Olet Erkki varmaan huomannut sen, ettei meillä Suomessa hyökätä muslimien uskonnollisten tapojen kimppuun. Muslimit kun vataavat iskuun iskulla ja fatfalla ( olikohan tämä sanaoikein kirjoitettu?) eli kuolemantuomiolla. Siinä röyhkeinkin vapaa-ajattelija ajattelee kaksikin kertaa ennekuin muslimit haastaa otteluun.
  Ruotsissa valtiovalta antoi kouluille luvan pitää joulujuhlansa kirkossa ehdolla, ettei Jumalan nimeä tai muuta uskonnollista termiä käytetä? Minulle joulu on Jeesuksen syntymäpäivä ja mitä parhain uskonnollinen juhla. Voiko siis syntymäpäiviä juhlia ilman päivänsankaria.

 7. Oikeassa Ierikka ja Kalevi olette. Eiköhän ne seuraavat sodat käydä uskonnon ja puhtaan veden takia?

 8. Martti kirjoitti pikku runossaan fiksusti: toivotellaan hyvää joulua eri puolille maailmaa erilaisille kulttuureille ja ihmisille. Syödään täällä omilla omituisilla säännöillämme, kellä mitäkin pöydässä sattuu olemaan. Läheskään kaikilla ei ole kinkkua, syystä tai toisesta.

  Erilaiset kulttuurit ovat parhaimmillaan rikkaus. Kunnioitettakoon niitä kuten ihmisten erilaisia uskonnollisia vakaumuksiakin tai sellaisen puuttumista. Tarkoitan meitä tavallisia ihmisiä, ääriliikkeet ja kiihkoilijat ovat kaikkialla asia erikseen. Ne jotka milloin minkäkin puolesta sotia käyvät, miekoin tai miettehin.

 9. Niin Jormanaisen Erkki sen sanoi oikein siis toinen toistamme kunnioittaen. Sananlaskun mukaan ”niin metsä vastaa kuin sinne huutaa”.

  Näin Joulun alla voitanee pohtia sitäkin, että onko uskonnotonta ihmistä olemassakaan. Ihminen on pohjimmiltaan henkinen ja hengellinen olento. Nekin jotka sanovat itseänsä ateistiksi eli Jumalauskonkieltäjiksi ovat tehneet tästä ateismista itselleen uskonnon. Kuten mediasta voi huomata he tekevät vieläpä ärhäkkää lähetystyötä aatteensa puolesta.

  Kerrotaan tarinaa siitä kun erään aasialaisen valtion hallitsijan poika tuli Englantiin opiskelemaan yliopistossa. Niin häneltä kysyttiin uskonnon opiskelusta mitä siitä haluaa. Hän vastasi ”ei minun tarvitse minä olen jumala”.

 10. Kristinuskossa SAA uskoa, ei PIDÄ. Tämän pitäisi olla tärkein periaate. Ierikka

 11. Olen pitkälti samaa mieltä Erkki Jormanaisen kanssa – siis toinen Erkin kirjoituksen kappale.
  MirjaSisko

 12. Lukekaa, hyvät ystävät Pyhästä Raamatusta (mieluiten vielä kolmekasikäännöksestä) ihan ajatuksen kanssa Roomalaiskirjeen 14. luku. Mielestäni siinä annetaan varsin selkeät suuntaviivat suhtautumisessa ruokaan ja syömiseen tai syömättömyyteen; muistettaisiin tämä lähimmäisnäkökulma!!!

 13. Roomalaiskirje on osoitettu juutalaisuudesta Kristinuskoon kääntyneille kristityille. Sen ohjeet koskevat meitä, jotka tunnustamme Kristinuskoa. Muut uskontokulttuurit uskovat monesti toisella tavalla. On hyvä muistaa myöskin se, että Vanhatestamentti on edelleen Juutalaisten Raamattu ja sen ohjeet ruokiin edelleen voimassa. Vanhantestamentin kertomukset Israelin kansan vaiheista kertovat sen, ettei ympäristökansoilla ollut sianlihan syöntikieltoa. Samoin oli Jeesuksen aikaan. Uskontona Isalam on ominut paljon vaikutteita Raamatusta ja on Koraanista sanottu näinkin, että se on vain huonosti kopioitua Raamattua.

 14. Pari otsikkoa tämän päivän lehdistä:
  Hesari: ”Lihavuus tappaa nälkää enemmän”
  Iltalehti: ”Roskaruoka masentaa ja pilaa aivosi”

  Hesarin jutussa kerrottiin, että tilastojen mukaan liikalihavuus tappaa maailmanlaajuisesti jo kolme kertaa aliravitsemusta enemmän. Liikalihavuus kasvaa huimaa tahtia kaikkialla maailmassa lukuunottamatta Saharan eteläpuolista Afrikkaa.

  Iltalehden lähteenä oli muuan yliopistotutkimus, ei Itä-Suomen yliopiston vaan jonkun kanadalaisen. Siinä oli roskaruuaksi nimetty lähinnä pahat rasvat ja sokeri.

  Hyvää joulua!

 15. Olen ErkkiJ:n ja Mirjan linjoilla eri kulttuurien suhteen.

  Vierailimme kesällä pienessä kaupungissa Siperiassa, Altai-vuoristossa Venäjän puolella Mongolian rajavyöhykkeellä. Yövyimme pienessä hotellintapaisessa matkallamme jurttaan, nomadien keskuuteen. Hotellin isäntä, paikallinen pappi ja imaami istuivat yhdessä järjestellen kaupungin asioita. Isäntä ja pappi siemailivat vodkaa tiuhaan tahtiin, imaami uskonsa mukaan tyytyi teehen.
  Kaikki näyttivät arvostavan toistensa erilaisia tapoja ja uskomuksia, rupattelivat sulassa sovussa.

  Illalla kajahti imaamin kaunis, hiljentävä rukouskutsu.

  Joulumieltä ja hyvää tahtoa kaikille toivoo
  Karoliina

 16. Näinhän se yhteiselo parhaimmillaan menee, kuten Karoliinakin kertoo. Minulla on ilo tuntea muutamia Suomeen muuttaneita muslimeja. He ovat ihania ihmisiä ja olemme mitä parhaita ystäviä. Tällaiset pikkuasiat kuten kielletyt ja sallitut ruoka-aineet ja heidän rukous- ja paaston ajat eivät haittaa mitään. Ne vain otetaan huomioon. Luullakseni erimielisyydet ja isommat riidat rakennetaan jossain korkeammalla tasolla, oppineiden kesken.

  Tietysti olen surullinen siitä suuntauksesta minkä esimerkkinä Kalevikin ylempänä mainitsee Ruotsin kirkot. Toinen esimerkki on Punainen Risti. Olen kuullut, että tulevaisuudessa punainen risti muutetaan joksikin muuksi, koska se (risti) loukkaa muslimeja. Miksihän avustusjärjestön nimi sitten muutetaan.

 17. Viittasin aamupäiväisessä kommentissani lähimmäisen huomioon ottamiseen ruokaan ja juomaan liittyvissä kysymyksissä.
  Kerron esimerkin:
  Vaimoni vanhimman sisaren mies on pohjois-afrikkalainen muslimi. En ryhdy tässä arvioimaan hänen vakaumuksensa aitoutta, mutta sianlihaa hän ei joka tapauksessa tahdo tietoisesti syödä. Mainittu pariskunta asuu Ruotsissa, joten emme luonnollisestikaan kovin usein ruokaile yhdessä heidän kanssaan mutta joskus tällaisia hetkiä on kuitenkin meidänkin ruokapöydässämme vietetty.
  Mikään ei estäisi meitä laittamasta tarjolle esim. makkarakeittoa tai kinkkukiusausta, syömään sitä itse ja antaa kaverin järsiä vaikka kuivaa leipää. Meillä on kuitenkin varaa olla fiksuja ja tehdä kattaus hänet huomioiden, koska meillä itsellämme ei ole mitään ruokarajoitteita; ei terveydentilan, uskonnon, ideologioiden eikä omien mieltymystenkään asettamia.
  Pöytään laitetaan esim. järvikalaa, josta hän suuresti pitää tai naudanlihasta tehty paisti, joka niinikään tekee hyvin kauppansa.

  Kalevi mainitsee Vanhan Testamentin juutalaisen kansan Raamattuna. Siellähän on paljon ruokaan liittyviä säädöksiä. Tiedän, että meissäkin uuden liiton ihmisissä on esim. heitä, jotka eivät syö mielellään verta sen vuoksi, että siinä on Sanan mukaan eläimen sielu. Jostakin syystä en ole kyllä itsekään enää veriruokiin erikoisen ihastunut, vaikka pienenä poikana Patsolan kansakoulua käydessäni eräs suosikkiruokani oli Maija-keittäjän valmistama veripalttu (saaneeko nykyisin sellaista edes tarjota ja suostuisivatko lapset sitä syömään?).
  Uuden Testamentin sana Pyhässä Raamatussa kuitenkin vakuuttaa meille, että ihmistä ei saastuta se, mikä menee suusta sisään vaan se mikä tulee sieltä ulos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *