Punkit liikkeellä

Löysin tänään koirastani kaksi punkkia ilman varsinaista ”punkkisyyniä”. Yllätyin että jo tähän aikaan keväästä näitä epämiellyttäviä otuksia on liikkeellä. Laitoin koiralleni välittömästi ”punkkiliuoksen” nahkaan, estämään tulevia punkkitartuntoja. Toimii hyvin.

Kuva: www.punkki.net sivulta.

Punkin aiheuttamista ongelmista ihmisille olen kuullut ja lukenut monta tositarinaa, viimeisimmän seiska lehdestä. Millaisia kokemuksia Värtsin lukijoilla on punkeista?

**

Punkki.net sivustolta poimittua infoa: Puutiaisen pureman seurauksena voi Suomessa sairastua lähinnä kahteen tautiin, Lymen borrelioosiin (LB) tai puutiaisaivokuumeeseen (TBE, tick borne encephalitis). Näiden lisäksi puutiaisten välityksellä voi saada tularemian eli jänisruton tai ehrlichioosin.

Lisätietoja www.punkki.net

Share

3 comments for “Punkit liikkeellä

  1. Venäjältä tuotiin aikoinaan borreliosis. Terkkarissa ei silloin tiedetty lääkitsemisestä. Netistä katsottiin oikea määrä antibioottia ja käytiin vaatimassa lisää.

  2. Nämä punkkikannat, jotka kantavat noita edellämainittuja sairauksia ne ovat lisääntymässä. Leviävät pistemäisesti pikku hiljaa pohjoiseen päin. Ei näiden kanssa tarvitse paniikissa olla mutta huolellinen on oltava. Metsäretken jälkeen tehdään punkkitarkastus ja poimitaan mahdolliset vieraat pois. Tosiasiassa punkin voi saada vaikka omalta pihamaalta sillä ruohon korsilla ne odottavat ohikulkevaa nisäkästä. Borrelioosia vastaan on rokote ja metsureita kehoitetaan ottamaan sellainen heti keväällä. Puutiasaivokuumeesta en muista onko sille rokote olemassa.
    Jänisruton pääasillinen levittäjä on hyttynen ja tämän sairauden saaminen on yhtä todennäköinen kuin lottovoiton osuminen omalle kohdalle.
    Kaikia näitä punkkien välityksellä saatavia sairauksia osataan nykyisin hoitaa.
    Käykää vain metsässä retkellä, sienestämässä ja marjankeruussa ja kotiin tultua sitten punkkitarkastus. Näin minä menettelen joka päivä silloin kuin liikun sellaisella aluelle josta punkin voi saada seuralaisekseen.

  3. Tuli ”moka” suuriko vai pieni? Puutiasaivokuumeeseen on rokote, ei borrelioosiin, sitä hoidetaan antibiooteilla. Punkin poiston jälkeen purema aluetta on tarkkailtava muutamien päivien ajan. Borrelioosi alkaa yleensä puremakohdalle tulevalla punaisella laikulla. Silloin lääkäriin hakemaan antibioottia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *