Joulu alkaa rajalta – tapahtumasta joulumieltä yli rajojen
Pohjois-Karjalan ja Karjalan tasavallan yhteinen joulun ja uuden vuoden odotus alkaa 30.11.2012 valtakuntien rajalta Niiralasta. Joulukausi avataan suomalaisen joulupukin ja venäläisen pakkasukon sekä – tytön kohtaamisella. Rajalla kuullaan myös joulutervehdykset sekä Suomesta että Venäjältä.
Niiralan sydämessä sijaitsevan Itähuolinta Oy:n tiloissa on suunniteltu rajoja ylittävää joulutapahtumaa alkusyksystä lähtien. Nyt on jo varmistettu kaukaa pohjoisesta saapuvan joulupukin reitti rajalle. Ainakin loppumatka taittuu perinteisellä hevoskyydillä.
Lämpöistä joulua myös Sortavalan lastenkotiin
Suomen puolelta on mahdollista lähteä Joulu alkaa rajalta – tapahtuman yhteydessä matkalle Sortavalaan. Suomalainen ryhmä vierailee päivän aikana muun muassa paikallisessa lastenkodissa. Itähuolinnan tiloihin on jo nyt tuotu muun muassa villasukkia ja lapasia, joita paikalliset kädentaitajat ovat valmistaneet.
Lämmin joulumieli tulee siitä, kun teemme yhteistyötä. Ehkä joulussa on tärkeintä se, että tuomme iloa ja hyvää mieltä etenkin niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. On mahdollista, että lämmin sukkapari on lastenkodissa asuvan lapsen ainoa joululahja. Siksi pienikin konkreettinen teko voi olla suuri asia. Lisää lämpimiä joulutervehdyksiä otamme ilolla vastaan, toteaa Marita Määttänen Itähuolinnasta.
Jos Niiralassa asti ei tule vierailtua, niin voihan sukkapaketin käydä pudottamassa myös Kiteelle, esimerkiksi Koti-Karjalan toimistoon. Tohmajärvellä sukkia, lapasia tai vaikkapa kaulaliinoja voi käydä viemässä Uutisalasimen toimistoon. Rääkkylässä joulupaketteja voi jättää kunnantalon neuvontaan ja Kesälahdella paketteja vastaanottaa kunnantalon yhteispalvelupiste. Joensuussa joulupaketteja voi tuoda Carelicumiin, Karelia Expertin toimistoon. Lahjojen olisi hyvä olla valmiina marraskuun viimeisen viikon alussa, näin ne ehtivät ryhmän mukaan Sortavalaan.
Kiitos jo etukäteen kaikille yhteistyökumppaneillemme ja tietenkin ahkerille neulojille, Joulu alkaa rajalta – tapahtuman työryhmä kiittää!
Tapahtuman mainos, (pdf)
Jos marraskuun jälkeen on vielä virtaa neuloa, on Suomessakin tarvitsijoita. Tohmajärvellä toimii entisessä lastenkodin talossa huuostaanotettujen lasten koti. Lapset (8-18v.) Heillä ei ole kuulemma ”mitään”. Lapaset ja sukat olisivat tervetulleita sinne,kuten muutkin vaatekappaleet. Toimittaa voi paikan päälle.
Enpä ole tiennyt. Mirja Sisko
Olen vuosia sitten vienyt aika monta vaatelastia ilmeisesti juuri kirjoituksen tarkoittamaan lastenkotiin. Ottivat mielellään vastaan ja olivat hyvin ystävällisiä. Sain sen käsityksen, että tarvitsijoita oli ihan oikeasti.
Mutta on niitä tälläkin puolella rajan, niin että sinnekin voi viedä.
Muutama päivä sitten vein Venäjän Värtsilään kolmekuiselle tytölle kirpputorilta käsittämättömän halvalla ostettuja, priimakuntoisia vaatteita. Ihan niinkuin olisivat uusia ja kaupan hyllyltä valittuja. Kerroin, että ne ovat kirpputorilta, koska avoimuus on hyvä asia. Ymmärsivät ja hyväksyivät. Kiittivät ihan uskottavalla tavalla. Ei tarvinnut hävetä, että kirpputorilta.
Ruokaakin ostan mielelläni siltä hyllyltä, jossa on 30 %:n alennuslappu. Yritän pelastaa niitä, ennenkuin heittävät roskikseen.
Tiedän, ettei toimintani edistä tuotannon kasvua, kilpailukykyä, markkinataloutta. Mutta on se kyllä omalla tavallan vastuun kantamista.
Ierikka (mietinyt keinutuolissa)
Kaikkea sattuu, minulla on eräs eläkkeellä oleva työtoveri, joka oli mukana avustustoiminnassa Venäjän Karjalaan. Taisi olla sinne Lieksan korkeudella olevalle teollisuus paikkakunnalle. Kerran kysyin oletko vielä mukana toiminnassa niin hän vastasi ei olevansa. Kertoi kokemuksestaan kun veivät sinne avustuslähetyksen niin kahden tunnin päästä heidän tuomiaan vaatteita myytiin paikallisessa mustassa pörssissä. Hän sanoi siihen päättyneen hänen toimintansa.
Omakohtaisesti kynnyskysymys on siinä kuinka se avustus tavoittaa kohteensa. Jos on mahdollista se, että paikallinen ”mafia” korjaa kymmenykset niin en avusta. tämä asenne koskee osaltani kaikkea avustustoimintaa. Myös Suomen punaistaristiä ja vastaavia järjestöjä.
Jäin miettimään, mitä tarkoittaa: oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee? Täytyy selvittää!
Ierikka
Ajattelin noitten villasukkien kutojia.
Itse en voi kutoa astmani vuoksi mutta
sisareni Suoma Pennanen kutoo joka jouluksi lapsilleen joita on 7 ja heidän lapsilleen joita on 12 sekä heidän lapsilleen joita on 18 sekä heidän puolisoilleen vähintään 61 paria sitten tuttaville pyynnöstä.
Hän aloittaa kutomisen jo lokakuussa että ennättää jouluksi pukinkonttiin.
Ahkeria tyttöjä ovat kaikki kutojat.
Sota-aikana kudoin minäkin sotilaille rintamalle villasukkia ja lapasia jossa oikeankäden lapasessa oli etusormella oma tuppensa.
Tarpeeseen ne varmaankin ovat kuka ne sitten saanee.
Täytynee vielä mainita että täällä Göteborgissa Marian kirkon kahvilassa kerätään rahaa karjalan lastenkoteihin.
Kyllä näitä lapsia venäjän karjalassa muistetaan täälläkin.
Joskus sieltä lastenkodeista käy joku vierailemassa täällä ja näemme kuvia sieltä lapsista joita on otettu suojiin lastenkoteihin.
Huomenna perjantaina 30.11 ”Joulu alkaa rajalta” Itähuolinnan pihassa n. klo 9.25 vieraiden saapumisella. Värtsilän koulun oppilaat laulavat ja musisoivat tilaisuudessa kolme tuttua joululaulua, puheita on luvassa Olli Riikoselta, Sortavalan kaupungin ja Venäjän tullin edustajilta sekä Suomen rajaviranomaisilta. Tervetuloa kyläläiset ym. asiasta kiinnostuneet Itähuolinnalle purevasta pakkasesta tai viimasta huolimatta.