Kuvakirjoja

Hiiristä dinosauruksiin. Kaksi kivaa kuvakirjaa. Dinosauruslajeja löydetty yli tuhat.

Leevi Lemmetty/ Jukka Lemmetty: Isän poika, Lasten Keskus 2012

Jozua Douglas/ Barbara van Rheenen: Dinosaurukset, Lasten Keskus 2012

Hiiriperheen poika ei ole tullut yhtään isäänsä. Oikeastaan isä olisi toivonut pojastaan nyrkkeijää, sillä hän itse oli nuorena mestarinyrkkeilijä. Mutta minkäs teet. Poika tahtoo tanssia balettia ja sillä hyvä. Isä toimii pianonvirittäjänä ja perhe asustelee flyygelin jalkaan tehdyssä kodissa. Mutta perheessä on myös musta kollinrontti, joka käy isän kimppuun. Silloinpa balettitanssijapoika astuu esiin ja esittää parhaat numeronsa, niin että kissa jättääkin isän ja lähtee jahtaamaan tanssivaa hiirtä. Huonostihan siinä kissalle käy. Törmää lopulta flyygelin jalkaan ja pökertyy. Tästä on isä tietysti mielissään. Harrastakoon poika vain balettia.

Muistan Jukka Lemmetyn niiltä ajoilta, kun oltiin saman kustantamon leivissä, Jukka kuvittajana. Sen jälkeen on Lemmetyltä ilmestynyt paljon lastenkirjojen kuvituksia ja myös omia kuvakirjoja. Leevi Lemmetty on oletettavasti Jukan poika, ellen väärin luule. Kirja on hauska ja opettaa, että aina ei nuoren polven tarvitse noudattaa vanhempien toiveita.

Dinosauruskirja kuuluu Tahtoo tietää – sarjaan ja antaa dinosauruksista, joita on tähän mennessä tunnistettu yli tuhat lajia. Kirja on ns. helppolukuinen ja sopii aivan pienimmillekin vesseleille. Taitossa on mukana ns. toistensa sisään kääntyviä sivuja, jotka eivät mielestäni ole oikein kivoja lasten käsittelyssä. Tällainen rakenne tekee myös kirjan tutkiskelun mutkikkaammaksi. Kirja antaa paljon tietoa ja opettaa myös askartelemaan dinoja. Mukana on mielikuvitusseikkailu, joka osoittautuu uneksi.

Jouko Varonen

1 comment for “Kuvakirjoja

  1. Jos nykyiset pojat ovat vähääkään samanlaisia kuin olivat 1980 luvulla niin dinot ovat kuumaa kamaa poikien käsissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *