Karvilan Ekke

Olen kirjoitellut monet muistelukset Värtsiin, jotka liittyvät lapsuuteni 1950-lukuun ja Patsolan mummolaani eli Karviseen. Siellä on tullut askarreltua enojeni, milloin Maken, milloin Ollin  kanssa, sillä he olivat talon asukkeja ja myös paimensivat minua päivän touhuissa. Äitini sisaruksia oli useita muitakin, mutta elelivät tuohon aikaan jo muualla kuin syntymäkodissaan. Muistelen myös jossakin Värtsin kirjoituksessa, jota en tähän hätään löytänyt, toivotun kirjoituksia värtsiläislähtöisten henkilöiden saavutuksista, vieläpä urheilusaavutuksista. Tämänkin vuoksi on syytä kertoa menestyksekkäästi urheilleesta enostani Esko Karvisesta eli Karvilan Ekestä, jolta olen saanut ensikäden tietoja hänen Värtsilän ja myöhemmiltäkin urheiluajoiltaan.

Ensin kuitenkin muutama sana toisista muistini mukaan urheilua harrastaneista sisaruksista vanhimmasta alkaen. Saimi s. 1907 hiihteli Värtsilässä kilpaa nuorempana ainakin paikallisella tasolla, samoin hänen poikansa Martti Piiroinen s. 1933. Martin pojanpojat Peetu ja Petja ovatkin lajeissansa ihan omaa luokkaansa.

 Siiri s. 1923 hiihteli Värtsilässä ja lähikunnissa kilpaa nuorempana ainakin paikallisella tasolla, muistaakseni pärjäsi joskus sattumalta jopa kuuluisalle ”Äitee” kaimalleen. Esikoispoikansa Seppo Hyytiä s. 1945 oli tosi ahkera kilpahiihtäjä nuorten sarjoissa. Menestykseen vaikutti jopa se, sattuiko Kaustajärven Jussi Mielonen samaan sarjaan vai vuotta vanhempiin. Vastusta oli tarjolla toki lähempääkin ja kovasti, mutta niin oli pokaaleita ja lusikoitakin. Mäkihyppyäkin harrasti; Kiteen Hutsin mäkikin tuli hänelle tutuksi, kunnes lopulta katkaisi kätensä paikallisessa Koukkarin mäessä.

Mauri s. 1928 oli erittäin innostunut pesäpallon pelaaja. Näin hänet joskus tositoimissa kirkon kentällä, ihan kilpaa pelasivat ehkä rustokorvia vastaan. Muistan hänen myös poseeranneen jossakin 50-luvun valokuvassa voimistelijan vaatetuksessa, mutta parempaa tietoa tästä mahdollisesta harrastuksesta ei ole säilynyt.

Kuopus Esko s. 1930 oli pitäjän hiihtokärkeä nuorten sarjoissa lyhyillä matkoilla, eivätkä nuoret tainneet täyspitkiä matkoja hiihtääkään.

Hiihtoharjoittelua.

 

Seuraavan kunniataulun olen saanut Eskon Värtsilän aikaisista kilpailuista ja sijoituksista käyttööni:

– 1949 Tohmajärven piirikunnalliset, 19-20 vuotiaat: 1. sija

– 1949 Kiteen Urheilijoiden kansalliset, 19-20 vuotiaat: 2. sija

– 1949 Joensuun Katajan kansalliset, 19-20 vuotiaat: 2. sija

– 1950 Tikkalan Veikkojen piirikunnalliset, alle 21 vuotiaat: 1. sija

– 1950 Pohjois-Karjalan hiihto Joensuu, 19-20 vuotiaat: 1. sija

 

Varusmiehenä Ilmatorjuntarykmentissä (ItR 2) hän voitti vuonna 1951 rykmentin hiihtomestaruuden. Samana vuonna hän osallistui Hämeenlinnassa armeijan valtakunnalliseen ampumahiihtokilpailuun, voittaen varusmiessarjan mestaruuden. Tämän valtakunnallisen mestaruuden tekee vielä maukkaammaksi se, että samalla radalla ja samaan aikaan kilpaili myös kantahenkilökunta omasta mestaruudestaan, jonka voittajankin tulos jäi huonommaksi kuin Eskolla. Toivottavasti ei palanut samalla kuntoisuuslomat. Varusmiehiä osallistui kilpailuun sarjassaan noin 250 ja kantahenkilöitä omassaan noin 350. Tarkka yhteismäärä oli kunnioitettavat 591 henkilöä, joista 590 siis jäi taakse.

 

"Renikoita" sotaväestä.

Sotaväen jälkeen Esko muutti vuonna 1951 työhön Hämeeseen ja entiset kotikunnan kisat jäivät pysyvästi taakse. Urheilu kuitenkin jatkui eri muodoissaan hyvälläkin menestyksellä. Lihaskuntoa vaativasta urheilusta oli kuitenkin luovuttava tammikuun 1954 jälkeen, sillä Nokialla käydyssä kilpahiihdossa sattui paha kaatuminen, jossa terävä kanto vioitti ikävästi reisilihasta. Näistä Hämeen urheiluvuosista on muistissa seuraavat saavutukset:

– 1952 Hämeen viestihiihto Valkeakosken Hakan joukkueessa: 1. sija

– 1952 Kansallinen hiihtokilpailu: noin 4. sija

– 1952 Piirikunnallinen soutukilpailu sisähankanelosissa: 1. sija

– 1953 Valtakunnallinen soutukilpailu perämiehettömässä kaksikossa: 1.   sija

– 1953 Valtakunnallinen soutukilpailu perämiehellisessä kaksikossa: 3. sija

– 1952-1953 pesäpalloa Valkeakosken Hakan joukkueessa.

Soutuharjoituksia.

Myöhemminkin kilpailuvietti piti Eskon mukana monissa riennoissa, lajit vain hieman kevenivät. Mukaan tulivat ainakin tikan heitto ja erityisesti pilkkionginta. En malta tässä yhteydessä olla kehumatta, että on minussakin jotain samaa eno-Eskon kanssa. Olemme kumpikin Värtsilässä syntyneitä ja kuopuksia.

Ohessa joitakin valokuvia, jotka kaikki ajoittuvat 1950-luvun alkupuolelle ja ovat Eskon kokoelmista kuvaamiani ja esittävät Eskoa tai saavutuksiaan.

Sakari H

 

 

5 comments for “Karvilan Ekke

  1. Kovia jätkiä nuo pojat, ja tytöt myös…
    Hyvä kertomus Sakari. Kiitos !

    Minä en ole ikinä pärjännyt hiihtokisoissa..
    Jouduin kerran jo isona ollessani, hiihtämään kilpaa työmaan kisoissa. Kaikki menivät ohi vaikka pistelin täysillä menemään. Eräässä maantien ylityksessä oli kannustajia katsomassa. Lisäsin siinä kohtaa vauhdin äärimmilleen, että näyttäisi kilpahiihdolta edes siinä kyän kohdalla.

    Joku kannustajista huusi ” Elä piättele, Apo, anna vain männä” !
    ”Elä piättele…”

    Minä pistelin loppumatkan mielestäni kuin tuulispää. Aivan turhaan. Maalissa ei ollut enää ketään kun tulin. Olivat menneet saunaan. Pöydällä oli lappu ”Laita tähän kelloaika kun tulet”

  2. ;D No voe voe , mutta kyllä siinä luonteen kasvua ainakin tapahtui ja toinen arvokas juttu näyttää toteutuneen kohdallasi. Itselle nauramisen kyky.

  3. Samantapaisia muistoja, kuin Alpoaatoksella, on minullakin Patsolassa koulujenvälisistä kilpailuista.
    Opeillakin oli oma viestijoukkue. Minut pantiin ankkuriksi.Koetin kyllä valottaa hiihtotaustaani, ns. sunnuntaihiihtäjä, joka pysähtelee vähän väliä ihailemaan luonnon ihmeitä.Tuskin löytyy ainakaan pidempään
    toimivaa vauhtivaihdetta.
    Lisäksi olisi todisteena alamäissä latujen varsiin ilmestyneet isot kuopat, pyllähtäessäni pehmeään lumeen,joista lapsien avustuksella ja läkähdyttävän naurun säestyksellä pääsin taas tolpilleni.
    Ei auttanut. Ankkuriksi vaan. Tietysti kilpailupäivänä sattui olemaan todella märkä suojakeli. Alkoi vielä sataa räpäskääkin, kun siirtelin paakkusuksiani eteenpäin. Lopultakin maali näkyi, muttei ajanottajaa (armollista) eikä koko pihalla ristinsielua. Ikkunasta vinkkailivat, tulehan kahville.
    Kyllä kahvi ja voileivät maistuivatkin! Illalla saunan jälkeen oli ihanan rento ja möyhennetty olo,ja tuli sikeät unet.

    Arja-Leena

  4. En saanut renikkakuvaan värejä onnistumaan kunnolla, joten kerrottakoon vasemman puoleisessa pikkumerkissä hiihtäjän ja taustalevyn olevan kultaisia eli kysymyksessä on mestaruusluokan hiihtomerkki.

    Lisätään nyt tähän vielä näitä yhtäläisyyksiä tai sattumuksia. Olen nimittäin itsekin etunimeltäni oikeasti Esko. Taisimme asua hetken aikaa vuonna 1951 samassa talossa Karvilassa ennen Sääperin vartion valmistumista. Eihän se käynyt laatuunsa, että talossa on kaksi samannimistä, joten minua myöhemmin tulleena alettiin kutsua pysyvästi Sakariksi, toisen etunimeni mukaan.

    Me Eskot olemme hidastelleet Hämeessä jo yhteensä tasan sata vuotta; ei ole silti vielä juuret ehtineet irtoamaan.

  5. Kyllä vasen on mestaruusluokan hiihtomerkki ja oikeanpuoleinen on puolustusvoimien ( armeijan ) mestaruusmitali siis kultainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *