Kaksi kuvakirjaa

Erilainenkin on tärkeä
Kaksi kivaa kuvakirjaa
Apo ja kirahvi

Judith Koppens/ Eline van Lindenhuizen: Kaula pystyyn kirahvi, suom. Laura Tykkyläinen, Lasten Keskus 2012

Juhani Känkänen: Hyvää huomenta, Apo Apponen, Teos 2012

Kaula pystyyn, kirahvi!

Kirahvi-kirja on teemaltaan tärkeä. Kuinka usein meille tuleekaan eteen tilanne, että joudumme uuteen ympäristöön tai uusien kavereiden joukkoon, esim. muuton yhteydessä. Silloin on tärkeää sopeutua porukkaan. Mutta entäs jos olet erilainen. Silloin tulee helposti ongelmia, kunnes hyvät ominaisuutesi huomataan. Hyvät ominaisuudet voivat olla fyysistä tai henkistä laatua. Tämän kirjan kirahvilla ongelmat tulevat eteen pitkän kaulan vuoksi. Kun ollaan piilosilla, kirahvi ei saa päätään piiloon, kun taas hypätään narua, tarttuu naru kirahvin pitkään kaulaan. Mutta entäs kun, pallo lentää veteen ja pari kaveria joutuu sen takia hätään, kun ei ole uimataitoa. Kirahvi on siinä hommassa tärkeä. Se ojentaa pitkän kaulansa ja pelastaa kaverit ja pallon vedestä. Mitäs muuta kuin juhlimaan uutta kaveria, jolla on tosi hyvä kaula.

Apo Apponen kipuilee taas aamutoimissa, kuten pienet vekarat yleensä. Apo on jo niin iso, että pitäisi pestä hampaat ja pukea itse. Mutta mielikuvitus pukkaa vaikka mitä mukaan ja joskus pukeminen ja hampaiden pesu muuttuu ihan seikkailuksi.

Aposta kertova kirja haluaa näyttää lukijalle, että samanlaista se on Apolla kuin kymmenillätuhansilla muilla lapsilla. Aikuisellekin hyvällä kuvakirjalla on aina sanomaa. Niinpä aikuisen olisi ymmärrettävä lapsen ongelmia, vaikka olisi kiire töihin ja pomo soittelisi palaverista.

Kuvakirjoissa on usein paljon opittavaa sekä aikuiselle, että lapselle. Siksi niiden lukeminen yhdessä lapsen kanssa on tärkeää ja kun kirja toimii monella tasolla, hyötyy lukija myös paljon sen sisällöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *