I have a Dream

Kaustajärvi !. Kuva OP

Värtsi-verkkolehden sivuille googlasimme aivan sattumoisin elokuussa 2010. Siellä oli toimittaja Erkki Jormanaisen tekemä juttu ”Laihdutuskuurilla”. Ihastuimme heti kerrontatyyliin ja kuviin, ja erityisesti siihen, että hän polki pyöräänsä Kaustajärvi-Kenraalinkylä suunnalla.

En malttanut olla kommentoimatta, että nyt se on Kaustajärvikin pyöräilty maailmankartalle. Tosin en arvannut kuinka laajalevikkiseksi ja suosituksi lehti muodostuisi varsin lyhyessä ajassa.

Vuosikymmeniä sitten oli Värtsiläpäivien aikaan esillä kuvia – taisipa olla jokunen karttakin – Vanhasta Wärtsilästä. Kysäisimme onko tietoa, olisiko sellaista karttaa, jossa näkyisi Kaustajärvikin. Meitä kuuneltiin kyllä kohteliaasti, mutta vastakysymys kuului, että olikos Värtsilässä sellainen kyläkin?

Karttaa, jossa Wanha Kaustajärvi näkyisi, ei ole vielä tähänkään päivään mennessä tullut julki. Siksi on ollut hienoa, että Värtsi on tarjonnut foorumin harrastajakirjoittajillekin. Tellervon ja Johanneksen tarinat ovat useimmiten olleet menneen maailman muistisirpaleita Kaustan näkökulmasta katsottuna.

Eipä aikaakaan, kun Värtsiin kirjoittajat ja kommentoijat lisääntyivät. Jo alkulauseesta oppi arvaamaan, kuka on tekstin takana. Koska tiedän, että Johanneksen ja Tellervonkin tarinoilla on ollut lukijakuntansa, on reilua kertoa, että siirrymme nyt hetkeksi sivuun ja teemme palstatilaa uusille tuulille.

”Olen ollut vuorenhuipulla”, totesi Martin Luther King Jr kuuluisassa puheessaan. Häntä siteeraten voimme todeta, että olemme viettäneet huippuhetkiä Värtsi-verkkolehden parissa!

Kuva OP

Tellervo ja Johannes

11 comments for “I have a Dream

 1. Ette kai tekin lähde?

  Kiitos paljon monista nautinnollisista lukukokemuksista!

 2. Voi voi Jobin postia.

  Kukas nyt raportoi syntymäkyläni kuulumiset?

  Kiitos tähän astisesta. En viskaa kirvestä kaivoon, sillä toivossa on parempi elää.

 3. Tellervon ja Johanneksen jutut Värtsissä ovat olleet tarinoiden aatelia.
  Niitä on ollut ilo lukea. Kiitos kaunis!

  Värtsiin tulee iso aukko, jos muistisirpaleet Kaustan näkökulmasta ja muustakin maailman menosta lakkaavat sinkoilemasta.

  Tarinan kuvat puhuvat omaa vahvaa kieltään. Vene on nostettu ”telakalle” ja veräjä on suljettu.

 4. No nythän Värtsissä huonoa uutista pukkaa! Lopetatteko tekin?
  Suurella mielenkiinnolla olen lukenut juttujanne entisistä Kaustalaisista ja heidän elämästään. Kerronnassanne on ollut lämpöä ja kunnioitusta sodan silpomaa, tieyhteyksiä vailla olevaa ja aineellisessa niukkuudessa kovaa arkeaan eläviä kyläläisiä kohtaan. Hienoa, että olette kyläläisten vaikeistakin tilanteista kertoneet rakentavalla huumorilla, unohtamatta yksittäisen kyläläisen avuliaisuutta naapuriaan kohtaan! Kaunis kiitos teille!

 5. Kiitokset Johannekselle ja Tellervolle kirjoituksista Värtsin
  sivuilla on ollut hyvä asia että kylätkin ovat olleet esillä
  kunnan kehitys työssä.Kun tuo maininta kartoista kohdistuu meidän seuraamme kohtaan.Niin uudessa historian kirjassamme Vireä Vanha VÄrtsilä on myös kylät esillä ja on Kaustajärvikin tietysti siellä mukana.Kirja ilmestyy lähi-viikojen aikana siellä on myös kartta jossa on luonnollisesti näkyvissä
  koko kunnan alue, myös kylät. Antoisia lukuhetkiä Värtsilän historian parissa.

 6. Tellervo ja Johannes.
  Lämpimät kiitokset monista Värtsiin tekemistänne jutuista. Olemme saaneet mainion ja lämminhenkisen kuvauksen maisemasta ja kaustalaisten elämästä. Toivon todellakin, että tuo sivuun siirtymisen hetkinen jää mahdollisimman lyhyeksi. Tervetuloa takaisin Värtsin palstoille.

 7. Kiitos mieltä lämmittävistä kommenteista!

  Ilmarille tiedoksi, että tuo Vireä Vanha Värtsilä
  -kirja meni nyt hankittavaksi.
  Ja tulihan tässä kuunneltua Abbaakin.

  Koskaan ei tiedä, milloin inspis iskee,
  kyllä Värtsilästä kaikkine reuna-alueineen
  – ja niiden ylikin –
  löytyy aihetta lauluun.

  ”Pidä lujasti kiinni unelmista,
  sillä jos unelmat kuolevat,
  elämä on siipirikko lintu,
  joka ei pysty lentämään”.

  (Langston Hughes)

 8. Voi harminpaikka!On ollut mukava lukea teidän kirjoituksianne ja tunnnelmakuvia Kaustalta.Tuttuja nimiä on vilahdellut kertomuksissa.OLisipa mukava jos joku vielä jatkaisi juttujen julkaisuja Kaustalta ja lähitienoolta.Ne vanhat muistelut on mukavia!

 9. Kausta on ollut aika hyvin esillä.Ahkerille kiitokset! Tervavaaran tarinoita olen jäänyt kaipaamaan. Hei, Jormanaiset ym. irroittakaapa jokin minuutti Värtsille!

 10. Ja Selkäkylän suunnalta myöskin kaivataaan.Mirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *