Mongolian mahtimies Chiggis Khaan

Työ heitti ja lentokone toi taas kauas kotonta ihmeellistä kieltä puhuvien ihmisten pariin Ulan Batoriin.

Tässä pieni katsaus Mongolian historiaan:

Yhden tulkinnan mukaan Mongolia on saanut nimensä Mon-heimosta joka eleli vuoristossa 1100-luvulla, sekä joesta jonka nimi oli Gol. 1100 ja 1200 luvuilla Mongoliassa vaikutti mies nimeltä Chinggis Khaan.

Chinggis Khaan vuorenrinteella. Kuva: VTOH

Hän yhdisti eri mongooniheimot ja 1206 hänestä tuli keisari jonka valtakaudesta alkaen aina 1300 luvulle saakka valtakunta laajeni lukuisien sotien kautta Great Mongolian Empire:ksi. Se ulottui idästä Venäjän-Kiinan-Korean itärannikolta länteen keskieurooppaan aina Unkariin ja meidän naapuriin laatokalle saakka. Suurimmillaan valtakunnan alaisuudessa oli arviolta lähes puolet maapallon väestöstä. Se oli pinta-alaltaan historian suurin yhtäjaksoinen valtio, vain merten halkoman brittiläisen imperiumin ollessa sitä suurempi. Yhtenäisistä valtioista se on myös ainoa, jolla on ollut merenrantaa kolmen suurimman valtameren kanssa. Kaikki loppuu aikanaan, niin sekin, se kesti vain vajaa 150 vuotta.

Chinggis Khaanin kuolinsyystä ei ole varmaa tietoa. Yksi yleisimmistä teorioista on, että hän sai surmansa pudottuaan hevosen selästä kesken taistelun 1227. Tämä kyseinen hallitsija Chinggis Khaan on kulttihenkilö tämäpäivän demokraattisessa Mongoliassa. Hän oli ensimmäinen Mongolivaltakunnan suurkaani, ja häntä pidetään Mongolian valtion isänä.

Keskusaukio ja Parlamenttitalo. Kuva: VTOH

Hänen patsaansa on keskeisellä paikalla Ulan Batorin (UB) keskusaukiolla, parlamenttitalon edessä.

Chinggin Khaan patsas keskusaukiolla. Kuva: VTOH

Hänen kuvansa on seteleissä, UB:n lentokenttä on nimetty hänen mukaansa, ainakin yksi hotelli kantaa hänen nimeään  ja onpa hänen nimeään kunnioitettu myös peremium Vodkamerkkinä.

Seteli jolla on arvoa n. 12,50 €. Kuva: VTOH

Chinggis Khaan hotelli UBssa. Kuva: VTOH

Ja vaikuttavin viimeiseksi, hänet on ikuistettu vaaleita kivilaattoja käyttäen satojen metrien korkuisena kasvokuvana vuoren rinteeseen, josta hän tuntuu edellen tarkkailevan kaupunkilaisten tekemisiä.

Nykyinen Mongolia kehittyy lähinnä kaivosteollisuuden vetämänä. Kirjoittelin nykytilanteesta Värtsiin aiemmin. Juttu: Ratti väärällä puolella.

Lukeminen ja kirjoittaminen vaatii veronsa. Kävin hotellin yhteydessä olevassa supermarketissa tankkaamassa iltapäiväkahvilla ja tunavoileivällä, ja samalla katselin valikoimaa, löytyisikö suomalaisia tuotteita ja löytyihän sieltä, mutta vain kaksi, valitettavasti.

Suomalaista juustoa supermarketissa. Kuva: VTOH

Silmiini osui Valion Oltermanni juusto ja Finlandia Vodka. Molemmat tunnetusti korkean laatutason vientituotteita Suomesta.

Finlandia Vodkaa tarjolla. Kuva: VTOH

Viikolla jouduin todistamaan, että UB:ssa voi todellakin olla neljä eri vuodenajan ilma samana päivänä. Aurinkoisena hetkenä oli t-paitakeli ja hiki otsalla, osan päivää tuli lunta vaakasuoraan navakan tuulen kera ja oli muutama aste pakkasta, sitten aina välissä joko vesisadetta tai räntää. Vaikea pukeutumiskeli. Onneksi varauduin kotoa lähtiessäni myös pitkällä alusvaatekerrastolla ja pipolla, olivat tarpeeseen.

Hyvää kevään jatkoa Värtsilään.

VTOH

6 comments for “Mongolian mahtimies Chiggis Khaan

  1. Hienoa, kun Värtsillä on oma ulkomaantoimittaja! Kiinnostavia ja Värtsin sisältöä rikastuttavia nämä VTOH:n tarinat kuvineen. Kiitos!

  2. Olipa mukava lukea taas itäisistä maista.Vielä saattaa Värtsilässäkin tulla räntää, sanoi säätieteilijä.

  3. Tapasin viime viikolla Honkarakenteen miehiä ja he kertoivat projektista jossa vievät hirsimökkejä Mongoliaan.

  4. Oli Mongoleilla oma vaikutuksensa myös valkosipulin käytön leviämiseen. Se oli lääke- ja yrttikasvi siihen aikaan. Kun he ratsastivat Girgisien arojen reunamilla kohti länttä niin samalla he kulkivat kynsilaukan kotiseudun kautta. Jos eivät sitä ennen tunteneet tätä mainiota kasvia niin varmasti sen jälkeen tunsivat.

  5. Mikään ei ole ikuista kuten tiedetään, mutta olisi mielenkiintoista tietää mikä murensi Mongoolien ylivallan ja valtakauden. Yksi osaselitys tähän lienee tuohon aikaan epidemiaksi levinnyt sukupuolitauti syfilis, eli kuppatauti. Mongoolinaiset monien muiden tapaan kärsivät taudista ja taudin seurauksena syntyvyys väheni merkittävästi. Epävirallisten tietojen mukaan vielä tänäkin päivänä n. 8% mongoolinaisista kärsii lapsettomuudesta tuon saman taudin seurauksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *