39 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 29/2012

 1. Lissu
  16.7.2012 at 19:01

  Eira valitteli tuossa päivänä muutamana juttupulaa ja yllytti lukijoita kirjoitustalkoisiin.

  Hemppa Turunen puolestaan toivoi kommentissaan, että tulevalla ja seuraavallakin viikolla jutut ja kommentit olisivat Värtsiläpainotteisia. Perusteluna olivat tulevan viikonlopun Värtsiläpäivät.

  Kukapa niistä paikkakunnan asioista paremmin osaisi kirjoittaa kuin paikkakuntalaiset itse. Kyllä me muualla asuvatkin lukisimme Värtsilän luonnosta, ihmisistä, nähtävyyksistä, tapahtumista, arjesta jne. jos joku vaan kirjoittaisi. Se vaatii tietysti hieman vaivannäköä ja aikaa.

  Silmäilin pikaisesti Värtsin kesä-heinäkuun sisältöä. Sen perusteella tein sen havainnon, että julkaistuista jutuista noin 1/3 on paikkakuntalaisilta ja meiltä muualla asuvilta 2/3. Värtsiläläisillä on siis petraamisen varaa!

  Mitä kommentointiin tulee, niin mielestäni ei ole mitään syytä rajata kommenttien aiheita, niin kauan kun ne pysyvät hyvän maun rajoissa.

 2. lea
  17.7.2012 at 14:37

  Tehtiin tänään reilut 100 kilometriä ja yli viis tuntii “Värtsilää tutuksi”! Jaettiin jokakotiin tapahtuma kalenteri. Toivottavasti kaikille löytyy jotakin “viihdykettä” siitä painoksesta.

 3. Mirja Pusa
  17.7.2012 at 18:47

  Hyvää talkootyötä teidänkn työ.MirjaSisko

 4. Heino Turunen
  17.7.2012 at 23:17

  Mielenkiintoista Lean kommentti kalenterin jaosta, jos muistan oikein. Toistakymmentä vuotta sitä kalenteria jaettiin talkoovoimin kesät talvet. Tulipahan kierrettyä värtsilän kylää kylänurkkia myöten. Ei haitannut vaikka siinä benssaakin paloi, poltetaanhan sitä turhemmissakin matkoissa.
  Toisaaltaan siitä tuli jo samalla tapa, nytkin odotin,että joku kyselee kalenterin jakoon, mutta hyvä näin, että toisetkin pääsee nauttimaan oikealla syyllä välillä Värtsilän kierroksesta.

 5. Entinen värtsiläläinen
  18.7.2012 at 11:35

  Lähestynpä tässä vähän tulenarkaa aihetta, luulisin? Mutta onko teidän muiden mielestä entisen urheilutalon heppalaakso asiallinen? Hevosia on monta ja vielä se pikku aasikin, aina sateessa, syövät märkää heinää ja laiduntavat pikku parkkipaikalla. Yleisilme on epäsiisti, kaikki tavarat levällään ja tuota aarreaittaa vartioi vielä kolme jättisuurta koiraa…tosin lempeän näköisiä ovat. Pointtini on siis noiden eläinten hyvinvointi, eikö niillä pitäisi olla kunnon suojat ja riittävän suuri peltoala oleskeluunsa.

  🙁

 6. Jussi Raerinne
  18.7.2012 at 13:54

  Urheilutalon pihapiiri on nykyisin kyllä kieltämättä varsin mielenkiintoisen näköinen ja sikäli varmaan erittäin monenlaisia ajatuksia herättävä ilmestys. Tarkemmin en pysty tilannetta analysoimaan kun en tunne omistajia edes ulkonäöltä puhumattakaan että tietäisin heidän taustoistaan jotakin. Eläinsuojelu- tai muutakaan lakia ei liene kuitenkaan (vielä!?) rikottu.

  Muuten olen sitä mieltä, että kunnalta oli tosi tyly temppu myydä kyseinen talo etenkin kun luetaan kahdeksan vuoden takaista palvelujenjärjestämis(kuntaliitos)sopimusta, jossa selkeästi luvataan varat Värtsilään rakennettavaan sisäliikuntatilaan. Ei ole rakennettu, eikä oltaisi tarvittukaan koska Urheilutalo olisi koulun pienen salin kanssa varsin hyvin tarpeisiimme riittänyt.
  Sen sijaan nyt meiltä vietiin sekin, mitä vielä oli. Alta meni liikuntasali ja ainut suuri kokoontumis- ja juhlatila. Avaimet kerättiin jo puolitoista vuotta sitten värtsiläisiltä tahoilta pois, että sali saatiin täyttää myytyjen koulujen rojuilla. Hölmöläisen hommaa!
  Talo meni halvalla; olin varma että kaupat syntyvät 10 000 €:lla, todellisuudessa tästäkin jäätiin vielä pari tonnia. Mietin itsekin vähintään puolivakavissani tarjouksen jättämistä ja luulen (tiedän) muutamien muidenkin paikallisten pohtineen samaa ideaa. Omalta kohdaltani jäitä hattuun laittoi tietenkin ko. kiinteistön todennäköisesti varsin huomattavat ylläpitokulut ja se että minulla on jo näitä hoidettavia kiinteistöjä -omia ja vuokrattuja- sinänsä riittävästi. Toivoin että talo menisi taholle, joka voisi vuokrata sitä jonkinlaisella liikeidealla edelleen entisenlaiseen käyttöön.

  Nyt on joka tapauksessa tapahtunut, mitä on tapahtunut.Se on vain hyväksyttävä ja vähintäänkin siedettävä. Missään tapauksessa emme saa kuitenkaan vahingossakaan purkaa pahaa oloamme nykyisiin omistajiin, he tekivät ostaessaan talon sinänsä aivan oikein; toivottavasti tästä tulee myös tämä seutukunta jollakin tavoin hyötymään!

 7. Erkki Lintunen
  18.7.2012 at 15:21

  Hyvät ihmiset! Lukekaapa Värtsilän historiaa toimittamastani kirjasesta Värtsilän paimenmuisto, ss.19-20. En kommentoi, vaikka mieleni niin tekisi. Ierikka

 8. aasi
  18.7.2012 at 17:46

  värtsilän urheilu talon “hevoslaaksosta”,hevosten tarhan kokoja ei ole suomen eläin suojelu laissa määrätty.oletko itse käynyt paikan päällä tarkistamassa hevosten tallin?heinä kastellaan sen takia ettei suomen hevos ori yski,oriilla kun tulee kuivasta heinästä yskä ,eikä kylästä ole löytynyt järkevän hintaista säilörehua. ja meillä kuivaheinä paali kestää 3-4päivää joten ei siinä ajassa kerkiä mädäntyä.ja vielä tiedoksi että hevosilla on myös laidun paikka,mutta en ole niitä vielä päättänyt sinne laskea (laidunkausi ei ole lain mukaan pakollinen) koska tunnen hevoseni ja tiedän että työhevoseni ei laitumella näin pian muuton jälkeen pysyisi. minun mielestä on parempi hevosten terveyden kannalta pitää ne tarhassa jossa pysyy kuin ottaa riski että karkaa laitumelta ja jää auton alle tms.
  kannattaisiko ottaa asioista selvää ennen kuin alkaa jauhaa netissä suoraan suomeksi sanottuna p*skaa.

 9. Erkki Lintunen
  18.7.2012 at 19:13

  Elä nyt hermostu, “Aasi” hyvä! Vaikuttaa siltä, että olet asiantuntija hevosten hoidossa. Aasi Värtsilässä on mainio asia.
  Tarvitaan jotain tämän tapaista erikoisuutta. Sopii hyvin hevosten rinnalle. Voi käydä myös vertailemassa hevosen ja aasin erilaisuuutta / yhdenlaisuutta. – Viittaukseni toimittamaani kirjaan on pelkästään historiallinen katkelma urkkatalon alkuvaiheista. Talo on ollut todella monenlaisessa käytössä. Pidä siitä hyvää huolta! Toivotan menestystä. Viihdy Värtsilässä! Ierikka. P.S. Oletko muuten lukenut Solohovin kasakka-eepoksen Hiljaa virtaa Don? Suosittelen.

 10. Ihelläniki hevosia ollu
  18.7.2012 at 20:19

  Hyvä “Aasi” ja me muut kyläläiset. Miusta tuntuu, että myö ollaan kuin sadussa “Keisarin uudet vaatteet” ja siinähän tarinan ydin oli, että kirkkaimmin keisarin alastomuuven näki se laps, jolla ei ollu rasitteenaan aikuisten sokkeutta ilmiselvälle näylle.

 11. Eira Varonen
  18.7.2012 at 21:26

  Nimimerkin “Entinen värtsiläläinen” kirjoituksesi on siinä ja siinä hyvän maun rajoilla.. jota tänne Värtsiin tai ylipäätään minnekkään netissä voi kirjoittaa. Turhaa provosointia ja toisten elämiseen/olemiseen puuttumista ei hyvällä varmasti kukaan katso, vaikka kuinka varovaisesti asiaa lähestyisi. Jos lakia rikotaan, ko. tapauksessa on olemassa ihan omat instanssit asioita hoitamaan ja ruotimaan (eläinsuojeluviranomaiset)

  Itse olisin miettinyt vaihtoehtoa sinuna, käydä tutustumassa paikkaan ja jutella paikan ihmisten kanssa. Itsekkin pahastuisin tuollaisesta.. “eetteriin kirjoittelusta”

  Moneen muuhunkin kohtaan olisi tarvetta puuttua kylällämme, mutta mölyt on osattavat pitää mahassa, ihan jo naapurisovunkin takia.. saati jos uusia asukkaita tulee.. niin tervetuloa.. ei näin, että heti alkaa lunta tupaan tulla.

  Tämä oli minun mielipiteeni asiasta, ja samalla Värtsinkin linjauksia hyvän maun rajoista. Ne ovat melkolailla samanlaisia.

  Tarkoituksesi oli varmasti lähtökohdiltaan hyvää tarkoittava, uskon niin. Eläimistä on pidettävä huolta, ja epäkohtiin / laiminlyönteihin on puututtava, se on kansalaisvelvollisuus, mielestäni.

  Nimimerkillä saa kirjoittaa edelleen ja emailit tarkistetaan (niiden toimivuus ja olemassaolo)

  Tässä lainaus tekstistäsi

  Entinen värtsiläläinen 18.7.2012, 11:35

  Lähestynpä tässä vähän tulenarkaa aihetta, luulisin? Mutta onko teidän muiden mielestä entisen urheilutalon heppalaakso asiallinen? Hevosia on monta ja vielä se pikku aasikin, aina sateessa, syövät märkää heinää ja laiduntavat pikku parkkipaikalla. Yleisilme on epäsiisti, kaikki tavarat levällään ja tuota aarreaittaa vartioi vielä kolme jättisuurta koiraa…tosin lempeän näköisiä ovat. Pointtini on siis noiden eläinten hyvinvointi, eikö niillä pitäisi olla kunnon suojat ja riittävän suuri peltoala oleskeluunsa.

 12. Eira Varonen
  18.7.2012 at 21:48

  Voisikohan tähän jatkoksi saada tämän arvoituksellisen pätkän/lainauksen tästä Erkin Värtsilän paimenmuisto, ss.19-20.

  Uteliaisuuteni heräsi. Toki kylätalon kirjastosta löydän ko. painotuotteen.. mutta kun laiskuus ja kiire riesana.. =)

 13. Hemppa Turunen
  18.7.2012 at 22:15

  Hyvä Eira!.. Jämäkkyydestä entistä Värtsiläisen kirjoitusta kohtaan.
  Toivottavasti tämä auttaa, ettei käy kuin monille löytämilleni vastaaville netti sivuille. Olivat lopulta joutuneet lopettamaan suoran kommentti sivuston.
  Siitä mieleen: jos tämänkin sivuston ominaisuuksissa on se mahdollisuus, niin eikun käyttöön ja kommentit ilmestyvät viiveellä tarkastuksien jälkeen.
  Neuvoksi itseltänikin: ollaan asiallisia, vaikka kateus kuinka kalvaisi omaa sisintä.

 14. Erkki Lintunen
  18.7.2012 at 22:57

  Eira, en osaa kopioida / skannata / lähettää Värtsiin toivomaasi tekstiä e.m. kirjasesta. Se tosin ei liity välittömästi meneillään olevaan kirjoitteluun entisen urkkatalon nykyisestä tilanteesta. On vain muuten kiinnostava episodi menneisyydestä eli 1940-luvulta, ajalta jolloin talo oli Patsolan maamiesseuran talo ja lyhyen aikaa seurakunnan väliaikainen kirkko. No, onhan kyllä yksi yhdistävä tekijä tuon kirkko-ajan ja nykyisen ajan välillä. Kirkko-aikana, ainakin palmusunnuntaina, PUHUTTIIN aasilla ratsastamisesta. Nyt talon pihalla TALLUSTELEE ihan oikea aasi.

  Ja oma tarinansa olisi myös Uudenkylän maamiesseuran talolla.
  Ehkä nämä ja monet muut vaiheet kerrotaan joskus Värtsilän pitäjän historiakirjassa?!?! Toivotaan, toivotaan! Ierikka

 15. vanhanaakka
  19.7.2012 at 21:31

  Minun mielestä Vanha värtsiläinen puhuu asiaa!

 16. Jussi Raerinne
  20.7.2012 at 14:11

  Kovin on ahdasmielinen tämä maailma. Käsittääkseni nimimerkki “Entinen värtsiläläinen” tahtomatta ketään loukata uskaltaa pukea sanoiksi sen, mitä monet muutkin tapauksen nähneet ovat joko yksinään tai pienissä porukoissa pohtineet. Herkkähipiäinen täytyy olla jos tuollaisesta suuttuu. Ns. city-talleillahan mainittu toiminta on kuulemma aivan arkipäivää, mutta täällä maaseudulla on aikojen varrella totuttu toisenlaiseen meininkiin.
  Eläinten hoito täytyy yleensäkin olla kaikilta osin päivänvalon kestävää touhua, vaikka EVR:t ja muut vastaavat tahot tekevätkin iskujaan mieluiten hämärän suojissa. Itsekin maantien varrella karjaa laiduntavana pidän eläimeni yötä päivää kaikkien ohikulkijoiden katseltavana, kuuluupa niille siellä pellolla hyvää taikka huonoa. Negatiivista palautetta en ole kuluneen parin vuosikymmenen aikana kertaakaan saanut, mutta tarvittaessahan sekin on otettava vastaan vaikka netin palstalla.

  Minusta oli tosi hyvä, että hevosten omistaja (näin ainakin asian ymmärsin) vastasi esitettyyn epäilykseen ja vakuutti asioiden olevan kunnossa. Tietenkin – ajatusten vaihto olisi ollut vielä rehdimpää, jos mainittu nimimerkki sekä myös “aasi” olisivat esiintyneet reilusti omilla nimillään. Heillä lienee omat syynsä piiloutua nimimerkkien taakse, se pitkin hampain sallittakoon. Muuten näin sivujuonteena tulkoon mainituksi, että minua henkilökohtaisesti toisin päivin ihan oikeasti risoo tämä anonyymi yhteiskunta, jossa ei ihmisten nimet tule esiin oikein hyvässäkään saatikka sitten pahassa. Sinänsä hyvää tarkoittavan tietosuojalain soveltaminen on mennyt todella pahasti överiksi.

  Viitaten vielä kommenttini alkupuolella käyttämääni uskallus-termiin käytännön esimerkkejähän löytyy nykyisin esim. valtakunnan politiikan puolelta. Etenkin perussuomalaisia ollaan syyttämässä milloin mistäkin lausunnosta, jotka kohdistuvat joko yhteiskunnan tuella keinotteleviin (maahanmuuttajiin) tai homoihin ym. epäterveisiin ilmiöihin. Mainitut lausunnot ovat tietenkin joiltain osin ehkä turhan voimakkaita, mutta minusta ne kuitenkin kuvastavat meidän useimpien rehellisiä tuntoja. Suvaitsevaisuuden nimissä pitäisi nykyisin antaa kaikkien kukkien kukkia eli suojella kaikkea saastaa. Meissä ihmisissä on joku merkillinen hurskastelun tarve, joka tulee selkeimmin esiin kun jotakin täytyy puukottaa selkään siksi että hän on uskaltanut sanoa sen mitä useimmat ajattelevat.

 17. Erkki Jormanainen
  20.7.2012 at 17:07

  Voi yhen kerran. (Huokaus) En perustanut Värtsiä pienten tavallisten ihmisten elämän ja moraalin valvojaksi. Heillä on myös laissa turvattu tietty yksityisyyden suoja, mm. pihapiirien osalta, jota median pitäisi kunnioittaa. Tämä koskee myös kommentteja.

 18. Rytkönen Kirsi
  20.7.2012 at 20:10

  Hei

  Tulen pyytämään kunnanjohtajalta vastausta syyttöksiin, joita minua kohtaa Urheilutalon nykyisenä omistajana on kirjoituksissanne esitetty.
  Toivon ja uskon, ettei isäni sukulaiset ole tässä mukana. Isoisovnhempani Beeta ja Antti, levätköön rauhassa, eivät onneksi tätä myöskään ole lukemassa.
  Tietämättänne mitään toiveistani tulevaisuuden suhteen saati suunnitelmistani haukutte, tyrmäätte minut häirikkönä joka on varastanut teiltä urheilutalon tilat ja tuonut hevosia ja vieläpä aasin puhapiiriin.
  Kunta on laittanut talon myyntiin ja hyväksynyt tarjouksen sekä myynyt urheilutalon minulle. Katson olevani syytön siihen, että näin on käynyt.
  Oletin ostavani sukuni, Tohmajärveltä, mailta ns kiinteistön ja pääseväni muuttamaan isäni lapsuumaisemiin. Toisin kävi, sinä hyvä uskoinen hölmö.
  Olisihan se pitänyt arvata, ettei kyläyhteisöön hyväksytä uusia ulkopuolisia jäseniä.
  Niin haaveistani vielä. Olen aina halunnut perustaa paikan johon yksinhuoltaja/tarvitsevat, anteeksi tämä ns ongelmanuoret olisivat tervetulleita. Samoin vammaiset, eläkeläiset, yksinäiset vanhukset. Tämähän sitten tyrmättiin täysin muutaman kuukauden tuttavuuden??? perusteella.

  Kauhulla odotan tulevaa syksyä ja kouluna alkua. Pelkään ekaluokkaisen puolesta. Minkälaisen koulukiusaamisen kohteeksi hän mahtaakaan joutua, kun vanhemmat ovat näin sujaitsemattomia.

  Niin koirat tosiaan vahtivat kiinteistöä, koska kiinteistön pihalle ajetaan kuin kotiin. Meiltä on varastettu / hävinnyt lautasantenni, joka oli urheilutalon seinällä ostohetkellä ja vieläpä muuttohetkellä.

  PS. Aasimme ei osallistu Värtsiläpäiville.
  Kiitos niille muutamille ystävällisille henkilöille ja pahoittelumme asiasta ja teille koituneesta vaivannäöstä, mutta uskon ettemme katso olevamme millään muotoa tervetulleita tapahtumaan.

  Palaan asiaan kun saan kunnanjohtajan vastauksen, toivon niin syytöksiin.

  Kirsi Rytkönen

 19. Erkki Lintunen
  20.7.2012 at 20:37

  Kirsi Rytkönen, toivotan Sinut lämpimästi tervetulleeksi Värtsilään. Olen valmis tukemaan Sinua ja perhettäsi, jos siihen tulee tarvetta. Koeta kestää ja viihtyä! Aasin tulematta jääminen Värtsiläpäiville on ikävä uutinen. Olisin niin mielelläni sitä vähän rapsuttanut. Ierikka ( eläkkeellä oleva Värtsilän rovasti, jos niin halutaan minua nimittää)

 20. Eira Varonen
  20.7.2012 at 21:57

  Hei kaikille Värtsi lehden lukijoille! Johan tästä nyt revohka tuli!

  Pitää muistaa, että nimimerkin “Entisen värtsiläläisen” ja ylipäätään kaikkien kirjoittajien kommentit EIVÄT edusta KOKO KYLÄN kantaa tai yleistä mielipidettä saati Värtsi lehden. Jokainen vastaa itse kirjoituksistaan, tarvittaessa vaikka käräjäpenkille saakka. Kaikki on jäljitettävissä, vaikka millaisen nimimerkin tai tekaistun emailin väsäisi!

  Otan ehkä jatkossa käyttöön kommenttien ennakkosensuurin, tai jos oikein järeitä työkaluja tarvitaan jokainen kirjoittaja joutuu rekisteröitymään sivulle, jotta saa kommentin kirjoittaa. Rekisteröityminenkään ei ole satavarma tunnistus.

  Annetaan pölyn laskeutua. Harmillista että mieliä on pahoitettu!

  Todella harmillista että Kirsi on päättänyt täällä esitettyjen “syytösten” ja siitä syntyneen aiheellisen mielipahan johdosta jättää Värtsiläpäivien vetonaulan, Aasin kotiin. Kova reaktio, mutta hänen päätettävissä luonnollisesti.

  Voisin tulla jutuntekoon urkalle, moikkaamaan aasia ja muuta talonväkeä kunhan tässä kerkiän.

  Hyvää kesän jatkoa kaikille ja mukavia Värtsiläpäiviä! Arppen pihapiirissä tavataan!

  Eira Varonen
  Värtsi verkkolehden toimittaja

 21. Hemppa Turunen
  20.7.2012 at 22:56

  Kuten aiemmassa kommentissa viittasin, että tämäkin nettilehti voi joutua turvautumaan kuten monet muutkin –tarkastettuun valvontaan kommentti sivujen suhteen. Koskee juuri nähtyä episodia, jonka yksilö häiriköt on pelkureina suojautuneet vielä onnettoman ja vielä valheellisen nimimerkin taakse.
  JA MUISTAKAA JA PAINAKAA MIELEENNE uusi omistaja ei ole varastanut meiltä kyläläisiltä mitään. vaan jos sitä termiä on pakko käyttää kunta se on siihenkin syyllinen, kun pani Urkan myyntiin ja vastoin kuntaliitossopimuksen ei ole ilmestynyt edes Värtsilän koululle sovittuja tiloja, jolloin Urkka olisi todellakin ollut jo kaikkien oikeiden kyläläisten mielestä liikana.
  Entisenä Kyläpiällikkönä toivotan uudet kyläläiset sydämmellisesti tervetulleeksi. Luulempa, että näin on myös kaikkien oikeiden Värtsimielistenkin tunteet.
  Toivon koko kyläyhteisön nimissä,että tälläinen sairaskirjoittelu ei pilaisi tätä lehden ja kylänkin ilmapiiriä.

 22. Hemppa Turunen
  20.7.2012 at 23:34

  Ei kai vanha naakka ja Entinen Värtsiläläinen ole yksi ja sama nimimerkki.

 23. Rytkönen Kirsi
  21.7.2012 at 1:18

  Hei
  ¨
  Kitos viesteistänne. Olen äärwttömän pahoillani, jos teistä tuntuu että ylireagoin veisteihinne. Minulle, meille minun kotipiireissäni eläimet ovat aina olleet äärimmäisen rakastettuja-näistä voi eläinlääkärin myös vastata. Turha varmaan on enään miettiä, että meitä jotenkin teidän Värtsiläläisten kyläyhteisöön kaivattaisiin.

  Toivoin teille jatkossa kaikkea hyvää ja pyydän ystävällisesti rauhaa myös meille asettua aloillemme vaikka se ei teistä hyvältä tunnukaan.

  Pahoittelen edelleen sitä etten missään vaiheessa päässyte edes näyttämään toteen sitä, että kýläyhteisö voi olla tärkeä ja sen eteen voidaan tehdä töitä.

  Kirsi

 24. Rytkönen Kirsi
  21.7.2012 at 1:34

  ps. Erkki Lintunen, olen ´lukenut

 25. TIINA RYTKÖNEN
  21.7.2012 at 11:09

  JUSSI RAERINNE..minusta tuo kommenttisi “uskaltaa pukea sanoiksi” on hiukan outo,omasta mielestäni ei ole kovin uskaliasta jauhaa asiasta internetin välityksellä.itse olen sitä mieltä että jos joku asia painaa niin silloin kysytään henkilö kohtaisesti ei kirjoitella intternettiin.. itse en tälläisiä ihmisiä arvosta enkä kunnioita ollenkaan.pieniä ihmisiä joilla ei ole sitä niin sanottua “suomalaista sisua”.taidat olla sama ihminen joka juoruaa kylillä että olisin siskoni kanssa lesbo,tiedoksesi että insesti suhteet ovat suomenlain vastaisia.
  ja viittauksesi “laittomuuksiin” oli aika lapsellinen.kannattaisi ehkä miettiä jatkossa mitä jauhaa ja missä.itse tunnen vain myötä häpeää sinua kohtaan,jos sinulla on juotain asiaa niin tervetuloa kysymään jos uskallusta löytyy,ei tarvitse täällä jauhaa asioista mitkä eivät sinulle edes kuulu.ei voi muuta kuin nauraa kuinka voi jotkut olla niin raukkamaisen lapsellisia.
  terveisin TIINA RYTKÖNEN

 26. Kalevi Tikka
  22.7.2012 at 17:32

  Suhteellista? en muutoin ota osaa tähän keskusteluun, mutta totean vain sen mitä Ylämaan nautojen pitäjät sanovat. Muutaman kerran vudessa eläinlääkärille soitetaan ” voi kauheaa siellä naudet ovat ulkona lumhangessa, tehkää nyt ihmeessä jotakin”.

 27. liisa kakkonen
  22.7.2012 at 20:11

  voi hyvä jyssäys mutta kyllä se on tiietty miten kateellisia väkäläiset ovat- terve tuloa vaan uusia asukaita sama juttu kun hoitolaitos tuli nehän olivat kauhuissaan kattosisivat vaan omia pihojaan- oisitte ostaneet sen talonne kun kerran olisitte saanut halvalla

 28. Jussi Raerinne
  22.7.2012 at 22:38

  TIINA RYTKÖSELLLE

  Hyvä sisar!

  En tunne sinua enkä siskoasi millään tavalla, mutta en myöskään voinut tunnistaa itseäni eilisestä kommentistasi. Jos nimesi liittyy jollakin tavalla tähän urheilutalosta käytyyn keskusteluun, voinet sen itsekin myöntää että en ole millään tavalla hyökännyt sinua enkä ketään muutakaan henkilöä vastaan. Päinvastoin – ensimmäisen kommenttini viimeisessä kappaleessa olen varoittanut kaikkia muitakin niin tekemästä: …”emme saa kuitenkaan vahingossakaan purkaa pahaa oloamme nykyisiin omistajiin, …”. Tohmajärven kunnan toiminta ei ole ollut mielestäni asiallista, mutta se ei ole millään tavalla sinun syysi.

  Olen täysin samaa mieltä kanssasi, että tämä asia olisi hoitunut ehkä vähemmillä haavoilla jos kiinnostuneet ihmiset olisivat ottaneet suoraan yhteyttä. Tätä nettikeskustelua taas puoltaa mielestäni se seikka, että ainakin minä olen varsin monta kertaa tänä kesänä eri yhteyksissä joutunut kuuntelemaan pohdintoja mainituista pihamaahevosista. Tämän julkisen keskustelun myötä ihmiset ovat nyt saaneet yhteisesti tiedon, että eläinten asiat ovat kunnossa. Olisiko sinulla (teillä) mahdollisesti ollut aikaa ja voimia ystävällisesti selittää jokaiselle kyselijälle asia erikseen?

  Tuo epäilyksesi juorujen levittämisestä on täysin käsittämätön. Niin kuin olen pariinkin otteeseen jo todennut, en tunne teitä ainakaan vielä millään tavalla. Toisekseen minun ei yleensäkään tarvitse juoruta, koska uskallan kirjoittaa mieltäpainavat asiat omalla nimelläni sekä lehteen että nettiin. Kaikki eivät pidä rohkeasta tyylistäni, mutta enhän minä siitä mihinkään pääse.

  Yhteisten asioiden hoidossa on kyllä tullut ennenkin silloin tällöin “lunta tupaan”. Pariinkin kertaan minut on uhattu haastaa käräjille ja yhden kerran tappaa lievemmistä nokitteluista puhumattakaan. Mikään näistä ei ole kuitenkaan voinut laittaa suitsia suuhuni, jos sisimmässäni olen tuntenut tarvetta jonkin asian esille nostaa.
  Voihan olla, että hengestään jonakin päivänä väkivaltaisella tavalla vielä pääsee; ajatus siitä ei tosin luonnollisestikaan tunnu kovin mukavalta. Pyhän Raamatun Sanan mukaan meidän ei kylläkään pidä pelätä sitä joka tappaa pelkän ruumiin, vaan sitä joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin!

  Rukoilen puolestasi!

  Jussi Raerinne

 29. Eero-Matti
  22.7.2012 at 22:41

  Itse toivoisin tälle “hevoslaakso” keskustelulle nyt loppua.

  Tervetuloa uudet asukkaat!

  Ei todellakaan ole helppoa asettua yhteisöön jossa vuosikymmenniä on totuttu tuijottelemaan vaan toisiaan…

  Maailma muuttuu, sille mekään emme valitettavasti voida mitään.

  Uusia ihmisiä (HIENOA!!) muuttaa kylällemme, on “etelän-immeisiä, ihme-kummajaisia”, ryssiä, niinkuin puhutaan vaikka rasistista se kaiten on, myös aasiasta tulleita… ym.

  Itse edustan sukua joka on asuttanut jokivartta 1700-luvulta lähtien, olen lähes viisikymmentä vuotta sitten penskana kakkinut yhden Värtsilän vanhimman tilan lankkulattioille, sittemmin “paluumuuttanut” 13v. sitten kylälle, silti koen monissa yhteyksissä että olen ulkopuolelta tullut, ei toivottu uusasukas tähän, muuttotappioiseen, hiipuvaan kylään!

  Meidän pitäisi olla nykypäivän trendien vastaisia, erityisen iloisia siitä että uudet ihmiset ovat löytämässä/löytäneet Värtsilän!

  Minunkin lapset ovat jo maailmalla, tuskin koskaan näkevät elinmahdollisuuksia täällä! Toivottavasti ainakin lomallaan löytävät synnynsijoilleen!

  Annetaan kaikkien kukkien silti kukkia:)

 30. Mirja Pusa
  23.7.2012 at 8:39

  Aika moni on luottamustoimessaan tuntenut ajoittain samaa kuin Jussi.
  Silti elämässä eteenpäin – eikö niin
  Pusan Mirja

 31. Ullabella
  29.4.2013 at 17:57

  Hei. Olen kuullut tästä aasitilasta kummallisia asioita… Koirat ovat purreet jo kolmea ihmistä ja yhden autonkin ovat tärvelleet. Heppalaakson piha on kuin paskaläjä. Uskaltaakohan urheilutalon tiellä enää kävellä pimeän aikaan, taikka edes päivällä?

 32. Jussi Raerinne
  30.1.2014 at 22:54

  Päätin kaivaa tämän vanhan aiheen esiin, kun luin lehdestä (Karjalainen 27.01.2014) seuraavanlaisen uutisotsikon: “Siskoksille syytteet huonosta eläintenpidosta”. En ole pätkääkään vahingoniloinen enkä halua kääntää puukkoa haavassa, päinvastoin. Koko tapahtuma on mielestäni erittäin ikävä; valitettavasti se vain osoittaa selkeästi sen, mihin valhe ja vilppi sekä yleensäkin asioiden vääristely voi johtaa!

  Kun tätä kirjoittelua puolitoista vuotta sitten käytiin, sekä näissä kommenteissa että myös ulkopuolella katsottiin kieroon niitä ihmisiä, jotka olisivat halunneet käydä avointa keskustelua tästä jokaisen ohikulkijan silmien eteen avautuvasta aiheesta.
  Kun koirat sittemmin karkuteillä ollessaan ryhtyivät ahdistelemaan ja jopa pureksimaan ihmisiä, niin jopa silmät aukenivat. Värtsinkin palstoilla vaadittiin ponnekkaasti tuomioita sekä koirille että niiden omistajille.

  Tahdon korostaa sitä, että koko tästä tapahtumaketjusta ei ole missään vaiheessa koitunut minulle eikä perheelleni (vielä?) minkäänlaista henkilökohtaista ongelmaa. Valitettavasti saatan kyllä tietää jotakin, mitä lehdessä ei ole kirjoitettu; toivottavasti asiat kuitenkin selviävät kaikin puolin parhain päin!

  Värtsissäkin huokaillaan silloin tällöin sitä, kuinka hankala vieraan ihmisen on tulla ja asettua tänne Värtsilään, tuntea itsensä hyväksytyksi.
  Mielestäni jokainen muuttaja otetaan vastaan täsmälleen niillä ehdoilla, joita hän itsessään mukanaan tuo. Rehellisellä ja asiansa hoitavalla ihmisellä ei ole täälläkään rajakylässä mitään pelättävää. Saa aivan vapaasti sekä tulla että mennä ja antaa tietonsa/taitonsa käyttöön yhteiseksi hyväksi.

  Otetaan opiksi!

 33. Erkki Lintunen
  31.1.2014 at 8:54

  Onko kunnalla takataskussaan jotain, kun urheilutalon kyltti on yhä paikallaan? No, nythän mustat pitää vaihtaa ruskeiksi, joten kaipa SE toteutuu, kun voudit vaativat värin vaihtoa?

 34. irene peuhkurinen
  31.1.2014 at 9:20

  Ehkä Värtsilän kylä jo nykyään on hiukan avautunut. Muistan tapauksen vuosien takaa. Asia, josta keskusteltiin on jo unohtunut, mutta loppukommentti on jäänyt mieleen. Olimme asuneet täällä jo parikymmentä vuotta ja silti nyt jo manalle mennyt värtsiläläinen vaikuttaja sanoi: “Niin,kun te ette ole oikeitä värtsiläläisiä!”Koetetaanpa ymmärtää, että kaikki ihmiset eivät ajatttele eivätkä toimi samalla tavalla ja se on rikkaus.

 35. Pakkasukko
  31.1.2014 at 21:21

  Facebookista bongattua, kartano myynnissä Värtsilässä!
  http://www.tori.fi/pohjois-karjala/Kartanotyylinen_iso_talo_10136623.htm?ca=9&w=1

  Sinilintu

 36. Erkki Lintunen
  1.2.2014 at 4:16

  Pakkasukon esille tuomasta “kartanosta” seuraavaa juttua:

  Minulle jäänyt muistiin sellainen tieto, että 1980-luvulla tehdyn ison remontin aikana olisi jostain hirrestä löytynyt vuosiluku 1837. Saatan olla väärässä.

  Jos tietoni on oikea, silloin Lintulan olisi rakentanut Nissisen vävyksi tulleen Matti Lintusen ja vaimonsa Valpurin poika Erik (1802-86). Seuraava isäntä oli Erik (1845-1904)ja emäntä Maria o.s.Hakulinen. Sitten taloa pitivät yllä Erik (1872-1937) ja Anna o.s. Käihkö. Heidän työtään tilalla jatkoivat Toivo Erikinpoika (1909-2002) ja Maija o.s. Väänänen.

  Vuosiluku 1837 – jos se jossain hirressä todellakin on – on siis “kartanon” oikea rakennusvuosi.

 37. susanna tynkkynen
  22.3.2014 at 9:46

  Näin sivusta seuraajana voisin nyt ihmetellä miten värtsilän kylällä voisin muutemat ihmiset tehdäkin paljon aikaiseksi, tosin mainetta voi hankkia monenlaista ettenkin kyseinen sisarus sarja, vanhemman naisen kanssa osaa tuon taito lajin erittäin hyvin….

  sillä johan tietoon on tullut eläintenpitokielto mutta nyt nuoremmalla ja vanhalla naisella on vielä lisäksi LAAJENNETTU 1 vuoden lähestymiskielto paikalliseen tallin pitäjään sekä vanhempi sisarus saavutti sitt ETSINTÄKUULUTUKSEN itselleen…

  varmaan onkin hauskaa pakoilla virkavaltaa kautta suomen???

 38. Eira
  24.7.2015 at 16:55

  Kuulin tänään aiheesta.. Pitkästä aikaa…! Eräs ko. paikan naapurissa asunut joutui maksamaan kaikki oikeudenkäyntikulut hävitessään oikeudessa ajamaansa asiaa..

  Kyllä sylettää! Hyi hitto! Värtsissä on aiheesta keskustelu ko. aiheesta muillakin saroilla.. mutta heitän tämän nyt tänne.. vieläkin sylettää! uskomatonta.. ja hevosten ja koirien pito jatkuu.. toisessa paikassa.. toisten nimissä.. olen todella pettynyt!

  ps. olen myös ehdottanut ideaa Värsilän kisalle, ko. kiinteistön ostamisesta. Roinan ja paskan raivaamisesta! ja sen jälkeen Urkkatalo olisi jälleen kyläläisten käytössä, moninaisten tapahtumien järjestämispaikkana! mieleen tulee äkkiä.. hirvipeijaiset, ym. urheilutapahtumat. Nyt kun jalkapallokenttäkin on uudelleen korjattu! On lähellä valaistut hiihtoladut ja olisihan ko. tilassa tilaa kuntosalillekkin…

  Ehdotan, että pistetään kolehti pystyyn! Kisan keräyksellä maksettaisiin .. näille nykyisille omistajille nimellinen korvaus ja palautetaan Patsolan Urheilutalo entiseen sille alunperin rakennettuun toimintaan!

  Kuntahan möi muistaakseni ko. kiinteistön alle kymppitonnin…

  Olisi kannatanut lahjoittaa suoraan Värtsilän Kisalle koko kiinteistö… kunta myy kiinteistöjään kuten tykkää…

 39. Raino Lipponen
  23.1.2017 at 3:44

  Jälkeenpäin on helppo jossitella mutta sananen kuitenkin näin jälkikäteen. Aasi, eli puhutaan nyt eläimestä,oli tytöillä urkalla täysin väärässä paikassa, ei siedä kylmää,tms.Itse olen ollut tekemisissä Hevosten kanssa nyt jo yli 35 vuotta,niin satulassa kuin ajaen.mm.(3 Omaa hevosta) ja opiskelen jo kolmatta vuotta. Eikä näyttänyt se heiän hevosten pito silloin loppujen lopuksi oikein kunnolliseltakaan näin maalaisjärjellä/hevosen omistajanakaan ajateltuna (saati koirat).Onneksi Hevoset ilmeisesti pääsivät hyvään kotiin.

  Kun ei olis ollut rahasta kiinni,olisin ostanut kunnalta Urheilutalon!!!!!!!!!!!!!!!! (HETI KUN SE TULI MYYNTIIN),Kuorruttanut Aurinkopaneeleilla isomman puolen katon kokonaan,Asentanut Karvisen Juhan pellon nurkalle WINDSIDE tuulivoimalan ja pannuhuone pois käytöstä! Sali ois kunnostettu,sekä keittiö ajan mukaiseksi,koko rakennus ulkolaudoitusta/eristyksiä myöten siistiksi,pihaan uusi asfaltti/nurmikko ja niin olis meiän kylällä Oma ja Hieno kiinteistö missä järjestää suuremmat juhlat esim.Häätilaisuudet,Wärtsiläpäivien jotkut tapahtumat,Hirvipeijaiset yms.yms.yms….vaik tilauksesta,ja minimaalista korvausta vastaan oisin vuokrannut salia/saunaa liikunta/urheilukäyttöön ihan vapaasti!!!! EIRAN AJATUKSESSA OLISI KYLLÄ IDEAA,ET KOLEHTI KOKOON PITÄJÄN KESKEN JA KIINTEISTÖ OMAN KYLÄN OMISTUKSEEN, KYL ON NIIN MUKAVA KATTOO KU RAKENNUS HAPPANEE SILIMISSÄ,JA PIHA SEN NÄKÖNE ET AI ETTÄ…………………KERRAN ERÄS TUTTU JOKA EDELLISEN KERRAN OLI KÄYNYT SIELLÄ JOSKUS 80-LUVULLA SUOMI-VENÄJÄ SEURAN JÄRJ.KONSERTISSA,JÄRKYTTYI KUN OLI TAPAUTUNUT PIHAAN JA TIEDUSTELI MIULTA ET MITÄ URKALLE ON TAPAHTUNUT….NO EIPÄ TÄSSÄ MUUTA…….JA SAMAN VASTAAVAN TEKISIN ILOMIELIN SINKKARILLE!!!! MUT KÖYHÄKU PITTÄÄ OLLA NII MILLEKKÄÄ EI VOI MITTÄÄ VAIK MITE KOVASTI HALUAISI :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *