Lämpenevää

Keväisiä ajatuksia

Sään lämpenemistähän tässä odotellaan. Pääsiäisen aikoihin oli vielä oikein ihana talvisää, ja hiihtokeli oli mainio. Suuremmat maantiet olivat kyllä jo sulana, mutta vähemmän liikennöidyillä pikkuteillä oli ihan täysi talvi.

Kenraalinkylään menevällä tiellä oli täysi talvi pääsiäisenä. Kuvat SP

Kesä on lähestymässä ja kokemuksen mukaan pian alkaa olla kiire lasketalla tämän talven viimeiset pyllymäet ja päristellä jo kevätsohjoiset moottorikelkkaurat..

 

Vielä voi nauttia talven iloista.

 

Sohjossa ajelun välillä pärisyttäjät ovat poikenneet kahvilaan.

Lumi alkaa sulaa vauhdilla. Jänisjoen pinta nousee lähes metrin. Vuolas virta syö rantaa, kaataa rantapuita ja kuljettaa kaikenlaista roinaa alavirtaan. Patsolankoski, joka kesäisin on usein vähävetinen, näyttää keväällä voimansa.   Ennen  Uudenkylänlammen ja Sääperin patoamista kumpainenkin sai osansa joen tulvavedestä,  rantapellot peittyivät veteen ja vesi nousi kuulemma maantielle asti alavimmilla paikoilla. Millaiset mahtoivat olla aikoinaan kevään kuohut silloin,  kun voimalaitokset eivät säädelleet joen virtaamaa.

Kevätvesiä Patsolankoskessa.

 

Maisemasta puuttuu vielä heleä viherrys.

Kalamiehet alkavat kunnostaa pyydyksiään ja katsella sopivia poukamia tulvaveteen.  Sääperi kuuluu olleen ennen tosi antoisa kalavesi. Kerrotaan että parhaaseen pyyntiaikaan kalaa ajettiin kylälle laitakärrillä.  Nyt ovat saaliit pienempiä ja muualla kenties paremmat apajat.

Rysä on saatava pyyntikuntoon.

Kohtapuoliin aletaan pelloilla odotella uutta kasvua. Pihoilla katsellaan joko kevään kukkaset alkaisivat aukoa umpujaan, ja joko kirjosieppokoiraat katselevat puolisoilleen sopivia pesäkoloja pihapiirin pönttöihin. Talitiaisella  ehkä on jo silloin perhe ruokittavana.

Liekö pesäpönttö asutettu?

Talvipalttoo  joutaa varastoon odottelemaan seuraavaa pakkasaikaa,  kesävaatteet ja sandaalit etsitään komeroista.

Ei ihan vielä.  Vielä odottelemme hiirenkorvia koivuihin,  heleätä keväistä vihreyttä  maisemaan ja kuukauden päästä alamme kuulostella joko käki kukkuisi.

Kyllä se sieltä taas tulee, ihana, elämää pursuava kevät ja lämmin kesä.

Kesän riemua.

3 comments for “Lämpenevää

  1. Kenraalinkylään menevälle tiellekkin on kelirikko jo löytynyt. Entisessä Kämäräisen, nykyisessä Lipposen mäessä on sellainen jytky, että kannattaa varoa, jos kuka sattuu siellä ajelemaan. Kaustajärveltä päin tultaessa mutkan takana alamäessä on tierumpu vaihdettu viime kesänä ja nyt siinä kiehuu ja kuohuu vesi ja kuravelli. Poterolla on syvyyttäkin huomattavasti. Ajelkaa varovasti!

  2. Muutama päivä sitten Göteborgin tienoilta oli lähtenyt 27000
    kurkea jatkamaan matkaansa. Osa kai tänne meillekin saapuu aikanaan.

  3. Ovat tieviranomaisetkin muistaneet, että on se Värtsilä olemassa. Ovat nimittäin pystyttäneet jytkyvaroituksen Ilomantsin suuntaan menevän valtatien oikeaan reunaan Sääperin lintujärven kohdalle. Kiitoksia oikein paljon! Oikein paljon kiitoksia! Kiitos!!! Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *