Orasen koirakirja

Koiratarinoita

Orasen elämänmakuisia

Koira on hyötyeläin

Raija Oranen: Voitto kotiin ja muita diplomaattisia selkkauksia,  Teos 2012

”Koira on ihmisen paras ystävä. Ja koira on hyötyeläin, se antaa läheisyyttä, turvallisuutta, mielihyvää, olemassaololle tarkoitusta, se sosiaalistaa lapset ja kasvattaa vastuuntuntoa, se auttaa solmimaan juttelusuhteita, se seuraa ja lohduttaa”…

Raija Oranen on lukevan yleisön rakastama kirjailija, jonka kynästä lähtee sujuvaa tekstiä, kuin elämää, sitä kirjailijan omaa, joskus ristiriitaista, mutta aina mielekästä. Oranen tunnetaan myös tv-käsikirjoituksistaan, joista ovat jääneet mieleen Ruusun aika ja Puhtaat valkeat lakanat.

Orasen teksti on kyllästettyä kirjailijan omalla elämällä ja usein näyttää siltä, että koirien kautta kirjailija kertookin enemmän itsestään ja läheisistään kuin konsanaan koirista. Kirjan tekstit maistuvat joskus jopa alkoholijuomille, kun perheellä on tapana pitää juhlia ja naukkailla välillä ilman juhliakin. Paljon myös matkustetaan ja vietetään kirjailijaelämää. Joskus tosin koiran kohtalo on ulkomailla vähän erilainen kuin koti-Suomessa. Ranskalaiset ne vasta osaavat koirasta huolehtimisen ja siellä saattaa koiran kanssa päästä jopa ravintolaan. Espanjassa koira joutuu, kuten Suomessa, odottelemaan pakkasessa, jos emäntä menee ostoksille.

Itseäni kosketti kuvaus koiran synnytyksestä. Näytti siltä, että perhe oli suoranaisessa paniikissa, kun verisiä myttyjä alkoi tulla esille ja niitä piti huoltaa. Kas, kun koira rassu ei huolehtinut edes velvollisuuksistaan äitinä ja nuollut poikasiaan puhtaiksi.

Orasen tarinoita on julkaistu myös kolumneina ja tähänkin kirjaan niitä on koottu useista lähteistä. Joskus tuntui koiraperheen elämä vähän kovaksikeitetyltä, mutta kirjailija on rehellinen ja se on tärkeää.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *