Kesäaika on laajalti käytetty järjestelmä virallisen paikallisen ajan siirtämiseksi eteenpäin, yleensä yhden tunnin verran kevät- ja kesäkuukausiksi. Suomessa kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaiaamuna, jolloin kelloja siirretään kello kolmesta kello neljään, ja normaaliaikaan lokakuun viimeisenä sunnuntaiaamuna, jolloin kellot siirretään vastaavasti kello neljästä kello kolmeen.
Käytännössä kesäaika otettiin ensimmäisen kerran käyttöön Saksassa vuonna 1916 ensimmäisen maailmansodan aikana, kun jatkuva sotatila vei maan talouselämän hyvin tiukoille. Britannia seurasi heti samana vuonna perässä, samoin Yhdysvallat vuonna 1918. Yhdysvalloissa kesäaika kuitenkin poistettiin käytöstä nopeasti sodan jälkeen, koska se osoittautui käytännössä hyvin epäsuosituksi. Toisen maailmansodan myötä kesäajan käyttö yleistyi uudelleen.
Vuonna 1980 Euroopassa otettiin kesäaika yleisesti käyttöön 6. huhtikuuta. Vain Suomi, Islanti, Jugoslavia, Neuvostoliitto ja Sveitsi pysyivät normaaliajassa. Britannia ja Irlanti siirtyivät kesäaikaan jo 16. maaliskuuta, Puola ja Tšekkoslovakia 30. maaliskuuta. Myös Ruotsi, Norja ja läntinen Saksa ottivat kesäajan ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1980.
Venäjä puolestaan siirtyi vuonna 2011 noudattamaan aikavyöhykkeidensä aiempaa kesäaikaa ympärivuotisesti eli käytännössä luopui erillisestä kesäajasta.
Vuodesta 1981 alkaen kesäaika on ollut käytössä myös Suomessa.
Kesäajan selkeimpiä haittoja on, että ihmisten biologiset kellot voivat mennä kesäaikaan ja -ajasta siirryttäessä sekaisin pitkäksikin aikaa, mikä voi aiheuttaa väsymystiloja ja sen takia myös työvireyden laskua. Tämä puolestaan saattaa lisätä muun muassa liikenneonnettomuusriskiä.
Lisäksi kesäaikaan siirtyminen hankaloittaa muun muassa maatalousaloilla työskentelevien elämää, sillä eläimet eivät yleensä omaksu kesäaikaa, kun taas ympäröivä yhteiskunta siirtää elämänrytmiään.
Lähde: Wikipedia.
Varmaan tuttu muistisääntö lähes kaikille menee siten, että olipa kevät tai syksy, niin kelloja siirretään tunnilla lähintä kesää kohti.
Ihan vihonviimeinen juttu tuo kellojen siirteleminen.
Toisaalta näin eläkeläiselle ihan sama missä asennossa ne viisarit on, kun voi nukkua ja valvoa ihan oman mielensä mukaan. Ei tarvitse enää kukonlaulun aikaan herätä töihin.
Minulle kesäaikaan siirtyminen on myönteinen juttu. Perustelen sitä seuraavasti:
Olen ammattini ja harrastusteni puolesta ns. ulkoilmaihminen. Näin keväällä on erityisen mukava olla liikkeellä luonnossa tietysti pitkin päivää, mutta erityisesti aamulla ja illalla. Valoisan ajan siirtyminen kellon käännön myötä iltaan (suhteessa kellonaikaan) mahdollistaa paremmin mainitut iltamenot. Vastaavasti aamujen pimeneminen ei minua haittaa, koska tähän viljelijän ammattiin liittyvä karjanhoitotyö rajoittaa omalta osaltaan aamumenoja. Siinä vaiheessa kun ulos joutaa lähtemään, päivä on joka tapauksessa jo valjennut. Selitinhän nyt varmasti tämän asian riittävän sekavasti?
Ihmiselle, jonka ei tarvitse suunnitella päiväänsä millään tavoin kellonajan mukaan, tällä ei ole tietenkään mitään merkitystä (ainakaan myönteisessä mielessä).
Syksyllä talviajan alkaessa äkillinen iltojen pimeneminen tietysti tuntuu oudolta, mutta silloinhan palaammekin siihen oikeaan aikaan. Sitä mukavampi on taas siirtää keväällä kelloja ja nauttia valoisista illoista niin kuin edellä kerroin.
Eläimet (lehmät) tottuvat kyllä mihin tahansa rytmiin.Kokemusteni valossa siis ihmettelen Wikipedian jutun viimeistä lausetta!
Muistan kun keväällä 1981 olimme kesäajan ensimmäisenä päivänä Kukkovaarassa suksipelissä liikkeellä. Laskimme mäkeä Kukkolammen etelärannan puoleisessa rinteessä lammelle päin; rakentelimme jopa jonkinlaisen hyppyrin, josta sitten metsäsuksilla suoritimme mäkihyppytermiä siteeraten niitä varmoja alastuloja. Alueellahan on nyt täysi metsä, mutta silloin tällä Värtsilän kunnan omistamalla palstalla oli hiljattain suoritettu uudistushakkuu. Puihin ei siis tarvinnut aukolla törmäillä. Tuntui mukavalta, kun puoli kahdeksan aikaan illalla oli aurinko vielä näkyvissä eli hämärän ja pimeän tulosta ei ollut vielä tietoakaan.
Siirrin muuten jo kelloni kesäajalle ja lähden vielä tästä muutaman tunnin mittaisille talviunille. Hyvää yötä!
Nonniin, kellot siirretty, joten hyvää kesää sitten kaikille..
Piti ihan laittaa kello soimaan, että jaksaa nousta kolmen (3) aikaan kelloa siirtämään.
Rankinta tässä kesä- tai talviajassa on nimenomaan se kolmen aikaan siirtäminen. Minulle sopisi paremmin vaikkapa kello kuusi (6)
NONNIIN, meillä kellot siirretään jo hyvissä ajoin, ettei tarvitse
kyttäillä sitä yöaikaan – muuten minusta tää siirtely on ihan
on ihan hullua hommaa. Pusan Mirja