Hirvimiesten pikkujoulu

Aikoinaan vitsailtiin, että Värtsilässä on vain kaksi puoluetta, Martat ja Metsästäjät. Martat ovat tainneet uinahtaa, mutta metsästäjien joukko on laaja ja toimiva. Osa heistä osallistuu jokasyksyiseen hirvenmetsästykseen.

Tänä syksynä kaatui 7 aikuista hirveä ja 9 vasaa yli 30:n miehen voimin. Hyvin sujunutta jahtia sietikin juhlistaa pikkujoululla. Riistamajalla oli jahtivouti vastaanottamassa vieraita jo ulkosalla.

Tarjoamiset oli laatinut taattu kaksikko Jukka Kolehmainen ja Väinö Ryynänen. Pöydässä oli useammalla tavalla valmistettua hirveä ja lisäksi erittäin mureaa karhua.

Jukka ja Vännikin pääsivät maistelemaan aikaansaannoksiaan.

Kun on yli kymmenenkin miestä metsälle menossa, saattaa mielipiteet metsästyksen strategiasta olla yhtä moninainen. Jahtivoudin sana on kuitenkin laki. Voutia puolestaan sitoo metsästyslaki. Voutina oleminen koetaan usein raskaaksi eikä virkaan aina ole ollut vapaaehtoisia. Ongelma on Värtsilän riistamiehissä ratkaistu oivallisesti. Voudin virka kiertää ja jokainen joutuu vuorollaan kantamaan vastuuta. Virka onkin nuorelle metsästäjälle, ja miksei vanhemmallekin, kasvun paikka. Ja aina on mies (porukassa on vain yksi nainen) kasvanut tehtävänsä mittaiseksi. Niin tälläkin kertaa. Vouti Timo Kalliota muistettiin hyvin onnistuneen jahdin päätteeksi pienellä muistolahjalla.

Samana päivänä oli porukka ollut töissä metsässä. Jäljelle jääneitä hirviä oli laskettu. Ainakin 22 oli laskennassa tavoitettu, miten paljon lie jäänyt tavoittamattomiin.

Sami ja vouti huomionosoitusten kohteena.

Joulupukki saapui arpaonnettaren muodossa. Ilmassa oli jännitystä niin kuin aina pukin saapuessa. Eräät olivat olleet niin kilttejä, että saivat useampia paketteja.

Illan viimeisimpiä saapujia oli valtakunnallinen suurpetokouluttaja Pekka Kunnas. Hän oli vastikään TV:ssä susi-ohjelman asiantuntijana. Vielä riitti kuitenkin murkinaa ja kahvia. Monenmoista osaamista metsästäjissä löytyy, kokista kouluttajaan.

Ruokaa, kahvia ja seurustelua leppoisassa tunnelmassa.

Kuvat ja teksti: Irene Peuhkurinen

1 comment for “Hirvimiesten pikkujoulu

  1. Hyvä Värtsilä! Lisää vain näitä mainioita juttuja sieltä paikallisesta elämästä, arjesta ja juhlasta, probleemoista ja ilonaiheista. Ja saisipa Värtsilän koululaisten kirjoituksia, piirustuksia ja valokuvia Värtsiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *