Syrjäyttääkö sorva särjen?

Kovasti lisääntynyt särjen näköinen kala on sorva. Kala muistuttaa kovasti särkeä, mutta sillä ei ole punaisia silmiä kuten särjellä. Evät ovat punaiset. Säynävä tulisi myös tästä kalasta mieleen. Wikipedian mukaan levinneisyysalue pitäisi ulottua Tampereen korkeudelle (tarkoittanee etelästä päin), mutta kyllä sitä alkaa olla meidänkin vesissä kohta yhtä paljon kuin särkeäkin.

En tiedä onko hyvä vai huono asia.

Sorvat. Kuva: Alpo Rummukainen.

Sorvat. Kuva: Alpo Rummukainen.

Share

5 comments for “Syrjäyttääkö sorva särjen?

 1. jore
  16.5.2012 at 8:37

  Minkälainen on Sorva ruokakalana?Särkeä syötiin pikkupoikana halstraamalla ja joskus kuivattunakin.Olen kuullut että jotkut ovat onnistuneet tekemään särjestä maukasta maustekalaa purkkiin.

 2. Sakari H
  16.5.2012 at 8:58

  Olen kuullut, että särestä saa maukasta säilykekalaa, kun savustaa kevyesti ennen purkitusta.

  Saattaapi moni kuulemma luulevansa syövänsä muikkuva.

  Luulisin, että sorva on yhtä hyödyllinen kuin särki, enempi siis huonompi.

 3. Alpoaatos
  16.5.2012 at 19:29

  En ole vielä syönyt sorvaa, mutta ehkä kohtapuolin.. varsinkin jos mitään muuta ei osu pyydyksiin. Tänäänkin oli katiskoissa sorvareita, mutta ei yhtään särkeä. Huolestuttavaa. Onneksi oli iso ruutana ja keittoahvenet.

  Särki on erinomaista purkitettuna. Pielisenkala Nurmeksessa purkittaa savustettua särkeä ja ahventa. Vasta eilen lopetin kilon särkipurkin. Eikun rohkeasti maistelemaan !
  http://www.pielisenkala.fi/3

 4. #BÖLLIS
  1.8.2020 at 17:44

  Suattaapi olla.

 5. Alpoaatos
  1.8.2020 at 21:46

  Kahdeksan vuotta on tuosta kirjoituksesta. Samasta vedestä kokemus on se että näin on tainnut käydä. Sorvan kutu on vähän aikaisempi kuin särjen joten se taitaa vallata kutupaikat särjeltä. Tänä keväänä särkiä ei juurikaan tullut katiskoihin mutta sorvia kyllä. Ihan syötävä särkikala se on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *