18 comments for “Viikon puheenaiheet vko 40/2012

 1. Pertti Keränen
  1.10.2012 at 7:33

  Poromiehen Oppivuosia Lapista Minulle kävi niin että emäntä painosti lääkäriin Inariin Matkaa jänkhältä oli 20km joten se ei ollu heleppo juttu eikä syykään ollu heleppo Mutta kun se aikansa painosti niin pakko ol männä Piäsin lopulta liäkärin luokse joka kysel jotta mikä miestä vaivoo siihen mie vastasin jotta miule ei tuu mualliset mieleen saisinko mie sarvikuonon sarveis ainetta tai jottain joka tehois minuun no liäkär kysy jotta eikö tuu koskaan mualliset mieleen no mie vastasin jotta porometällä joskus tuloo mutta se ennen kotiintuloo unohtuu No liäkär pit hyvänä että ees joskus tuloo Se tek lähetteen Rovaniemele jollekin uroslogile ja sano jotta linja-auto lähtöö puolentunnin piästä määt siihe. No mie mänin autoon lähetteen kanssa. Kun mie piäsin Rovaniemele ja ylitin tien ni poliisiauto pysähty kohale siitä ryntäs poliisi ja se huus jotta tiijätkö sie ukko missä suojatie on no siihen mie vastasin häkeltymättä jotta ei myö perukkalaiset kaikkiatän kylän teitä tunneta vankäykee tuosta nesteeltä kysymässä siellä varmaan tietävät Mie en ymmärtäny miks se sakkolapun miule kirjotti joten mie halusin tavata sen esmiehen No mie piäsin sen esmiehen luo ja kun mie sen kansa vähäaikoo juttelin ja tivasin jotta pitääkö miu osata seuraavan kerran kun tulen kaikki tän kylän tiet ulukoo se repi sakkolapun ja miäräs polliisit miun suattajas liäkäriin jaon laitettava miut ensimmäiselä linja-autola inariin.No mie piäsin liäkärille ja oisin ilman poliisien läsnäoloa lähteny karkuu ei se liäkär ollukkaan mikään mies uroslogi van akka. se katto lähetteen ja rupes hakkoomaan polovia mie koitin toppuutella jotta ei miula nii iso ou jotta polovii yltäs missää tilanteessa.No se punastu ja sano jotta hiän kokeiloo rehveksijä ja että mie oon häne mukaasa täysin tunnoton Se miäräs liäkken miule ja poliisin hakemaan liäkkeen luontaistuotekaupasta ja valavomaan että mie otan ne kuuspussii kaikki kerrala. no miehä nappasin pussi va että arvoo mite se vaikutti. Kun piäsin Inariin Mie mänin päivystykseen het sielä liäkär kahto kunmiula ol niska niinjäykkänä eikä kiäntyny mihinkää. No se katto resetin jotta mie sain porosarvi uutetta ja mie tein virheen kun pein jauhetta vähäaikoo suussa ni se vaikutti niskaan Sen ohjeen mie teile annan jotta jos teile miärätään porosarvi uutetta ni elkee yhtään pitäkö suussa vuan nielaskoo heti sillo vaikutus on alemma. Miula ol toista kuukautta niska niinku kanki jäykkä. Sitä ei tullu kysyneeks vaikka lie se uroslogi joka ol akka ollu valeliäkär

 2. Kalevi Tikka
  1.10.2012 at 10:19

  Holovennusta sanoisi äitivainaa tästä jutusta. Urheilukielellä sanottuna meni riman alitse.

 3. Pertti Keränen
  1.10.2012 at 12:27

  Kiitos Kalevi Vastauksesta Tein Pienen Jekun Kirjoitin Tapahtuneen Niinkuin Minä Olisin Tehnyt Näin Anteeksi Kirjoituksen Mukainen Tapaus Sattui Lapissa Kenelle Kävi näin ovat Kuolleet Kysyn Olisiko Lääkäreiden Pitänyt Huomata Että Kaikki Eiole Kohdallaa Tai Olisiko Poliisien Täytynyt Huomata Tai Meidän Poromiesten Välitimmekö me vastaus On emme Välittäneet Todennäköisesti Me Kaikki Vitsinä Tapahtuneen nauroimme Jokainen Paikallinen Tiesi Ettei Turisteille Myytävä Porronsarvi Uute Autamitään Minun Lapsuudessa Oli Vastaavanoloinen Henkilö Värtsilässä Joille Ihmiset Nauroi Hänen Tempausille Nimi Oli Reino Pilt Olisi Myös Häntä Tullut Auttaa Se vaan Tuolloin Ei kuulunt tapoihin Pääsääntöisesti Minulla On värtsilästä Hyvät muistot Kova tapaus oli kun Paavo Malinen Hukkui En Muista Hukkuiko Örnin Poika Samalla Toinen Suru Oli Kun Nissisen Pertillä Räjähti Kädessä Dynämiitti Nalli Joku toi Nallit kunnan varastolta Kouluun Ystävällisesti teille kaikille En Häiritse Enää

 4. Kalevi Tikka
  1.10.2012 at 12:52

  Kirjoittele kaikin mokomin mutta ota huomioon sekin, että meitä tiukkapikoisia on täällä mukana. Silloin kun jutut menevät tuonne navan alle niin moni muukin saattaa vetää porot sieraimeensa.

 5. Hemppa Turunen
  1.10.2012 at 15:09

  Ihan hyvä juttu pohjoisen arkielämästä ilman hygieniviilausta, niin kuin jokapäiväis asiat pujoisessa puhutaan. Vika lienee lähinnä siinä, ettei niitä ilman viilauksia saisi julkaista etelän ihmisille, tai pitäisi otsikkoon jo laittaa varoitus.

 6. jouko varonen
  1.10.2012 at 16:25

  Piltin Rekusta kuulisin mieluusti lisää. Yöpyi kai Varolassa useinkin, kunnes alkoi käyttäytyä vähän levottomasti. Olisko ollut
  niitä kulkumiehiä, joita ennen oli enemmänkin, kuten Rilikku Nissinen ja Onni Pesonen. Piippu Kaisakin oli uein kierron päällä,
  mutta vain Värtsilän taloissa. Onni Pesonen taisi kiertää nahan ostopuuhissa aina Perä Pohjolaa myöten. Siinä oli mies, jonka käden puristus oli kuin olisi aladoopia puristanut, ei puristanut
  ollenkaan, tarjosi vain sormet kouraan. Lapsille se jäi mieleen.

 7. Erkki Lintunen
  1.10.2012 at 18:05

  Tarinat Piippukaisasta olisivat tervetulleita. Kertokaa te, jotka muistatte! toivoo Ierikka

 8. Eero-Matti
  1.10.2012 at 19:30

  Tein pari vuotta sitten tänne vappupakinan, kuvitteellisen tarinan paikallisen kyläkuppilan vapunvietosta, Erkki ei suostunut sitä julkaisemaan. Perusteli sillä mitä ylläkin, toiset lukijat kuten Kalevi Tikka sanoo, ovat kovin vanhoillisia ja tiukkapipoisia.

  Tosin kait tässäkin lehdessä joskus voisi suvaita rohkeampia lähestymisiä kyläelävään elämään sen kummemmin ketään loukkaamatta? Loppuu kohta kirjoittajat sensuurin myötä:)

 9. Ilmari
  1.10.2012 at 19:33

  Mitä kuuluu Luppotuvalle kala ja erämiehet oletteko käyneet
  paikan päällä on nimittäin jo Lokakuu.Vedet kylmevät, Siikakin
  aloittelee jo vähin erin kutuhommia.

 10. Eero-Matti
  1.10.2012 at 19:51

  Kukkolammen siikatilanteesta; viime syksynä pyydettiin isolla prosentilla yli kilon siiat pois, itse varmaan pahinpana. Nyt on kasvamassa edellisvuosien istutusten jälkeinen uusi kanta.

  Olen kuullut että siikoja on tänä kesänä tullut, itse en niitä kovinkaan saa koska pyydän ainoastaan 50-55mm verkoilla ja niihin menee vain kilon tai yli pötkylä.

 11. Pertti Keränen
  1.10.2012 at 20:26

  Eero-Matti Ootko Tutustunu Älysyvääjään Eli Liguid Zoner Ellet Kato Googlesta Saattas Olla Sielläkin Kova Sana En OO Sidoksissa Mitenkään Ko laitteeseen On Itelä Todettu Hyväksi Joukolle Piltin Reku Olikova Illodinin Käyttäjä Yöpy Paljon Teillä Kerran Oltiin Veljesten Kanssa Niiralan Sillanpielessä Ongella (näätäsen puolella) Reku yritti hukuttaa ittensä mutta sillä ol pomppa päällä johon jäi ilmatasku ni se ei onnistunu saamaan itteensä veen all Reku hyppäs sillalta jonka Lötjösen Henrik Näki Reku uhkas kaataa Henrikin Venee jos se tulee hakemaa hänet Reku tarttu Henrikin Veneenlaitaan kiinni jolloin Henrik Löi Sitä näpeille ja veti rekun rantaan Niin Rekun Yritys Epäonnistu Silläkertaa

 12. Pertti Keränen
  1.10.2012 at 20:52

  Erkille Piippukaisasta Kysyttiin Turusen Arvilta Hurskaisen Pertin Kanssa Heijän Vene Lainaksi Otettiin Vene Luullen Sitä Turusen Veneeksi Mutta kun tultiin Parintunnin Päästä Takasin Niin Piippukaisa ol oottamassa leppäoksan kanssa ol hänen Vene Saat uskoo että suunniteltiin pertin kanssa hyvin veneenluovutus miten se tehdään ettei saaha kepistä Piippukaisa Kävi Ongella Usein Joella Mielestäni Oli Vähän Erakko Luonne

 13. jouko varonen
  2.10.2012 at 19:40

  Olipa Pertsalla uutta kerrottavaa Piippu-Kaisasta ja Rekusta. Illodiinillehan hän taisi aina tuoksahtaa. Kiitos vain jutuista.
  Piippu-Kaisa maksoi meille velipojan kanssa 20 penniä ahvenesta.
  Niitähän piti Kaisalle onkia. Kaisa kertoi äidille siellä rantapyykillä ollessa, että “sanoo sujauttelin seurat teille”.
  Ei siihen isä Topilla ollut nokan koputtamista.

 14. Pertti Keränen
  2.10.2012 at 21:15

  Kyselen Muistaako Kuka Niiralan Koulua. Oli Niiralan K Marketista Hieman Kaurilaan Päin. Talo On Vieläkin Olemassa. Opettajana Oli RVA Karjalainen. Joka Asui Okkulassa Matalan Rannalla. Puhun Vuosista 1951-1952. En Löydä Mainintaa Koulusta Itse Aloitin Opiskelut Täällä Kysyn Myös Kuka Muistaa Kovimman Koulurangaistuksen Joka Minun Kouluajalta Annettiin. Tapaus Sattui Uudenkylän Koululla Missä Viimmeksi Oli Kirjasto. Veikko Sarkkiselta Opettaja Pesetti Naaman Musteella. Näin Hänen Kasvonsa Seuraavana Päivänä Kun Asui Naapurissa. En Meinannut Uskaltaa Millään Lähtaä Kouluun Näyn Jälkeen. Näin Veikon 30v Myöhemmin. Hän Kertoi Ettei Meinannut Päästä Tapauksen Yli Millään. Veikko Oli Pois Koulusta Pariviikkoa. Häneltä Lähti Kasvoista Nahka Ja Turvotus Oli Mahdoton. Ne Kaksituntiset jota yleensä Annettiin Oli Lastenleikkiä Tämän Rinnalla

 15. Erkki Lintunen
  2.10.2012 at 22:15

  Oliskohan nyt syytä tarkistaa Keräsen tarinan todenperäisyys? Juttu tuntuu aika uskomattomalta! Ierikka

 16. Alpoaatos
  2.10.2012 at 22:23

  Niiralan koulusta ei ole muistikuvia, mutta olen kuullut juttuja opettaja Iita? Karjalaisen antamista rangaistuksista. Nekään eivät olleet lieviä. Tuo mustejuttu on kyllä hirvein mitä olen kuullut

 17. Pertti Keränen
  3.10.2012 at 0:59

  Erkki Lintuselle: Ensiksi: Ettei Syytettäisi Vääriä Ihmisiä Niin Kerron Opettajan Nimen, Joka Oli Lilli Suihkanen Toiseksi: Asia Käsiteltiin Koululautakunnassa (en tiedä onko nimi oikea tuohonaikaan) Lautakuntaan Kuului MM Hilja Pariikka, Joka Ajoi Lillille Potkuja Kertomansa Mukaan, Mutta Muistelen Että Häh Sai Ainakin Varoituksen. Joten Varmaankin On olemassa Asiasta Pöytäkirja Kolmanneksi:Tiedän Että Olet Pastori Jolle Ei Minun Luonnolla Puhuta Potaskaa. Lisäksi Esitän Asian Mustaa Valkoisella, Jos Asia Ei Ole Totta Olisin Vaikeuksissa Eikö Niin.Neljänneksi:Elossaolevista Minä Ja veljeni ovat Nähneet Mitä Muste Aiheutti Varmasti On Muitakin Kunhan Haet Opettajan Peruteella. Ja Olisiko Lautakunta Ottanut Asian Muuten Käsittelyyn. Olen Jutellut Veikko Sarkkisen Kanssa Asiasta Viimmeksi 1974 Kuten Kerroin (veikko On Tahvo Turusen Ottopoika Ja Asui 100m Meidän Naapurissa)En Hyväksy Tässä Asiassa, Että Väitätte Juttua Keksityksi Tarvittaessa Toimitamme Veljen Kanssa Paperin, Jossa Todistamme Asian Tapahtuneen Näin. Erkki Kun Pysyy Totuudessa Ei Ole Mitään Pelättävää Se Kannattaisi Pitää Meidän Mielessä, Olkoon Kyse Mistä Hyvänsä

 18. Erkki Lintunen
  3.10.2012 at 18:41

  Pertti Keräselle kiitos selvityksestä! Se tyydyttää kriittistä luonnettani. Asia on selvitetty eikä minulla ole mitään halua siitä enempää tietää. Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *