Kuntaliitoksista

Ierikka Erik-ukkinsa sylissä.

Olipa minulle uutinen, että Keskustan Värtsilän paikallisyhdistys on 23.3. järjestämässä keskustelutilaisuuden kuntaliitosasiasta! Siksi kirjoitan nyt tässä näkemykseni aiotusta uudistuksesta (muutoksesta).

Mielestäni suhteellisen pienehköt kunnat puoltavat paikkaansa, mutta maakuntien muokkaamiseen ja tehtävien määrittelyyn pitäisi kiinnittää huomiota. Sellaiset tehtävät, joita kunnat eivät kykene syystä tai toisesta hoitamaan, kuuluisivat maakunnalle, jonka johtoon valitaan yleisillä vaaleilla maakuntavaltuusto. Erityissairaanhoito, monet koulutuslaitokset ym. kuntien kantokyvyn ylittävät tehtävät kuuluisivat maakunnille, ja niille riittävä valtionosuus. Läänilaitos kokonaan historiaan, kuninkaiden ja tsaarien menneeseen aikaan!!! Maaherra-nimityskin (herra!!!)viittaa menneisyyteen. Maakuntajohtaja sopii nimityksenä sitä paremmin nykyaikaan.

Siis kolmiportainen hallinto Suomeen: ministeriöt, maakunnat ja kunnat. Eli yksinkertaistamista, kustannussäästöä, demokratian järkevää toimintaa. Isänmaan ja kotiseudun makua ihmisten elämään!

Muutama sana niille…

Sitten muutama sana niille, jotka vähättelevät ja halveksivat poliittista toimintaa. Minua sykähdyttää sukuni perimätiedossa kerrottu tarina ukistani Erik Lintusesta, joka oli v. 1920 aloittaneen Värtsilän kunnan ensimmäinen kunnanhallituksen puheenjohtaja (minä taas käynnistin pyynnöstä nimilistan keräyksen 600 asukkaaan Värtsilän palauttamiseksi takaisin emäpitäjä Tohmajärveen).

Isäni Toivo Lintusen serkku Tauno Eronen kertoo ukistani: ”Innokkaana maalaisliittolaisena hän osallistui puolueen vaalikampanjaan maisteri Tyko Reinikan valitsemiseksi eduskuntaan. Maalaisliitossa oli silloin vielä puutetta akateemisesti sivistyneistä edustajista ja Erik-eno ollessaan KOP:n Värtsilän konttorin valvojana vakuutti silloiselle nuorelle pankinjohtajalle maisteri Tyko Reinikalle, että kannattaa ryhtyä maalaisliiton edustajaksi ja hän takasi Reinikan läpimenon eduskuntaan. Eno kiertelikin maakunnassa polkupyörällä kertomassa, että nyt meillä on mies ja niin kävi, että Reinikka meni ensi yrittämällä eduskuntaan ja oli ministerinä monissa hallituksissa kunnes ns. sotasyyllisyys lopetti hänenkin poliittisen uransa.”

Siinäpä siis kolme yhteiskunnan tasoa: Värtsilän nuori kunta, maakunta polkupyörällä ja eduskunta ministeriöineen. Yritän vävyn avulla lähettää tähän kirjoitukseeni liittyvän valokuvan, jossa istun ukkini sylissä Lintulan parvekkeella vähän ennen hänen kuolemaansa. Onkohan minuun jäänyt jotain tuosta sylikokemuksesta? Olen sitä usein pohtinut. – Ierikka

Share

50 comments for “Kuntaliitoksista

 1. Kuule Ierikka et usko miten minua harmittaa, kun ei ole enää syli-ikäisiä, mutta uskon niitä tulevan vielä meillekin – on ollut ihanaa omistaa lapsenlapsia ja pitää heitä täällä meillä – eivät ne ainakaan ”politikoi”.
  Eikös tämä nettilehti jo kerran sanonut ettei niin tehdä.
  Pusan Mirja

 2. Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa, kyllä niitä voi hoitaa mielestäni vaikka nettilehdessä.Puoluepolitiikka on sitten asia erikseen.

 3. Saadakseni vuonna 1964 teologian maisterin tutkinnon valmiiksi minun piti osoittaa tieteellisen metodin hallinta. Osoitin taitoni kirjoittamalla laudaturtyön (pro gradun) aiheesta ”Keskustelua kirkosta ja kristinuskosta Ylioppilaslehdessä vv. 1947-63”. Tutkimusmetodin mukaisesti kuvasin käytyjä keskusteluja ja selvitin, mistä taustoista ja näkemyksistä mielipiteet olivat lähtöisin. Opettelin siis lukemaan niin sanotusti rivien välistä. Se oli mielenkiintoista puuhaa, jonka professorit palkitsivat arvosanalla eximia eli ei ihan laudatur, kuitenkin enemmän kuin cum laude approbatur. Jäin koukkuun metodini kanssa. Kaikki nämä sen jälkeisen elämäni vuosikymmenet olen yrittänyt pureutua mielipiteiden taustoihin.
  Niin nytkin, kun kuuntelen mielipiteitä politiikasta, puolueista, sitoutumattomuudesta ja politikoinnista. Tämän vuoksi avasin ikkunaa myös sukuni yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen esimerkkinä ukkini toiminta.

  Mitä sitten on tapahtunut? Kun piispa E.G.Gulin vihki minut papiksi Tampereen tuomiokirkossa marskin syntymäpäivänä, puolustusvoimain lippujuhlan päivänä ja isäni Toivon nimipäivänä 4.6.1964 päätin, etten ole minkään puolueen jäsen enkä osallistu poliittiseen toimintaan. Lemillä sitten 1970-luvulla suostuin koululautakunnan puheenjohtajaksi, kun kaikki kunnanvaltuuston ryhmät sitä yksimielisesti halusivat. Vuosien 1981-91 aikana olin sitten Keskustan jäsen, palkattu työntekijä ja hoidin luottamustehtäviä puolueessani, läänissäni ja kunnassani. Niiden vuoksi minulle annettiin Keskustan kultainen ansiomerkki viisi vuotta sitten. Eläkkeelle jäätyäni olen ollut kolmen kansanedustajaehdokkaaksi asetetun (!) taustajoukoissa. Kaksi tuli valituksi. Kolmaskin olisi ollut sopiva valittavaksi. Mutta kansa päätti toisin. Pulinat pois!

  Kun sitten pyrin Värtsilän kauan avoinna olleeseen kirkkoherran virkaan, soitin piispa Kalevi Toiviaiselle kysyen, voisinko palata papin työhön hänen hiippakunnassaan. Hän näytti vihreää valoa. Olin ainoa hakija. Senvuoksi seurakunnan oli annettava minusta lausuntonsa tuomiokapitulille. Soitin kirkkoherran virkaa oman virkansa ohella hoitaneelle Tohmajärven kappalaiselle, että haluaisin tulla kirkkoneuvoston kuulemaksi, ennenkun se antaa vaaditun lausunnon. Mikko Lappalainen kutsui mukaan myös Ullan, jonka kanssa olimme menossa molempien toiseen avioliittoon. Keskustelu kirkkoneuvostossa oli avointa, ja se antoi minusta hyväksyvän lausunnon. Se sieti poliittisen taustani, ehkä sen vuoksi, että ilmoitin jättäväni puolueen jäsenyyden (ihan niinkuin Sauli on tehnyt nyt ja Tarja ennen sitä).

  1.7.2000 alkaen en ole ole ollut poliittisessa selibaatissa. Olen ollut vapaa, ehkä ”villikin” eläkeukko jatkaen rivien välistä lukemista. Myös Värtsiä lukiessani. Haistan politikointia sekä kunnan hallinnossa että sitä arvostelevissa ns. epäpoliittisissa kannanotoissa, mieliteissä ja pyrkimyksissä. Mutta sekin on parempi vaihtoehto kuin täydellinen passiivisuus. Olen nimittäin sitä mieltä, että jokainen yhteiskunnan rakentamalla ja yllä pitämällä maantiellä liikkuva epäpoliittiseksi ”pyhimykseksi” julistautuva ymmärtää asemansa väärin. Hän hyötyy yhteisestä hyvästä, mutta halveksii sen aikaansaaneita aktiivisia kansalaisia. Se on tietysti sallittava, mutta sillä rehvastelu on käsittämätöntä.

  Mitä tulee puolueiden merkitykseen, olen sekä teoreettisen tietämykseni että kokemukseni perusteella sitä mieltä, että puoluejärjestelmä yhteisten asioiden hoitamiseksi on hyvä, niin hyvä kuin ihmisten hyvä on tavoittelemisen arvoista.

  Ierikka

 4. Jotkut syntyvät olikohan se hopealusikka suussa, mutta ihan näyttää, että kuvan pikku ihanuudella olisi liperit kaulassa.

 5. Irene olen kanssasi samaa mieltä en vain aina muista sitä terävästi tuoda julki vaikka tarkoitan puoluepolitiikkaa, jotta….. ja pääkin on jo pöhkö.
  Mirja-naapuri

 6. Seurailen puoluepolitiikkaa nykyisin lähinnä huvittuneena erilaisesta mediasta käräjöinteineen, juopotteluineen, Kreikka-jupakoineen sun muine metkuineen. Tohmajärven valtuustonkin seuraaminen on melkein viihdettä parhaimmillaan. Sitä tuntee veronmaksajana itsensä maantiellä liikkuvaksi epäpoliittiseksi pyhimykseksi, joka on ymmärtänyt asemansa väärin.

  Vaan kun ei parempaakaan ole keksitty.

  Ai niin, niihin kuntaliitoksiin… Kyllä kuntaliitos pittää tehä, Tohmajärven itsenäisyydestä puhuminen on itsepetosta.

 7. Hopealusikkaa ei ollut suussa syntyessäni sotien kynnyksellä. Niitä kertyi laatikkoon alpakkalusikoiden kanssa 50-luvulla kovan harjoittelun jälkeen kilpaladuilla Uudenkylän Terän jäsenenä ja sitten Värtsilän Kisan joukoissa kilparadoilla. Liperit ilmestyivät kaulaan kipeiden henkisten vääntöjen jälkeen, mitä en jaksa olla ihmettelemättä. Miksi, miksi? Miksi en jatkanut isien työtä jyväjemmarina? Ehkä sitten on veressäni myös pohojalaasen isännän, Tuomas Uppan ja Wegeliusten verta. Sitähän oli Algot Tietäväiselläkin, joka kirjoitti monella nimimerkillä, mm. Maiju Lassilana. Tiedätkö Sakari H., että Algot oli Maalaisliiton synnytysvaiheessa pelissä mukana. Sittemmin hän löysi poliittisen kodin vasemmalta ja menetti henkensä vastapuolen luodista. Tässä yksi syy, että olen aina ollut punamullan mies. Aamen. Ierikka

 8. Olipahan värikäs tänään eduskunnasta televisioitu keskustelu kuntauudistuksen tiimoilta. En sitä tosin seurannut alusta alkaen. Perussuomalaisten ja Keskustan näkemykset muistuttavat toisiaan. Omiin pohdintoihini verrattuna en kuullut mitään läänien tehtävien päivittämisestä. Olenkohan tässä kohdassa ihan pihalla? Vai onko koko eduskunta niin vanhoillista porukkaa, että eivät tohdi puuttua maaHERROJEN tarpeellisuuteen ja sitä myöten koko läänilaitoksen olemassaoloon. Läänien lakkauttamisella kuitenkin voitaisiin ehkä rahoittaa maakuntahallinto, joka yhdessä kuntien kanssa hoitaisi ihmisten tarpeita sijoittamalla palveluja taloudellisesti ja oikeudenmukaisesti kuntien tarjoamien palvelujen ja kunnille kuuluvien tehtävien rinnalla. Sen kuulin kyllä jossain puheenvuorossa, etteivät kunnat ole vain palvelujen tuottajia. Niillä on myös merkitystä ihmisten identiteetin kannalta. Sellainen tosin toteutuu myös kylätalojen ympärillä, kuten nyt Värtsilästä näkyy. Jos ja kun kuntia yhdistetään, tulee kunnanjohtajien tilalle kyläpäälliköitä, jotka kylätalon ympärillä asuvat valitsevat ilman kalliita vaalitoimituksia. – On se hyvä, että vapaassa isänmaassa saa ajatella ja unelmoida, vaikka saisi tyhjän puhujan maineen. Minuakin on eräs viisaana itseään pitävä kunnan luottamushenkilö leimannut sanomalla, että ne ovat niitä Lintusen puheita. Mutta minä poika vain hymyilen enkä niistä puheista mieltäni pahoita. Ierikka

 9. Aika usein on niin, että hyväkin ehdotus tyrmätään, jos se ei tule oikealta taholta(= puolueelta). Olen edelleenkinn sitä mieltä, että puolueet menivät piloille puoluetuen myötä. Ierikan ehdotus kuntauudistuksen toteuttamiseksi ei ole ollenkaan hassumpi. Se pitäisi nyt saada ujutetuksi oikean puolueen listalle. JaIerikalle tiedoksi: kyllä meitä puolueisiin sitoutumattomiakin tarvitaan. Sarkaa riittää kaikille.

 10. Kyllä teitä tarvitaan. Olisi tarvittu korjaamaan myös minun kirjoituksia, joissa esitän läänien lakkauttamista. Ne ovat nimittäin lakkautetut jo 1.1.2010. Mutta siinähän vain siirrettiin niiden tehtäviä, niin että niitä hoitavat nyt aluehallintovirastot ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Entäpä jos nekin lakkautettaisiin ja luotaisiin vahvat maakunnat, joilla olisi vaativia tehtäviä ja demokraattisesti valittu maakuntavaltuusto. Se järjestäisi alueensa kuntien kanssa ihmisten elämisen edellytykset. Jotenkin minusta silloin päästäisiin Helsinki-keskeisestä menosta. Kaikki tapahtuisi tietysti eduskunnan säätämien lakien puitteissa. Vai onko tämä nyt vain niitä Lintusen puheita?
  Taisivat nekin muuttua yksinpuheluksi. Anteeksi viisaat! Ierikka

 11. Jokohan ierikka lopettaisit politikoinnin, ennen kuin saat enemmän
  pahaa aikaseksi.

 12. Eirikka tunnetaan täällä Lemin puolessa.

 13. En tule Värtsilään
  jos siellä on kuljettava
  jäsenkirja ja verokortti taskussa.

  Kaikella muullako saa rehvastella,
  mutta ei sillä että kannattaa ihmistä
  eikä puoluetta?

 14. Värtsi on poliittisista kytkennöistä täysin riippumaton nettilehti. Kuntaliitos keskusteluttaa ajankohtaisena asiana koko maassa ja siitä keskustelu sallittakoon.

  Nimimerkille ”no nii” vastaukseksi totean tuntevani Ierikan ihan fiksuna miehenä. Kirjoittelee ihan omalla nimellään eikä piiloudu nimimerkin suojaan. Kyllä täällä täkäläistn poliitikkojenkin kera on pärjäilty, miten käynee noitten lemiläisten kanssa.

 15. No niin, poistun keskitietä ja väistän ymmärrykseni mukaan joko vasemmalle tai oikealle, etten enempää aiheuta pahaa. Kiitän kaikkia, joille ovat palvelukseni kelvanneet ja pyydän anteeksi niiltä, joiden mielestä en ole toiminut oikein.

  Värtsilää en jätä, sillä olen varannut palstan Leminrinteeltä. Sielläkin on paljon tuttujani.

  Teitä kaikkia tervehtien, Erkki Lintunen.

 16. Nimimerkki No niin: Ilkeämielistä vihjailua eikä nosta lemiläisten mainetta ainakaan minun silmissäni. Tuollaiset väitteet pitää kyllä todentaa eikä vain huudella nimimerkin suojissa. Erkki ei alennu tuolle tasolle vastaamaan, vaikka varmaan hänkin voisi samaan tapaan joistakin lemiläisistä kirjoittaa. Jos olisi Lemiltä, niin minua saattaisi nyt hävettää.
  Älä anna Erkki alatyylisten kirjoittajien estää sinun sanomisen vapautta, kun kirjoittelet ihan omalla nimelläsi.
  Päätoimittaja-Sepolle ihan vain omana mielipiteenäni esitän, että kaikkia kommentteja ei tarvitse julkaista. Toimitus on ihan suvereeni päättämään siitä mitä julkaisee tai mitä ei, eikä ole siitä selitysvelvollinen kenellekään. Kynnys on ollut matala, ja ihan hyvä, mutta henkilöön kohdistuvia vihjailuja tai ilkeyksiä ei Värtsin sivulla tarvita.
  Puolueet ovat Suomessa laillisia järjestöjä ja taitaapa moni meistä äänestää vaaleissa useimmiten puolueiden asettamia ehdokkaita. Ellei jätä sitten äänestämättä. Siinä mielessä suoraan sanottuna monien asenne ns. politiikkaan on tekohurskasta. Politiikassa niinkuin kaikessa muussakin ei-poliittisessa järjestötyössä tehdään asioita yhdessä, koska yhdessä saadaan aikaan enemmän. Asioista puhutaan ja sovitaan sitten miten toimitaan, tämä on kai aika suomalainen toimintatapa. Tänä päivänä paikkoja tai foorumeja missä asioista voi puhua on monia, Värtsi on yksi sellainen. Oman asuinalueeseen liittyvät asiat, tuleva kehitys, kuntarakenteen muuttaminen, palvelujen järjestäminen ovat sellaisia asioita, joista on keskusteltava mahdollisimman laajasti ja ennen kuin muutoksia tehdään. Yhdyn päätoimittaja-Sepon kantaan, että Värtsi on yksi tällaisen keskustelun foorumi. Ja siihen keskusteluun saa osallistua olipa plakkarissa vaikka minkälaisia jäsenkortteja tai sitten ei ollenkaan, mutta muistaen, että jokaisen mielipide on yhtä arvokas ja yhtä oikeassa (paitsi jos se on pelkkää vihjailuja ja ilkeilyä, niinkuin edellä sanoin).

 17. Jäi sanomatta vielä se, että en puolustele puolueiden kähmintää tai muuta hämärää loistoimintaa, mitä puolueiden ympärillä on ollut. En ollenkaan. Tosiasia kuitenkin on, että yhteiskunnallinen kehittämis- ja muutostyö (lainsäädäntö) tapahtuu puolueiden kautta. Ei näy eduskunnassa olevan yhtään sitoutumatonta kansanedustajaa. Vihreät yrittivät aikansa pysyä vain löyhänä yhteenliittymänä, mutta puolueeksi nekin sitten rekisteröityivät. Eikä mikään estä, että ns. sitoutumaton kansalaistoiminta ei olisi poliittista luonteeltaan.
  Itsekin mielelläni äänestän ja kannatan henkilöä, mutta meidän vaalijärjestelmämme suhteellisine vaaleineen tekee sen, että samalla ääni tukee ehdokasta asettanutta puoluetta/valitsijayhdistystä. Tästä päästäisiin, että eri listoja ei olisi, vaan henkilökohtaiset äänet ratkaisisivat. Silloin mandaatti tulisi suoraan äänestäjiltä. Kuntavaaleissa se voisi toimia hyvinkin. Eduskuntavaaleissa se ehkä merkitsisi etua suurille kaupungeille, mutta eipä se tilanne nykytilanteesta paljoakaan muuttuisi.

 18. Olen pahoillani, etten toimitusharjoittelijana tajunnut poistaa tuota ”no niin”-kommenttia. Markuksen ohje on ihan paikallaan. Pyydän anteeksi, että julkisuuteen päässyt kommentti on pahoittanut niin Ierikan kuin lukijoidenkin mielen. Tovon hartaasti, että Ierikka edelleen jatkat kirjoittelua kuten ennenkin.

 19. Toivoisin etteivät tuollaiset ikävät kommentit nujerra Värtsin hyviä kirjoittajia. Olisi hyvä, jos Ierikkakin vain jatkaisi kirjoittamista.

 20. Minäkin lueskelin näitä ja jään kaipaamaan esim.Tellervon ja Sakarin kirjoitteluja- niistä ei tule paha mieli eikä…….
  Mirja

 21. Osallistuin tänään Valkealasta lähetettyyn radiojumalan-palvelukseen. Saarna ”ylösrakensi” minut. Tajusin, että olen ollut naurettavan arkahipiäinen, erityisesti siksi, että esille otettiin Lemi, joka on jäänyt hyvin syvälle sieluuni. Olen pitänyt sinne jatkuvasti yhteyttä, kun on pyydetty. Erityisesti seurakunnan neliääninen virsilaulu on ollut huoleni kohteena. Olen siitä kirjoittanut kirjankin. Kapppelissani on ikkunan edessä neljä Lemin hautausmaalta tuotua kiveä: supraano, altti, tenuori ja paassi. Siinä ne laulavat, rakkaat ystävät.

  Unohdetaan tapahtunut ja rakennetaan Värtsilää Värtsin avulla ja muullakin tavalla, poliittisten puolueiden keinoin ja myös epäpoliittisten järjestöjen avulla.

  Omaa poliittista toimintaani ja myöskin (!) epäpoliittista osallistumistani olen avoimesti valottanut, koska – niinkuin olen myös kertonut – perehdyn asioihin selvitellen myös taustoja. Vain sillä tavoin voi päästä totuuden likiarvoihin kiinni. Parhaillaan luen erään puolueen historiaa, joka peilautuu Suomen historiaan. Siinä näkyy pyytetön pyrkimys kuin myös pelin politiikka ja likaiset menettelytavat. Mutta samalla tulee vakuuttuneeksi, että Suomen itsenäisyys ja vapaus on paitsi sotilaallisen puolustautumisen myös poliittisen taidon ansiota. Kun olen laskemassa seppelettä kaatuneiden muistoa kunnioittaakseni, kiitän myös puolueiden työstä, jossa on – tietysti – sekä keskinäistä yhteistyötä että myös kilpailua vallasta.

  Värtsin pitää olla puoluepoliittisesti sitoutumaton, niin että siinä voi myös puolustaa poliittisen toiminnan merkitystä demokraattisessa yhteiskunnassa. Tämä ei kuitenkaan saa merkitä minkään puolueen suosimista, vaikka puolueen nimi tuleekin mainituksi. Olisi mukavaa lukea jonkun muunkin selvittelyä jonkin poliittisen puolueen vaikutuksesta esimerkiksi kodin perinteessä.

  Summa summarum: Asun – pääsääntöisesti – Kaustajärven Ullukassa, ennenkuin minut kuskataan Leminrinteeseen. Tietysti sillä varauksella, että Pyhä Kolminaisuus niin hyväksi näkee.

  Ierikka (jatkaa kirjoittelua, koska se on rakas harrastukseni)

 22. Hetken aikaa vallitsi hemminki hämminki, voiko
  nimimerkillä enää kirjoittaa. Tiedustelin asiaa
  Värtsin toimitukselta ja sain vastaukseksi että
  ainakin toistaiseksi voi.

  Tämä vastauksena Pusan Mirjan hellyttävään kommentiin,
  että lopettaako Tellervokin… Inspiksen iskiessä
  en ole voinut hillitä kirjoitusintoani ja Värtsi
  on ollut mitä mainoin foorumi harrastajakirjoittajallekin.

  Luotan täysin uuteen toimituskuntaan, mutta tunnustan
  että olen nyt jo kaivannut Jormanaisen Erkkiäkin
  mukaan joukkoon tummaan…

  Kun juttu julkaistaan, palaute voi olla myönteistä
  tai kielteistä. Vastuu ei ole siis ainoastaan kommentoijalla
  vaan myös alkuperäisen jutun kirjoittajalla.

 23. Niin sitä pitää Erkki. Minulla on ollut ihan ikioma varjelus. Kun meinaan kirjoittaa vaikka Värtsiin tai säköpostiin liian kitkerää tekstiä ja meinaan lähettää, niin tavallisesti netti menee silloin poikki ja lähetys estyy. Kaikilla ei ole niin hyvää varjelusta vaan pitää älytä ihan itse.
  Edelleenkin elämästä kiitollisena

  Alpo Aatos Taunonpoika

 24. Tellervo, vastuu on kolmitahoinen juttu: 1. kirjoittajan, 2. kommentoijan ja 3. sekä kirjoittajan että kommentoijan kommentoijan vastuu. Jokaisen on tutkittava itseään ja vastuunsa motiiveja. Kun lukee tai kuuntelee jonkun mielipidettä, ottaa sen vastaan järjellä ja tunteella. Niiden keskinäinen suhde on se, mikä meistä näkyy. Kun osaa tunnistaa tunteestaan sen syyn, sen aiheen, voi siirtää tunteensa järjen puolelle. Vaikeaa se on, mutta siihen olisi pyrittävä, jotta tultaisiin edes kohtuullisesti keskenämme toimeen. Minä pääsin pienen askeleen tähän suuntaan, kun kävin läpi lähes sadan tunnin mittaisen työnohjausprosessin Lemin kirkkoherrana. Oli hurjan mielenkiintoista päästä sen avulla huomaamaan, mikä jonkun ihmisen mielipiteessä minua ärsytti eli mikä syy ärtymyksessäni on minussa eikä tuossa toisessa ja hänen mielipiteessään. Terveisin Ierikka

 25. Jotenkin tuntuu että aika herkkähipiäistä vakeä täällä niin kirjoittajissa kuin kommentoijissa. Vähän kun joku nokkaan kopauttaa tai antaa palautetta, heti tehdään muistokirjoitukset tai luvataan lopetella kirjoittelut. Ikääntyminenkö tuo tullessaan uuden murkun:)

  Itse kommentoin, kirjoittelen – tulipahan sitten lunta tupaan tai ei.

 26. Jäi kirjoitukseni kesken… Puoluepolitiikasta. Tottahan on se että tämä yksi puolue dominoi niin paikallista kunnallispolitiikkaa kuin välillä tätä Värtsin verkkolehteäkin.

  Värtsihän on ”sitoutumaton”. Siten toivoisinkin värikästä ja kantaa ottavaa keskustelua näin ennen kunnallisvaaleja!

  Tämä jos mikä lukijoita erityisesti kiinnostaa:)

 27. Lehtitoimitukset ovat yhdessä suhteessa diktatorisia. Päätoimittaja määrittelee lehden linjan ja sisällön. Siihen ei kenelläkään ole mitään sanomista: päätoimittaja päättää mitä julkaistaan ja mitä ei. Jos päätoimittajan linja ei miellytä, niin sitten lehteä kustantavan yhtiön hallitus vaihtaa päätoimittajaa. Näin se vain on lehtimaailmassa.
  Tuo dominointi, minkä Eero-Matti nostaa esille, on mielenkiintoinen asia. Pitäisiköhän muiden terästäytyä toimimaan aktiivisemmin? Herkkähipiäisyydestä olen pohtinut vähän samaa kuin Eero-Mattikin. Värtsin sitoutumattomuus tarkoittaa minun mielestäni enemmänkin sitä, että ei olla minkään ajatussuunnan äänenkannattaja tai äänitorvi, mutta erilaisille näkemyksille silti sivuilla on tilaa tulivatpa ne höystettyinä minkälaisella maailmankatsomuksella ja tietysti perusteltuina ajatuksina. Jostain näkövinkkelistähän me jokainen tätä ihmeellistä maailmaa tiiraamme.

 28. Noh, lehden linja määritellään yleensä muualla kuin päätoimittajan aivoituksissa. Sisältöä saatetaan joissakin toimituksissa määritellä päätoimittajan kammiosta, jos päätoimittajalla on riittävän vahva asema. Usein sekin sanellaan enemmän tai vähemmän muualta. Juridisesti hän tietysti on vastuussa sisällöstä.

  Värtsin asioista en ole enää mikään sanomaan muuta kuin mielipiteeni. Lehdellä ei ainakaan minun toimitusaikanani ollut mitään hallitusta eikä sanottavaa kustannettavaakaan. Ehkä tällaista vapaaehtoisten harrastuskirjoittajien yhteenliittymää ei voi verrata tavanomaiseen lehteen, ei harrastajatoimitustakaan. Ainakin itse yritin kuunnella lähinnä kirjoittajakunnan mielipiteitä. Itse asiassa Värtsi oli sama kuin he. Päivääkään en tosin ole ollut Värtsissä pää- tai vastaavana toimittajana.

  Takavuosina lehtien toimitukset saattoivat olla ”diktaattoreja” ja pyrkivät sanelemaan. Sosiaalisen median aikana nuo opit eivät välttämättä pidä paikkaansa, ja monet lehdet ovat joutuneet ottamaan lusikan kauniiseen käteensä.

  Olen joskus sanonut, kieltämättä vähän rumasti, että Värtsi ei kaipaa niinkään toimitusneuvostoja, päällepäsmäreitä tai politrukkeja, vaan tarvitsee kirjoittajia ja kuvittajia. Eikä muutama harrastusmielessä mukana oleva toimittajakaan lisää olisi pahitteeksi, voisivat toiset huilata välillä.

  Puolueitten vahva asema ja näkyvyys Värtsissä on minulle aivan vieras ajatus, vaikka olisi kyse useammastakin suuntauksesta. Se jättää valtaosan lukijoista ja kirjoittajista ulkopuolelle. Olemmehan nähneet, miten puoluelehdistölle on käynyt. Tämän suhteen Värtsin toimituksen ja kirjoittajien kannattaa tapella viimeiseen asti itsenäisyytensä puolesta.

  Hyviä tapoja, lakeja ja journalismin ohjeita kannattaa tutkailla Värtsinkin toimittamisessa, vaikkei aina sama säntillisyys ole mahdollista kuin ”oikeissa lehdissä”.

 29. Kuulehan sie veljenpoika, miten ”tämä yksi puolue dominoi…tätä Värtsin verkkolehteäkin”? Mikä puolue? Millä säännöillä mielestäsi voi Värtsissä käydä ”värikästä ja kantaa ottavaa keskustelua näin ennen kunnallisvaaleja”?

  Kun puolueilla on tapana laatia kunnallispoliittiset ohjelmansa, voiko niistä kertoa Värtsissä? Tämä kiinnostaa minua ihan henkilökohtaisista syistä. Olin joskus poliittisessa menneisyydessäni puolueeni kunnallispoliittista ohjelmaa valmistamassa Matti Vanhasen puheenjohdolla. Teimme perusteellista työtä sillä mielellä, että ohjelma antaisi äänestäjille tietoa siitä, miten sen taakse asettuneet ehdokkaat aikovat kuntansa asioita hoitaa. Onko mielestäsi tällaisella ohjelmapaperilla merkitystä? Vai onko se vain vallankäytön väline? Nämä kysymykseni eivät ole politikointia.

  setämies Ierikka

 30. Tätä harrastajakirjoittajien aikaansaannosta ei ole syytä alistaa puolueitten käsikassaraksi edes vaalien alla. Jollain muulla tavoin olisi asia hyvä hoitaa kuin puolueitten kunnallispoliittisilla julistuksilla. Eiköhän pidä lueskella lähinnä värtsiläisten ehdokkaitten henkilökohtaisia mietteitä kunnan ja Värtsilän kehittämisestä. Toimittajillakin lienee ihan omia mielipiteitä näistä asioista, samoin meillä muilla kirjoittajilla ja lukijoilla.

  Olen saanut joitain yhteydenottoja, joissa ollaan huolissaan jonkun tai joittenkin puolueitten ”dominoinnista” tai ”vallankaappauksesta” ihan kuin suuressa maailmassa. Enpä usko, että tällaiseen huoleen on aihetta. Jos jotain sen suuntaista tapahtuisikin, niin Värtsin kirjoittajien yhteystiedot ovat täällä jemmassa. Uusi lehti (sellaistakin joku väläytti) saadaan toki pystyyn tuota pikaa. Palvelintilakin on maksettu yli kunnallisvaalien tietyllä nimellä, sitä tuskin kukaan pystyy viemään.

  Puolueilla on omat nettijulkaisunsa. Vaalijulistuksia julkaisevat myös monet mediat paikallistasollakin mainoseurojen toivossa. Miksi niitä pitäisi tunkea vielä Värtsiin?

  Huolissaan on oltu myös nimimerkkikirjoittajien asemasta. Sekin on sitten taattu aikanaan, jos entinen systeemi ei pelitä: asiallisesti saa nimimerkillä kirjoittaa eikä henkilöllisyys lipsahda toimituksen ulkopuolelle.

  Mutta annetaan nyt Eiran ja Sepon rauhassa hoidella näitä asioita ja annetaan heille tukemme. Luotan heidän arviointikykyihinsä täysin.

 31. Kaiman linjanveto selvensi Värtsin suhdetta kunnallisvaaleihin. Tuntuu hyvältä. Lienee siis nyt sovittu, että värtsiläinen ehdokas, olipa hän sitten jonkin puolueen listalla tai puolueisiin sitoutumattomien ehdokkaana, yksin tai toisten kanssa, saa kirjoittaa kuntaa koskevia mielipiteitään. Tarkoittanee myös sitä, ettei hän saa mainita, mikä puolue on hänen kanssaan samaa mieltä. Myöskään kommenteissa ei saa nimitellä eikä lyödä puolueleimoja ehdokkaaseen.

  Nyt on sitten vain löydettävä ehdokkaita, mieluusti sellaisia, jotka osallistuvat kokouksiin tai ainakin ilmoittavat ajoissa esteensä, jotta varamies tai -nainen voi mennä tyhjälle paikalle.

  Näin hyvä. Värtsiläiset äänestävät aktiivisesti !? Toivotta- vasti ääniä tulee kartalta pyyhityn entisen kuntarajan molemmilta puolilta. Sitä toivoo Erikin Toivopojanpoika Ierikka. Ehkä voimme nyt jättää ukkini istumaan Lintulan parvekkeelle ja lopettaa kinastelu! Ehdotan uudeksi otsakkeeksi: VÄRTSILÄ NOUSUUN NIIRALAN AVULLA.

 32. Linjanvetoja tehnee tuo toimitus, toivon mukaan koko ahkeran kirjoittajakunnan tuntoja hyvin herkällä korvalla kuunnellen. Sitä mieltä kuitenkin olen, että ne jotka haluavat, saavat ylhäältä (puoluetoimistoista tms.) annettua valistusta riittämiin muualta kuin Värtsistä.

 33. Eero-Matti olen kirjoituksesi kanssa samaa mieltä.Olen itse
  kesäasukas mutta sitä kautta myös kunnan asiat kiinnostavat.Yksin-valta sokaisee ei tahdo nähdä asioita oikeista kulmista silmä alkaa hämärtää.Toivon että kunnallis-vaaleihin löytyy sellaisia ehdokkaita joilla kaikkien kuntalaisten asiat ovat tasapuolisesti tärkeitä.Ja että
  Värtsin sivut ovat edellen käytössä laajaalaiseen keskusteluun
  myös edelleen.

 34. ”Pakko” vielä palata näiden kommenttien joukkoon. Karjalaisessa 13.3.2012 sivulla 8 on uutinen kuntaministerille luovutetusta muistiosta. Siinä on asiaa, josta olen kirjoittanut kommeteissani 7.3. klo 17.33 ja 20.01. En siis ole ollut ihan pihalla! Ierikka

 35. Torstai-iltana oli Maiju Lassila -salissa runsaslukuinen joukko keskustelemassa kuntauudistuksesta. Läsnäolijat saivat seikkaperäisen selvityksen kunnan nykytilasta ja lähitulevaisuu- desta. Yleisvaikutelmaksi jäi: ”Tarttis tehdä jotain.” Keskustelu sujui rauhallisesti ilman minkäänlaista kiihkoilua tai sitä parjattua politikointia. Tulin vakuuttuneeksi, että Tohmajärvelllä on riittävästi päteviä luottamushenkilöitä. Populismia ei juuri näkynyt eikä kuulunutkaan. Avoin keskustelu jatkuu Värtsilän kylätalossa 23.3.2012 klo 18. Minkäänlaista jäsenkorttia ei ovella kysellä!
  Ierikka.

 36. Aina vain tulee kommentoinnin kautta näkyviin tuo ukkini kuva ja pojan penikka hänen sylissään. Anteeksi vain. Toisaalta, olihan tuo Erik-ukki Värtsilän ensimmäinen kunnanhallituksen puheen-johtaja, niin että ehkä hituinen historian lehtien havinaa suota- koon myös netin ilmatilassa. Ierikka

 37. Kohta tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun avasin 37 kommenttia seuranneen kirjoittelun kuntaliitoksista. Tuli ehkä liikaa oma naama esille. Arvelin, että taustani selvittelyä tarvittiin, jotta kokemani ennakkoasenteet eivät toistuisi. Muistan esimerkiksi erään puhelisoiton, jossa arvosteltiin minun saarnojeni olleen ”kepun” politiikkaa. Koska sellainen väite oli täydellisesti väärä, niin pahoitin mieleni. En ikinä ole näiden viidenkymmenen vuoden aikana sotkenut puoluepolitiikkaa saarnoihin, en ikinä!!!

  MUTTA nyt eletään aikaa, jolloin pyritään ns. rakenneuudistuksiin. Kukaan kansamme tulevaisuudesta vastuuta tunteva – siis tunteva – ei voi olla välinpitämätön. Eikä pidä ajatella minkään puolueen mielipiteen mukaan, ellei ole sitä itselleen selvittänyt juurta jaksain.

  Nyt vain on niin, että eduskuntaan valitaan listoihin valituista ehdokkaista. Ja ne listat ovat pääsääntöisesti puolueiden laatimia. Tätä demokratian muotoa kaipaavat parhaillaan monet maat eri puolilla planeettaamme. Meillä demokratia toimii – Luojan kiitos! Tunnustavana kristittynä saan vapaasti ilmaista: Luojan kiitos! Se on kyllä ateistinkin nieltävä.

  Niinpä siis, kirjoitellaan ihmeessä, mitä mieltä ollaan Tohmajärven kunnan asemasta rakennemuutosten epäselvässä prosessissa. Onko esimerkiksi siinä järkeä, mitä äskettäin Karjalaisessa julkaistu mielipide esittää. Nimittäin, että Niiralan kehittäminen vaatii Tohmajärven liittämistä Joensuuhun. Mielipide on made in Tohmajärvi!

  Minusta Niiralan kehittäminen – jos siihen eivät Tohmajärven voimat ja taidot riitä – on maakunnan asia. Niinkuin monet muutkin vaikeat, kalliit ja yhteistyötä vaativat yhteiskunnalliset velvoitteet.

  Mutta ennenkuin saadaan aikaan toimiva ja ”kustannustehokas” maakunta, on siivottava koko se sekamelska, joka velloo valtion ja kuntien välissä. Ja nyt tulen siihen politikointiin. Se ettei ns. kotikunta-maakuntamallia lähdetä selvittämään johtuu politikoinnista. Toinen syy on siinä, että nykyisen valtionhallinnon aikaan saaneet eivät suostu muuttamaan aikaansaannostaan. Se on kai arvovaltakysymys.

  Minun epäpoliittinen mielipiteeni on yhä varmemmin se, että Suomeen pitää luoda selkeä kolmen tason hallinto: valtio – maakunta – kunta. Siihen voidaan sisällyttää yhteistyötä kuntien kesken sekä myös maakunnan ja kuntien kesken. Valtionosuudet ohjataan pääsääntöisesti maakuntiin. Virkojen ja toimien viisivuotiset suojat lopetaan ja työpaikkoja järjestetään muulla tavalla kaikille nyt palkkaa saaville. Tehtävien määrä ei vähene. Ne järjestetään uudella tavalla. Palvelujahan ei voi vähentää, kun tarvetta on ja tulee olemaan.

  Jos maakuntahallinnon luomisen jälkeen päädytään siihen, että Tohmajärvi on liitettävä johonkin, niin silloinhan voitaisiin perustaa Arppen kaupunki, johon kuuluisivat nykyinen Kitee ja Tohmajärvi, mahdollisesti myös Rääkkylä. Värtsilässä on jo Arppen piha ja Kiteellä Arppen koulukeskus. Vaakunakin olisi historiaan viittaava: alasin. Eikös se Arppekin ole Kiteelle haudattu?

  Värtsiläiset eivät voi panna hanttiin eikä olisi syytäkään. Tohmajärveläiset ja kiteeläiset voisivat opetella tosiasioiden edessä nöyryyttä – JOS niitä tosiasioita löytyy.

  Pohjois-Karjalan maakunta ja Arppen kaupunki panisivat tuulemaan, että Arppen kaupungissa sijaitseva Niirala kehittyisi koko maakuntaa ja myös Pohjois-Savon maakuntaa hyödyttämään.

  Toivon asiallista mielipiteiden vaihtoa – oikealla nimellä tai nimimerkillä. Molemmat kelpaavat. Viisastelua en lue.

 38. Linenkö tullut aivopeseytyneeksi lukiessani Erkin ehdotuksia kolmiportaisesta hallinnosta, mutta se on minusta hyvä.Se pitäisi ulotta myös siihen so-te uudistukseesnkin tietysti.Yksityiskohdat, virat ja työtehtävät muotoutuisivat myöhemmin, jos asiasta totta tulisi. Ja tämä on politiikkaa = yhteisten asioiden hoitamista. Puolueet perustettiin aikanaan politiikan hoitamista varten, mutta nyt eivät osaa tehdä muuta kuin PUOLUEpolitiikkaa.Puoluetuki vain pahensi asiaa.Niinhän tavallisesti käy: hienot aatteet sotkeutuvat ihmisten raadollisuudesta johtuen.
  Yhteiskuntatieteen approbaturin erinomaisin arvosanoin aikoinaan suorittanut Irene
  (anteeksi tämä kissan hännän nosto)

 39. Olen jo aiemmin miettinyt, mistä tietolähteestä Irene ammentaa mielipiteidensä perusteita. Nyt se tiedetään. Se on tuo aprobatur. Minulla ei sellaista ole. On kylläkin uskonnonfilosofian ja etiika laudatur. Mutta sen lisäksi ennen muuta monen vuoden kokemus yhteiskunnallisten ja seurakunnallisten tehtävien hoitamisesta sekä palkkalaisena että luottamushenkilönä. Tämä on hyvä tausta sille, että nyt eläkeläisenä on sitä aikaa ajatella ja tahtoakin toimia.

  Oli todella rohkaisevaa lukea, että kolmiportainen ”isänmaan” asioiden hoitaminen saa ymmärrystä. Kannattaisi näin EU-vaalien alla selvitellä sitäkin, miten ovat asiat Euroopan eri maissa. Minulla on hämärä käsitys, että monissa maissa juuri maakunta on olennaisen tärkeä osa hallinnon porrastuksissa.

 40. En osaa äkkiseltään sanoa, moniko portainen hallinnon
  pitäisi olla, mutta hallintorakenne on tällä hetkellä
  liian suuri. Siitä riittää 20 miljoonan ihmisen tarpeisiin.
  Sieltä säästöjä tulisi, mutta kukaan ei lähde työpaikastaan.

 41. Onnneksi ei kuitenkaan työpaikkoja saneerata pörssiyhtiöiden mallin mukaan!!! Siitä meitä varjelee – niin, mikä – no, se politiikka, sepä juuri.

 42. Virossa on tällä hetkellä tehokkain kuntahallinto.
  He saivat Neuvostoliiton jälkeen aloittaa puhtaalta
  pöydältä.

  Meillä on menneiden vuosikymmenien aikana perustettu
  kunnan virkoihin tuplamiehitys, jota varten Lääninhallituksessa
  oli virkamies vahtimassa, että näin todella tapahtuu.
  Jos yksi puolue sai viran, sai toinenkin.

  En haluaisi kohonneiden veroprosenttien muodossa
  olla maksajan asemassa. Maksaisin mieluummin toimivista
  palveluista ja vaikkapa lasten kyläkouluista.

 43. Ierikka,ei sinulla ole kuvaa mummostasi Anna Käihköstä? Meillä on kotona kuva Alexsander ja Emma(os.Koljonen) Käihköstä. He olivat Lyyli mummon isä ja äiti. Eero

 44. Eero Tarvaiselle… Minulla on valokuva hänestä. Jos haluat, voin skannata sen ja lähetää vaikka emaililla. T. Eero-Matti Lintunen

 45. No, niin, nuorempi sukupolvi ehtii edelle! Jospa Eero-Matti laittaisi minullekin samalla kertaa mummon kuvan. Vaikka on minulla kyllä muutenkin, Mutta kuitenkin?

 46. Mitenkähän ne ennen pärjäsivät kunnissa? Kun olin lapsi niin Värtsilän kunnan asioita hoiti kunnansihteeri Aulikki Karvonen. En tiedä ketä muita kunnantoimistolla on ollut töissä, ehkä kirjanpitäjä… Terveyssisarena oli Helmi Airaksinen. Jännitti kovasti aina kun hän tuli koululle pitämään terveystarkastusta. Kunnan väkilukuakaan en muista. Mutta eikös Värtsilässäkin asiat tulleet ihan hyvin hoidetuksi pienellä henkilökunnalla. Ajat ovat tietenkin muuttuneet, mutta jäinpähän muistelemaan menneitä.

 47. Hyvin pärjäsivät. Kivijärvellä oli 50-luvulla yli kolmetuhatta asukasta nyt n.tuhatsata. Kunnan virkamiehiä oli yksi: kunnansihteeri Koskela ja tilapäisesti n. neljä kuukautta vuodessa rakennusmestari ja hyvimpä asiat tuli hoidettua. Nyt virkamiehiä on pilvin pimein. Eero

 48. Valtavasti kehitys on mennyt eteenpäin omasta lapsuusajastani.
  Muistan ajan, jolloin olin äitini kanssa kunnansihteerin
  luona asioimassa. Hyvin hoitui. Kunnantalotkin olivat
  vaatimattomia puutaloja. Ehkä suurin näkemäni kunnantalo
  näillä kulmilla on nykyisin Valtimolla. Ei Ilomantsi ja
  entinen Kiihtelysvaarakaan jää paljon jälkeen.

  Ei silloin ennen vanhaan vielä ollut kännyköitä, nettejä,
  taulutelevisioita eikä monta muutakaan asiaa. Jopa puhelun
  tilaaminen oli jotenkin juhlallista, koska se täytyi erikseen
  tilata ja odotella Sentraalisantran yhdistämistä.

  Suuri yksittäinen hanke oli varmaan sodan jälkeinen koulujen
  rakentaminen meidän suurten ikäluokkien tarpeisiin.

  Emme silloin voineet edes aavistaa, että olemme vielä
  EU:n jäsenvalio, jossa tavarat, työt ja työntekijät
  liikkuvat melko vapaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *