Kela-kortin matka

Kela-kortin matka Kaustajärvelle

Kuva: Kela.fi. (Malli; SPECIMEN)

Olin kadottanut Kela-kortin. Soitin Kansaneläkelaitokselle ja tilasin uuden. Puhelimeen vastasi hyvin ystävällinen virkailija. Suomenkielen taitoon oli jäänyt merkkejä ruotsinkielestä, ilmeisesti hänen äidinkielestään.

Muutaman päivän jälkeen sain Väliaikaistodistuksen / Interimsbevis. Se oli päivätty: P.saari 26.9.2012. Siis todennäköisesti Pietarsaaressa, mihin viittaa myös ystävällisen virkailijan puheentapa ja hänen ruotsinkielinen nimensä / käsinkirjoitettu allekirjoitus.

Väliaikaistodistuksen lähetekirje oli postitettu 27.9.2012 lomakkeella, jonka vasemmassa ylänurkassa luki: KANSANELÄKELAITOS Pl 14, 81701 LIEKSA. Kirje oli otsikoitu: VÄLIAIKAISTODISTUS PYYNNÖSTÄ. Alle oli merkitty e.m. virkailijan nimi, mutta nimeä ei ollut kirjoitettu käsin. Siis ei ollut allekirjoitusta. Varsinainen Kela-kortti tuli muutaman päivän kuluttua.

Kela-kortin matka on minua ihmetyttänyt. Ensin puhelu Tohmajärven/Värtsilän Kaustajärveltä Pietarsaareen. Siellä 26.9.2012 allekirjoitettu Väliaikaistodistus/Interimsbevis postitettu seuraavana päivänä 27.9.2012 Lieksasta. Väliaikaistodistuksen lähetekirjeen alla pietarsaarelaisen virkailijan nimi, joka ei ollut kuitenkaan käsin kirjoitettu, ei siis allekirjoitus.

Kävin apteekissa. Väliaikaistodistus kelpasi. Nyt menen muoviläpykän – siis oikean kortin – kanssa ostamaan verenpainelääkettä.

Mutta ei se mitään. Sain jutella ystävällinen virkailijan kanssa. Palvelu toimi nopeasti. Olen tyytyväinen. Ja jo väliaikaistodistuksen oikeassa alakulmassa on sininen leima, jossa lukee: KANSANELÄKELAITOS SUOMI.

Ei taida sittenkään olla kysymys tunnetun sananparren uusiokäytöstä: HAJOITA JA HALLITSE, vaan: HAJASIJOITA JA PALVELE. Aika näyttää!!!

Ierikka

15 comments for “Kela-kortin matka

  1. Vaikka kertomani kela-kortin matka antoi miellyttävän kokemuksen, olen kuitenkin sitä mieltä, että valtionhallinto olisi uudistettava ennen kuntauudistusta. Tästä olen sitä varmempi mitä enemmän tappelen Kuopiossa olevan ELY-keskuksen kanssa Kaustajärven tienviitoista.

    Kun selvittelee itselleen täkäläisen ELY:n sijoituksia, tulee yhä selvemmäksi vanhan historiallisen tiedon uusiokäyttö: ”Hajoita ja hallitse!” ELY:ä voisi kuvata myös toisella vanhalla sananparrella: ”Äly hoi, missä olet???”

    Siis: ELY vai ÄLY? kyselee Ierikka (keinutuolifilosofi, autokortin omistaja, kuntalainen, Mari Rantasilan biisin ”Vanha mies” ihailija yms.).

  2. Niin se maailma muuttuu Eskoseni, -ei kun Erkki..
    On kai se uskottava, että väliaikais Kelakortin tekopaikkaa ei kannata perustaa Värtsilään. Tuskin Tohmajärvellekään, muutaman mahdollisen korttinsa kadottajan tähden. Tiedot voi ottaa vastaan vaikka Pietarsaaressa tai Rovaniemellä työvuorojensa mukaan. Sähköpostilla sitten tiedot korttien valmistajalle, sille halvimmalle, joka on voittanut tarjouskilpailun. Sähköpostissa ei kai ole alkuperäistä allekirjoitusta, vaan se lienee korvattu jollain sähköisellä tunnisteella.

    Näin hienosti se tekniikka toimii, mikäli toimii..

    Tiesitkö Erkki, jos Sinä soitat savusaunalta Ullalle että tule saunaan, niin millaisen kaukopuhelun soitit?
    Tietääkseni puhelu menee ensin Tampereen seudulle, jossa selvitetään Ullan sijainti. Maatunnuksen perusteella Suomessa. Sitten selvitetään minkä tukiaseman alueella kyseinen numero on viimeksi havaittu. Sitten vain veivataan puhelu Kaustajärvelle tai sinnepäin.

  3. Kiitos, Alpoaatos! Tietotekniikka on todella hyvä renki. Mutta se voi ottaa myös isännän paikan.

    Edellä mietitystä huolimatta minulle tiedon mystiset matkat kännyköillä ja läppäreillä on myös teologisia mietteitä herättävää todellisuutta. Ei taida olla mitään satua esimerkiksi ensimmäisen joulun enkelikuoron laulu. Jumalan lähettimet eivät välttämättä tarvitse Nokian tai Samsungin laitteita!

    Tällainen mietiskely ei ole uskon asia. Se on ihmettelyä. Eloni kristittynä on yhä enemmän ihmettelyä. Kirkossani on toki alttari ja ateria ja saarnatuoli. Mutta on myös tähtitorni ja kaukoputki, kännykästä ja läppäristä puhumattakaan. Järki toimii. Järki luo uutta tai paremminkin järki avaa todellisuutta tuntemattomasta tunnettavaan. Mutta silti ihmettelylle jää tilaa. Sitä avautuu yhä enemmän.

    Kyllä ELY:llä on tekemistä. Kunhan vain olisi siinä ÄLY:ä

    Mukavaa jatkoa, Alpoaatos, näissä ihmeiden maisemissa! Ierikka

  4. Selitäpäs AA vielä miulle, kun ihmettelen tässä …että missä ne saamani värikuvallisen kirjeen bitit vaeltelevat, ennenkuin Canon-tulostimeni sylkäisee ne kidastaan yksyhteen alkuperäisen kanssa. Läppärin yhdistää tulostimeen vain pari metriä suht ohutta johtoa?!!
    Ei mahu miun ajatuksiini tämäkään ongelma;)

    ”MaaILMAssa monta on ihmeellistä asiaa se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa”

  5. Minäkin jään mielenkiinnolla odottelemaan miten AA selittää tuon bittien vaeltelun koneesta toiseen.

    Tulipa tässä mieleen, että jo vain on somasti järjestynyt tämä maailma, kun aistimme ovat rajalliset, eikä luoja suonut meille kykyä suoraan aistia tuota bittiavaruuden sekamelskaa. Hulluksihan siinä heti tulisi, olisi se kyllä niin apokalyptinen kaaos. Näillä pahuksen koneilla tuon bittisekamelskan voi kuitenkin saada jonkinmoiseen järjestykseen, ja jos oikein ottaa pannuun, niin mokkulat mäkeen ja töpselit irti seinästä.

  6. Minä aloin tässä Konsta Pylkkäsen lailla ihmettelemään niitä atomihöyryjä ja mistä se tuli ilmestyy tulitikun päähän kun sitä vähän raapaisee… Jo vain ovat ihmeellisiä asioita

  7. Niinpä, kyllä ne tietovempaimetkin ovat Luojan luomia ihmisen välityksellä. Sillä tavalla ei mene sekamelskaksi. Ihmettelyä riittää! Ierikka

  8. Mallia memoripiiriin etsitään psykologiasta tarkemmin neurologian puolelta. Aihe on niin laaja ettei sitä kannata tässä käsitellä. On vain kaksi lukua Tosi ON I/Epätosi OFF 0, verraten Boolen analyysi ja Sumeen logiikka kun Budha mietti: Onko omena tosi vai epätosi kun siitä on haukattu? Jokainen voi miettiä millainen ruletti pyörii korvien välissä, kun esim. jokin nimi ei tule muistii ja aivot hakevat komentobittiä. Ierikka: Älä unohda ruotsinkielisiä sukulasia Pietarsaaresta esim. Skutbabit ja Brännäsit, nehän ne aina töpeksii. Jag kan inte tala finska sade killen från Oravais o.s.v

  9. ELY-keskuksesta tuli mileeni kerrottu tarina.
    Eräs järjestö oli pystyttämässä auraviittoja hyvin syrjäisellä (eihän täällä juuri muita olekaan) tieosuudella. Tie oli suora ja näkyvyys hyvä, olihan kirkas päivä. Sattuipa siihen ajelemaan ELY-mies.Hänpä tarkastamaan pystyttäjien varusteita. Yhdeltä puuttui hyväksytty turvaliivi! Siitä sitten tuli sanomista, hyvä kun ei keskeyttänyt koko pystytyspuuhaa. Varmaan olisi pystyttäjien tehnyt mieli sanoa pari järjen sanaa, mutta seuraavaksikin vuodeksi toivottiin saatavan samanlainen urakka. Se tukkesi suut. Poteekohan ELY-keskus järjen köyhyyttä muissakin asioissa?

  10. ”Nyt ihmettelen tässä, näin, Herra, elämässä lastasi talutat: suot armolahjojasi ja hoidat sanallasi ja joka päivä armahdat.” (virsi 560:3).

    Ensi vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun saimme tämän virren (”Maat, metsät hiljenneinä ja meret tyyntyneinä kiittävät Jumalaa…”) virsikirjan lisävihkoon ja siitä virsikirjaan.

    Tänä aamuna Kaustajärvellä ”ei tuule nyt, on tuuli nyt jo tyyntynyt”. Jokohan kohta tulee valkoista maahan?

    Ierikka

  11. Elä sie, Irene, menetä yöuniasi!!! Kuntauudistuksessa muutetaan ELY-keskuksen nimeksi ÄLY-keskus. Sellainen on meininki meillä EU:ssa.

    Mutta älyäisivät käydä jo nyt täällä Kaustajärven tienviittoja päivittämässä! toivoo keinutuoli-filosofi Ierikka.

  12. Tuo oli hyvä, tuo Eeron sanonta komentobiteistä aivoissa; mie kun laitan sen systeemin pyörimään, niin voin turvallisesti vain todeta: ei nyt just tule mieleen, mutta ootahan vähän.

    Sitten, pääasiallisesti näkömuistisena voin vain kuvitella miten bittimylly aivoissa lähtee hakemaan tarvittavaa tietoa ja kas, kohdalle osuessaan napsahtaa muistiini sitten 😉

    Lisää näitä mietteitä viikonlopun ratoksi
    toivoo
    muistelija

  13. INFOÄHKY!

    Ei tietotulvaa voi mikään nyt estää,
    jos mikrossasi vain modeemi kestää.
    Kun hankittu sulla on laajakaista,
    saat nopeat tiedot muista maista.

    Voi siitä sitten sulle infoähky tulla,
    ja juntturaan voi mennä kone sulla,
    tai täyttyysitten sulta kovalevyaivot
    ne voi tyhjetäkin kuin poutakesän kaivot.

  14. Aatelkaas jos Havukka-Ahon ajattelija kirjoitettaisiin nyt uudelleen niin olisi siinä Pylkkäsellä uusia ihmettelyn aiheita.

    Talvella meni tietsikastani kovalevy ja kaikki tiedot siinä mukana. Kuitenkin on viisaita nuoria jotka ottavat haasteita vastaan. Eräs sai kaivaneeksi osan hävinneistä tiedoista takaisin. Minulta oli jäänyt sähköpostiin keskentekoinen luonnos Petri Niikon PC-manaus ja minä olin jatkanut sitä, mutta en ehtinyt saada valmiiksi enkä lähettää itselleni kun kone hajosi.

    Liitän sen tähän kun tuntuu jotenkin sopivan aiheeseen.

    PC-manaus / Petri Niikko

    Tuho tulkoon tietoverkkoon
    piru PC:nsä periköön!
    Nouskoon käry skannereista
    pauke kuulukoon koneista!

    Valvoin hullu vuorokauden
    tehdessäni tiedostoa,
    rustatessani runoa,
    joka otti ja katosi,
    pyyhkiytyi kuin poutapilvi-
    vaiko viirus sen tuhosi !?

    Nyt saa riittää rimpuiluni,
    painun perkele salolle
    Menen metsään kynän kanssa,
    kynän kanssa ja paperin.
    Käytän päätä, en päätettä,
    sähköisen sekundan juurta.

    ======
    Alpo jatkaa:

    Rustaan riimit risukossa,
    vesakossa viimestelen,
    kannonpäässä kaunistelen,
    taivasalla tallentelen.

    Lähen Luppotuvan luokse
    Kukkolammelle kapuan.
    Siellä sammuu miehen sappi
    katoaa kiireisen kiukku.

    Eipä kiusaa sähkökatkot,
    vaadi varmuuskopioita,
    viirus viestejä sekota.
    rehota ei roskaposti

    Tulet laitan tultuani
    kannan puita, kannan vettä
    teen kodasta kotoisen.
    Sitten rauhassa runolle
    minkään mieltä sotkemasta
    ajatusta estämästä.

    Saapi hermot huilaella
    Luppotuvan lavitsalla
    kun ei tarvitse tapella
    älykoneen ohjatessa
    sähkövehkeen seuratessa
    kump´on kukko tunkiolla.

    Kynä tekee koukeroiset,
    minun mieleni mukaiset.
    Eipä väännä älykone
    runon riimiä sekota,
    wöödi herraksi herkiä
    korjaele käskemättä,
    kirjakieleksi kehoita.

    Keitän ensin kunnon kahvit
    sitten runolle rupean…
    Jopa tulvii tarinoita
    mielestä ukon totisen…
    monenmoisia valita.

    Minkä ensin ennättäisi
    minkä toisena tekisi
    minkä heittäis huomiseksi.
    Noita miettii mielessänsä
    hyräillen hyvällä miellä.

    Valmistelen luovaa työtä
    tuikun pöydälle asetan
    valaistuksen varmistelen.
    Löydän vihon repustani
    lavitsalle sen levitän.

    Vielä puuttuvi kynänen
    pikkujuttu piileskeli.
    Eipä löytynyt repusta,
    eikä housun taskuloista.

    Tutkin kerran, tutkin toisen,
    tutkin kerran kolmannanki,
    vaan ei löytynyt kynänen
    pännä pysyi piilossansa.

    Millä rustailen runoni
    hengentuotteet tallettelen
    mielen tulvimat tarinat?
    Kahvi jäähtyy, sappi kuumuu

  15. Upeita runoja!

    Joensuuhun täytyi minunkin mennä, kun kone tilttasi ja varmuuskopiot oli ottamatta. Onneksi saivat kaiken talteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *